Документ скасований: Постанова НБУ № 119 від 15.11.2021

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 3 листопада 2014 року N 699


Про застосування окремих норм валютного законодавства пiд час режиму тимчасової окупацiї на територiї вiльної економiчної зони "Крим"

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 16 грудня 2014 року N 810,
вiд 28 квiтня 2016 року N 303,
вiд 28 грудня 2017 року N 147,
вiд 5 лютого 2019 року N 32

     Вiдповiдно до статей 7, 25, 30, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 9, 12 Закону України вiд 12 серпня 2014 року N 1636-VII "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" (далi - Закон), статей 3, 5, 6, 7 Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" та вимог постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06 травня 2014 року N 260 "Про вiдкликання та анулювання банкiвських лiцензiй та генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй окремих банкiв i закриття банками вiдокремлених пiдроздiлiв, що розташованi на територiї Автономної Республiки Крим i мiста Севастополя" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

(преамбула iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.02.2019р. N 32)

     1. Установити, що для цiлей застосування нормативно-правових актiв Нацiонального банку України:

     особа, мiсцезнаходження якої (зареєстрована/постiйно проживає) на територiї вiльної економiчної зони "Крим" (далi - суб'єкт Криму), прирiвнюється до нерезидента (за iнвестицiйними операцiями - до iноземного iнвестора);

     фiзична особа, яка є внутрiшньо перемiщеною особою з тимчасово окупованої територiї України (вiльної економiчної зони "Крим") та отримала передбачену законодавством України довiдку, що пiдтверджує факт внутрiшнього перемiщення i взяття на облiк внутрiшньо перемiщеної особи, є резидентом України. Для цiлей iдентифiкацiї внутрiшньо перемiщеної особи мiсцем її проживання на територiї України слiд уважати фактичне мiсце проживання/перебування, зазначене в довiдцi;

(пункт 1 доповнено новим абзацом третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810, у зв'язку з цим абзац третiй уважати абзацом четвертим, абзац третiй пункту 1 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.02.2019р. N 32)

     договори, укладенi суб'єктами Криму iз суб'єктами з мiсцезнаходженням (зареєстрованi/постiйно проживають) на iншiй територiї України (далi - материкова територiя України), є документами, що використовуються замiсть зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) пiд час застосування нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

     2. Перекази (платежi) з материкової територiї України на територiю вiльної економiчної зони "Крим" (далi - ВЕЗ "Крим") або з територiї ВЕЗ "Крим" на материкову територiю України здiйснюються в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами Нацiонального банку України для операцiй з переказу коштiв за межi України/в Україну.

     Такi перекази здiйснюються в гривнi або iноземнiй валютi 1-ї та 2-ї груп Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 квiтня 2016 року N 269) (далi - iноземна валюта), з урахуванням таких особливостей.

(абзац другий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.04.2016р. N 303)

     Розрахунки мiж юридичними особами (фiзичними особами - пiдприємцями), що зареєстрованi на материковiй територiї України, та суб'єктами Криму за поточними торговельними операцiями здiйснюються в iноземнiй валютi та/або гривнi. Купiвля iноземної валюти юридичними особами (фiзичними особами - пiдприємцями), що зареєстрованi на материковiй територiї України, здiйснюється в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом Нацiонального банку України, що регулює порядок та умови купiвлi iноземної валюти, у тому числi за наявностi в реєстрах митних декларацiй iнформацiї про ввезення товарiв з територiї ВЕЗ "Крим" та їх випуск у вiльний обiг на материковiй територiї України.

(пункт 2 доповнено новим абзацом третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810, у зв'язку з цим абзаци третiй - сьомий уважати вiдповiдно абзацами четвертим - восьмим)

     Резиденти здiйснюють перекази в iноземнiй валютi та гривнi на користь суб'єктiв Криму з метою оплати зобов'язань, пов'язаних з розташованим на територiї Криму майном (крiм цiнних паперiв), що було набуте цими резидентами до набрання чинностi Законом.

     Юридичнi особи здiйснюють такi перекази на пiдставi документiв, що пiдтверджують право власностi на таке майно, та документiв, що пiдтверджують наявнiсть пiдстав для здiйснення оплати зобов'язань.

