Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 14 вересня 2016 року N 385


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою вдосконалення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Положення про вiдкриття та функцiонування кореспондентських рахункiв банкiв - резидентiв та нерезидентiв в iноземнiй валютi та кореспондентських рахункiв банкiв-нерезидентiв у гривнях, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 26 березня 1998 року N 118, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10 квiтня 1998 року за N 231/2671 (зi змiнами), такi змiни:

     1) у пунктi 4.3 роздiлу 4:

     абзац одинадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "Будь-якi перерахування гривень на кореспондентський рахунок банку-нерезидента за договорами (контрактами) з нерезидентами здiйснюються виключно з поточного рахунку клiєнта. У разi перерахування гривень за укладеними резидентами договорами (контрактами) з нерезидентами уповноваженi банки з метою здiйснення контролю за вiдповiднiстю операцiї законодавству України зобов'язанi попередньо зарахувати кошти в гривнях на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 1919 "Iнша кредиторська заборгованiсть за операцiями з банками". З цього рахунку наступного робочого дня зазначенi кошти можуть перераховуватися на користь нерезидента за умови отримання вiд клiєнта всiх потрiбних документiв, що свiдчать про правомiрнiсть платежу. Якщо клiєнт не надав до уповноваженого банку належного пакета документiв, то уповноважений банк зобов'язаний повернути кошти на поточний рахунок клiєнта не пiзнiше третього робочого дня пiсля дня отримання вiд клiєнта вiдповiдного платiжного доручення. Вимоги цього абзацу не поширюються на розрахунки резидентiв, за договорами (контрактами) яких здiйснюються перерахування за рахунок цiльових бюджетних коштiв, а також на розрахунки з центральними банками iноземних країн за операцiями з облiгацiями внутрiшньої державної позики України";

     абзаци дванадцятий - п'ятнадцятий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци шiстнадцятий, сiмнадцятий уважати вiдповiдно абзацами дванадцятим, тринадцятим;

     в абзацi дванадцятому слова "хоча б однiєї iз" виключити;

     2) у пунктi 5.8 роздiлу 5 слова "(крiм вимоги щодо подання довiдки контролюючого органу про вiдсутнiсть у резидента заборгованостi з податкiв, зборiв, платежiв)" виключити.

     2. Унести до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06 серпня 2003 року N 327, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2003 року за N 753/8074 (зi змiнами), такi змiни:

     1) абзац другий пункту 1.2 глави 1, абзац третiй пункту 2.2 глави 2, абзац сьомий пункту 5.2 глави 5, абзац четвертий пункту 6.3 глави 6, абзац четвертий пункту 7.3 глави 7 доповнити новим реченням такого змiсту: "Не перекладається на українську мову договiр, що складений росiйською мовою, а також договiр, текст якого викладено iноземною мовою з одночасним його викладенням українською (росiйською) мовою";

     2) пункт 3.2 глави 3, абзац другий пункту 4.1 глави 4 доповнити новим реченням такого змiсту: "Не перекладаються на українську мову документи, що складенi росiйською мовою, а також тi, текст яких викладено iноземною мовою з одночасним його викладенням українською (росiйською) мовою".

     3. Абзац третiй пункту 2.1 глави 2 Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на використання iноземної валюти на територiї України як засобу платежу, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14 жовтня 2004 року N 483, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 листопада 2004 року за N 1429/10028 (зi змiнами), виключити.

     4. Друге речення абзацу другого пункту 3.4 глави 3 Положення про перемiщення цiнних паперiв через митний кордон України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22 грудня 2011 року N 469, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 24 сiчня 2012 року за N 105/20418 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї: "Не перекладаються на українську мову документи, що складенi росiйською мовою, а також тi, текст яких викладено iноземною мовою з одночасним його викладенням українською (росiйською) мовою".

     5. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     6. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.