КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 16 грудня 2015 р. N 1193


Про затвердження Технiчного регламенту щодо деяких товарiв, якi фасують за масою та об'ємом у готову упаковку

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 сiчня 2017 року N 23,
вiд 12 лютого 2020 року N 102

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Технiчний регламент щодо деяких товарiв, якi фасують за масою та об'ємом у готову упаковку, що додається.

     2. Установити, що надання на ринку упакованих одиниць, якi були введенi в обiг до дня набрання чинностi цiєю постановою та перебувають в обiгу не бiльш як два роки з дня набрання чинностi цiєю постановою, не може бути заборонено чи обмежено у зв'язку з невiдповiднiстю таких упакованих одиниць вимогам затвердженого цiєю постановою Технiчного регламенту.

     3. Мiнiстерству розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства забезпечити впровадження затвердженого цiєю постановою Технiчного регламенту.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.02.2020р. N 102)

     4. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 16 грудня 2015 р. N 1193

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
щодо деяких товарiв, якi фасують за масою та об'ємом у готову упаковку

     1. Цей Технiчний регламент встановлює вимоги до деяких товарiв, якi фасуються за масою та об'ємом у готову упаковку.

     2. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на упакованi одиницi з постiйним номiнальним вмiстом, що мiстять товари, якi призначенi для продажу та:

     вiдповiдають значенням, визначеним пакувальником до моменту пакування;

     вираженi в одиницях маси чи об'єму;

     мають масу або об'єм не менш як 5 грамiв чи мiлiлiтрiв та не бiльш як 10 кiлограмiв чи лiтрiв;

     маркованi знаком вiдповiдностi вимогам цього Технiчного регламенту.

(пункт 2 доповнено новим абзацом п'ятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2017р. N 23, у зв'язку з цим абзац п'ятий вважати абзацом шостим)

     Цей Технiчний регламент розроблено на основi Директиви Ради 76/211/ЄЕС вiд 20 сiчня 1976 р. про наближення законодавства держав-членiв про компонування за масою чи за об'ємом окремих розфасованих товарiв.

     3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються в такому значеннi:

     iмпортер - будь-яка фiзична чи юридична особа - резидент України, що вводить в обiг на внутрiшньому ринку фасований товар походженням з iншої держави;

     пакувальник - будь-яка фiзична чи юридична особа, яка здiйснює упакування товару за вiдсутностi покупця;

     упакована одиниця - товар разом з iндивiдуальною упаковкою, в яку вiн упакований.

     4. Товар вважається фасованим у разi, коли вiн помiщений в упаковку будь-якого походження за вiдсутностi покупця, кiлькiсть товару, що мiститься в упаковцi, попередньо визначена i не може бути змiнена без розкриття упаковки або її видимого пошкодження.

     5. Упакованi одиницi, на якi добровiльно нанесено знак вiдповiдностi упакованої одиницi вимогам цього Технiчного регламенту вiдповiдно до пiдпункту 3 пункту 6 додатка 1, є такими, що вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту.

(пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2017р. N 23)

     6. Упакованi одиницi, зазначенi в пунктах 2 i 5 цього Технiчного регламенту, є об'єктами метрологiчного нагляду з урахуванням умов, визначених у пунктi 8 додатка 1 та додатку 2.

     7. На всiх упакованих одиницях, визначених у пунктах 5 i 6 цього Технiчного регламенту, зазначається вiдповiдно до додатка 1 iнформацiя про масу чи об'єм товару (номiнальну масу чи номiнальний об'єм).

     8. На упакованих одиницях, що мiстять рiдкi товари, зазначається їх номiнальний об'єм, а на тих, що мiстять iншi товари, - їх номiнальна маса, якщо iнше не встановлено законодавством.

     9. Введення в обiг упакованих одиниць, що вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту та пройшли випробування, не може бути заборонено або обмежено з причин, пов'язаних iз маркуванням, що наноситься на таких одиницях вiдповiдно до цього Технiчного регламенту, визначенням їх маси чи об'єму або методами, за допомогою яких проведено їх визначення чи контроль.