     Фiзичнi особи, якi мають податкову адресу на iншiй територiї України нiж ВЕЗ "Крим", зобов'язанi задекларувати об'єкти житлової нерухомостi, що перебувають в їх власностi та розташованi на територiї ВЕЗ "Крим". Фiзичнi особи для здiйснення переказiв, що пов'язанi з об'єктами житлової нерухомостi, подають до банку документ про декларування. Виконання фiзичними особами зобов'язань, пов'язаних з iншим майном, здiйснюється банками на пiдставi документiв, що пiдтверджують наявнiсть пiдстав для здiйснення оплати зобов'язань.

     Переказ коштiв з метою оплати зобов'язань, пов'язаних з розташованим на територiї Криму майном, резиденти здiйснюють з власних поточних рахункiв, вiдкритих в уповноважених банках. Якщо такий переказ здiйснюється резидентом у гривнях, то уповноваженi банки перераховують кошти в гривнях через кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, що вiдкритi в уповноважених банках.

(абзац сьомий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810)

     Iнвестицiї резидентiв в об'єкти iнвестицiйної дiяльностi, розташованi (зареєстрованi) на територiї Криму, забороняються.

     3. Виконання в гривнях зобов'язань суб'єктами Криму за укладеними до набрання чинностi Законом кредитними договорами перед уповноваженими банками здiйснюється через кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, що вiдкритi в уповноважених банках, або з поточних рахункiв суб'єктiв Криму в уповноважених банках.

(абзац перший пункту 3 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810)

     У разi надходження на користь уповноваженого банку-кредитора вiд суб'єкта Криму коштiв у валютi, що вiдрiзняється вiд валюти кредиту за кредитним договором, уповноважений банк зобов'язаний:

     здiйснити без заяви клiєнта купiвлю, продаж (обмiн) на мiжбанкiвському валютному ринку України валюти, що надiйшла в рахунок виконання зобов'язань позичальника за кредитним договором, у валюту кредиту. У разi надходження росiйських рублiв у рахунок виконання позичальником - суб'єктом Криму зобов'язань за кредитним договором банк має право здiйснити обмiн росiйських рублiв на валюту кредиту;

(абзац третiй пункту 3 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810)

     зарахувати куплену (обмiняну) валюту або гривневий еквiвалент проданої iноземної валюти в рахунок погашення вимог банку-кредитора за кредитним договором iз вiдображенням у бухгалтерському облiку банку на вiдповiдних рахунках операцiй з погашення заборгованостi за наданим кредитом (основного боргу), сплати процентiв за кредитним договором тощо;

     Фiзична особа - суб'єкт Криму має право вносити готiвковi кошти (у гривнях та iноземнiй валютi) на рахунок з метою погашення зобов'язань перед уповноваженим банком за кредитним договором, укладеним до набрання чинностi Законом, без документiв, що пiдтверджують джерела походження коштiв.

(пункт 3 доповнено абзацом п'ятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810)

     4. Уповноваженим банкам припинити обслуговування кредитних договорiв (договорiв позик) в iноземнiй валютi, що передбачають виконання суб'єктами Криму боргових зобов'язань перед нерезидентами-кредиторами за такими договорами. Реєстрацiя таких договорiв втрачає чиннiсть.

(пункт 4 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810)

     5. Заборонити проведення на материковiй територiї України таких операцiй в росiйських рублях:

     залучення вкладiв (депозитiв) за договорами банкiвського вкладу (депозиту), у тому числi збiльшення суми вкладу (депозиту), що були розмiщенi до набрання чинностi Законом, а також пролонгацiя таких договорiв;

     надання коштiв у кредит (позику), у тому числi за кредитами овердрафт, а також шляхом пролонгацiї строку користування кредитом (позикою) або його часткою за договором, укладеним до набрання чинностi Законом.

     6. Банкам України зупинити за вiдкритими до набрання чинностi Законом поточними рахунками юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв, фiзичних осiб, якi проводять незалежну професiйну дiяльнiсть, що є суб'єктами Криму (далi - юридичнi особи - суб'єкти Криму) здiйснення операцiй, крiм:

(абзац перший пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.12.2017р. N 147)

     зарахування коштiв з вкладного (депозитного) рахунку, а також нарахованих вiдсоткiв за вкладом (депозитом);

     зарахування придбаної iноземної валюти;

     зарахування коштiв у рамках виконавчого провадження;

     примусового стягнення та арешту коштiв у порядку, визначеному нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з питань безготiвкових розрахункiв;

     операцiй, пов'язаних iз здiйсненням лiквiдацiйної процедури вiдповiдно до вимог Закону України "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом";

(пункт 6 доповнено новим абзацом шостим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.12.2017р. N 147)

     сплати коштiв банку за надання ним послуг розрахунково-касового обслуговування за рахунками юридичних осiб - суб'єктiв Криму;

(пункт 6 доповнено новим абзацом сьомим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.12.2017р. N 147)

     завершальних операцiй з перерахування коштiв на рахунки цих юридичних осiб - суб'єктiв Криму, вiдкритi за межами України.

