ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ

вiд 21.04.2008 р. N 21-7/2008


     У Верховному Судi України розглянуто звернення <...> про надання методичної допомоги щодо застосування статтi 63 Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України", якою заборонено надання вiдстрочок щодо термiнiв сплати податкових зобов'язань суб'єктiв господарювання за податками, зборами (обов'язковими платежами).

     Згiдно з повноваженнями, наданими Верховному Суду України статтею 47 Закону України "Про судоустрiй України", за наслiдками розгляду цього звернення Судова палата в адмiнiстративних справах Верховного Суду України повiдомляє про наступне.

     Вiдповiдно до Порядку випуску, обiгу та погашення векселiв, якi видаються на суму податку на додану вартiсть при iмпортi товарiв на митну територiю України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 жовтня 1997 року N 1104, зобов'язання щодо сплати податку на додану вартiсть при iмпортi товарiв на митну територiю України виникають у день оформлення вантажної митної декларацiї (за винятком тимчасової чи неповної, перiодичної чи попередньої декларацiї), але сплату можна вiдстрочити шляхом видачi податкового векселя. Тобто видання податкового векселя у цьому випадку є вiдстроченням сплати податку на додану вартiсть.

     Норми Закону України "Про податок на додану вартiсть", що дозволяють особi надавати митним органам податковий вексель на суму податкового зобов'язання за податком на додану вартiсть, є загальними щодо вказаних правовiдносин, проте перевагу при застосуваннi закону мають спецiальнi норми. Такими, як свiдчить судова практика, є положення Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України".

     Таким чином, норма статтi 63 Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" про заборонення надання вiдстрочок щодо термiнiв сплати податкових зобов'язань поширюється на правовiдносини щодо погашення податку на додану вартiсть на митному кордонi шляхом пред'явлення податкового векселя, i як спецiальна норма має перевагу при застосуваннi, а отже, погашення податку на додану вартiсть шляхом пред'явлення податкового векселя у 2008 роцi заборонено.

З повагою,
Голова Судової палати в адмiнiстративних справах Верховного Суду України
В. В. Кривенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.