ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 28 серпня 2014 року N 534


Про внесення змiн до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 20 серпня 2014 року N 515

     З метою пiдвищення ефективностi застосування iнструментiв впливу на грошово-кредитний ринок України, зокрема вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi, вiдповiдно до статей 7, 25, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 20 серпня 2014 року N 515 "Про врегулювання ситуацiї на валютному ринку України" такi змiни:

     1) в абзацi шiстнадцятому пункту 2 слова "не пiзнiше нiж" замiнити словом "виключно";

     2) доповнити постанову пiсля пункту 3 трьома новими пунктами такого змiсту:

     "4. У зв'язку iз запровадженням вимоги щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону в розмiрi 100 % уповноваженi банки не можуть знiмати з контролю експортнi операцiї клiєнтiв на пiдставi документiв про припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог.

     Надходження в iноземнiй валютi за експортними операцiями клiєнтiв банку мають бути проданi в повному обсязi згiдно з порядком, визначеним у пунктi 2 цiєї постанови.

     5. Уповноваженим банкам не допускати надання кредитiв в iноземнiй валютi юридичним особам, фiзичним особам - пiдприємцям та постiйним представництвам юридичних осiб - нерезидентiв (далi - клiєнти) з метою використання цiєї iноземної валюти на внутрiшньому ринку України.

     Уповноваженi банки надають кредити в iноземнiй валютi клiєнтам виключно для оплати їх зовнiшньоекономiчних зобов'язань.

     У разi виявлення випадкiв кредитування в iноземнiй валютi на внутрiшнi зобов'язання клiєнтiв Нацiональний банк України застосовуватиме до банкiв жорсткi заходи впливу, включно до вiдкликання генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй.

     6. Пiсля закiнчення функцiонування Системи пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України банк протягом наступних двох годин поточного дня подає розгорнуту заявку щодо загального обсягу обов'язкового продажу iноземної валюти, запланованого на наступний робочий день.

     Розгорнута заявка уключає iнформацiю про загальний обсяг надходжень та загальний обсяг обов'язкового продажу за кодами iноземної валюти, iнформацiю про вид надходження i розширену iнформацiю для операцiй, сума яких становить бiльше 50000 доларiв США в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України поточного робочого дня. У розширенiй iнформацiї банк в окремому записi зазначає iдентифiкацiйний код юридичної особи / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, що внесенi до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, скорочену назву юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi для фiзичної особи - пiдприємця, код валюти, обсяг обов'язкового продажу".

     У зв'язку з цим пункти 4 - 6 уважати вiдповiдно пунктами 7 - 9.

     2. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     3. Постанова набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.