ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо спрощення умов ведення бiзнесу в Українi

     З метою створення сприятливих умов для започаткування та ведення бiзнесу в Українi Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. Частину першу статтi 52 Закону України "Про господарськi товариства" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1991 р., N 49, ст. 682; 1994 р., N 3, ст. 11; 1999 р., N 26, ст. 213) викласти в такiй редакцiї:

     "У товариствi з обмеженою вiдповiдальнiстю створюється статутний (складений) капiтал, розмiр якого повинен становити не менше суми, еквiвалентної однiй мiнiмальнiй заробiтнiй платi, дiючiй на момент створення товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю".

     2. У частинi першiй статтi 24 Закону України "Про пожежну безпеку" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1994 р., N 5, ст. 21; 2008 р., NN 5 - 8, ст. 78, N 27 - 28, ст. 253) слова "та за рахунок пожертвувань юридичних осiб i громадян" замiнити словами "iнших джерел, не заборонених законодавством".

     3. У Законi України "Про оренду державного та комунального майна" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 15, ст. 99; 1998 р., N 18, ст. 88):

     1) частину шосту статтi 9 пiсля слiв "колективом пiдприємства, його структурного пiдроздiлу" доповнити словами "або чинного орендаря, який належним чином виконував свої обов'язки";

     2) частину першу статтi 17 доповнити реченням такого змiсту: "Термiн договору оренди не може бути меншим, нiж п'ять рокiв, якщо орендар не пропонує менший термiн".

     4. У Законi України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 36, ст. 299 iз наступними змiнами):

     1) абзац шостий частини першої статтi 1 пiсля слова "строку" доповнити словами "у разi його встановлення Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     2) статтю 8 пiсля частини четвертої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "У лiцензiйних умовах встановлюється вимога до суб'єкта господарювання щодо необхiдностi подання повiдомлення органу лiцензування про змiну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу лiцензiї, у визначений цим Законом строк".

     У зв'язку з цим частини п'яту - восьму вважати вiдповiдно частинами шостою - дев'ятою;

     3) пункти 65, 68, 69, 76, 77 статтi 9 виключити;

     4) абзац восьмий частини третьої статтi 13, частину сьому статтi 16, частину четверту статтi 18, абзац сьомий частини сьомої статтi 19 доповнити словами "у разi його встановлення Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     5) у статтi 14:

     частину четверту викласти в такiй редакцiї:

     "Лiцензiя на провадження певного виду господарської дiяльностi видається на необмежений строк. Кабiнет Мiнiстрiв України за поданням спецiально уповноваженого органу з питань лiцензування може обмежити строк дiї лiцензiї на провадження певного виду господарської дiяльностi, але цей строк не може бути меншим, нiж п'ять рокiв";

     частину одинадцяту пiсля слiв "строку її дiї" доповнити словами "якщо такий строк встановлено Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     6) у статтi 21:

     у частинi першiй:

     абзац восьмий виключити;

     в абзацi десятому слово "неможливiсть" замiнити словами "акт про неможливiсть";

     у частинах третiй та сьомiй слова "акта про встановлення факту неподання в установлений строк повiдомлення про змiну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу лiцензiї" виключити;

     частину четверту викласти в такiй редакцiї:

     "Рiшення про анулювання лiцензiї набирає чинностi через тридцять днiв з дня його прийняття, крiм рiшень про анулювання лiцензiй, прийнятих згiдно з поданою заявою лiцензiата про анулювання лiцензiї та в разi смертi лiцензiата (фiзичної особи - пiдприємця), якi набирають чинностi з дня їх прийняття";

     7) у текстi Закону слова "фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "фiзична особа - пiдприємець" у вiдповiдному вiдмiнку та числi.

     5. Частину другу статтi 26 Закону України "Про охорону культурної спадщини" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 39, ст. 333; 2005 р., N 5, ст. 114) виключити.

     6. Частину першу статтi 34 Закону України "Про насiння i садивний матерiал" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 13, ст. 92) виключити.

     7. Статтi 8 та 16 Закону України "Про соцiальнi послуги" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 45, ст. 358; 2004 р., N 50, ст. 537; 2009 р., N 38, ст. 535) виключити.

