Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 7 вересня 2017 року N 88


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 25, 30, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Указу Президента України вiд 27 червня 1999 року N 734/99 "Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв та застосування штрафних санкцiй за порушення валютного законодавства", статей 2, 5, 6, 11 та 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою сприяння залученню в Україну додаткових кредитних коштiв вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй та подальшого вдосконалення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 червня 2004 року N 270, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15 липня 2004 року за N 885/9484 (зi змiнами), що додаються.

     2. Абзац одинадцятий пiдпункту "а" пункту 1 глави 3 роздiлу II Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 950/11230 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "Купiвля (обмiн) iноземної валюти 1-ї групи Класифiкатора з метою виконання боргових зобов'язань позичальника за кредитом, позикою (далi - кредит) дозволяється лише за умови, що в рахунок кредиту кредитор фактично переказав (видав у готiвковiй формi у дозволених законодавством випадках) iноземну валюту 1-ї групи Класифiкатора.".

     3. Дозволити резидентам (юридичним особам, у тому числi уповноваженим банкам, фiзичним особам - пiдприємцям, фiзичним особам) (далi - резиденти-позичальники) укладати кредитнi договори/договори позики (далi - договiр) з кредиторами - мiжнародними фiнансовими органiзацiями, членом яких є Україна, та/або з кредиторами - мiжнародними фiнансовими органiзацiями, щодо яких Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям чи резидентам (далi - МФО), за умовами яких сума кредиту визначається в нацiональнiй валютi України, а переказ платежiв МФО (у зв'язку з вибiркою суми кредиту) та на користь МФО (у зв'язку з погашенням основної суми кредиту, сплатою процентiв та iнших платежiв, установлених договором) має здiйснюватися виключно в iноземнiй валютi в порядку, передбаченому договором.

     Резидент (позичальник/боржник у зобов'язаннi за договором та/або iнша особа, що виконує зобов'язання за такого позичальника/боржника у зобов'язаннi) має право здiйснювати купiвлю (обмiн) iноземної валюти та/або переказ iноземної валюти за межi України на користь МФО в рахунок погашення основної суми кредиту, сплати процентiв та iнших платежiв, установлених договором, без наявностi реєстрацiї договору в Нацiональному банку України та без iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України на вивезення, переказування i пересилання за межi України валютних цiнностей.

     Уповноваженi банки обслуговують операцiї, що здiйснюються мiж резидентом та МФО, вiдповiдно до умов договору. Купiвля (обмiн) iноземної валюти для проведення операцiй за договором здiйснюється з дотриманням вимог, установлених нормативно-правовим актом Нацiонального банку України, що регулює порядок та умови торгiвлi iноземною валютою.

     4. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови, а банкам - до вiдома їх клiєнтiв.

     5. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови Я. В. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
07 вересня 2017 року N 88

Змiни до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам

     1. У роздiлi I:

     1) у главi 1:

     пункт 1.1 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Норми роздiлу I цього Положення не поширюються на комерцiйнi кредити, а також кредитнi договори/договори позики, умови яких передбачають використання нацiональної валюти України як валюти кредиту/позики та/або як засобу платежу.";

     у другому реченнi абзацу третього пункту 1.5 цифри "1.18" замiнити цифрами "1.9";

     пункт 1.9 викласти в такiй редакцiї:

     "1.9. Вимоги роздiлу I цього Положення щодо реєстрацiї договорiв (у тому числi вимоги пункту 1.16 глави 1 та глави 2 роздiлу I цього Положення), а також розмiру виплат за користування кредитом з дотриманням максимальних процентних ставок, що встановлюються Нацiональним банком вiдповiдно до абзацу першого пункту 1.10 глави 1 роздiлу I цього Положення, не застосовуються до договорiв (операцiй за договорами) у разi залучення:

     1) кредиту державою або пiд державну гарантiю;

     2) кредиту резидентом-позичальником вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, та/або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, щодо яких Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям чи резидентам (далi в цьому пунктi - МФО).

     Уповноваженi банки обслуговують операцiї за договорами про одержання кредитiв, що зазначенi у пiдпунктах 1 та 2 пункту 1.9 глави 1 роздiлу I цього Положення, вiдповiдно до умов таких договорiв.

     Резидент (позичальник/боржник у зобов'язаннi за договором та/або iнша особа, що виконує зобов'язання за такого позичальника/боржника у зобов'язаннi) має право купувати та/або переказувати iноземну валюту за межi України на користь МФО-кредитора в рахунок погашення основної суми кредиту, сплати процентiв та iнших платежiв, установлених договором, без наявностi реєстрацiї договору та без iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку на вивезення, переказування i пересилання за межi України валютних цiнностей.";

     пункт 1.18 викласти в такiй редакцiї:

     "1.18. Реєстрацiя договору дiйсна на весь час користування кредитом за цим договором, якщо протягом 180 календарних днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня реєстрацiї договору резидент-позичальник одержав кредит або його частку.";

     пункт 1.23 виключити;

     2) абзац восьмий пункту 3.2 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "Резидент-позичальник має право купувати/переказувати iноземну валюту 1-ї групи Класифiкатора з метою виконання боргових зобов'язань за договором лише за умови, що в рахунок кредиту нерезидент-кредитор фактично переказав iноземну валюту 1-ї групи Класифiкатора.".

     2. Пункт 10 додатка 1 до Положення викласти в такiй редакцiї:

     "10. Реквiзити (номер, дата, заголовок) рiшення Правлiння Нацiонального банку України, що стосується реалiзацiї резидентами-позичальниками стратегiчно важливих для економiки України кредитних проектiв, розмiр виплат за якими перевищує розмiр виплат за максимальними процентними ставками.".

Директор Департаменту вiдкритих ринкiв С. В. Пономаренко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Є. Чурiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.