КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 30 жовтня 2013 р. N 801


Про затвердження Порядку видачi дозволу на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) або вiдмови в його видачi, переоформлення та анулювання зазначеного дозволу

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 16 грудня 2015 року N 1173,
вiд 5 жовтня 2016 року N 684,
вiд 18 сiчня 2017 року N 50,
вiд 23 жовтня 2019 року N 1139

     Вiдповiдно до статтi 24 Закону України "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних бiоресурсiв" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок видачi дозволу на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) або вiдмови в його видачi, переоформлення та анулювання зазначеного дозволу, що додається.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

     2. Внести до Положення про порядок видачi дозволiв на спецiальне використання природних ресурсiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 серпня 1992 р. N 459 (ЗП України, 1992 р., N 9, ст. 217; 1994 р., N 8, ст. 209; Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 50, ст. 2440; 2000 р., N 49, ст. 2119; 2001 р., N 44, ст. 1974; 2002 р., N 12, ст. 590; 2004 р., N 25, ст. 1650; 2006 р., N 22, ст. 1635; 2007 р., N 39, ст. 1550), змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 30 жовтня 2013 р. N 801

ПОРЯДОК
видачi дозволу на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) або вiдмови в його видачi, переоформлення та анулювання зазначеного дозволу

(назва Порядку iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

     1. Цей Порядок визначає процедуру видачi суб'єктам господарювання дозволу на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) (далi - дозвiл) або вiдмови в його видачi, переоформлення та анулювання дозволу.

(абзац перший пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)
(абзац перший пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

     Дiя дозволу не поширюється на використання водних бiоресурсiв, якi перебувають в межах територiй природно-заповiдного фонду, а також водних бiоресурсiв, що занесенi до Червоної книги України.

     Видача (вiдмова у видачi, переоформлення, анулювання) дозволу здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi".

(пункт 1 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1173, абзац третiй пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

     2. Дозвiл видається на кожний рибогосподарський водний об'єкт (його частину) Держрибагентством або його територiальним органом (далi - дозвiльний орган).

     Дозвiл видається:

     Держрибагентством територiальному органовi для здiйснення контрольного вилову водних бiоресурсiв для визначення їх стану та запасiв;

     територiальним органом суб'єктовi господарювання для здiйснення промислового рибальства, вилову водних бiоресурсiв у науково-дослiдних, науково-промислових, дослiдно-конструкторських цiлях, а також визначення їх санiтарно-епiдемiологiчного стану, мелiоративного вилову водних бiоресурсiв з метою формування їх оптимального видового та вiкового складу, вилову водних бiоресурсiв з метою отримання бiологiчного матерiалу для штучного вiдтворення їх запасiв та здiйснення аквакультури, любительського i спортивного рибальства у водних об'єктах загального користування, що перевищує встановленi обсяги безоплатного вилову.

     Дозвiл повинен перебувати у мiсцi здiйснення спецiального використання водних бiоресурсiв.

     3. Для одержання дозволу суб'єкт господарювання подає такi документи:

(абзац перший пункту 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1173)

     заяву про одержання дозволу на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах);

(абзац другий пункту 3 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1173, вiд 05.10.2016р. N 684)

     довiдку про наявнiсть у суб'єкта господарювання рибальських суден (плавзасобiв), дозволених знарядь лову (вiдповiдно до вимог правил рибальства та режимiв) та рибоприймальних пунктiв (мiсця розташування яких погоджено вiдповiдно до законодавства) на визначеному рибогосподарському водному об'єктi (його частинi) (далi - довiдка). Якщо територiальнi органи або науковi установи (органiзацiї, пiдприємства) не можуть власними силами здiйснювати контрольний або дослiдний вилов, у довiдцi зазначаються рибальськi судна (плавзасоби), знаряддя лову та рибоприймальнi пункти спiввиконавця;

     програму виконання робiт, в якiй визначенi методи, мета та завдання робiт, типи i кiлькiсть рибальських суден (плавзасобiв), назва i кiлькiсть необхiдних знарядь лову, в разi здiйснення вилову водних бiоресурсiв у науково-дослiдних, науково-промислових, дослiдно-конструкторських цiлях, контрольного вилову водних бiоресурсiв для визначення їх стану та запасiв, вилову водних бiоресурсiв з метою отримання бiологiчного матерiалу для штучного вiдтворення їх запасiв та здiйснення аквакультури;

     документ, на пiдставi якого виникло право на спецiальне використання водних бiоресурсiв.

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

     4. Дозвiл та довiдка оформляються за формою згiдно з додатками 1 i 2.

