МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

30.05.2012 N 646


Про мiсця доставки товарiв транспортними засобами

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 червня 2012 р. за N 1052/21364


     Вiдповiдно до статтi 200 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI, пiдпункту 64 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08 квiтня 2011 року N 446, та з метою вдосконалення форм здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення товарiв, що перемiщуються митною територiєю України автомобiльним, водним, залiзничним або авiацiйним видами транспорту, наказую:

     1. Установити, що:

     1.1. Мiсцем доставки може бути визначена митницею призначення територiя (або її частина) пункту пропуску (пункту контролю) через державний кордон України, морського чи рiчкового порту, аеропорту, залiзничної станцiї, вiльної митної зони, пiдроздiлу митницi призначення, у якому безпосередньо проводиться митне оформлення, пiдприємства з безперервним циклом виробництва, вантажного митного комплексу, територiя, що прилягає до центральної сортувальної станцiї, регiональної сортувальної станцiї, мiсця мiжнародного поштового обмiну, складу тимчасового зберiгання або митного складу.

     1.2. Ведення Перелiку мiсць доставки (далi - Перелiк) та внесення до нього змiн в єдину автоматизовану iнформацiйну систему митних органiв України (далi - ЄАIС Держмитслужби) здiйснюються Державною митною службою України за поданням митницi призначення за формою згiдно iз додатком до цього наказу.

     1.3. За рiшенням керiвника (вповноваженої ним особи) митницi призначення в iнше мiсце, нiж зазначене в Перелiку, можуть бути доставленi автомобiльним транспортом товари:

     якi можна вiднести до категорiї небезпечних вантажiв вiдповiдно до законодавства України;

     що потребують особливих умов зберiгання, унаслiдок чого вони не можуть протягом тривалого часу зберiгатися в автотранспортних засобах;

     валютнi цiнностi, що ввозяться банками;

     що ввозяться на адресу пiдприємств з безперервним циклом виробництва та призначенi для використання в процесi виробництва;

     що за своїми габаритами або особливостями транспортування не можуть бути ввезенi в мiсце доставки.

     1.4. До початку перемiщення товарiв, зазначених у пiдпунктi 1.3 пункту 1 цього наказу, одержувач товарiв або вповноважена ним особа подає митницi призначення письмову заяву для розгляду та погодження доставки таких товарiв автомобiльним транспортом в iнше мiсце, нiж зазначене в Перелiку.

     Заява обов'язково повинна мiстити:

     iнформацiю про товари, достатню для їх iдентифiкацiї та вiднесення до товарiв, зазначених у пiдпунктi 1.3 пункту 1 цього наказу;

     найменування та мiсцезнаходження об'єкта, на територiю якого планується доставка цих товарiв.

     Рiшення про надання такого дозволу приймається керiвником (вповноваженою ним особою) митницi призначення шляхом проставляння вiдповiдної резолюцiї на заявi.

     Як пiдтвердження прийняття керiвником (вповноваженою ним особою) митницi призначення рiшення про надання дозволу на доставку товарiв у визначене одержувачем товарiв або вповноваженою ним особою мiсце доставки до пiдроздiлу митного оформлення митницi призначення одержувачем товарiв або вповноваженою ним особою подається зареєстрований оригiнал заяви з вiдповiдною резолюцiєю.

     1.5. На територiї мiсця доставки створюється зона митного контролю в порядку, передбаченому законодавством України.

     1.6. Митниця призначення може органiзувати при потребi чергування посадових осiб митницi цiлодобово в мiсцi доставки.

