Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

22.12.2011 N 469


Про затвердження Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 сiчня 2012 р. за N 105/20418

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 27 березня 2013 року N 109,
вiд 24 квiтня 2013 року N 146,
вiд 24 липня 2015 року N 478,
вiд 12 липня 2016 року N 353

     Вiдповiдно до статтi 97 Митного кодексу України, пункту 14 статтi 7 та статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 5 та 11 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України, що додається.

     2. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Соркiна I. В.

     4. Постанова набирає чинностi через 45 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С. Г. Арбузов
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра iнфраструктури України К. Єфименко
Голова Держмитслужби I. Калєтнiк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
22.12.2011 N 469
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 сiчня 2012 р. за N 105/20418

Положення
про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення розроблено вiдповiдно до статей статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", пункту 14 статтi 7, статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 97 Митного кодексу України i встановлює порядок перемiщення (увезення, вивезення, пересилання) резидентами та нерезидентами цiнних паперiв у документарнiй формi (далi - цiннi папери) через митний кордон України, а також порядок видачi Нацiональним банком України (далi - Нацiональний банк) iндивiдуальних лiцензiй на вивезення (пересилання) за межi України та на ввезення (пересилання) в Україну цiнних паперiв (далi - лiцензiя).

(пункт 1.1 глави 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.04.2013р. N 146)

     1.2. Термiни, що використовуються в цьому Положеннi, уживаються в значеннях, наведених у Декретi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та Законi України "Про цiннi папери та фондовий ринок".

     1.3. Юридичнiй особi дозволяється перемiщувати цiннi папери через митний кордон України в порядку, передбаченому цим Положенням, через уповноваженого цiєю особою представника.

2. Порядок перемiщення цiнних паперiв

     2.1. Фiзична та юридична особи мають право вивозити (пересилати) за межi України цiннi папери на умовах письмового декларування та за наявностi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку на вивезення (пересилання) за межi України цiнних паперiв.

     Не потребують отримання цiєї лiцензiї операцiї з вивезення (пересилання) за межi України фiзичною особою виражених в iноземнiй валютi цiнних паперiв, якi були ранiше ввезенi цiєю особою в Україну, що пiдтверджується митною декларацiєю.

     2.2. Фiзична та юридична особи мають право ввозити (пересилати) в Україну цiннi папери, вираженi в iноземнiй валютi, на умовах письмового декларування, а цiннi папери, вираженi в гривнях, на умовах письмового декларування та за наявностi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку на ввезення (пересилання) в Україну цiнних паперiв.

     Не потребують отримання цiєї лiцензiї операцiї з увезення (пересилання) в Україну фiзичною та юридичною особами цiнних паперiв, виражених у гривнях, якi були ранiше вивезенi (пересланi) цiєю особою за межi України, що пiдтверджується митною декларацiєю.

     2.3. Пункт 2.3 глави 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.04.2013р. N 146)

3. Порядок видачi лiцензiї

     3.1. Заявник (резидент або нерезидент) для одержання лiцензiї зобов'язаний подати до Нацiонального банку такi документи:

     заяву про видачу лiцензiї згiдно з додатком 1 або 2 до цього Положення (залежно вiд виду операцiї);

     абзац третiй пункту 3.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2016р. N 353, у зв'язку з цим абзаци четвертий - сьомий уважати вiдповiдно абзацами третiм - шостим)

     нотарiально засвiдченi копiї документiв про державну реєстрацiю (витяг iз торговельного, банкiвського, судового реєстру тощо) - для нерезидентiв - юридичних осiб;

     копiї сторiнок паспорта (або документа, що його замiнює), якi мiстять прiзвище, iм'я, по батьковi (якщо є), дату народження, серiю i номер, дату видачi та найменування органу, що видав документ, мiсце проживання - для фiзичних осiб (резидентiв та нерезидентiв);

     копiї цiнних паперiв, що плануються для перемiщення через митний кордон України;

     оригiнали або нотарiально засвiдченi копiї документiв, що пiдтверджують набуття/вiдчуження заявником прав власностi на цiннi папери та/або згiдно з якими були розмiщенi/виданi цiннi папери (копiї договорiв купiвлi-продажу цiнних паперiв, мiни, зовнiшньоекономiчних договорiв, якi передбачають проведення розрахункiв iз застосуванням векселiв, документiв, що пiдтверджують отримання цiнних паперiв у спадщину, тощо).

(абзац шостий пункту 3.1 глави 3 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.04.2013р. N 146)

     3.2. Нацiональний банк приймає рiшення про видачу лiцензiї або про вiдмову в її видачi не пiзнiше 20 робочих днiв iз дати надходження повного пакета документiв, визначених цiєю главою.