     5. Дозвiл на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) або письмове повiдомлення про вiдмову у видачi такого дозволу видається протягом п'яти робочих днiв з дня подання суб'єктом господарювання пакета документiв, необхiдних для одержання дозволу.

(абзац перший пункту 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2017р. N 50)

     Видача дозволу здiйснюється на безоплатнiй основi.

     Строк дiї дозволу становить п'ять рокiв.

     6. Пiдставами для вiдмови у видачi дозволу суб'єктовi господарювання є:

     абзац другий пункту 6 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2017р. N 50)

     подання неповного пакета документiв, необхiдних для одержання дозволу;

     виявлення в поданих документах недостовiрних вiдомостей;

     вiдсутнiсть науково обґрунтованої iнформацiї про спецiальне використання водних бiоресурсiв (рiшення Держрибагентства);

     вiдсутнiсть частки нерозподiленого лiмiту водних бiоресурсiв;

     систематичнi грубi (три i бiльше) порушення протягом року вимог законодавства у галузi охорони, використання та вiдтворення водних бiоресурсiв;

     несплата на час розгляду питання про видачу дозволу штрафних санкцiй за порушення вимог законодавства у галузi охорони, використання та вiдтворення водних бiоресурсiв або наявнiсть невiдшкодованої шкоди, заподiяної рибному господарству;

     наявнiсть простроченої заборгованостi перед державним або мiсцевим бюджетом;

     використання видiленої кiлькостi водних бiоресурсiв менш як на 75 вiдсоткiв протягом попереднiх чотирьох рокiв.

     7. Пiдставою для анулювання дозволу, виданого суб'єктовi господарювання, є:

     звернення iз заявою про анулювання дозволу;

     лiквiдацiя суб'єкта господарювання - юридичної особи;

     припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця;

     рiшення суду про скасування дозволу;

     систематичнi грубi (три i бiльше) порушення протягом попереднього року вимог законодавства у галузi охорони, використання та вiдтворення водних бiоресурсiв;

     встановлення факту надання в заявi та документах, що додаються до неї, недостовiрної iнформацiї.

     Рiшення про анулювання дозволу видається особисто або надсилається поштовим вiдправленням з описом вкладення не пiзнiше п'яти робочих днiв з дня його припинення. Дiя дозволу припиняється через 15 робочих днiв з дня прийняття рiшення про його анулювання.

     Рiшення про анулювання дозволу може бути оскаржено в судовому порядку.

     8. Пункт 8 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

     9. Пiдставами для переоформлення дозволу є:

     змiна найменування суб'єкта господарювання - юридичної особи або прiзвища, iменi, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця;

     змiна мiсцезнаходження суб'єкта господарювання.

     У разi настання пiдстав для переоформлення дозволу територiальний орган або суб'єкт господарювання зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв з дня настання таких пiдстав подати вiдповiдно Держрибагентству або державному адмiнiстраторовi заяву про переоформлення дозволу разом з дозволом, що пiдлягає переоформленню, i документ, що пiдтверджує зазначенi у заявi змiни.

     Держрибагентство або державний адмiнiстратор протягом двох робочих днiв з дати одержання заяви про переоформлення дозволу та документiв, що додаються до неї, зобов'язанi видати переоформлений на новому бланку дозвiл з урахуванням зазначених у заявi змiн, якщо iнше не встановлено законом.

     Одночасно з переоформленим на новому бланку дозволом Держрибагентство або державний адмiнiстратор на вимогу територiального органу або суб'єкта господарювання безоплатно видають засвiдчену копiю дозволу.

     У разi переоформлення дозволу Держрибагентство або державний адмiнiстратор не пiзнiше наступного робочого дня з дня переоформлення дозволу приймають рiшення про визнання недiйсним дозволу, що переоформлений, та вносять вiдповiднi змiни до реєстру документiв дозвiльного характеру, якщо iнше не встановлено законом.

     Строк дiї переоформленого дозволу не може перевищувати строку дiї, зазначеного у дозволi, що переоформлений.

     Переоформлення дозволу здiйснюється на безоплатнiй основi.