     10. Таблиця вiдповiдностi положень Директиви Ради 76/211/ЄЕС вiд 20 сiчня 1976 р. про наближення законодавства держав-членiв про компонування за масою чи за об'ємом окремих розфасованих товарiв та положень цього Технiчного регламенту наведена в додатку 4.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
до упакованих одиниць

     1. Упакованi одиницi, на якi поширюється дiя Технiчного регламенту щодо деяких товарiв, якi фасують за масою та об'ємом у готову упаковку (далi - Технiчний регламент), повиннi вiдповiдати таким вимогам:

     1) середнє значення фактичного вмiсту не повинно бути меншим за номiнальний вмiст;

     2) частка упакованих одиниць з вiд'ємним вiдхиленням, що перевищує допустиме вiд'ємне вiдхилення, визначене у пунктi 5 цього додатка, повинна бути достатньо малою, щоб партiї упакованих одиниць вiдповiдали вимогам, визначеним у додатку 2 до Технiчного регламенту;

     3) на жодну упаковану одиницю з вiд'ємним вiдхиленням, що перевищує подвiйне значення допустимого вiд'ємного вiдхилення, визначене у пунктi 5 цього додатка, знак вiдповiдностi упакованої одиницi вимогам Технiчного регламенту не наноситься.

     2. Номiнальним вмiстом упакованої одиницi є маса або об'єм товару, що зазначенi на упакованiй одиницi та повиннi мiститися в нiй.

     3. Фактичним вмiстом упакованої одиницi є маса або об'єм товару, що в нiй фактично мiстяться. З метою здiйснення контролю за вмiстом упакованої одиницi (вираженого в одиницях об'єму) значення фактичного вмiсту визначаються при температурi 20° C або приводяться до неї незалежно вiд того, за якої температури здiйснювалося пакування або контроль, крiм товарiв глибокої заморозки або заморожених товарiв, номiнальним вмiстом яких є об'єм.

     4. Вiд'ємним вiдхиленням вмiсту упакованої одиницi є рiзниця, на яку фактичний вмiст упакованої одиницi менший за її номiнальний вмiст.

     5. Допустиме вiд'ємне вiдхилення вмiсту упакованої одиницi встановлюється вiдповiдно до таблицi 1.

Таблиця 1

Номiнальний вмiст
(грамiв/мiлiлiтрiв)
Допустиме вiд'ємне вiдхилення
вiдсоткiв грамiв/мiлiлiтрiв
Вiд 5 до 50 9  
Вiд бiльше нiж 50 до 100   4,5
Вiд бiльше нiж 100 до 200 4,5  
Вiд бiльше нiж 200 до 300   9
Вiд бiльше нiж 300 до 500 3  
Вiд бiльше нiж 500 до 1000   15
Вiд бiльше нiж 1000 до 10000 1,5  

     Допустиме вiд'ємне вiдхилення у вiдсотках, що перераховується в одиницi маси або об'єму, округлюється до ближчого кратного 0,1 грама або мiлiлiтра.

     6. На всiх упакованих одиницях, виготовлених вiдповiдно до вимог Технiчного регламенту, пакувальником або за письмовим дорученням його представником наноситься маркування, яке повинне бути незмивним, помiтним та розбiрливим i мiстити:

     1) номiнальний вмiст, виражений в кiлограмах, грамах, лiтрах, сантилiтрах або мiлiлiтрах, що зазначається цифрами вiдповiдно до таблицi 2, пiсля яких розташованi назва або позначення одиницi вимiрювання вiдповiдно до Закону України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть";

Таблиця 2

Номiнальний вмiст
(грамiв/мiлiлiтрiв)
Мiнiмальна висота цифр, якими позначається номiнальний вмiст (мiлiметрiв)
До 50 включно 2
Вiд 51 до 200 включно 3
Вiд 201 до 1000 включно 4
Вiд 1001 6