     3.3. Нацiональний банк має право запитувати й отримувати вiд заявника додатковi документи чи їх копiї, потрiбнi для з'ясування обставин щодо операцiй з перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України.

     У цьому разi перебiг строку розгляду Нацiональним банком документiв заявника, установленого в пунктi 3.2 цiєї глави, зупиняється та продовжується з дати реєстрацiї в Нацiональному банку останнього додаткового документа, що надiйшов вiд заявника (з вiдповiдним збiльшенням строку розгляду Нацiональним банком документiв заявника на 10 додаткових робочих днiв).

     3.4. Копiї документiв, що подаються для отримання лiцензiї, мають бути засвiдченi пiдписом заявника (для юридичних осiб - резидентiв - пiдписом керiвника або заступника керiвника) та вiдбитком його печатки (за наявностi) або нотарiально, якщо iнше не передбачено вимогами цього Положення.

     Документи, складенi iноземною мовою, мають бути перекладенi на українську мову (вiрнiсть перекладу засвiдчується нотарiально). Не перекладаються на українську мову документи, складенi росiйською мовою.

     3.5. Документи, що мають пiдчищення або дописування, закресленi слова або iншi виправлення, а також документи, текст яких неможливо прочитати, не приймаються до розгляду.

     3.6. Пункт 3.6 глави 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.03.2013р. N 109)

     3.7. Пункт 3.7 глави 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.03.2013р. N 109, у зв'язку з цим пункти 3.8 - 3.15 уважати вiдповiдно пунктами 3.6 - 3.13)

     3.6. Лiцензiя, змiни до лiцензiї вiдповiдно оформляються у двох примiрниках за формою, установленою в додатках 3, 4 або 5 до цього Положення. Перший примiрник лiцензiї (змiн до лiцензiї), оформлений на номерному бланку Нацiонального банку, надсилається власниковi лiцензiї (видається пiд пiдпис власниковi лiцензiї або його довiренiй особi) пiсля здiйснення оплати за надання лiцензiї (змiн до лiцензiї) у розмiрi, установленому нормативно-правовими актами Нацiонального банку. Другий примiрник лiцензiї (змiн до лiцензiї) зберiгається в Нацiональному банку.

     3.7. Власник лiцензiї в разi потреби внесення змiн до лiцензiї (крiм змiни перелiку цiнних паперiв, що плануються для перемiщення через митний кордон України на пiдставi лiцензiї) зобов'язаний подати протягом строку дiї цiєї лiцензiї до Нацiонального банку клопотання в довiльнiй формi та документи, що пiдтверджують потребу у внесеннi таких змiн.

     Нацiональний банк приймає рiшення про внесення змiн до лiцензiї в строк не бiльше нiж 15 робочих днiв iз дати реєстрацiї документiв, зазначених в абзацi першому цього пункту, за вiдсутностi пiдстав для вiдмови або вiдкликання лiцензiї, зазначених у пунктах 3.11 та 3.12 цiєї глави.

(абзац другий пункту 3.7 глави 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.03.2013р. N 109, вiд 12.07.2016р. N 353)

     3.8. З метою змiни перелiку цiнних паперiв, що плануються для перемiщення через митний кордон України на пiдставi лiцензiї, її власник має звернутися до Нацiонального банку в порядку, установленому цим Положенням для отримання нової лiцензiї.

     3.9. Документи i копiї документiв, на пiдставi яких була видана лiцензiя (унесенi змiни до лiцензiї), зберiгаються в Нацiональному банку та не можуть бути пiдставою для видачi iншої лiцензiї.

     3.10. У разi втрати лiцензiї (змiн до лiцензiї) власник лiцензiї подає до Нацiонального банку заяву про видачу дублiката лiцензiї (змiн до лiцензiї).

     Якщо лiцензiя (змiни до лiцензiї) не придатна для користування внаслiдок її пошкодження, то власник лiцензiї подає до Нацiонального банку заяву про видачу дублiката лiцензiї (змiн до лiцензiї) та не придатну для користування лiцензiю (змiни до лiцензiї).

     Дублiкат лiцензiї (змiн до лiцензiї) видається протягом п'яти робочих днiв з дати реєстрацiї в Нацiональному банку документiв, передбачених абзацом першим або другим цього пункту.

     У разi видачi дублiката лiцензiї (змiн до лiцензiї) замiсть втраченої або пошкодженої лiцензiя (змiни до лiцензiї), що була втрачена або пошкоджена, є недiйсною.

     Дублiкат лiцензiї (змiн до лiцензiї) видається власнику лiцензiї лише пiсля оплати ним послуги з видачi цього дублiката в розмiрi, установленому нормативно-правовими актами Нацiонального банку.