(абзац восьмий пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.02.2019р. N 32)

     Банкам ужити заходiв щодо закриття поточних рахункiв юридичних осiб - суб'єктiв Криму.

     Банк закриває вкладний (депозитний) рахунок юридичної особи - суб'єкта Криму, вiдкритий до набрання чинностi Законом, зi спливом установленого договором строку, а кошти перераховуються банком на визначений юридичною особою - суб'єктом Криму поточний рахунок, вiдкритий у банках України або за її межами.

(абзац восьмий пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.02.2019р. N 32)

     Банк може здiйснювати подальше обслуговування вiдкритого до набрання чинностi Законом поточного рахунку фiзичної особи - суб'єкта Криму пiсля укладення договору про змiну режиму використання цього поточного рахунку на режим поточного рахунку фiзичної особи - нерезидента та змiнивши вiдповiдний параметр аналiтичного облiку.

     Банк закриває поточний рахунок фiзичної особи - суб'єкта Криму, вiдкритий до набрання чинностi Законом, у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Нацiонального банку України з питань вiдкриття, використання i закриття рахункiв. Залишок коштiв на поточному рахунку фiзичної особи - суб'єкта Криму перераховується на рахунок цiєї фiзичної особи, вiдкритий як нерезиденту в банках України, або на рахунок, вiдкритий за її межами.

     Банк закриває вiдкритий до набрання чинностi Законом вкладний (депозитний) рахунок фiзичної особи - суб'єкта Криму вiдповiдно до умов договору банкiвського вкладу (депозиту). Кошти перераховуються банком на рахунок цiєї фiзичної особи - нерезидента, вiдкритий у банках України, або на рахунок, вiдкритий за її межами.

     Банк має право здiйснювати купiвлю росiйських рублiв за гривнi, що залишилися на поточному рахунку суб'єкта Криму, для їх переказу на рахунок цього суб'єкта, вiдкритий за межами України.

     Переказ залишку коштiв з рахункiв суб'єктiв Криму в гривнях на їх рахунки за межами України банк здiйснює через кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, що вiдкритi в уповноважених банках.

(пункт 6 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810)

     7. Перемiщення готiвкових росiйських рублiв через адмiнiстративний кордон ВЕЗ "Крим" забороняється, за винятком їх перемiщення фiзичними особами в сумi, що не перевищує в еквiвалентi 10000 гривень, за умови усного декларування посадовiй особi митницi.

     8. На територiю ВЕЗ "Крим" поширюються норми Закону України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi" з урахуванням того, що:

     1) електроннi платiжнi засоби, емiтованi на територiї ВЕЗ "Крим", у тому числi як мобiльний платiжний iнструмент, не можуть використовуватися на iншiй територiї України з метою iнiцiювання будь-якого грошового переказу;

     2) електроннi платiжнi засоби, емiтованi внутрiшньодержавною платiжною системою або мiжнародними платiжними системами, можуть використовуватися на територiї ВЕЗ "Крим".

     9. У статистичнiй звiтностi, що подається до Нацiонального банку України, операцiї з суб'єктами Криму вiдображаються як операцiї з нерезидентами iз зазначенням коду територiї ВЕЗ "Крим".

     10. Документи, рiшення, виданi органами Росiйської Федерацiї та незаконними органами, створеними на територiї ВЕЗ "Крим", щодо суб'єктiв Криму та їх дiяльностi, є недiйсними та не можуть використовуватися банками пiд час проведення операцiй суб'єктiв Криму, здiйснення заходiв валютного нагляду та фiнансового монiторингу.

(постанову доповнено новим пунктом 10 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.2014р. N 810, у зв'язку з цим пункти 10 - 12 уважати вiдповiдно пунктами 11 - 13, пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.02.2019р. N 32)

     10. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють у частинi, що не суперечить цiй постановi.

     11. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     12. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.