КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 19 серпня 2015 р. N 607


Про затвердження Технiчного регламенту щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 лютого 2020 року N 102,
вiд 9 вересня 2020 року N 815

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Технiчний регламент щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi, що додається.

     2. Мiнiстерству розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства забезпечити впровадження затвердженого цiєю постановою Технiчного регламенту.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.02.2020р. N 102)

     3. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня її опублiкування, але не ранiше набрання чинностi Законом України вiд 15 сiчня 2015 р. N 124-VIII "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi".

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2015 р. N 607

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi

     1. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на ємностi, що виготовленi iз скла або iншої речовини, яка має такi характеристики жорсткостi та стабiльностi, що забезпечують їй такi самi, як у скла метрологiчнi властивостi, а також:

     закупорюються або сконструйованi таким чином, щоб закупорюватися, та призначенi для зберiгання, транспортування або доставки рiдини;

     мають номiнальну мiсткiсть вiд 0,05 до 5 лiтрiв включно;

     мають метрологiчнi характеристики, характеристики, пов'язанi з конструкцiєю та аналогiчнiстю процесу виготовлення, якi дають змогу використовувати їх як мiрнi ємностi (у разi, коли їх наповнюють до встановленого рiвня або визначеного вiдсотка їх повної мiсткостi, їх вмiст може бути вимiряний з достатньою точнiстю).

     Такi ємностi є засобами вимiрювальної технiки i називаються мiрними пляшками.

     Цей Технiчний регламент розроблено на основi Директиви Ради Європейських Спiвтовариств N 75/107/ЄЕС вiд 19 грудня 1974 р. щодо наближення законодавства держав-членiв стосовно пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi.

     2. Мiрнi пляшки пiдлягають метрологiчному нагляду з дотриманням вимог, визначених у положеннях додаткiв 1 i 2.

     Маркування мiрних пляшок, якi вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту, здiйснюється з використанням знака вiдповiдностi мiрної пляшки, форму якого наведено у додатку 3.

     3. Надання на ринку та використання мiрних пляшок, що вiдповiдають вимогам, установленим у додатках 1 i 2, не може бути заборонено або обмежено з причин, пов'язаних з невiдповiднiстю їх об'єму встановленим вимогам, визначенням їх об'єму або методiв, за допомогою яких було здiйснено їх статистичний контроль.

     4. Таблиця вiдповiдностi положень Директиви Ради Європейських Спiвтовариств N 75/107/ЄЕС вiд 19 грудня 1974 р. щодо наближення законодавства держав-членiв стосовно пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi, та цього Технiчного регламенту наведена у додатку 4.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту

ТЕХНIЧНI ВИМОГИ
до мiрних пляшок

     1. Для мiрних пляшок характернi такi мiсткостi, нормованi для температури 20° C:

     номiнальна мiсткiсть Vn (зазначається на пляшцi) - об'єм рiдини в пляшцi, що може у нiй мiститися, в разi, коли її наповнено в умовах, iдентичних умовам використання за призначенням;

     повна мiсткiсть пляшки - об'єм рiдини в пляшцi в разi, коли її наповнено до верхнього краю;

     фактична мiсткiсть пляшки - об'єм рiдини в пляшцi, який у нiй фактично мiститься, в разi, коли її наповнено з дотриманням умов, що теоретично вiдповiдають номiнальнiй мiсткостi.

     2. Iснує два основних методи наповнення мiрних пляшок:

     до постiйного рiвня;

     до постiйної незаповненої частини об'єму.

     Вiдстань мiж теоретичним рiвнем наповнення до номiнальної мiсткостi та рiвнем повної мiсткостi, а також рiзниця мiж повною мiсткiстю та номiнальною мiсткiстю (об'єм розширення або незаповнена частина об'єму) повиннi бути помiтно постiйними для всiх пляшок одного типу (однакової конструкцiї).