(главу 3 доповнено новим пунктом 3.10 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2016р. N 353, у зв'язку з цим пункти 3.10 - 3.13 уважати вiдповiдно пунктами 3.11 - 3.14)

     3.11. Нацiональний банк має право прийняти рiшення про вiдмову в наданнi лiцензiї (унесеннi змiн до лiцензiї), якщо:

     а) вiдсутнiй хоча б один iз документiв, зазначених у цiй главi;

     б) поданi документи не вiдповiдають вимогам законодавства України, у тому числi цього Положення;

     в) за результатами розгляду пакета документiв установлено, що заявник надав недостовiрну або неповну iнформацiю;

     г) заявник є особою, яка переховується вiд органiв досудового розслiдування / слiдства / суду / органiв влади згiдно з iнформацiєю, розмiщеною на офiцiйному веб-сайтi Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (у розшуковому облiку "Особи, якi переховуються вiд органiв влади") та/або на Єдиному державному веб-порталi вiдкритих даних (за iнформацiєю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України про осiб, якi переховуються вiд органiв влади).

(пункт 3.11 доповнено пiдпунктом "г" згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2016р. N 353)

     Абзац п'ятий пункту 3.10 глави 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.03.2013р. N 109)

     3.12. Нацiональний банк вiдкликає лiцензiю в разi:

     а) звернення власника лiцензiї;

     б) порушення власником лiцензiї її умов, вимог законодавства України;

     в) установлення факту подання заявником документiв для отримання лiцензiї, що мiстять недостовiрну iнформацiю;

     г) прийняття рiшення про припинення юридичної особи - власника лiцензiї / державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця - власника лiцензiї.

(пункт 3.12 доповнено пiдпунктом "г" згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2016р. N 353)

     3.13. Лiцензiя вiдкликається згiдно з розпорядженням Нацiонального банку (додаток 6). Датою вiдкликання лiцензiї є наступний робочий день пiсля дати пiдписання такого розпорядження.

     У разi вiдкликання виданої лiцензiї її власник повинен повернути Нацiональному банку оригiнал лiцензiї (змiн до лiцензiї), дублiкат лiцензiї / змiн до лiцензiї (за наявностi) у десятиденний строк.

(абзац другий пункту 3.13 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2016р. N 353)

     3.14. Нацiональний банк зобов'язаний повiдомити заявника (власника лiцензiї) про вiдмову у видачi лiцензiї, у внесеннi змiн до неї або вiдкликання iз зазначенням пiдстав.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики О. А. Щербакова

 

Додаток 1
до Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України
Нацiональний банк України

Заява
про видачу iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України на вивезення (пересилання) за межi України цiнних паперiв

На пiдставi пiдпункту "а" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю"
 
[найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi),
 
код за ЄДРПОУ або паспортнi данi (за наявностi),
 
мiсцезнаходження (мiсце проживання) заявника]
 
звертається до Нацiонального банку України з проханням видати йому iндивiдуальну лiцензiю на вивезення (пересилання) за межi України цiнних паперiв на таких умовах:
1. Цiннi папери, якi вивозяться (пересилаються) за межi України:
 
[назва цiнного папера, його емiтент, дата емiсiї,
 
номiнальна вартiсть (сума цифрами та словами), код ISIN (за наявностi), кiлькiсть]
  .
2. Країна призначення, куди вивозяться (пересилаються) цiннi папери:
  .
3. Обґрунтування (мета) вивезення (пересилання) цiнних паперiв:
 
  .
4. Додаткова iнформацiя  
(заповнюється за потреби)
  .
З Положенням про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України, затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.12.2011 N 469, ознайомлений. Зобов'язуюсь дотримуватися вимог законодавства України, у тому числi цього Положення, та умов iндивiдуальної лiцензiї.
Контактна особа   .
(прiзвище та iнiцiали, номер телефону, адреса електронної пошти)
До заяви додаються:  
 
  .
(перелiк документiв, кiлькiсть сторiнок додаткiв)
_____________
(дата)
________________________________________
(пiдпис заявника або уповноваженої особи заявника)
М. П.
(за наявностi)
 
(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.07.2015р. N 478)

 

Додаток 2
до Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України
Нацiональний банк України

Заява
про видачу iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України на ввезення (пересилання) в Україну цiнних паперiв

На пiдставi пiдпункту "б" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю"
 
[найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi),
 
код за ЄДРПОУ або паспортнi данi (за наявностi),
 
мiсцезнаходження (мiсце проживання) заявника]
 
