Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент контролю, методологiї та лiцензування валютних операцiй

вiд 28.02.2013 р. N 28-311/699/2529

 

Головним управлiнням Нацiонального банку України в Автономнiй Республiцi Крим та по м. Києву i Київськiй областi, територiальним управлiнням Нацiонального банку України, Операцiйному управлiнню Нацiонального банку України, Асоцiацiї українських банкiв, банкам України


Про здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями резидентiв на пiдставi офiцiйної iнформацiї митних органiв щодо уточнення вiдомостей про такi операцiї

     У зв'язку з численними запитами уповноважених банкiв, територiальних управлiнь Нацiонального банку України, суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо здiйснення банками контролю за експортними, iмпортними операцiями резидентiв на пiдставi офiцiйної iнформацiї митних органiв щодо уточнення вiдомостей про такi операцiї Нацiональний банк України надає наступне роз'яснення для використання в роботi.

     Однiєю iз пiдстав для здiйснення банками контролю за експортними, iмпортними операцiями резидентiв (у тому числi для зняття цих операцiй з контролю) вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями1 (далi - Iнструкцiя N 136) є iнформацiя про вiдповiднi операцiї резидентiв, зазначена у реєстрах митних декларацiй визначених типiв (далi - реєстри МД).

____________
     1 затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 i зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631 (зi змiнами).

     Реєстри МД формуються митними органами на пiдставi даних, що мiстяться у митних декларацiях (далi - МД), оформлених вiдповiдно до вимог Положення про митнi декларацiї2 (далi - Положення N 450), та передаються банкам з використанням програмних засобiв Нацiонального банку України. Повторне вiдправлення тих реєстрiв МД, якi вже були надiсланi банкам, законодавством України не передбачено.

____________
     2 затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012 N 450.

     Разом iз тим на практицi мають мiсце випадки допущення помилкових даних у реєстрах МД та/або у МД, у зв'язку з чим надiсланi банкам реєстри МД мiстять недостовiрну iнформацiю i, вiдповiдно, не можуть бути використанi банками для цiлей здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями резидентiв.

     У зв'язку з цим Нацiональний банк України зазначає наступне.

     Пунктом 37 Положення N 450 визначено, що у разi необхiдностi виправлення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи помилково зазначених в оформленiй МД на бланку єдиного адмiнiстративного документа вiдомостей про товари, не пов'язаних з перерахуванням сум митних платежiв за такою МД, митним органом заповнюється та оформлюється аркуш коригування.

     Внесення змiн до МД на бланку єдиного адмiнiстративного документа шляхом оформлення аркуша коригування здiйснюється в порядку, що встановлюється Мiнiстерством фiнансiв України3. Пiсля оформлення аркуша коригування його електронний примiрник засвiдчується електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, вноситься до локальних баз даних митного органу i Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв України посадовою особою митного органу, що його оформила, та передається спецiалiзованим митним органом до вiдповiдного органу державної податкової служби.

____________
     3 встановлений Порядком оформлення аркуша коригування, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 06.11.2012 N 1145 та зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 28.11.2012 за N 1995/22307.

     Аркуш коригування є невiд'ємною частиною вiдповiдної МД на бланку єдиного адмiнiстративного документа i зберiгається в локальних базах даних митних органiв та Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi митних органiв України окремо вiд електронних копiй вiдповiдних МД (електронних МД), без внесення змiн до таких електронних копiй МД (електронних МД). Вiдомостi, якi пiдлягали виправленню, не вiдображаються у реєстрах МД.

     Вiдповiдно до статтi 12 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та пункту 4.1 роздiлу 4 Iнструкцiї N 136 банки мають право вимагати i одержувати вiд своїх клiєнтiв повну iнформацiю про здiйснення ними валютних операцiй, у тому числi про експортнi, iмпортнi операцiї, розрахунки за якими клiєнти проводять через цi банки.

     Згiдно з пунктом 4.2 роздiлу 4 Iнструкцiї N 136 банки зобов'язанi у разi перерахування резидентом коштiв на користь нерезидента, надходження вiд нерезидента коштiв на користь резидента або, якщо резидент зазначений у реєстрi вивiзних МД, вимагати вiд останнього (залежно вiд виду операцiї) копiї: договору з нерезидентом, актiв та iнших документiв, що пiдтверджують здiйснення експорту (iмпорту) продукцiї, виконання робiт (надання або отримання послуг), здiйснення експорту прав iнтелектуальної власностi, та iнших документiв, що необхiднi банку для здiйснення контролю за своєчаснiстю розрахункiв за експортними, iмпортними операцiями його клiєнтiв.

     Враховуючи вищевикладене, у разi одержання уповноваженими банками офiцiйної iнформацiї митних органiв щодо уточнення даних про експортнi, iмпортнi операцiї своїх клiєнтiв, зокрема аркушiв коригування, якими оформленi змiни до МД, банки мають враховувати таку iнформацiю при здiйсненнi контролю за вiдповiдними експортними, iмпортними операцiями.

Заступник Голови Нацiонального банку України О. О. Ткаченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.