     3. З урахуванням властивих мiрним пляшкам пiд час наповнення невизначеностей та з метою забезпечення створення можливостей для точного визначення об'єму вмiсту мiрної пляшки згiдно з положеннями технiчного регламенту щодо деяких товарiв, що фасуються залежно вiд маси та об'єму з використанням готової упаковки, максимально допустимi похибки (додатнi або вiд'ємнi) мiсткостi мiрної пляшки, тобто найбiльш допустимi рiзницi (додатнi або вiд'ємнi) за температури 20° C та за умов контролю, установлених у додатку 2 до Технiчного регламенту щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi (далi - Технiчний регламент), мiж фактичною мiсткiстю та номiнальною мiсткiстю Vn повиннi вiдповiдати таким показникам:

Номiнальна мiсткiсть Vn, мiлiлiтрiв Максимально допустимi похибки
у вiдсотках Vn мiлiлiтрiв
Вiд 50 до 100   3
Вiд бiльше нiж 100 до 200 3  
Вiд бiльше нiж 200 до 300   6
Вiд бiльше нiж 300 до 500 2  
Вiд бiльше нiж 500 до 1000   10
Вiд бiльше нiж 1000 до 5000 1  

     Максимально допустима похибка повної мiсткостi повинна бути такою самою, що i максимально допустима похибка вiдповiдної номiнальної мiсткостi.

     Систематичне застосування допустимих похибок забороняється.

     4. Контроль фактичної мiсткостi мiрної пляшки здiйснюється шляхом визначення кiлькостi води за температури 20°C, яка фактично мiститься в пляшцi, у разi, коли її наповнено до рiвня, що теоретично вiдповiдає номiнальнiй мiсткостi, а також методом непрямого вимiрювання.

     Похибка методу визначення фактичної мiсткостi мiрної пляшки не повинна перевищувати 1/5 максимально допустимої похибки, визначеної у пунктi 3 цього додатка.

     5. Кожний виробник мiрної пляшки повинен до початку її виробництва поiнформувати центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi метрологiчного нагляду (далi - орган з метрологiчного нагляду), про ескiз знака, за яким може бути iдентифiковано цього виробника (далi - iдентифiкацiйний знак), та надати ескiз знака в електронному виглядi органу з метрологiчного нагляду для розмiщення його на офiцiйнiй веб-сторiнцi не пiзнiше 10 днiв з дати надходження ескiзу.

     У разi коли орган з метрологiчного нагляду встановив, що iдентифiкацiйний знак є iдентичним знаковi iншого виробника, вiн невiдкладно у будь-який спосiб з подальшим письмовим пiдтвердженням повiдомляє про це виробнику, який надав ескiз такого iдентифiкацiйного знака.

     У разi коли виробник, який надав ескiз iдентифiкацiйного знака, не одержить таке повiдомлення протягом 20 робочих днiв з дня, наступного за днем подання ескiзу, вiн має право застосовувати вiдповiдний iдентифiкацiйний знак пiсля завершення зазначеного строку.

     Виробник пiд свою вiдповiдальнiсть наносить знак вiдповiдностi на мiрну пляшку, що свiдчить про її вiдповiднiсть вимогам Технiчного регламенту. Висота знака повинна бути не менше нiж 3 мiлiметри.

     6. Орган з метрологiчного нагляду пiд час проведення метрологiчного нагляду встановлює вiдповiднiсть мiрних пляшок вимогам Технiчного регламенту шляхом здiйснення статистичного контролю на мiсцi їх виготовлення або у примiщеннi iмпортера чи представника виробника, якi є резидентами України.

(абзац перший пункту 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.09.2020р. N 815)

     Статистичний контроль мiрних пляшок здiйснюється згiдно з методами приймального контролю якостi. У разi коли статистичний контроль здiйснюється iншим методом, нiж визначенi у додатку 2 до Технiчного регламенту, вiн повинен за ефективнiстю здiйснення вiдповiдати методам статистичного контролю мiрних пляшок, визначеним в додатку 2 до Технiчного регламенту.

     7. Технiчний регламент не виключає перевiрок, якi вiдповiдно до законодавства можуть бути проведенi органом з метрологiчного нагляду в обiгу на ринку.