звертається до Нацiонального банку України з проханням видати йому iндивiдуальну лiцензiю на ввезення (пересилання) в Україну цiнних паперiв на таких умовах:
1. Цiннi папери, якi ввозяться (пересилаються) в Україну:
 
[назва цiнного папера, його емiтент, дата емiсiї,
 
номiнальна вартiсть (сума цифрами та словами), код ISIN (за наявностi), кiлькiсть]
  .
2. Обґрунтування (мета) ввезення (пересилання) цiнних паперiв:
 
  .
3. Додаткова iнформацiя  
(заповнюється за потреби)
  .
З Положенням про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України, затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.12.2011 N 469, ознайомлений. Зобов'язуюсь дотримуватися вимог законодавства України, у тому числi цього Положення, та умов iндивiдуальної лiцензiї.
Контактна особа   .
(прiзвище та iнiцiали, номер телефону, адреса електронної пошти)
До заяви додаються:  
 
  .
(перелiк документiв, кiлькiсть сторiнок додаткiв)
_____________
(дата)
________________________________________
(пiдпис заявника або уповноваженої особи заявника)
М. П.
(за наявностi)
 
(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.07.2015р. N 478)

 

Додаток 3
до Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України
_____________________
(власник лiцензiї)

Iндивiдуальна лiцензiя N ___
на вивезення (пересилання) за межi України цiнних паперiв

Нацiональний банк України вiдповiдно до пiдпункту "а" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного
контролю" дозволяє
 
 
[найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi), код за ЄДРПОУ або паспортнi данi (за наявностi),
 
мiсцезнаходження (мiсце проживання) власника лiцензiї]
вивезти (переслати) за межi України  
[назва цiнного папера, його емiтент,
 
дата емiсiї, номiнальна вартiсть (сума цифрами та словами),
 
код ISIN (за наявностi), кiлькiсть]
  .
Iндивiдуальна лiцензiя дiйсна на строк до 1 року.
Ця лiцензiя пiдлягає здаванню вiдповiдному митному органу.
Голова або уповноважена ним особа _____________________________
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
М. П.

 

Додаток 4
до Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України
______________
(власник лiцензiї)

Iндивiдуальна лiцензiя N ___
на ввезення (пересилання) в Україну цiнних паперiв

Нацiональний банк України вiдповiдно до пiдпункту "б" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного
контролю" дозволяє
 
 
[найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi), код за ЄДРПОУ або паспортнi
 
данi (за наявностi), мiсцезнаходження (мiсце проживання) власника лiцензiї]
увезти (переслати) в Україну  
[назва цiнного папера, його емiтент,
 
дата емiсiї, номiнальна вартiсть (сума цифрами та словами),
 
код ISIN (за наявностi), кiлькiсть]
  .
Iндивiдуальна лiцензiя дiйсна на строк до 1 року.
Ця лiцензiя пiдлягає здаванню вiдповiдному митному органу.
Голова або уповноважена ним особа _____________________________
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
М. П.

 

Додаток 5
до Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України
_____________________
(власник лiцензiї)

Змiни до iндивiдуальної лiцензiї вiд ____________ N ___

Нацiональний банк України на пiдставi статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" вносить такi змiни до iндивiдуальної лiцензiї вiд _____________ N ___, виданої
 
[найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi),
 
код за ЄДРПОУ або паспортнi данi (за наявностi),
 
мiсцезнаходження (мiсце проживання) власника лiцензiї]
  .
(зазначити всi змiни, що вносяться)
Змiни є невiд'ємною частиною iндивiдуальної лiцензiї вiд ____________ N ___.
Голова або уповноважена ним особа _____________________________
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
М. П.

 

Додаток 6
до Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

____________
(дата)
___
N

м. Київ

Про вiдкликання iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України

1. На пiдставi  
(пiдстава(и) для вiдкликання iндивiдуальної
 
лiцензiї згiдно з пунктом 3.13 глави 3)
Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.12.2011 N 469, Нацiональний банк України вiдкликає iндивiдуальну лiцензiю вiд ___.____________.20__ N ___
на   .
[вивезення (пересилання) за межi України / увезення (пересилання) в Україну цiнних паперiв (потрiбне зазначити)]
2.  
[назва пiдроздiлу Нацiонального банку України, до функцiй якого належить видача лiцензiй (прiзвище, iнiцiали його керiвника)]
у п'ятиденний строк з дати пiдписання цього розпорядження повiдомити про вiдкликання iндивiдуальної лiцензiї
_______________________.
(власник лiцензiї)
3. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.
  .
(прiзвище, iнiцiали)
Голова або уповноважена ним особа _____________________________
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
М. П.
 
(додаток 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.07.2015р. N 478)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.