Документ скасований: Наказ Мінфіну № 291 від 17.06.2024

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

05.02.2013 N 61


Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 лютого 2013 р. за N 312/22844


     Вiдповiдно до пункту 10 Порядку здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 жовтня 2011 року N 1030, наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, що додається.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) та Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД Державної митної служби України (Гутник А. Є.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та виконуючого обов'язки Голови Державної митної служби України Дериволкова С. Д.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Ю. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
05.02.2013 N 61
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 лютого 2013 р. за N 312/22844

Iнструкцiя з органiзацiї роботи посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України

I. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя визначає порядок та послiдовнiсть дiй посадових осiб митного органу пiд час здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України.

     1.2. Ця Iнструкцiя застосовується з метою забезпечення виконання положень Порядку здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 жовтня 2011 року N 1030, при здiйсненнi попереднього документального контролю товарiв, що вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 жовтня 2011 року N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" пiдлягають санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарно-санiтарному, фiтосанiтарному, екологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей при їх ввезеннi на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту).

II. Здiйснення посадовою особою митного органу попереднього документального контролю в пунктi пропуску через державний кордон України

     2.1. Пiсля отримання вiд перевiзника або експедитора чи уповноваженої особи товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв на товари, що ввозяться в Україну, та iнформацiї про номер i дату документа контролю за перемiщенням товарiв (далi - ДКПТ), оформленого митницею призначення, посадова особа митного органу вiдповiдно до положень Порядку виконання митних формальностей при здiйсненнi транзитних перемiщень, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 09 жовтня 2012 року N 1066, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 19 грудня 2012 року за N 2120/22432, вчиняє такi дiї:

     робить оперативний запит до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв України (далi - ЄАIС Держмитслужби України) за номером ДКПТ та перевiряє наявнiсть в ЄАIС Держмитслужби України електронної копiї цього документа;

     перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, наведених в електроннiй копiї ДКПТ, вiдомостям, зазначеним у поданих для митного оформлення товаросупровiдних (товаротранспортних) документах.

     2.2. На пiдставi заявлених у ДКПТ коду товару згiдно з УКТ ЗЕД, опису товару, мети перемiщення (ввезення, транзит) та вiдповiдно до поданих перевiзником або експедитором чи уповноваженою особою товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв посадова особа митного органу за допомогою вiдповiдного функцiонального модуля ЄАIС Держмитслужби України визначає види державного контролю та форми їх проведення:

     санiтарно-епiдемiологiчний, ветеринарно-санiтарний, фiтосанiтарний, екологiчний контроль, контроль за перемiщенням культурних цiнностей у формi попереднього документального контролю здiйснюються посадовою особою митного органу

     або

     ветеринарно-санiтарний, фiтосанiтарний, екологiчний, радiологiчний контроль здiйснюється посадовими особами вiдповiдних контролюючих органiв.

     2.3. У разi якщо товар вiдповiдно до визначеного коду товару згiдно з УКТ ЗЕД, опису товару та мети перемiщення (ввезення, транзит) належить до:

     перелiкiв товарiв, визначених пiдпунктами 3, 4 пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 жовтня 2011 року N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України", санiтарно-епiдемiологiчний або екологiчний контроль (у тому числi у формi попереднього документального контролю) його не проводиться;

     товарiв, визначених пiдпунктом 41 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 жовтня 2011 року N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України", види державного контролю, визначенi статтею 319 Митного кодексу України, у пунктах пропуску через державний кордон України не проводяться.

     2.3.1. Санiтарно-епiдемiологiчному контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю) не пiдлягають:

     пестициди i агрохiмiкати, дезiнфекцiйнi засоби, вироби медичного призначення, якi зареєстровано в Українi;

     зразки для проведення наукових, лабораторних дослiджень, державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи, тестування;

     транспортнi засоби в кiлькостi однiєї одиницi, що надходять на адресу головних управлiнь (управлiнь) працi та соцiального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй;

     транспортнi засоби в кiлькостi однiєї одиницi, що отримуються фiзичними особами;

     товари, що перемiщуються через митний кордон України в режимах тимчасового ввезення/вивезення;

     товари, що перемiщуються через митний кордон України як iнвестицiї до статутного фонду суб'єктiв господарювання або на пiдставi договорiв про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть;

     товари, що ввозяться як комплектний об'єкт (за наявностi договору мiж власником товару та установою Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби);

     мiжнародна технiчна допомога;

     товари, призначенi для демонстрацiї або використання на виставках;

     товари, що перемiщуються через митний кордон України у режимi реiмпорту, реекспорту;

     матерiали для реклами;

     реквiзити для проведення зйомок кiнофiльмiв, театральних вистав та аналогiчних заходiв;

     товари, призначенi для користування дипломатичними представництвами;

     товари, що перемiщуються через митний кордон України у мiжнародних експрес-вiдправленнях або мiжнародних поштових вiдправленнях;

     сировина для використання у виробленнi готової продукцiї: одягу, додаткових речей до одягу (товарнi групи 61 i 62, товарнi позицiї 6301 - 6307 згiдно з УКТ ЗЕД); взуття, гетрiв та аналогiчних виробiв, їх частин (товарна група 64 згiдно з УКТ ЗЕД); головних уборiв та їх частин (товарна група 65 згiдно з УКТ ЗЕД);

     частини та приладдя;

     насiннєвий, садивний матерiал, квiти, декоративнi рослини за наявностi сертифiкатiв про вiдсутнiсть обробки їх пестицидами та iншими хiмiчними речовинами, виданих країною-виробником.