     2) найменування, зареєстроване комерцiйне найменування та/або зареєстровану торговельну марку (знак для товарiв i послуг), що дає змогу центральному органовi виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi метрологiчного нагляду (далi - орган з метрологiчного нагляду), iдентифiкувати пакувальника або особу, яка органiзовує пакування, або iмпортера, який є резидентом України;

     3) знак вiдповiдностi упакованої одиницi вимогам Технiчного регламенту (заввишки не менш як 3 мiлiметри), який розмiщується в тому самому мiсцi, що i номiнальний вмiст, та нанесенням якого пакувальник або iмпортер гарантує, що упакована одиниця вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту. Вимоги до форми цього знака наведено в додатку 3 до Технiчного регламенту.

     Не допускається нанесення на упакованi одиницi знакiв або написiв, якi можна сплутати iз знаком вiдповiдностi.

     7. Пакувальник або iмпортер несе вiдповiдальнiсть за забезпечення вiдповiдностi упакованої одиницi вимогам Технiчного регламенту.

     Фактичний вмiст упакованої одиницi визначається або контролюється пакувальником чи iмпортером iз застосуванням засобiв вимiрювальної технiки, що пройшли оцiнку вiдповiдностi або перiодичну повiрку вiдповiдно до законодавства та придатнi для здiйснення необхiдних процедур.

     Фактичний вмiст упакованої одиницi може визначатися шляхом проведення вибiркового контролю.

     Якщо фактичний вмiст не визначається, пакувальник:

     здiйснює в установленому порядку виробничий контроль за вiдповiднiстю упакованої одиницi вимогам Технiчного регламенту;

     зберiгає та подає органовi з метрологiчного нагляду документи, що мiстять результати такого контролю.

     У разi ввезення упакованих одиниць на територiю України iмпортер, який є резидентом України, замiсть визначення фактичного вмiсту упакованої одиницi та здiйснення контролю за ним може подавати документи, що пiдтверджують визначення такого вмiсту або здiйснення контролю за ним пакувальником, органовi з метрологiчного нагляду за його обґрунтованим запитом.

     Для товарiв, номiнальним вмiстом яких є об'єм, одним з методiв забезпечення вiдповiдностi вимогам щодо вимiрювання та контролю є використання (пiд час виготовлення упакованої одиницi) мiрної ємностi, тип якої визначено вiдповiдно до Технiчного регламенту щодо пляшок, якi використовуються як мiрнi ємностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2015 р. N 607 (Офiцiйний вiсник України, 2015 р., N 69, ст. 2268), i яка наповнюється з урахуванням умов, визначених у зазначеному та цьому технiчних регламентах.

     8. Орган з метрологiчного нагляду з метою встановлення вiдповiдностi упакованих одиниць Технiчному регламенту здiйснює вибiрковий статистичний контроль у примiщеннях пакувальника або представника пакувальника чи iмпортера, якi є резидентами України.

     Статистичний контроль упакованих одиниць здiйснюється згiдно з методами приймального контролю якостi. У разi коли статистичний контроль здiйснюється iншими методами, нiж визначенi у додатку 2 до Технiчного регламенту, вiн повинен за ефективнiстю здiйснення вiдповiдати методам статистичного контролю упакованих одиниць, визначеним у додатку 2.

     План вибiркового контролю, що використовується, вважається порiвняним з планом, рекомендованим у додатку 2, якщо абсциса точки ординати 0,1 на кривiй оперативної характеристики першого плану (iмовiрнiсть прийняття партiї становить 0,1) вiдхиляється менш як на 15 вiдсоткiв вiд абсциси вiдповiдної точки на кривiй оперативної характеристики плану вибiркового контролю, рекомендованого в додатку 2, що є умовою прийнятностi методу за критерiєм щодо мiнiмального вмiсту.

