КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 4 жовтня 2017 р. N 775


Про затвердження Порядку надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть пiд час ввезення на митну територiю України устатковання та обладнання за перелiком, визначеним пунктами 58 i 59 пiдроздiлу 2 роздiлу ХХ "Перехiднi положення" Податкового кодексу України

     Вiдповiдно до пунктiв 58 i 59 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть пiд час ввезення на митну територiю України устатковання та обладнання за перелiком, визначеним пунктами 58 i 59 пiдроздiлу 2 роздiлу ХХ "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, що додається.

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 березня 2017 р. N 196 "Питання надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть пiд час ввезення на митну територiю України устатковання та обладнання" (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 29, ст. 856).

     3. Внести до пункту 37 Положення про митнi декларацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 450 "Питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1545, N 91, ст. 3674; 2017 р., N 12, ст. 335), змiну, що додається.

     4. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 жовтня 2017 р. N 775

ПОРЯДОК
надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть пiд час ввезення на митну територiю України устатковання та обладнання за перелiком, визначеним пунктами 58 i 59 пiдроздiлу 2 роздiлу ХХ "Перехiднi положення" Податкового кодексу України

     1. Цей Порядок визначає процедуру надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть пiд час ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту:

     тiльки верстатiв для обробки дерева, що класифiкуються за кодами товарної позицiї 8465 згiдно з УКТЗЕД; сушарок для деревини, що класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 8419 32 00 00 згiдно з УКТЗЕД; пресiв для виробництва деревностружкових або деревноволокнистих плит, що класифiкуються у товарнiй пiдпозицiї 8479 30 згiдно з УКТЗЕД, якi ввозяться для використання у деревообробному виробництвi (далi - устатковання);

     обладнання (його частин), що класифiкується у товарних пiдкатегорiях 8421 39 20 00, 8422 30 00 99, 8422 90 90 00, 8428 20 20 00, 8428 20 80 00, 8477 10 00 00, 8477 20 00 00, 8477 30 00 00, 8477 40 00 00, 8477 59 10 90, 8477 90 80 00, 8480 71 00 90 згiдно з УКТЗЕД, для виробництва тiльки медичних виробiв (далi - обладнання).

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Митному та Податковому кодексах України.

     3. Розстрочення рiвними частинами сплати суми податку на додану вартiсть надається на строк до 36 календарних мiсяцiв без нарахування вiдсоткiв та пенi, визначених пунктом 129.5 статтi 129 Податкового кодексу України.

     4. Розстрочена сума податкового зобов'язання погашається рiвними частинами починаючи з мiсяця, що настає за мiсяцем, у якому прийнято рiшення про надання такого розстрочення. При цьому перший платiж здiйснюється пiд час подання митної декларацiї до митного оформлення устатковання та обладнання.

     5. Для отримання розстрочення сплати податку на додану вартiсть платник податкiв або уповноважена ним особа подає до митницi ДФС заяву за формою згiдно з додатком 1.

     6. До заяви, крiм документiв, передбачених статтею 335 Митного кодексу України, додаються такi документи:

     бiзнес-проект iз зазначенням технологiчного процесу з економiчними розрахунками та очiкуваних результатiв дiяльностi;

     висновки державних органiв, експертних установ, органiзацiй, державнi стандарти i стандарти пiдприємства, технiчнi умови, технiчна документацiя, документи, що пiдтверджують наявнiсть виробничих потужностей, примiщень, та iншi документи для пiдтвердження мети ввезення устатковання та обладнання.

     7. Рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть приймається комiсiєю, до складу якої в обов'язковому порядку включаються:

     керiвник пiдроздiлу митницi, на який покладено функцiї з митного оформлення товарiв, або особа, яка його замiщує;

     керiвник пiдроздiлу митницi, яким здiйснюється адмiнiстрування митних платежiв, або особа, яка його замiщує;

     керiвник пiдроздiлу митницi з протидiї митним правопорушенням або особа, яка його замiщує;

     керiвник юридичної служби митницi або особа, яка його замiщує;

     керiвник пiдроздiлу аудиту головного управлiння ДФС в областi, м. Києвi, Офiсу великих платникiв податкiв ДФС вiдповiдно або особа, яка його замiщує.

     8. Рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть приймається протягом десяти робочих днiв з дати надходження вiдповiдної заяви.

     Якщо сума заявлених до розстрочення податкових зобов'язань, щодо яких переносяться строки сплати, становить 1 млн. гривень та бiльше, рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть, прийняте комiсiєю, погоджується керiвником ДФС протягом 15 робочих днiв з дня прийняття рiшення комiсiєю шляхом накладення на рiшеннi резолюцiї про погодження/непогодження.

