ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

27.05.2008 р. N 11/6-18/5864-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо набуття чинностi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України

     Направляємо для використання в роботi постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.05.08 N 446 "Про затвердження Порядку митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, i визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" (далi - Постанова).

     Iнформуємо, що Постанова опублiкована у газетi "Урядовий кур'єр" N 92 (3752) вiд 22.05.08. Вiдповiдно до пункту 4 цiєї Постанови вона набирає чинностi через 45 днiв з дня опублiкування, тобто з 0 год 00 хв. 7 липня 2008 року.

     Акцентуємо особливу увагу на тому, що вiдповiдно до пункту 1 "Порядку митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi", затвердженого Постановою (далi - Порядок), дiя останнього поширюється i на фiзичних осiб (у випадках, установлених законами), якi є власниками або одержувачами контрольованих товарiв. У зв'язку з цим нагадуємо, що вiдповiдно до ст.27 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв "Про стандартизацiю i сертифiкацiю" вiд 10.05.93 N 46-93 (далi - Декрет):

     - новi i такi, що були у користуваннi, транспортнi засоби, а також вузли, агрегати та частини до них, що ввозяться на митну територiю України суб'єктами пiдприємницької дiяльностi або фiзичними особами, пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї вiдповiдно до чинного законодавства;

     - при цьому кузови та шасi транспортних засобiв за кодами 87.06 та 87.07 згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi пiдлягають сертифiкацiї як зiбранi транспортнi засоби.

     За роз'ясненнями Держспоживстандарту України (лист вiд 23.05.08 N 5092-5-4/17), останнiй, як нацiональний орган України з сертифiкацiї, уповноважений вiдповiдно до статтi 14 Декрету затверджувати перелiки продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї. На сьогоднi Перелiк продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затверджено наказом Держспоживстандарту України вiд 01.02.05 N 28, зареєстрованим в Мiн'юстi України 04.05.2005 за N 466/10746 (далi - наказ Держспоживстандарту ).

     З огляду на вищезазначене, встановлюються такi особливостi здiйснення митного контролю за товарами, що ввозяться на митну територiю України громадянами-резидентами, i пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї вiдповiдно до ст.27 Декрету та наказу Держспоживстандарту.

     1. Порядок не передбачає здiйснення митного оформлення транспортних засобiв з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України без сертифiката вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi).

     Контроль за доставкою транспортних засобiв до митниць призначення здiйснюється вiдповiдно до Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України, затверджених наказом Держмитслужби України вiд 17.11.05 N 1118 (з 24.06.08 - в редакцiї наказу Держмитслужби України вiд 17.03.08 N 229).

     2. Вiдповiдно до пункту 3 Порядку митне оформлення з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України без сертифiката вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi) може здiйснюватися на пiдставi вiдповiдного рiшення органу iз сертифiкацiї за формою згiдно з додатком 1 до Порядку, у разi ввезення кузовiв та шасi транспортних засобiв (нових i таких, що були у користуваннi) за кодами товарних позицiй 8706 00, 8707 згiдно з УКТЗЕД, якi пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї як зiбранi транспортнi засоби та сертифiкацiя яких проводиться пiсля завершення митного оформлення (з дати набрання чинностi Порядком).

     3. Вузли, агрегати та частини до транспортних засобiв, якi внесенi до Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затвердженого наказом Держспоживстандарту, приймаються до митного оформлення з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України за наявностi сертифiката вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi) пiсля проведення органом iз сертифiкацiї робiт iз їх сертифiкацiї.

     4. З метою забезпечення оподаткування у повному обсязi товарiв, зазначених у пунктах 2 та 3 цього листа, що ввозяться на митну територiю України громадянами-резидентами, та одночасно унеможливлення ухилення вiд отримання на цi товари сертифiката вiдповiдностi, допускається митне оформлення цих товарiв у митному режимi "тимчасове ввезення" на термiн необхiдний для проведення органом iз сертифiкацiї робiт iз їх сертифiкацiї. При цьому митнi платежi сплачуються у повному обсязi.

     Довiдково: вiдповiдно до статтi 10 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" вiд 13.09.01 N 2681-III  (далi - Закон) митне оформлення товарiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України в режимi тимчасового ввезення в обсягах, що пiдлягають оподаткуванню, проводиться шляхом письмового декларування та подання митному органу зобов'язання про зворотне вивезення таких товарiв за митну територiю України.

     Пропуск через митний кордон України товарiв, що тимчасово ввозяться громадянами на митну територiю України пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, або одного неподiльного товару незалежно вiд митної вартостi та ваги дозволяється за умови письмового декларування в порядку, передбаченому для громадян, та внесення такими громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких товарiв на митну територiю України, грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного використання. Порядок внесення та повернення грошової застави визначається Державною митною службою України.