     План вибiркового контролю, що використовується, вважається порiвняним з планом, наведеним у додатку 2, якщо, беручи до уваги кривi оперативних характеристик обох планiв, для яких вiссю абсцис є

Qn - m
---------
s

(m - фактичне середнє значення для партiї), абсциса точки ординати 0,1 на кривiй першого плану (iмовiрнiсть прийняття партiї становить 0,1) вiдхиляється менш як на 5 вiдсоткiв вiд абсциси вiдповiдної точки на кривiй плану вибiркового контролю, рекомендованого в додатку 2, що є умовою прийнятностi методу за критерiєм щодо середнього значення, яке обчислюється за методом стандартного вiдхилення.

     9. Технiчний регламент не виключає перевiрок, якi вiдповiдно до законодавства можуть бути проведенi органом з метрологiчного нагляду пiд час обiгу упакованих одиниць на ринку.

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту

ПОРЯДОК
здiйснення статистичного контролю партiй упакованих одиниць

Вимоги щодо застосування процедури стандартного методу

     1. Цей додаток визначає механiзми застосування процедури стандартного методу пiд час здiйснення статистичного контролю за партiями упакованих одиниць з метою встановлення вiдповiдностi вимогам, визначеним пунктами 5 i 6 Технiчного регламенту щодо деяких товарiв, якi фасують за масою та об'ємом у готову упаковку (далi - Технiчний регламент), та пунктом 8 додатка 1 до Технiчного регламенту.

Вимоги щодо визначення фактичного вмiсту упакованих одиниць

     2. Фактичний вмiст упакованої одиницi може бути визначений безпосередньо за допомогою приладiв для визначення маси або об'єму, а для рiдини опосередковано шляхом зважування товару в упакованiй одиницi та визначення його густини.

     Незалежно вiд методу, що використовується, похибка вимiрювання фактичного вмiсту упакованої одиницi не повинна перевищувати однiєї п'ятої допустимого вiд'ємного вiдхилення її номiнального вмiсту.

     Процедура визначення фактичного вмiсту упакованих одиниць здiйснюється вiдповiдно до нацiонального стандарту ДСТУ OIML R 87 "Кiлькiсть фасованого товару в упаковках" (OIML R 87:2004, IDT).

Вимоги щодо проведення перевiрки партiй упакованих одиниць

     3. Упакованi одиницi перевiряються шляхом вибiркового контролю двома етапами:

     перевiрка фактичного вмiсту кожної упакованої одиницi у вибiрцi;

     перевiрка середнього значення фактичного вмiсту упакованих одиниць у вибiрцi.

     Партiю упакованих одиниць вважають прийнятною, якщо результати обох перевiрок вiдповiдають критерiям прийняття.

     Для кожної з цих перевiрок є два плани вибiркового контролю:

     план неруйнiвного контролю, що не передбачає розкриття упаковки;

     план руйнiвного контролю, що передбачає розкриття чи знищення упаковки.

     Руйнiвний контроль здiйснюється лише в разi, коли проведення неруйнiвного контролю є неможливим. Його не застосовують до партiї, в якiй є менш як 100 упакованих одиниць.

Партiї упакованих одиниць

     4. Усi упакованi одиницi в партiї, що пiдлягають контролю, повиннi бути з однаковим номiнальним вмiстом, одного типу, виготовленi в межах одного виробничого циклу та упакованi в одному мiсцi.

     5. У разi коли контроль упакованих одиниць здiйснюється у кiнцi пакувальної лiнiї, їх кiлькiсть у кожнiй партiї становить максимальну кiлькiсть упакованих одиниць, що виробляються пакувальною лiнiєю протягом години, без обмежень щодо розмiру партiї.

     В iнших випадках розмiр партiї не повинен перевищувати 10 тис. одиниць.

     6. Неруйнiвний контроль партiй, що мають менш як 100 упакованих одиниць, застосовується до всiх одиниць у партiї.

