ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 10.06.2008 р. N 10/2-2/1160


Щодо отримання додаткового аркуша ВМД з метою його надання до декларацiї з ПДВ

     Державною митною службою України розглянуто звернення редакцiї українського бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", надiслане листом вiд 13.05.2008 р. N ДК 01-27. У зв'язку з цим повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пiдпункту 7.7.4 пункту 7.7 статтi 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" платник податку, який має право на одержання бюджетного вiдшкодування та прийняв рiшення про повернення повної суми бюджетного вiдшкодування, подає вiдповiдному податковому органу податкову декларацiю та заяву про повернення такої повної суми бюджетного вiдшкодування, яка вiдображається у податковiй декларацiї. При цьому платник податку в п'ятиденний термiн пiсля подання декларацiї податковому органу подає органу Державного казначейства України копiю декларацiї, з вiдмiткою податкового органу про її прийняття, для ведення реєстру податкових декларацiй у розрiзi платникiв.

     До декларацiї додаються розрахунок суми бюджетного вiдшкодування, копiї погашених податкових векселiв (податкових розписок), у разi їх наявностi, та оригiналiв п'ятих основних аркушiв (примiрникiв декларанта) вантажних митних декларацiй, у разi наявностi експортних операцiй.

     Згiдно з пунктом 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2002 р. N 243 "Про вдосконалення механiзму бюджетного вiдшкодування податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї" для пiдтвердження факту вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України (експорт) платник податку на додану вартiсть, який здiйснив операцiю з вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України, подає разом з iншими передбаченими законодавством документами оригiнал п'ятого основного аркуша (примiрника декларанта) вантажної митної декларацiї, що є її складовою частиною, оформленого митним органом пiд час здiйснення митного оформлення експорту товарiв, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчиняється напис про фактичне вивезення експортованих товарiв за межi митної територiї України, який засвiдчується пiдписом вiдповiдальної посадової особи i гербовою печаткою митного органу. При цьому до оригiналiв п'ятих основних аркушiв (примiрникiв декларанта) вантажних митних декларацiй прирiвнюються оригiнали аркушiв з позначенням "3/8".

     Розподiл аркушiв вантажної митної декларацiї здiйснюється вiдповiдно до положень пiдпункту 7.1 пункту 7 роздiлу I Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 р. N 307, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 р. за N 443/2247 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 07.11.2007 р. N 933) (далi - Iнструкцiя).

     Згiдно з пiдпунктом 7.3 пункту 7 роздiлу I Iнструкцiї, якщо декларування товару проводиться митним брокером, то за його бажанням допускається оформлення в одному примiрнику додаткових аркушiв ВМД. При цьому вони повиннi бути копiями аркушiв з позначенням "3/8" комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3. При використаннi додаткових аркушiв ВМД з позначенням "3/8" у графi E/J працiвником пiдприємства, уповноваженим на декларування, що склав ВМД, учиняється запис: "Оформлено додатковi 3/8 аркушi ВМД", який засвiдчується печаткою митного брокера. При цьому аркушi з позначенням "3/8" передаються власниковi товару, а додатковi аркушi митному брокеру.

Заступник директора Департаменту декларування та митних режимiв I. Муратов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.