ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

11.02.2010 N 10/1-2/184-ЕП

 

Заступнику Голови Служби
Пашку П.В.
Начальнику Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв
Луговцю В.А.
Начальнику Регiональної iнформацiйної митницi
Копосову С.А.


     На виконання розпорядження Голови Служби вiд 10.02.2010 N 10/1-р надаємо пропозицiї щодо алгоритму допрацювання програмного забезпечення, за допомогою якого здiйснюється контроль за перемiщенням товарiв, оформлених на пiдставi перiодичної митної декларацiї.

     Додаток: на 3 арк.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв I.М.Муратов

 

Додаток

Алгоритм щодо допрацювання програмного забезпечення, за допомогою якого здiйснюється контроль за перемiщенням товарiв, оформлених на пiдставi перiодичної митної декларацiї

I. Загальнi положення

     1. Можливi типи ПМД: IМ40ПМД, ЕК10ПМД, ЕК11ПМД, ТР80ПМД.

     2. Тип ТР80ПМД застосовується тiльки при перемiщеннi товарiв стацiонарними засобами транспортування вiдповiдно до Порядкiв, затверджених постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.12.2003 N 1909 i вiд 17.12.2003 N 1958, тип ЕК11ПМД застосовується при перемiщеннi товарiв трубопровiдним транспортом вiдповiдно до Порядкiв, затверджених постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.2003 N 1958. На зазначенi типи ПМД нижчевикладенi особливостi контролю за перемiщенням не поширюються.

     3. ПМД може бути подана на:

     3.1. Пiдакцизнi товари та товари, зазначенi в Перелiку товарiв, до яких застосовуються заходи гарантування доставки при ввезеннi на митну територiю України, затвердженому наказом Держмитслужби вiд 17.04.2008 N 396, зареєстрованому в Мiн'юстi 05.06.2008 за N 508/15199 (окремi види товарiв) (далi - ПМД-ПД);

     3.2. iншi товари (далi - ПМД-ПП).

     4. За ПМД може бути оформлено декiлька товарiв.

     5. В однiй ПМД можуть бути товари, визначенi пунктами 3.1 i 3.2 цього алгоритму, при цьому заходи забезпечення доставки товарiв у митний орган призначення застосовуються тiльки до товарiв, визначених пунктом 3.1.

     Якщо на момент подання у митний орган призначення ПМД пiдприємство у порядку, встановленому законодавством, пiдтверджує право на користування встановленими законодавством пiльгами з оподаткування, заходи гарантування до товарiв, за якими пiдтверджено такi пiльги, не застосовуються.

     Заповнення та митнi процедури за такою ПМД виконуються як для ПМД-ПД.

     6. Ознакою застосування ПМД-ПД є заповнення графи 52 ПМД.

     В разi застосування заходiв гарантування заходiв гарантування хоча б по одному з товарiв у ПМД-ПД, у графi 52 ПМД-ПД зазначається код заходу гарантування "02" (Грошова застава). Якщо вiдповiдно до абзацу другого пункту 5 цього алгоритму заходи гарантування не застосовуються нi до одного з товарiв, зазначається код заходу гарантування "00" (Гарантiя не потрiбна). Iншi коди заходiв гарантування проставляти не допускається.

     7. Для ПМД-ПД та ПМД-ПП виконуються дiї як для попередньої декларацiї (далi - ПД) та попереднього повiдомлення (далi - ПП) з урахуванням викладених нижче особливостей.

     8. У графi 47 ПМД-ПД за окремими видами товарiв нараховуються передбаченi законодавством суми податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв). У графi 47 ПМД-ПП суми податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) не нараховуються.

     При цьому код способу розрахунку "19" згiдно з Класифiкатором способi розрахунку зазначається в колонцi "Спосiб платежу" лише по податку та збору (обов'язковому платежу), на суму якого внесено кошти по забезпеченню його сплати.

     9. При форматно-логiчному контролi правильностi заповнення граф ПМД обов'язково перевiряється наявнiсть в графi 44 ПМД реквiзитiв заяви пiдприємства щодо надання дозволу на подання ПМД пiд вiдповiдним кодом згiдно з Класифiкатором документiв, дати реєстрацiї заяви пiдприємства та її реєстрацiйний номер, присвоєнi митним органом, та кiнцевий термiн дiї дозволу.

     10. Строк дiї ПМД визначається митним органом та зазначається в окремих полях електронної копiї поля "Строк доставки/дата" графи D/Jелектронної копiї ПМД.

II. Контроль за перемiщенням при ввезеннi (тип ПМД: IМ40ПМД)

1. Дiї в митному органi призначення

     11. Посадова особа ВКПТ протягом чотирьох годин пiсля завершення оформлення ПМД ставить електронну копiю ПМД на контроль у ЄАIС. При цьому в разi перемiщення товарiв автомобiльним видом транспорту або в разi перемiщення транспортного засобу як товару своїм ходом визначається мiсце прибуття товарiв вiдповiдно до вимог наказу Держмитслужби вiд 21.11.2005 N 1136 "Про мiсця прибуття автотранспорту", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.12.2005 за N 1474/11754 (зi змiнами).

2. Дiї в митному органi вiдправлення

     12. Пропуск товарiв через митний кордон здiйснюється протягом строку дiї ПМД аналогiчно до пропуску товарiв, що ввозяться iз використанням ПП або ПД з такими особливостями:

     13. Квота визначається по графам 38 ПМД та в межах сум гарантiї вiдносно задекларованих у ПМД-ПД товарiв. У випадку перемiщення товарiв iз перевищенням квоти, частина, що не входить до квоти за ПМД не допускається.

     14. Допускається частковий пропуск товарiв iз списанням пропущених обсягiв з обсягiв квоти.

     15. Зобов'язання про доставку береться перевiзником на витягу з електронної копiї ПМД за полями електронної копiї, передбаченими для ПД або ПП вiдповiдно та iз зазначенням обсягу фактично перемiщуваного товару.

III. Контроль за перемiщенням при вивезеннi (тип ПМД: ЕК10ПМД)

1. Дiї в митному органi вiдправлення

     16. Посадова особа ВКПТ протягом чотирьох годин пiсля завершення оформлення ПМД ставить електронну копiю ПМД на контроль у ЄАIС.

     17. Зобов'язання про доставку береться перевiзником на витягу з електронної копiї ПМД iз зазначенням обсягу фактично перемiщуваного товару.

     18. До електронної копiї ПМД вносяться вiдомостi про товари, перемiщуванi за ПМД, транспортнi засоби та товарно-транспортнi документи.

2. Дiї в митному органi призначення

     19. Пропуск товарiв через митний кордон здiйснюється аналогiчно до пропуску товарiв, що вивозяться iз використанням ВМД, з такими особливостями:

     20 Квота визначається по графi 38 ПМД. У випадку перемiщення товарiв iз перевищенням квоти, частина, що не входить до квоти за ПМД, не пропускається.

     21. Допускається частковий пропуск товарiв iз списанням пропущених обсягiв з обсягiв квоти.

IV. Заключнi положення

     22. ПМД втрачає чиннiсть у зв'язку iз закiнченням термiну дiї та вичерпанням квоти за графою 38 ПМД.

     23. За зверненням пiдприємства дiя ПМД може бути припинена. Невикористана сума гарантiї за ПМД-ПД повертається пiдприємству.

     24. Анулювання ПМД, за якою розпочато перемiщення товарiв, не допускається.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.