     7. Перед проведенням випробувань (для проведення перевiрки, що потребує бiльшої вибiрки), зазначених у пунктах 8 - 14 цього додатка, з партiї вибiрково вiдбирають достатню кiлькiсть упакованих одиниць вiдповiдно до таблиць 1 i 2.

     Для проведення наступної перевiрки необхiдну вибiрку довiльно вiдбирають з першої вибiрки та позначають її.

     Процес позначення завершують до початку процедури вимiрювання.

Мiнiмальний прийнятний вмiст упакованих одиниць

     8. Мiнiмальним прийнятним вмiстом упакованої одиницi є рiзниця мiж її номiнальним вмiстом та вiдповiдним допустимим вiд'ємним вiдхиленням.

     Упакованi одиницi в партiї, фактичний вмiст яких є меншим нiж мiнiмальний прийнятний вмiст, вважають невiдповiдними.

Неруйнiвний контроль

     9. Неруйнiвний контроль здiйснюється згiдно з планом подвiйного вибiркового контролю вiдповiдно до таблицi 1.

     Кiлькiсть упакованих одиниць, якi пiдлягають перевiрцi, вiдповiдає кiлькостi одиниць у першiй вибiрцi вiдповiдно до плану. Якщо кiлькiсть невiдповiдних одиниць, виявлених у першiй вибiрцi:

     є меншою чи вiдповiдає першому критерiю прийняття, партiю упакованих одиниць вважають прийнятною для цiлей даної перевiрки;

     вiдповiдає або є бiльшою за перший критерiй неприйняття, партiю упакованих одиниць бракують;

     перебуває мiж першим критерiєм прийняття та першим критерiєм неприйняття, перевiряється друга вибiрка, кiлькiсть одиниць в якiй зазначено у планi.

     Невiдповiднi одиницi, виявленi у першiй та другiй вибiрках, об'єднують i в разi, коли сумарна кiлькiсть невiдповiдних одиниць:

     є меншою або вiдповiдає другому критерiю прийняття, партiю упакованих одиниць вважають прийнятною для цiлей даної перевiрки;

     вiдповiдає або є бiльшою за другий критерiй неприйняття, партiю упакованих одиниць бракують.

Таблиця 1

Кiлькiсть упакованих одиниць у партiї Вибiрка Кiлькiсть невiдповiдних упакованих одиниць
послiдовнiсть кiлькiсть упакованих одиниць сумарна кiлькiсть упакованих одиниць критерiй прийняття критерiй неприйняття
Вiд 100 до 500 перша
друга
30
30
30
60
1
4
3
5
Вiд 501 до 3200 перша
друга
50
50
50
100
2
6
5
7
Вiд 3201 та бiльше перша
друга
80
80
80
160
3
8
7
9

     10. Руйнiвний контроль здiйснюється згiдно з планом одинарного вибiркового контролю вiдповiдно до таблицi 2 лише партiй, що становлять 100 i бiльше одиниць.

     Кiлькiсть упакованих одиниць, якi пiдлягають перевiрцi, становить 20.

     У разi коли кiлькiсть невiдповiдних одиниць, виявлених у вибiрцi, є меншою або вiдповiдає кiлькостi таких одиниць згiдно з критерiєм прийняття, партiю упакованих одиниць вважають прийнятною.

     У разi коли кiлькiсть невiдповiдних одиниць, виявлених у вибiрцi, вiдповiдає або є бiльшою за кiлькiсть таких одиниць згiдно з критерiєм неприйняття, партiю упакованих одиниць бракують.