 

Додаток 1
до Порядку
(в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 жовтня 2019 р. N 1139)

ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ

Державне агентство рибного господарства
_____________________________________________________
(найменування територiального органу Держрибагентства)

Дозвiл N ______
на спецiальне використання водних бiоресурсiв у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах)

вiд ___ ____________ 20__ року

Суб'єкт господарювання  
(найменування, мiсцезнаходження, телефони/факси,
 
адреса електронної пошти юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної
 
особи - пiдприємця, серiя, номер паспорта, ким i коли виданий, адреса,
 
телефони/факси, адреса електронної пошти)
Вид спецiального використання  
 
Документ, на пiдставi якого виникло право на спецiальне використання водних бiоресурсiв
 
(назва документа, дата та номер)
 
 

Програма виконання робiт (у разi здiйснення вилову водних бiоресурсiв у науково-дослiдних, науково-промислових, дослiдно-конструкторських цiлях, контрольного вилову водних бiоресурсiв для визначення їх стану та запасiв, вилову водних бiоресурсiв з метою отримання бiологiчного матерiалу для штучного вiдтворення їх запасiв та здiйснення аквакультури)

 
(строк дiї програми, її розробник)
 
Спiввиконавець  
(найменування, мiсцезнаходження, телефони/факси, адреса
 
електронної пошти юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи -
 
пiдприємця, серiя, номер паспорта, ким i коли виданий, адреса, телефони/факси, адреса
 
електронної пошти)
Назва рибогосподарського водного об'єкта (його частини)  
 
 
Рибальськi судна (плавзасоби)  
(назва, порт реєстрацiї, бортовi,
 
реєстрацiйнi номери рибальських суден, номер IМО, мiжнародний радiопозивний)
Дозволенi для використання знаряддя лову  
 
(кiлькiсть та тип)
 
Дозволенi для вилучення види водних бiоресурсiв, обсяги та перiод вилучення
 
(у разi, коли окрема квота не визначається, зазначається "у межах прогнозу
 
допустимого вилову" або "без встановлення лiмiту та прогнозу допустимого вилову")
 

Строк дiї дозволу з ___ ____________ 20__ р. з ___ ____________ 20__ р.
Додатковi умови надання дозволу:
оригiнал дозволу повинен перебувати у суб'єкта за його мiсцезнаходженням, а його копiя - у мiсцi здiйснення спецiального використання водних бiоресурсiв та бути доступними для проведення перевiрки територiальним органом Держрибагентства;
дотримання всiх вимог щодо здiйснення заходiв iз збереження водних бiоресурсiв, правил рибальства та режимiв;
подання передбаченої вiдповiдними актами законодавства до Держрибагентства або його територiального органу, або визначеної науково-дослiдної галузевої установи статистичної звiтностi у встановленi строки за встановленою формою.

     
(найменування посади посадової особи, що видала дозвiл) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

___ ____________ 20__ р.

(додаток 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.10.2019р. N 1139)

 

Додаток 2
до Порядку

ДОВIДКА
про наявнiсть у суб'єкта господарювання рибальських суден (плавзасобiв), дозволених знарядь лову (вiдповiдно до вимог правил рибальства та режимiв) та рибоприймальних пунктiв (мiсця розташування яких погоджено вiдповiдно до законодавства) на визначеному рибогосподарському водному об'єктi (його частинi)

Суб'єкт господарювання  
(найменування, адреса, телефони/факси, адреса електронної
 
пошти юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця, серiя,
 
номер паспорта, ким i коли виданий, адреса, телефони/факси, адреса електронної пошти)
Спiввиконавець  
(найменування, адреса, телефони/факси, адреса електронної
 
пошти юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - пiдприємця, серiя, номер
 
паспорта, ким i коли виданий, адреса, телефони/факси, адреса електронної пошти)
Назва рибогосподарського водного об'єкта (його частини)  
 
 
Рибальськi судна (плавзасоби)  
(назва, порт реєстрацiї, бортовi, реєстрацiйнi номери
 
рибальських суден, номер IМО, мiжнародний радiопозивний, власнi або орендованi)
Дозволенi для використання знаряддя лову  
(кiлькiсть та тип)
 
 
Рибоприймальнi пункти (мiсце розташування яких погоджено згiдно iз законодавством)
 
(мiсцезнаходження або назва рибальського судна у разi, коли
 
рибоприймальний пункт перебуває на борту рибальського судна,
 
порт реєстрацiї та бортовий номер)
     
(найменування посади посадової особи, що видала дозвiл) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

_____ _________________ 20____ р.

М. П.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 30 жовтня 2013 р. N 801

ЗМIНИ,
що вносяться до Положення про порядок видачi дозволiв на спецiальне використання природних ресурсiв

     1. В абзацi першому пункту 1 слова "i водних" замiнити словами "та водних, а також водних бiоресурсiв".

     2. У пунктi 4:

     1) в абзацi другому слова ", рибних запасiв та iнших об'єктiв водного промислу" виключити;

     2) абзац п'ятий виключити.

     3. У пунктi 5:

     1) в абзацi другому слова ", в тому числi рибних запасiв та iнших об'єктiв водного промислу" виключити;

     2) абзац третiй виключити.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.