АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 27 травня 2008 року N 444


Про затвердження Положення про базу даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 червня 2008 р. за N 549/15240


     Вiдповiдно до Законiв України "Про Державну прикордонну службу України", "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", "Про iнформацiю", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах" та з метою здiйснення контролю за дотриманням iноземцями та особами без громадянства термiнiв реєстрацiї їх паспортних документiв на перiод перебування в Українi, установлених Правилами в'їзду iноземцiв та осiб без громадянства в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 року N 1074, наказую:

     1. Затвердити Положення про базу даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi" (далi - Положення), що додається.

     2. Управлiнню прикордонного контролю та реєстрацiї Департаменту охорони державного кордону Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України вiдповiдно до вимог Правил в'їзду iноземцiв та осiб без громадянства в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 року N 1074, та мiжнародних угод скласти перелiк держав з вiзовим порядком в'їзду, безвiзовим порядком в'їзду та держав - членiв Свiтової органiзацiї торгiвлi iз зазначенням у ньому термiнiв реєстрацiї паспортних документiв громадян цих держав та осiб без громадянства з урахуванням видiв паспортних документiв.

     Такий перелiк надiслати до органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України та забезпечити його постiйне i своєчасне оновлення.

     3. Управлiнню зв'язку та iнформатизацiї Департаменту охорони державного кордону Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України:

     забезпечити формування та функцiонування бази даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi" як складової центрального сховища даних центральної пiдсистеми iнтегрованої iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи "Гарт" Державної прикордонної служби України (далi - система "Гарт"), а також зберiгання iнформацiї з дотриманням режиму доступу;

     забезпечити безперервне передавання iнформацiї з бази даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi" центрального сховища даних центральної пiдсистеми системи "Гарт" до програмно-технiчних комплексiв автоматизацiї прикордонного контролю (далi - ПТК АПК) "Гарт-1/П", установлених у пунктах пропуску через державний кордон i пiдключених до телекомунiкацiйної системи Державної прикордонної служби України.

     4. Уповноваженим посадовим особам органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України в разi виявлення iноземцiв та осiб без громадянства за базою даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi" пiд час здiйснення прикордонного контролю, забезпечити:

     при виїздi з України - прийняття рiшень щодо притягнення таких осiб до адмiнiстративної вiдповiдальностi в установленому законодавством порядку; 

     при в'їздi в Україну - прийняття рiшень щодо непропуску таких осiб через державний кордон зi складанням постанови про вiдмову в пропуску через державний кордон.

     5. Ректору Нацiональної академiї Державної прикордонної служби України iм. Б. Хмельницького, начальнику Навчального центру з пiдготовки молодших спецiалiстiв Державної прикордонної служби України забезпечити вивчення вимог цього наказу пiд час навчання вiдповiдних категорiй вiйськовослужбовцiв.

     6. Управлiнню зв'язку та iнформатизацiї Департаменту охорони державного кордону разом з управлiнням правового забезпечення Мiжнародно-правового департаменту в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону.

     8. Наказ довести до вiдома особового складу Державної прикордонної служби України в частинi, що його стосується.

Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник М. М. Литвин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України
вiд 27 травня 2008 р. N 444
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 червня 2008 р. за N 549/15240

ПОЛОЖЕННЯ
про базу даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi"

     1. Це Положення, розроблене вiдповiдно до Законiв України "Про Державну прикордонну службу України", "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", "Про iнформацiю", iнших законодавчих актiв у сферi iнформатизацiї, встановлює загальнi вимоги до формування та використання бази даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi". 

     2. Термiни вживаються в цьому Положеннi у значеннях, у яких вони використанi в Законах України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", "Про iнформацiю", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах", "Про телекомунiкацiї", "Про Нацiональну програму iнформатизацiї".

     3. База даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi" (далi - База даних) - автоматизований банк даних (в електронному виглядi) вiдомостей про iноземцiв i осiб без громадянства та їх паспортнi документи, зареєстрованих у пунктах пропуску через державний кордон, якi перевищили термiни реєстрацiї, установленi Правилами в'їзду iноземцiв та осiб без громадянства в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 року N 1074.

     4. Базу даних створено для здiйснення контролю за дотриманням iноземцями та особами без громадянства термiнiв реєстрацiї їх паспортних документiв на перiод короткотермiнового перебування в Українi.

     5. Реєстрацiя паспортних документiв iноземцiв та осiб без громадянства з держав з вiзовим порядком в'їзду, з держав з безвiзовим порядком в'їзду чи з держав - членiв Свiтової органiзацiї торгiвлi здiйснюється на термiни, установленi Правилами в'їзду iноземцiв та осiб без громадянства в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 року N 1074, та мiжнародними угодами.