     2.3.2. Екологiчному контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю) не пiдлягають:

     товари, що використовуються пiд час лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайних ситуацiй;

     товари, що перемiщуються трубопровiдним транспортом.

     2.3.3. Не пiдлягають видам контролю, визначеним у статтi 319 Митного кодексу України, у пунктi пропуску через державний кордон України товари, якi перемiщуються (пересилаються) у мiжнародних поштових вiдправленнях та експрес-вiдправленнях.

     2.4. Якщо державними органами України здiйснюються в пунктах пропуску через державний кордон України протиепiдемiчнi заходи, ветеринарно-санiтарнi заходи вiдповiдно до рiшень державних надзвичайних протиепiзоотичних комiсiй щодо сприйнятливих до хвороби тварин, продукцiї та сировини з них при перемiщеннi їх через митний кордон України або пiд час карантину тварин запроваджено карантинний режим, виявлено вогнище карантинних органiзмiв у країнi походження, реекспорту або транзиту, вiдповiдний вид державного контролю у формi попереднього документального контролю посадовими особами митних органiв до визначених товарiв у таких пунктах пропуску не проводиться.

     2.5. Попереднiй документальний контроль щодо товарiв, якi визнанi у встановленому порядку гуманiтарною допомогою та ввозяться на митну територiю України, не проводиться. Перевiрка визнання товару гуманiтарною допомогою здiйснюється за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України "Перегляд реєстру отримувачiв гуманiтарної допомоги та перелiку вантажiв, якi визнанi гуманiтарною допомогою" або документа уповноваженого законом органу про визнання товару гуманiтарною допомогою.

     2.6. При здiйсненнi попереднього документального контролю товарiв посадова особа митного органу з використанням вiдповiдного функцiонального модуля автоматизованої системи митного оформлення:

     1) перевiряє вiдсутнiсть встановлених заборон чи обмежень щодо ввезення на митну територiю України або транзиту митною територiєю України товарiв.

     У разi наявностi встановленої заборони (обмеження) здiйснення попереднього документального контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю;

     2) перевiряє наявнiсть необхiдних для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю документiв, зазначених у пунктi 4 Порядку здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 жовтня 2011 року N 1030.

     У разi вiдсутностi таких документiв або вiдсутностi в ЄАIС Держмитслужби України вiдповiдних реквiзитiв документiв здiйснення попереднього документального контролю для визначеного виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю;

     3) перевiряє вiдповiднiсть форм, реквiзитiв поданих документiв наявним у програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України зразкам:

     мiжнародного санiтарного сертифiката (якщо такий сертифiкат вимагається санiтарними заходами);

     мiжнародного ветеринарного сертифiката або ветеринарного свiдоцтва для країн СНД;

     свiдоцтва про допуск транспортного засобу до перевезення небезпечних вантажiв нацiонального або мiжнародного зразка;

     свiдоцтва про пiдготовку водiїв транспортних засобiв, що перевозять небезпечнi вантажi.

     У разi вiдсутностi в базi даних Держмитслужби України зразка документа, виданого компетентним органом iноземної держави, перевiряє вiдповiднiсть зазначеної в наданому документi iнформацiї:

     вимогам Мiжнародного стандарту з фiтосанiтарних заходiв N 12 - для фiтосанiтарного сертифiката;

     Ветеринарним вимогам щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, затвердженим наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 14 червня 2004 року N 71, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 23 червня 2004 року за N 768/9367 (зi змiнами), - для мiжнародного ветеринарного сертифiката.

     У разi виявлення вищезазначених невiдповiдностей здiйснення попереднього документального контролю для визначеного виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю;

     4) перевiряє наявнiсть у програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України iнформацiї про державну реєстрацiю товарiв:

     пестицидiв та агрохiмiкатiв (при здiйсненнi екологiчного контролю);

     ветеринарних препаратiв, кормових добавок, премiксiв та готових кормiв (при здiйсненнi ветеринарно-санiтарного контролю).

     У разi виявлення вищезазначених невiдповiдностей здiйснення попереднього документального контролю для визначеного виду державного контролю припиняється та вживаються заходи для залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю;

     5) вводить до вiдповiдного поля програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України один iз реквiзитiв документiв, що видаються державними органами, уповноваженими на здiйснення вiдповiдного виду державного контролю:

     дозволу на ввезення на територiю України тварин, продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, ветеринарних препаратiв, кормових добавок, премiксiв та кормiв;

     карантинного дозволу на iмпорт або транзит;

     висновку Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України про те, що вiдходи, якi включенi до Зеленого перелiку вiдходiв, не пiдпадають пiд дiю пунктiв 6 - 33 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних вiдходiв та їх утилiзацiєю/видаленням, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 липня 2000 року N 1120.