     1.7. При визначеннi митницею призначення мiсця доставки необхiдно враховувати, що територiя мiсця доставки товарiв для автомобiльного транспорту повинна бути забезпечена:

     освiтленням та огородженням за периметром територiї мiсця доставки;

     цiлодобовою охороною та наявнiстю засобiв пожежогасiння;

     наявнiстю рампи, естакади, оглядового майданчика;

     наявнiстю у достатнiй кiлькостi, а також функцiонуванням навантажувально-розвантажувальної технiки i механiзмiв для здiйснення необхiдних операцiй на територiї мiсця доставки;

     наявнiстю каналiв i засобiв зв'язку, у тому числi з ЄАIС Держмитслужби України, для виконання посадовими особами митних органiв своїх повноважень.

     У разi визначення мiсцем доставки територiї (її частини) вантажного митного комплексу, територiї, прилеглої до складу тимчасового зберiгання чи митного складу, до облаштування мiсць доставки застосовуються вимоги, встановленi законодавством України до функцiонування вказаних об'єктiв.

     1.8. Вимоги до мiсць доставки для авiацiйного, водного та залiзничного транспорту встановлюються аналогiчно до вимог, встановлених законодавством України до зон митного контролю.

     1.9. У разi виключення мiсця доставки з Перелiку митний орган, у зонi дiяльностi якого функцiонувало мiсце доставки, вживає достатнiх заходiв щодо направлення товарiв та транспортних засобiв, що перетнули митний кордон України, в iнше функцiонуюче мiсце доставки iз Перелiку для проведення необхiдних митних формальностей з невiдкладним повiдомленням про зазначене заiнтересованих осiб.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) i Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України (Сьомка С. М.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Державнiй митнiй службi (Калєтнiк I. Г.) протягом 40 днiв з дня офiцiйного опублiкування цього наказу доопрацювати програмне забезпечення з урахуванням вимог цього наказу в частинi ведення Перелiку.

     4. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Державної митної служби України вiд 21 листопада 2005 року N 1136 "Про мiсця прибуття автотранспорту", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 09 грудня 2005 року за N 1474/11754;

     пункт 8 наказу Державної митної служби України вiд 03 вересня 2007 року N 728 "Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України", зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 21 вересня 2007 року за N 1081/14348.

     5. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року, але не ранiше дня офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України А. А. Максюта

 

Додаток
до наказу Мiнiстерства фiнансiв України
30.05.2012 N 646

Подання про внесення даних до Перелiку мiсць доставки

Мит-
ниця
Назва мiсця доставки Адреса мiсця доставки Власник, користувач територiї (наймену-
вання/
прiзвище, iм'я, по батьковi, код за ЄДРПОУ/ номер облiкової картки платника податкiв*)
Мiсце доставки для виду транс-
порту (автомо-
бiльний/
залiзнич-
ний/ водний/ авiацiй-
ний)
Специфiка мiсця доставки Заходи забезпечення режиму в мiсцi доставки Наявнiсть у мiсцi доставки митницi призна-
чення пiдроздiлу митного оформ-
лення (код пiдроз-
дiлу)
Загальна площа мiсця доставки Облаштування мiсця доставки Час роботи мiсця доставки (цiло-
добово або визначенi години роботи)
ПРИ-
МIТКИ
територiя або її частина пункту пропуску (пункту контролю) через державний кордон України вiльна митна зона територiя, що прилягає до централь-
ної сорту-
вальної станцiї або регiо-
нальної сорту-
вальної станцiї
територiя, що прилягає до мiсця мiжна-
родного поштового обмiну
вантаж-
ний митний комплекс
територiя, що прилягає до складу тимча-
сового зберi-
гання
територiя, що прилягає до митного складу територiя пiдроздiлу митницi призна-
чення, у якому безпосе-
редньо прово-
диться митне оформ-
лення
огород-
ження тери-
торiї
цiлодо-
бова охо-
рона
система вiдео-
спосте-
реження
облаш-
тованi робочi мiсця поса-
дових осiб митницi
освiт-
лення за пери-
метром територiї
канали i засоби зв'язку, у тому числi з ЄАIС рампа, естакада, огля-
довий майдан-
чик
засоби пожежо-
гасiння
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
                                                 

____________
     * Зазначаються серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi)

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.