     6. База даних є складовою центрального сховища даних (далi - ЦСД) центральної пiдсистеми iнтегрованої iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи "Гарт" Державної прикордонної служби України (далi - система "Гарт").

     7. Формування Бази даних передбачає можливiсть iнформацiйної iнтеграцiї з подiбними базами даних iнших правоохоронних органiв, а також центральних органiв виконавчої влади, суб'єктiв iнтегрованої мiжвiдомчої iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи щодо контролю осiб, транспортних засобiв та вантажiв, якi перетинають державний кордон, згiдно з чинним законодавством.

     8. База даних формується шляхом автоматизованого пiдрахунку кiлькостi днiв тимчасового перебування на територiї України iноземцiв та осiб без громадянства за iнформацiєю про їх в'їзд в Україну та виїзд з України, що зберiгається в базi даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України" (далi - База даних осiб), яка створена i функцiонує вiдповiдно до Положення про базу даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України", затвердженого наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України вiд 25 червня 2007 року N 472, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 5 липня 2007 року за N 765/14032.

     База даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi" формується за реквiзитами, перелiк яких наведено в додатку.

     9. Iнформацiя з Бази даних у режимi реального часу з використанням технiчних засобiв телекомунiкацiйної мережi Державної прикордонної служби України передається iз ЦСД системи "Гарт" до програмно-технiчних комплексiв автоматизацiї прикордонного контролю (далi - ПТК АПК) iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи (далi - IТС) "Гарт-1", розгорнутих у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон (далi - пункти пропуску), де здiйснюються пасажирськi перевезення та пропуск осiб через державний кордон.

     10. Перевiрка iнформацiї за Базою даних здiйснюється автоматично з використанням автоматизованих робочих мiсць "Iнспектор" (стацiонарних, портативних, кишенькових) (далi - АРМ "Iнспектор") ПТК АПК IТС "Гарт-1" пiд час уведення iнформацiї до Бази даних осiб посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, якi в установленому порядку призначенi i несуть службу в прикордонному нарядi "Перевiрка документiв", шляхом асоцiативного пошуку за такими реквiзитами (з визначеним вiдсотком збiгу даних):

     прiзвище та iм'я особи (латинськими лiтерами) - 90 %;

     дата народження - 100 %;

     громадянство - 100 %;

     серiя i номер паспортного документа - 100 %.

     У разi збiгу даних за цими реквiзитами з даними, що зберiгаються в Базi даних, на екранi АРМ "Iнспектор" ПТК АПК IТС "Гарт-1" з'являється вiдповiдне iнформацiйне повiдомлення з вiдображенням даних про особу iз зазначенням коду ознаки iнформацiї "ПТР" (перевищення iноземцем або особою без громадянства термiну реєстрацiї паспортного документа).

     11. Вiдповiдальнiсть за формування Бази даних та пiдтримання її в актуальному станi покладається на начальника Окремого вiддiлу обробки даних центральної пiдсистеми системи "Гарт" Державної прикордонної служби України. 

     12. Пiд час формування Бази даних використовуються класифiкатори iнформацiї, зокрема: локальнi, загальносистемнi, вiдомчi, загальнодержавнi, країн СНД та мiжнароднi. Класифiкатори iнформацiї створюються та ведуться в центральнiй пiдсистемi системи "Гарт" i передаються для використання до ПТК АПК IТС "Гарт-1".

     13. Iнформацiя, що зберiгається в Базi даних, є сукупнiстю вiдкритої адмiнiстративної iнформацiї та iнформацiї про осiб i є власнiстю Державної прикордонної служби України й не належить до iнформацiї з обмеженим доступом. Iнформацiя, що зберiгається у Базi даних, повинна оброблятися в ЦСД центральної пiдсистеми IТС "Гарт" iз застосуванням комплексної системи захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю.

     14. Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби України забезпечує використання iнформацiї, що зберiгається в Базi даних, виключно зi службовою метою та вiдповiдно до законодавства.

     15. Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби України забезпечує реалiзацiю права кожної особи ознайомитися з даними про себе, що мiстяться в Базi даних.

     16. Iнформацiя про особу не може бути надана третiй особi або поширена будь-яким iншим чином без письмової згоди особи, вiдомостi про яку занесено до Бази даних, крiм випадкiв, передбачених законами України.

