ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.12.08 N 11/6-19/13833-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо особливостей перемiщення товарiв автотранспортом з 01.01.09

     Нагадуємо, що з 01.01.09 на територiї Європейського Спiвтовариства (ЄС) всi операцiї транзиту на умовах Конвенцiї МДП в обов'язковому порядку здiйснюватимуться з використанням митної iнформацiйної системи NCTS (New Customs Transit System). У зв'язку з цим перевiзники-держателi книжок МДП як з ЄС, так i з iнших країн, будуть зобов'язанi здiйснювати завчасне передавання даних з книжки МДП (декларацiї МДП) в електронному виглядi до системи NCTS.

     У випадку, якщо електронна декларацiя МДП не вiдправлена, митнi органи країн ЄС вiдмовлятимуть у прийняттi книжки МДП до оформлення (єдине виключення - аварiйний режим, коли система NCTS не працює).

     В наслiдок цього можливе накопичення у пунктах пропуску на кордонi України з Республiкою Польща, Словацькою Республiкою, Угорською Республiкою та Румунiєю автотранспортних засобiв перевiзникiв, якi виявляться не пiдготовленими до нових правил ЄС.

     З метою запобiгання цьому прошу провести додаткову роботу з перевiзниками, розташованими у регiонах дiяльностi пiдпорядкованих Вам митниць, щодо їх ознайомлення iз зазначеними вимогами.

     Також прошу налагодити iнформування автомобiльних перевiзникiв-нерезидентiв, якi в'їжджають в Україну через кордони з Росiйською Федерацiєю, Республiкою Бiлорусь та Республiкою Молдова з метою транзиту i прямують до пунктiв пропуску на кордонах України з державами-членами ЄС, про новi правила здiйснення операцiй транзиту на умовах Конвенцiї МДП.

     Крiм того, прошу взяти до уваги, що з 01.01.09 автотранспортнi засоби, якi ввозять товари в Україну з будь-якою метою, крiм транзиту, не повиннi допускатися в українську частину пункту пропуску, якщо в ЄАIС Держмитслужби вiдсутнi електроннi копiї попереднiх повiдомлень (ПП) i попереднiх митних декларацiй (ПД) на товари, що ввозяться ними.

     У зв'язку з цим прошу додатково нагадати суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi, розташованим у регiонах дiяльностi пiдпорядкованих Вам митниць, вимоги нормативно-правових актiв України, а саме:

     статей 89 i 93 Митного кодексу України;

     постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.02 N 390 "Про ввезення на митну територiю України окремих видiв товарiв";

     Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (зi змiнами i доповненнями);

     Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 28.02.03 N 129, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.03 за N 424/7745 (зi змiнами i доповненнями).

     Таким чином, якщо при ввезеннi товарiв в Україну автомобiльним транспортом з будь-якою метою, крiм транзиту, в ЄАIС Держмитслужби будуть вiдсутнi електроннi копiї вiдповiдних ПП або ПД, товари не пропускатимуться, а перевiзник (заiнтересована особа) повiдомлятиметься про вiдмову у митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України у вiдповiдностi до наказу Держмитслужби України вiд 12.12.05 N 1227 "Про затвердження Порядку оформлення й використання Картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України", зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 26.12.05 за N 1562/11842.

     Прошу про зазначене невiдкладно поiнформувати суб'єктiв ЗЕД i перевiзникiв, у тому числi через засоби масової iнформацiї. Iнформування перевiзникiв, якi перетинають кордон, пропоную здiйснювати iндивiдуально, з врученням кожному з них друкованого витягу з цього листа (додається).

Заступник Голови Служби О.О.Федоров

 

ШАНОВНИЙ ПЕРЕВIЗНИКУ!

     Державна митна служба України повiдомляє, що з 01.01.09 автотранспортнi засоби, якi ввозять товари в Україну з будь-якою метою, крiм транзиту, не допускатимуться в українську частину пункту пропуску, якщо в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi (ЄАIС Держмитслужби) будуть вiдсутнi електроннi копiї попереднiх повiдомлень (ПП) i попереднiх митних декларацiй (ПД), виставлених українським одержувачем цих товарiв.

     Згiдно з вимогами статтi 93 Митного кодексу України у разi ввезення товарiв на митну територiю України особа, для якої вони ввозяться, заздалегiдь повiдомляє митнi органи про намiр увезти цi товари.

     Вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, особа, на адресу якої ввозяться в Україну товари з використанням ПП, iнформує вiдправника або перевiзника цих товарiв про дату та номер оформленого ПП, якi проставляються у правому нижньому кутi товаросупровiдних документiв.

     Вiдповiдно до Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 28.02.03 N 129, для забезпечення оперативного здiйснення митних процедур у пунктi пропуску через митний кордон України суб'єкт пiдприємницької дiяльностi повинен повiдомити перевiзника про номер i дату оформленої ним ПД, якi проставляються в правому верхньому кутi товаросупровiдних документiв.

     Таким чином, за вiдсутностi в ЄАIС Держмитслужби електронних копiй ПП або ПД а також вiдповiдних записiв у товаросупровiдних документах товари не пропускатимуться, а транспортнi засоби повертатимуться на сумiжну сторону з видачею Картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України.

     Про зазначене просимо поiнформувати ваших колег i партнерiв.

     Дякуємо за спiвпрацю!

Державна митна служба України

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.