     8. У Законi України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2005 р., N 48, ст. 483):

     1) у частинi першiй статтi 1:

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "документ дозвiльного характеру - дозвiл, висновок, рiшення, погодження, свiдоцтво, iнший документ, який дозвiльний орган зобов'язаний видати суб'єкту господарювання у разi надання йому права на провадження певних дiй щодо здiйснення господарської дiяльностi або видiв господарської дiяльностi i без наявностi якого суб'єкт господарювання не може провадити певнi дiї щодо здiйснення господарської дiяльностi або видiв господарської дiяльностi";

     пiсля абзацу восьмого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "принцип мовчазної згоди - принцип, згiдно з яким суб'єкт господарювання набуває право на провадження певних дiй щодо здiйснення господарської дiяльностi або видiв господарської дiяльностi без отримання вiдповiдного документа дозвiльного характеру, за умови якщо суб'єктом господарювання або уповноваженою ним особою подано в установленому порядку заяву та документи в повному обсязi, але у встановлений законом строк документ дозвiльного характеру або рiшення про вiдмову у його видачi не видано або не направлено".

     У зв'язку з цим абзац дев'ятий вважати абзацом десятим;

     2) статтю 4 пiсля частини четвертої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "5. Строк видачi документiв дозвiльного характеру становить десять робочих днiв, якщо iнше не встановлено законом.

     У разi якщо суб'єктом господарювання або уповноваженою ним особою подано у встановленому законом порядку заяву та документи, передбаченi для отримання або продовження права на провадження певних дiй щодо здiйснення господарської дiяльностi або видiв господарської дiяльностi в повному обсязi, але у визначений законом строк документ дозвiльного характеру або рiшення про вiдмову у його видачi не видано або не направлено, застосовується принцип мовчазної згоди.

     У разi якщо у встановлений законом строк суб'єкту господарювання не видано або не направлено документ дозвiльного характеру чи рiшення про вiдмову у його видачi, то через десять робочих днiв з дня закiнчення строку, встановленого для прийняття рiшення про видачу або вiдмову у видачi документа дозвiльного характеру, суб'єкт господарювання має право провадити певнi дiї щодо здiйснення господарської дiяльностi або видiв господарської дiяльностi. Копiя опису прийнятих документiв з вiдмiткою про дату їх прийняття є пiдтвердженням подання заяви та документiв адмiнiстратору або дозвiльному органу".

     У зв'язку з цим частини п'яту i шосту вважати вiдповiдно частинами шостою i сьомою.

     9. Статтю 14 Закону України "Про захист тварин вiд жорстокого поводження" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2006 р., N 27, ст. 230) виключити.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування, крiм пiдпункту 2 пункту 4 роздiлу I цього Закону, який набирає чинностi через два мiсяцi з дня опублiкування цього Закону.

     2. Встановити до 1 сiчня 2011 року мораторiй:

     1) на здiйснення заходiв державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi органами державної влади та органами мiсцевого самоврядування, їх посадовими чи службовими особами щодо суб'єктiв малого пiдприємництва, крiм:

     проведення перевiрок суб'єктiв малого пiдприємництва, господарська дiяльнiсть яких вiднесена до високого ступеня ризику, критерiї визначення якого затверджено Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до вимог Закону України "Про основнi засади державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi";

     проведення органами державної податкової служби планових та позапланових виїзних перевiрок (крiм перевiрок, якi проводяться згiдно з пунктами 4 i 8 частини шостої статтi 111 Закону України "Про державну податкову службу в Українi");

     проведення органами Пенсiйного фонду України планових та позапланових перевiрок суб'єктiв господарювання з високим або середнiм ступенем ризику;

     проведення органами захисту прав споживачiв позапланових перевiрок за скаргами споживачiв;

     2) на збiльшення розмiру орендної плати за договорами оренди державного майна, укладеними Фондом державного майна України, його регiональними вiддiленнями та представництвами iз суб'єктами малого пiдприємництва.

     3. Рекомендувати до 1 сiчня 2011 року:

     органам, уповноваженим Верховною Радою Автономної Республiки Крим, та органам мiсцевого самоврядування - не збiльшувати розмiр орендної плати за договорами оренди, укладеними ними з суб'єктами малого пiдприємництва щодо майна, яке вiдповiдно належить Автономнiй Республiцi Крим або перебуває в комунальнiй власностi;

     органам мiсцевого самоврядування - не збiльшувати вартiсть торгового патенту, встановлену на 1 сiчня 2009 року вiдповiдно до Закону України "Про патентування деяких видiв пiдприємницької дiяльностi".

     4. Строк дiї лiцензiй, отриманих суб'єктами господарювання до набрання чинностi цим Законом, не продовжується.

     5. Термiн договорiв оренди державного та комунального майна для суб'єктiв малого пiдприємництва, укладених до набрання чинностi цим Законом, вважати продовженим до п'яти рокiв з дня укладення, якщо орендар не пропонує менший термiн.

     6. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами, iншими центральними i мiсцевими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України В. ЮЩЕНКО

м. Київ
15 грудня 2009 року
N 1759-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.