ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.10.2014 N 8945/7/99-99-24-01-01-17

 

Львiвська митниця


Про надання роз'яснень

     Департаментом органiзацiї митного контролю та оформлення розглянуто лист Львiвської митницi вiд 16.10.2014 N 13-70-54/19-295-ЕП щодо надання роз'яснень з окремих питань, що виникають пiд час ввезення на митну територiю України транспортних засобiв громадянами.

     За результатами розгляду, в межах компетенцiї, Департамент органiзацiї митного контролю та оформлення повiдомляє про таке.

     Особливостi пропуску та оподаткування товарiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами визначенi Роздiлом XII Митного кодексу України вiд 13.03.2012 N 4495-VI /зi змiнами/ (далi - Кодекс).

     Зокрема, статтею 364 Кодексу передбачено, що саме Роздiл XII регулює умови та порядок пропуску та оподаткування товарiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сiмейних та iнших потреб, не пов'язаних зi здiйсненням пiдприємницької дiяльностi.

     Вiдповiдно до пункту 57 частини 1 статтi 4 Кодексу товари - будь-якi рухомi речi, у тому числi тi, на якi законом поширено режим нерухомої речi (крiм транспортних засобiв комерцiйного призначення), валютнi цiнностi, культурнi цiнностi, а також електроенергiя, що перемiщується лiнiями електропередачi.

     У зв'язку iз зазначеним, вважаємо, що норми права, якi мiстяться у положеннях статей Роздiлу XII Кодексу є спецiальними по вiдношенню до громадян, якими перемiщуються товари через митний кордон України, порiвняне iз iншими вимогами Кодексу, якi є в такому випадку загальнорегулятивними.

     Так, стаття 377 Кодексу визначає особливостi митного оформлення окремих товарiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України для вiльного обiгу:

     - товари за товарними позицiями 8701 - 8707, 8711, 8716 згiдно з УКТ ЗЕД, якi пiдлягають державнiй реєстрацiї, при ввезеннi громадянами на митну територiю України або надходженнi на митну територiю України на адресу громадян у несупроводжуваному багажi або вантажних вiдправленнях для вiльного обiгу, незалежно вiд їх вартостi, пiдлягають письмовому декларуванню та митному оформленню в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику, з оподаткуванням ввiзним митом за повними ставками Митного тарифу України, акцизним податком i податком на додану вартiсть за ставками, встановленими Податковим кодексом України.

     Зазначений порядок затверджено наказом Державної митної служби України вiд 17.11.2005 N 1118 "Про затвердження Правил митного контролю та оформлення транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України" (зi змiнами), зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 25.11.2005 за N 1428/11708 (далi - Порядок).

     Згiдно цього Порядку товари, що класифiкуються за кодами 8701 - 8705, 8711, 8716 згiдно з УКТЗЕД, i номернi вузли до них - це транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, якi не є суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi або з метою транзиту.

     Вiдповiдно до абзацу 7 пункту 9 Роздiлу I Порядку, не пiдлягають пропуску через митний кордон України транспортнi засоби, якi знято з облiку, увозяться з метою транзиту i на якi не оформлено гарантiї доставки до митного органу призначення.

     Окрiм цього, абзац 1 частини 1 статтi 381 Кодексу визначає, що громадянам дозволяється ввозити транспортнi засоби особистого користування з метою транзиту через митну територiю України за умови їх письмового декларування в порядку, передбаченому для громадян, та внесення на рахунок органу доходiв i зборiв, що здiйснив пропуск таких транспортних засобiв на митну територiю України, грошової застави в розмiрi митних платежiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких транспортних засобiв на Митну територiю України з метою вiльного обiгу.

     Згiдно iз пiдпунктом а пункту 2 частини 2 статтi 91 Кодексу митний режим транзиту застосовується до товарiв, якi перемiщуються внутрiшнiм транзитом або каботажем вiд пункту ввезення (пропуску) на митну територiю України до органу доходiв i зборiв, розташованого на митнiй територiї України.

     Враховуючи зазначене, товари, що перевищують норми безмитного ввезення, передбаченi частиною 1 статтi 374 Кодексу, у тому числi, тi, що класифiкуються за кодами 8701 - 8705, 8711, 8716 згiдно з УКТЗЕД, i номернi вузли до них, пiдлягають пропуску на митну територiю України виключно за умови забезпечення сплати митних платежiв у формi грошової застави.

Заступник Голови А.В. Макаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.