     17. Iнформацiя з Бази даних надається у формi витягiв безкоштовно на письмову вимогу суду, прокуратури, органiв дiзнання i слiдства та iнших органiв державної влади (посадових осiб) у зв'язку зi здiйсненням ними повноважень, визначених чинним законодавством України.

     18. Доступ до iнформацiї, що зберiгається в Базi даних, надається уповноваженим посадовим особам органiв Державної прикордонної служби України, iнших правоохоронних органiв та органiв державної влади (далi -  користувачi) вiдповiдно до законодавства.

     19. Адмiнiстратором Бази даних є Центральний вузол зв'язку Державної прикордонної служби України, який має доступ до Бази даних i вiдповiдає за її матерiально-технiчне та технологiчне забезпечення, збереження i захист даних, що мiстяться в Базi даних.

     20. Користувачi Бази даних зобов'язанi дотримуватися законодавства про iнформацiю.

     21. Здiйснення контролю за дотриманням користувачами Бази даних вимог щодо обробки iнформацiї в Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України покладається на адмiнiстратора Бази даних, в органах та пiдроздiлах Державної прикордонної служби України - на їх начальникiв.

     22. Iнформацiя Бази даних зберiгається на дисковому масивi у файлах формату системи керування базами даних "Oracle" основного та резервного серверiв ЦСД центральної пiдсистеми системи "Гарт" протягом 5 рокiв.

     Пiсля закiнчення цього строку iнформацiя з Бази даних знищується комiсiйно.

Заступник директора Департаменту охорони державного кордону - начальник управлiння зв'язку та iнформатизацiї - начальник зв'язку генерал-майор С. О. Фесенко

 

Додаток
до Положення про базу даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi"

Перелiк реквiзитiв
бази даних "Вiдомостi про iноземцiв та осiб без громадянства, якi перевищили термiн реєстрацiї паспортних документiв в Українi"

N з/п Тип даних Назва поля Назва таблицi у БД Назва поля у БД Специфiкацiя Примiтка
1 2 3 4 5 6 7
Вiдомостi про особу
1   Прiзвище, iм'я особи (латинськими лiтерами) DOR2 FIOLAT 255 (С)  
2   Прiзвище, iм'я особи (росiйськими лiтерами) DOR2 FIORUS 255 (С) тiльки для громадян РФ та РБ, якi прямують через державний кордон за внутрiшнiми паспортами
3   Дата народження DOR2 DATEBORN 10 (Д)  
4   Стать DOR2 SEX 1 (С)  
Документи
5 Класифiкатор Громадянство STATES STATE 60 (С) назва країни
6 Класифiкатор Вид документа DOCNAME DOCNAME 25 (С) дипломатичний, службовий, посвiдчення особи моряка тощо
7   Серiя, номер документа DOR2 PASPNOM 25 (С)  
Системна iнформацiя
8   Дата, час уведення iнформацiї до бази даних DOR2 DATEREGIN 8+4 (ДЧ)  
9   Дата, час видалення iнформацiї з бази даних DOR2 DATEREGOUT 8+4 (ДЧ)  
10 Класифiкатор Код ознаки iнформацiї DORINDEX DORINDEXCODE 6(С) ПТР
(перевищення iноземцем або особою без громадянства термiну реєстрацiї паспортного документа)
11   Системна мiтка про введення iнформацiї до бази даних DOR4 WHOINOUT 64 (С) назва автоматичного процесу
Iнформацiя про дiї особового складу щодо осiб, виявлених за базою даних пiд час прикордонного контролю
12   Дата i час перетинання державного кордону DOR33 DATEEXECUTION 8+4 (ДЧ)  
13 Класифiкатор Код назви пункту пропуску
(пункту контролю)
PPIP CODEUSEL 3 (Ч)  
14 Класифiкатор Назва пiдроздiлу органу Держприкордонслужби UNITS UNIT 100 (С)  
15 Класифiкатор Дiлянка державного кордону UCH UCH 20 (С)  
16 Список Напрямок перетинання DOR33 NAPRID 1 (С) I - в'їзд, О - виїзд
17 Класифiкатор Дiя вiдносно особи DOR33 DIY 1 (Ч) 0 - непропуск,
1 - пропуск
18   Назва документа щодо непропуску або притягнення особи до вiдповiдальностi, його номер, дата складання та прiзвище, iм'я та по батьковi посадової або службової особи, що його склала DOR33 INFACTION 255 (С) Запис здiйснюється українською мовою великими лiтерами та цифрами
 
Заступник директора Департаменту охорони державного кордону - начальник управлiння зв'язку та iнформатизацiї - начальник зв'язку генерал-майор
С. О. Фесенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.