     Тимчасовий Порядок внесення грошової застави при ввезеннi громадянами товарiв та транспортних засобiв на митну територiю України та її повернення доведено до митних органiв листом Держмитслужби вiд 23.11.2001 N 2/13-5486-ЕП.

     Вiдповiдно до п. 2.2 цього тимчасового Порядку, у разi тимчасового ввезення на митну територiю України громадянами-резидентами транспортних засобiв сплачуються ввiзне мито та iншi податки (збори), якi поверненню не пiдлягають. Грошова застава у цьому випадку не застосовується.

     Вiдповiдно до п. 4.7 цього тимчасового Порядку, митницею, що здiйснює митне оформлення в режим вiльного використання товарiв i транспортних засобiв ввезених громадянами тимчасово, але фактично не вивезених з територiї України, грошова застава не повертається.

     4.1. Митний контроль та митне оформлення товарiв громадян-резидентiв, що перемiщуються через митний кордон України у несупроводжуваному багажi, здiйснюється митницею призначення.

     Дозвiл митницi на вiдбiр проб чи зразкiв товару, який перебуває пiд митним контролем, надається громадянину по письмовiй заявi на пiдставi договору з органом сертифiкацiї про проведення робiт iз сертифiкацiї або довiдки органу сертифiкацiї про укладення такого договору iз зазначенням номера договору, дати його пiдписання, термiну виконання робiт i необхiдної кiлькостi проб чи зразкiв.

     Рiшення про доцiльнiсть застосування при митному оформленнi цих товарiв митного режиму "тимчасове ввезення" на термiн, необхiдний для проведення органом iз сертифiкацiї робiт iз їх сертифiкацiї, зi сплатою вiдповiдно до статтi 10 Закону митних платежiв у повному обсязi, митниця приймає самостiйно.

     Завершення митного оформлення товарiв з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України (зняття тимчасово ввезених товарiв з контролю) здiйснюється на пiдставi:

     - сертифiкату вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi);

     або

     - рiшення органу iз сертифiкацiї установленої форми (з дати набрання чинностi Порядком, в установлених ним випадках).

     Зазначений механiзм митного контролю та митного оформлення цих товарiв застосовувати з моменту отримання цього листа.

     4.2. Митне оформлення у вiльний обiг товарiв, що ввозяться на митну територiю України безпосередньо громадянами-резидентами в супроводжуваному багажi, здiйснюється прикордонною митницею у пунктах пропуску на митному кордонi України за умови надання:

     - сертифiкату вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi);

     або

     - рiшення органу iз сертифiкацiї установленої форми (з дати набрання чинностi Порядком, в установлених ним випадках).

     У разi здiйснення митного оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вiдповiдно до Митного кодексу України) зi сплатою митних платежiв у повному обсязi вiдповiдно до статтi 10 Закону, встановлюється такий механiзм контролю.

     Вiдповiдно до пункту 6 частини другої статтi 11, статей 58 та 156 Митного кодексу України зазначенi товари направляються прикордонною митницею до митницi призначення за мiсцем проживання громадян iз використанням повiдомлення про транзитне перемiщення (ПТП - наказ Держмитслужби України вiд 13.10.05 N 969).

     Тимчасово ввезенi на митну територiю України товари знiмаються з контролю прикордонною митницею на пiдставi повiдомлення митницi призначення про те, що пiсля проведення органом iз сертифiкацiї робiт iз сертифiкацiї громадянином пред'явлено до митницi призначення:

     - сертифiкат вiдповiдностi (свiдоцтво про визнання вiдповiдностi);

     або

     - рiшення органу iз сертифiкацiї установленої форми (з дати набрання чинностi Порядком, в установлених ним випадках).

     Зазначений механiзм митного контролю та митного оформлення цих товарiв застосовувати з моменту отримання цього листа.

     5. Вiдповiдно до статтi 4 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" вiд 13.09.01 N 2681-III оподаткування товарiв, якi безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами в супроводжуваному (несупроводжуваному) багажi, пересилаються в мiжнародних поштових вiдправленнях, надходять на адресу громадян у мiжнародних експрес-вiдправленнях або у вантажних вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, здiйснюється за умови оформлення вантажної митної декларацiї та митного оформлення в порядку, передбаченому для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi у разi здiйснення операцiй з iмпорту, з поданням дозволiв (лiцензiй) та сертифiкатiв вiдповiдностi чи свiдоцтв про визнання iноземного сертифiката, у випадках, установлених законодавством для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Додаток: постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.05.08 N 446 "Про затвердження Порядку митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, i визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" на 8 арк.

Заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.