     8. Мiрна пляшка повинна мiстити такi незмивнi, чiткi та видимi позначення:

     1) на боковiй частинi, на ободi днища або на днищi:

     позначення номiнальної мiсткостi в лiтрах, сантилiтрах або мiлiлiтрах цифрами заввишки не менше нiж 6 мiлiметрiв (якщо номiнальна мiсткiсть перевищує 1000 мiлiлiтрiв), 4 мiлiметри (якщо номiнальна мiсткiсть становить вiд бiльше нiж 200 до 1000 мiлiлiтрiв), 3 мiлiметри (якщо номiнальна мiсткiсть становить не бiльше нiж 200 мiлiлiтрiв), а також позначення одиницi вимiрювання, що використовується, або у разi потреби - назву одиницi вимiрювання вiдповiдно до Закону України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть";

     iдентифiкацiйний знак виробника, визначений в абзацi першому пункту 5 цього додатка;

     знак вiдповiдностi мiрної пляшки, визначений в абзацi четвертому пункту 5 цього додатка;

     2) на днищi або ободi днища у спосiб, що дає змогу однозначно вiдрiзнити їх вiд попереднiх позначень, цифрами такої самої мiнiмальної висоти, що i цифри для позначення вiдповiдної номiнальної мiсткостi, iз застосуванням способу або способiв наповнення згiдно з призначенням пляшки:

     позначення повної мiсткостi, виражене в сантилiтрах без подальшого зазначення символу cl;

     та/або позначення вiдстанi в мiлiметрах вiд рiвня повної мiсткостi до рiвня наповнення, який вiдповiдає номiнальнiй мiсткостi, з подальшим зазначенням символу mm.

     Iншi позначення можуть бути нанесенi на пляшку за умови, що вони вiдрiзняються вiд обов'язкового позначення, визначеного у пунктi 8 цього додатка.

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту

ПОРЯДОК
здiйснення статистичного контролю мiрних пляшок

Формування вибiрки

     1. Вибiрку мiрних пляшок однакової конструкцiї та того самого виробника проводять з партiї пляшок, що виробляється протягом однiєї години.

     2. Якщо результат контролю партiї, що виробляється протягом однiєї години, є незадовiльним, друге випробування може бути проведено на iншiй вибiрцi з партiї мiрних пляшок, яка вiдповiдає бiльшому перiоду продуктивностi.

     3. Кiлькiсть мiрних пляшок у вибiрцi повинна становити 35 або 40 залежно вiд того, який з двох методiв (метод стандартного вiдхилення або метод середнього значення) використовується.

Визначення мiсткостi мiрних пляшок у вибiрцi

     4. Для визначення мiсткостi мiрних пляшок у вибiрцi:

     зважують порожнi пляшки;

     наповнюють пляшки за температури 20° C водою встановленої густини до рiвня наповнення, який вiдповiдає застосованому методу контролю;

     зважують наповненi пляшки.

     5. Контроль здiйснюється iз застосуванням засобiв вимiрювальної технiки, що пройшли первинну та/або перiодичну повiрку вiдповiдно до законодавства та придатнi для проведення необхiдних процедур.

     6. Похибка визначення мiсткостi не повинна перевищувати однiєї п'ятої максимально допустимої похибки, що вiдповiдає номiнальнiй мiсткостi мiрної пляшки.

Метод стандартного вiдхилення

     7. Кiлькiсть мiрних пляшок у вибiрцi становить 35.

     8. Мiсткiсть мiрних пляшок у вибiрцi визначається згiдно з пунктами 4 - 6 цього додатка. При цьому розраховується:

     середнє значення () фактичних мiсткостей (xi) мiрних пляшок у вибiрцi;

     стандартне вiдхилення (s) фактичних мiсткостей (xi) мiрних пляшок у партiї;

     верхня границя (Ts) як сума позначеної мiсткостi (пункт 8 додатка 1 до Технiчного регламенту щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi (далi - Технiчний регламент), та максимально допустимої похибки, що вiдповiдає цiй мiсткостi;

     нижня границя (Ti) як рiзниця мiж позначеною мiсткiстю (пункт 8 додатка 1 до Технiчного регламенту) та максимально допустимою похибкою, що вiдповiдає цiй мiсткостi.

     9. Метод стандартного вiдхилення передбачає такi критерiї прийняття партiї мiрних пляшок.