     У разi наявностi в програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України зазначених документiв перевiряє вiдповiднiсть наведених у них вiдомостей вiдомостям, якi мiстяться в поданих для здiйснення контролю товаросупровiдних (товаротранспортних) документах.

     У разi виявлення зазначеної невiдповiдностi, а також у разi вiдсутностi в програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС Держмитслужби України наведених вище документiв здiйснення визначеного виду державного контролю у формi попереднього документального контролю припиняється та вживаються заходи для негайного залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю;

     6) з метою контролю за вичерпанням визначених у дозвiльних документах квот вводить до програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України iнформацiю про обсяги товарiв, що ввозяться на митну територiю України, на пiдставi:

     карантинного дозволу на iмпорт або транзит (при здiйсненнi фiтосанiтарного контролю у формi попереднього документального контролю);

     дозволу на ввезення на територiю України тварин, продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, ветеринарних препаратiв, кормових добавок, премiксiв та кормiв (при здiйсненнi ветеринарно-санiтарного контролю у формi попереднього документального контролю).

     2.7. Здiйснення попереднього документального контролю припиняється, якщо пiд час здiйснення митного огляду виявлено хоча б один з нижченаведених випадкiв:

     пошкодження упаковки, яка безпосередньо контактує з товаром;

     закiнчення строку придатностi товару;

     наявнi ознаки псування товару (наявнiсть у транспортному засобi комах, невластивого для товару запаху тощо);

     невiдповiднiсть транспортних засобiв, якими перевозяться небезпечнi вантажi, вимогам екологiчної безпеки (для автомобiльного транспортного засобу).

     Вимоги екологiчної безпеки визначенi Положенням про екологiчний контроль у пунктах пропуску через державний кордон та в зонi дiяльностi регiональних митниць i митниць, затвердженим наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України вiд 08 вересня 1999 року N 204, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 15 листопада 1999 року за N 787/4080 (зi змiнами). Такими вимогами є:

     використання спецiалiзованого автомобiля або автомобiля загального призначення, що пристосований для перевезення небезпечних вантажiв;

     наявнiсть iнформацiйних таблиць, на яких позначено знак небезпеки, серiйний номер Органiзацiї Об'єднаних Нацiй вiдповiдно до Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажiв, затверджених наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 26 липня 2004 року N 822, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 20 серпня 2004 року за N 1040/9639;

     наявнiсть аварiйної картки;

     наявнiсть вогнегасника згiдно з вимогами постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08 жовтня 1997 року N 1128 "Про забезпечення колiсних транспортних засобiв первинними засобами пожежогасiння";

     кузов типу "фургон" обов'язково повинен мати замковий пристрiй, що забезпечує замикання дверей кузова й дозволяє їх опломбувати;

     брезент, яким вкритий транспортний засiб, повинен бути водонепроникний та виготовлений з вогнетривкого матерiалу або просочений вогнетривкою речовиною.

     2.8. У разi припинення здiйснення попереднього документального контролю та залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю, посадова особа митного органу вносить вiдповiднi вiдмiтки до програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС Держмитслужби України щодо такого припинення та вiдмiтки про результати здiйснення посадовою особою державного органу вiдповiдного виду державного контролю.

     2.9. У разi здiйснення декiлькох видiв державного контролю у формi попереднього документального контролю та припинення одного iз них посадова особа митного органу завершує проведення iнших видiв державного контролю у формi попереднього документального контролю i вживає заходiв для залучення посадової особи державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю.

     2.10. У разi припинення здiйснення попереднього документального контролю посадова особа митного органу передає посадовiй особi державного органу, що здiйснює вiдповiдний вид державного контролю, поданi перевiзником, або експедитором, або уповноваженою особою товаросупровiднi (товаротранспортнi) документи.

     2.11. Факт здiйснення попереднього документального контролю засвiдчується шляхом проставлення посадовою особою митного органу вiдбиткiв штампа "Здiйснено попереднiй документальний контроль" та особистої номерної печатки у товаросупровiдних (товаротранспортних) документах (на лицьовiй сторонi або зворотнiй сторонi). При цьому вiдбиток особистої номерної печатки проставляється iз захватом рамки штампа, а у вiдбитку штампа посадовою особою митного органу закреслюються види контролю, якi не проводилися у формi попереднього документального контролю.

     Iнформацiя про проведення попереднього документального контролю заноситься до ЄАIС Держмитслужби України.

     У справах митного органу залишаються ксерокопiї документiв, засвiдченi вiдбитком особистої номерної печатки посадової особи митного органу, якi були пiдставою для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю у формi попереднього документального контролю (за винятком документiв, що видаються контролюючими органами України).

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.