ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 20 серпня 2014 року N 515


Про врегулювання ситуацiї на валютному ринку України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 28 серпня 2014 року N 534,
вiд 9 вересня 2014 року N 557,
вiд 22 вересня 2014 року N 591

     Ураховуючи суспiльне полiтичне напруження, невизначенiсть щодо подальшого розвитку ситуацiї, а також беручи до уваги економiчнi проблеми, пов'язанi з проведенням антитерористичної операцiї на територiї України, з метою недопущення використання фiнансової системи України для вiдмивання грошей i фiнансування тероризму та врегулювання ситуацiї на валютному ринку України, керуючись статтею 387 Господарського кодексу України, статтями 7, 25, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтями 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", роздiлами II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Установити, що розрахунки за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, передбаченi в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", здiйснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днiв.

     2. Установити вимогу щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону на користь юридичних осiб, якi не є уповноваженими банками, фiзичних осiб - пiдприємцiв, iноземних представництв (крiм офiцiйних представництв), на рахунки, вiдкритi в уповноважених банках для ведення спiльної дiяльностi без створення юридичної особи, а також надходжень в iноземнiй валютi на рахунки резидентiв, вiдкритi за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України.

     Надходження в iноземнiй валютi, зазначенi в абзацi першому цього пункту, пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України, у тому числi безпосередньо Нацiональному банку України, у розмiрi 75 вiдсоткiв. Решта надходжень в iноземнiй валютi залишається в розпорядженнi резидентiв та нерезидентiв i використовується ними вiдповiдно до правил валютного регулювання.

(абзац другий пункту 2 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.09.2014р. N 591)

     Не пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходження в iноземнiй валютi:

     на користь держави або пiд державнi гарантiї;

     за кредитами, позиками, що залучаються вiдповiдно до мiжнародних договорiв України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, за договорами з якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям;

     за проектами (програмами) мiжнародної технiчної допомоги, що пройшли державну реєстрацiю;

     на кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв в iноземнiй валютi, вiдкритi в уповноважених банках;

     за операцiями з розмiщення депозитiв банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках;

     на користь резидентiв-посередникiв за договорами комiсiї, доручення, консигнацiї або за агентськими угодами, що пiдлягають подальшому перерахуванню власникам коштiв. Уповноваженi банки, якi обслуговують власникiв цих коштiв, здiйснюють обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог цього пункту;

     за операцiями з обмiну iноземної валюти на рахунках резидентiв, вiдкритих за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України;

     що надiйшли як помилковий переказ.

     Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129) (зi змiнами), i в росiйських рублях.

     Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в iноземнiй валютi, на якi згiдно з абзацом першим цього пункту поширюється вимога щодо обов'язкового продажу, на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2603 "Розподiльчi рахунки суб'єктiв господарювання" (далi - розподiльчий рахунок).

     Уповноважений банк зобов'язаний здiйснити обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi згiдно з вимогами цього пункту:

     без доручення клiєнта;

     виключно на наступний робочий день пiсля дня зарахування таких надходжень на розподiльчий рахунок.

(абзац шiстнадцятий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2014р. N 534)

     3. Нацiональний банк України здiйснює монiторинг роботи уповноваженого банку з метою перевiрки добросовiсного характеру платежiв за операцiями клiєнтiв. З цiєю метою Нацiональний банк України має право вимагати вiд банкiв призупинення проведення операцiй, що мають пiдвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що пiдтверджують добросовiсний характер здiйснення таких операцiй.

     4. У зв'язку iз запровадженням вимоги щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону уповноваженi банки не можуть знiмати з контролю експортнi операцiї клiєнтiв на пiдставi документiв про припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог.

(абзац перший пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.09.2014р. N 591)

     Надходження в iноземнiй валютi за експортними операцiями клiєнтiв банку мають бути проданi згiдно з порядком, визначеним у пунктi 2 цiєї постанови.

(абзац другий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.09.2014р. N 591)
(постанову доповнено новим пунктом 4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2014р. N 534)

     5. Пункт 5 виключено

(постанову доповнено новим пунктом 5 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2014р. N 534, пункт 5 виключено згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.09.2014р. N 557)

     6. Пiсля закiнчення функцiонування Системи пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України банк протягом наступних двох годин поточного дня подає розгорнуту заявку щодо загального обсягу обов'язкового продажу iноземної валюти, запланованого на наступний робочий день.

     Розгорнута заявка уключає iнформацiю про загальний обсяг надходжень та загальний обсяг обов'язкового продажу за кодами iноземної валюти, iнформацiю про вид надходження i розширену iнформацiю для операцiй, сума яких становить бiльше 50000 доларiв США в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України поточного робочого дня. У розширенiй iнформацiї банк в окремому записi зазначає iдентифiкацiйний код юридичної особи / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, що внесенi до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, скорочену назву юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi для фiзичної особи - пiдприємця, код валюти, обсяг обов'язкового продажу.

(постанову доповнено новим пунктом 6 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2014р. N 534, у зв'язку з цим пункти 4 - 6 вважати вiдповiдно пунктами 7 - 9)

     7. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють у частинi, що не суперечить цiй постановi.

     8. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     9. Постанова набирає чинностi з 21 серпня 2014 року i дiє до 21 листопада 2014 року.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.