     Партiя мiрних пляшок вважається такою, що задовольняє вимоги Технiчного регламенту, якщо величини та s одночасно вiдповiдають таким трьом нерiвностям:

+ k · s < Ts;

- k · s < Ti;

s < F (Ts - Ti);

     де k = 1,57;

     F = 0,266.

     Для розрахунку середнього значення та стандартного вiдхилення s партiї мiрних пляшок обчислюється:

     сума фактичних мiсткостей 35-и вимiрювань за формулою:

x = Sxi;

     середнє значення 35-и вимiрювань за формулою:

= Sxi ;
35

     сума квадратiв 35-и вимiрювань за формулою:

Sxi2;

     квадрат суми 35-и вимiрювань за формулою:

(Sxi)2, далi (Sxi)2 ;
35

     скоригована сума за формулою:

SC = Sxi2 - 1
35
(Sxi)2;

     оцiнка дисперсiї за формулою:

v = SC
34
;

     стандартне вiдхилення за формулою:

s = Ц(v).

Метод середнього значення

     10. Кiлькiсть мiрних пляшок у вибiрцi становить 40.

     11. Мiсткiсть мiрних пляшок у вибiрцi визначається згiдно з пунктами 4 - 6 цього додатка. При цьому розраховується:

     середнє значення () фактичних мiсткостей (xi) мiрних пляшок у вибiрцi;

     середнє значення розмаху () фактичних мiсткостей (xi) мiрних пляшок у вибiрцi;

     верхня границя (Ts) як сума позначеної мiсткостi (пункт 8 додатка 1 до Технiчного регламенту) та максимально допустима похибка, що вiдповiдає такiй мiсткостi;

     нижня границя (Ti) як рiзниця мiж позначеною мiсткiстю (пункт 8 додатка 1 до Технiчного регламенту) та максимально допустима похибка, що вiдповiдає такiй мiсткостi.

     12. Метод середнього значення передбачає такi критерiї прийняття партiї мiрних пляшок.

     Партiя мiрних пляшок вважається такою, що задовольняє вимоги Технiчного регламенту, якщо величини та одночасно вiдповiдають таким трьом нерiвностям:

+ k' · < Ts;

- k' · < Ti;

< F' (Ts - Ti);

     де k' = 0,668;

     F' = 0,628.

     Середнє значення () та середнє значення розмаху () фактичних мiсткостей 40 мiрних пляшок у вибiрцi розраховується таким чином.

     Для визначення розраховується:

     сума фактичних мiсткостей 40 вимiрювань за формулою:

x = Sxi;

     середнє значення 40 вимiрювань за формулою:

= Sxi .
40

     Для визначення :

     вибiрка подiляється в хронологiчному порядку вiдбору на вiсiм пiдвибiрок по п'ять мiрних пляшок у кожнiй.

     здiйснюється розрахунок:

     - розмаху фактичних мiсткостей кожної пiдвибiрки, тобто рiзницi мiж максимальним та мiнiмальним значеннями фактичних мiсткостей з п'яти пляшок у кожнiй пiдвибiрцi з визначенням R1, R2 ... R8;

     - суми розмахiв фактичних мiсткостей восьми пiдвибiрок за формулою:

S Ri = R1 + R2 + ... + R8.

     Отже, середнє значення розмаху розраховується за формулою:

= SRi .
8

 

Додаток 3
до Технiчного регламенту

ЗНАК
вiдповiдностi мiрної пляшки

 

Додаток 4
до Технiчного регламенту

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Директиви Ради Європейських Спiвтовариств вiд 19 грудня 1974 р. N 75/107/ЄЕС щодо наближення законодавства держав-членiв стосовно пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi, та положень Технiчного регламенту щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi

Положення Директиви Положення Технiчного регламенту
Абзац перший статтi 1 абзаци перший - четвертий пункту 1 Технiчного регламенту
Абзац другий статтi 1 абзац п'ятий пункту 1 Технiчного регламенту
- абзац шостий пункту 1 Технiчного регламенту
Стаття 2 пункт 2 Технiчного регламенту
Стаття 3 пункт 3 Технiчного регламенту
Додаток I додаток 1 до Технiчного регламенту
Додаток II додаток 2 до Технiчного регламенту
Додаток III додаток 3 до Технiчного регламенту
- додаток 4 до Технiчного регламенту
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.