ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.06.08 N 11/2-18/6708-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо застосування норм законодавства про порушення митних правил при перемiщеннi через митний кордон товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi

     На виконання пункту 5 протоколу N 20 наради у Голови Державної митної служби України Хорошковського В.I. 26.05.08, надаємо методичнi рекомендацiї щодо застосування норм законодавства про порушення митних правил при перемiщеннi через митний кордон товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Вiдповiдно до Митного кодексу України порушення митних правил, передбачене статтею 345, полягає у ввезеннi на митну територiю України або вивезеннi за межi цiєї територiї товарiв, призначених для виробничої або iншої пiдприємницької дiяльностi, з порушенням охоронюваних законом прав iнтелектуальної власностi.

     Вiдповiдно до статтi 65 Митного кодексу України, у разi потреби, для участi у здiйсненнi митного контролю можуть залучатися спецiалiсти та експерти. Залучення спецiалiстiв та експертiв здiйснюється керiвником митного органу або його заступником за погодженням з керiвником пiдприємства, установи, органiзацiї, де працює спецiалiст чи експерт.

     Вiдповiдно до вимог статтi 75 Митного кодексу України з метою здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв митним органом за вмотивованим письмовим розпорядженням керiвника вiдповiдного митного органу або його заступника можуть братися проби та зразки зазначених товарiв для дослiдження (аналiзу, експертизи).

     Наявнiсть у висновку спецiалiста (експерта) iнформацiї про те, що дослiджуванi товари перемiщувалися з порушенням прав iнтелектуальної власностi, вказує на можливi ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 345 Митного кодексу України.

     У даному випадку має розглядатися питання щодо складання протоколу про порушення митних правил.

     Пiсля заведення справи про порушення митних правил доцiльним є проведення експертизи вiдповiдно до вимог статтей 380 - 382 Митного кодексу України.

     Вiдповiдно до частини десятої статтi 257 Митного кодексу України якщо протягом строкiв, зазначених у частинi другiй цiєї статтi, порушення прав iнтелектуальної власностi пiд час перемiщення товарiв, щодо яких прийнято рiшення про призупинення митного оформлення, буде пiдтверджене висновком експертизи, проведеної уповноваженим органом, то митний орган у встановленому цим Кодексом порядку порушує справу про порушення митних правил, а товари - безпосереднi предмети правопорушення - вилучаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

     Питання захисту прав власникiв об'єктiв права iнтелектуальної власностi врегульованi Цивiльним кодексом України, законами України "Про охорону прав на знаки для товарiв i послуг", "Про охорону прав на винаходи та кориснi моделi", "Про охорону прав на промисловi зразки", iншими законами у цiй сферi, постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.07 N 622 "Питання реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, отримання iнформацiї та взаємодiї митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права iнтелектуальної власностi у разi призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативи митного органу".

     У зв'язку з цим, зазначаємо, що з позицiї адмiнiстративно-процесуального законодавства, наявнiсть або вiдсутнiсть судового провадження, пов'язаного з цивiльно-правовим захистом прав iнтелектуальної власностi, не є перешкодою для розгляду питання щодо складання протоколу про порушення митних правил за ознаками статтi 345 Митного кодексу України.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.