Таблиця 2

Кiлькiсть упакованих одиниць у партiї Кiлькiсть упакованих одиниць у вибiрцi Кiлькiсть невiдповiдних упакованих одиниць
критерiй прийняття критерiй неприйняття
Будь-яка (> 100) 20 1 2

     11. Партiю упакованих одиниць вважають прийнятною для цiлей даної перевiрки, якщо середнє значення

X = S xi
------
n

фактичного вмiсту упакованих одиниць у вибiрцi (xi) є бiльшим за таке значення:

Qn - S
-----
Цn
x t(1-a),

     де Qn - номiнальна кiлькiсть упакованої одиницi;

     n - кiлькiсть упакованих одиниць у вибiрцi для визначення середнього значення фактичного вмiсту окремих упакованих одиниць;

     s - розрахункове стандартне вiдхилення фактичного вмiсту партiї;

     t(1 - a) - довiрчий рiвень 0,995 розподiлу Стьюдента iз ступенем свободи n = n - 1.

     12. Якщо xi є визначеним значенням фактичного вмiсту i-ої упакованої одиницi у вибiрцi, що мiстить n одиниць, середнє значення вимiряних значень для вибiрки обчислюється за такою формулою:

i=n
S xi
i=1
X = ----- ,
n

     а розрахункове значення стандартного вiдхилення (s) - за такими формулами:

     сума квадратiв вимiряних значень:

i=n
S (xi)2;
i=1

     квадрат суми вимiряних значень:

i=n
( S xi )2
i=1
далi
1
--
n
i=n
( S xi )2
i=1
;

     скоригована сума:

SC= i=n 1
--
n
i=n
S (xi)2 - ( S xi )2;
i=1 i=1

     оцiнка дисперсiї:

n =

SC
---------
n - 1
;

     розрахункове значення стандартного вiдхилення:

s = Цn.

     13. Критерiї для здiйснення неруйнiвного контролю зазначено в таблицi 3.

Таблиця 3

Кiлькiсть упакованих одиниць у партiї Кiлькiсть упакованих одиниць у вибiрцi Критерiї
прийняття неприйняття
Вiд 100 до 500 включно
> 500
30
50
X > Qn - 0,503s
X > Qn - 0,379s
X < Qn - 0,503s
X < Qn - 0,379s

     14. Критерiї для здiйснення руйнiвного контролю зазначено в таблицi 4.

Таблиця 4

Кiлькiсть упакованих одиниць у партiї Кiлькiсть упакованих одиниць у вибiрцi Критерiї
прийняття неприйняття
Будь-яка (> 100) 20 X > Qn - 0,640s X < Qn - 0,640s

 

Додаток 3
до Технiчного регламенту

ЗНАК
вiдповiдностi упакованої одиницi

Примiтка. У разi збiльшення або зменшення знака вiдповiдностi упакованої одиницi його розмiри повиннi змiнюватися пропорцiйно.

 

Додаток 4
до Технiчного регламенту

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Директиви Ради N 76/211/ЄЕС вiд 20 сiчня 1976 р. про наближення законодавства держав-членiв про компонування за масою чи за об'ємом окремих розфасованих товарiв та положень Технiчного регламенту щодо деяких товарiв, що фасують за масою та об'ємом у готову упаковку

Положення Директиви Положення Технiчного регламенту
  пункт 1
Стаття 1 пункт 2
Пункт 1 статтi 2 абзац перший пункту 3
  абзац другий пункту 3
  абзац третiй пункту 3
  абзац четвертий пункту 3
Пункт 1 статтi 2 абзац п'ятий пункту 3
Пункт 2 статтi 2 пункт 4
Пункт 1 статтi 3 пункт 5
Пункт 2 статтi 3 пункт 6
Пункт 1 статтi 4 пункт 7
Пункт 2 статтi 4 пункт 8
Пункт 3 статтi 4  
Пункт 4 статтi 4  
Стаття 5 пункт 9
Стаття 6  
Пункт 1 статтi 7  
Пункт 2 статтi 7  
Пункт 3 статтi 7  
Пункт 4 статтi 7  
Пункт 5 статтi 7  
Пункт 6 статтi 7  
Стаття 8  
Додаток I додаток 1
Додаток II додаток 2
  додаток 3
  додаток 4
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.