     9. Рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть оформлюється згiдно з додатком 2.

     10. Рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть видається платнику податкiв безоплатно.

     11. Рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть приймається у разi:

     вiдповiдностi заявленого коду устатковання та обладнання коду згiдно з УКТЗЕД;

     пiдтвердження заявленої митної вартостi устатковання та обладнання;

     пiдтвердження вiдповiдностi виду дiяльностi пiдприємства - iмпортера (або пiдприємства, за дорученням якого ввозиться устатковання та обладнання) вiдповiдному коду згiдно з Класифiкацiєю видiв економiчної дiяльностi (КВЕД);

     вiдсутностi у платника податку заборгованостей iз сплати платежiв, контроль за справлянням/стягненням яких покладено на контролюючi органи, та вiдсутностi застосування до нього спецiальних санкцiй вiдповiдно до статтi 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     пiдтвердження наявностi виробничих потужностей, примiщень, умов для облiку i зберiгання товарiв, готової продукцiї.

     12. Виникнення або виявлення митницею ДФС, головним управлiнням ДФС в областi, м. Києвi чи Офiсом великих платникiв податкiв ДФС обставин, якi не вiдображенi у документах платника податку i впливають на прийняття рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть, або встановлення невiдповiдностi умовам, визначеним пунктом 11 цього Порядку, є пiдставою для надання вiдмови у прийняттi рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть.

     13. Прийняте рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть реєструється в журналi реєстрацiї надання розстрочення за формою згiдно з додатком 3.

     14. Iнформацiя про прийнятi рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть оприлюднюється на офiцiйному веб-порталi ДФС.

     15. Митне оформлення устатковання та обладнання здiйснюється за митною декларацiєю, поданою вiдповiдно до глави 40 Митного кодексу України. Залишок суми зобов'язань iз сплати митних платежiв пiдлягає забезпеченню виконання вiдповiдно до роздiлу X Митного кодексу України.

     16. Сплата розстрочених сум податку на додану вартiсть здiйснюється щомiсяця у строк, встановлений митницею ДФС, з поданням додаткової митної декларацiї.

     У додатковiй митнiй декларацiї, що подається для сплати рiвними частинами розстроченої суми податку на додану вартiсть, зазначаються вiдомостi про митну вартiсть устатковання та обладнання, визначену на дату помiщення таких устатковання та обладнання у митний режим iмпорту.

     17. У разi неподання або несвоєчасного подання додаткової митної декларацiї застосовуються штрафнi санкцiї згiдно iз статтею 120 Податкового кодексу України.

     18. Встановлення факту несплати в установленi строки розстроченого податкового зобов'язання, нецiльового використання ввезених устатковання та обладнання, вiдсутностi таких устатковання та обладнання за мiсцезнаходженням, зазначеним у заявi, вважається використанням платником податкiв розстрочення не за призначенням та/або всупереч умовам чи цiлям його надання.

     У такому разi рiшення про надання розстрочення скасовується не пiзнiше наступного дня пiсля встановлення зазначеного факту, а сплачена сума податку на додану вартiсть поверненню не пiдлягає.

     Платник податку зобов'язаний сплатити суму, розраховану як позитивна рiзниця мiж сумою податку на додану вартiсть, що повинна бути сплачена у момент ввезення устатковання та обладнання, та фактично сплаченою сумою, а також сплатити пеню, нараховану на таку суму податку, виходячи iз 120 вiдсоткiв облiкової ставки Нацiонального банку, що дiяла на день сплати податкового зобов'язання, за перiод з дня ввезення устатковання та обладнання до дня збiльшення податкового зобов'язання.

     Не сплачена платником податку сума, зазначена в абзацi третьому цього пункту, вважається податковим боргом i стягується у порядку, передбаченому главою 9 Податкового кодексу України.

     19. Платник податкiв, якому надано розстрочення сплати податку на додану вартiсть, щомiсяця протягом одного робочого дня пiсля сплати частини розстроченої суми у строки, визначенi у рiшеннi про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть, подає до контролюючого органу звiт про цiльове використання товарiв, увезених на митну територiю України у митному режимi iмпорту, згiдно з додатком 4. Звiти подаються платником податкiв протягом усього перiоду користування розстроченням.

 

Додаток 1
до Порядку
Керiвниковi  
(найменування митницi ДФС)
 
(iнiцiали, прiзвище)

ЗАЯВА
щодо надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть

 
(найменування платника податкiв (прiзвище, iм'я, по батьковi), код згiдно з ЄДРПОУ або
 
реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта
 
(для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного
 
номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдному контролюючому органу i мають вiдмiтку у паспортi)

Прошу надати розстрочення сплати податку на додану вартiсть вiдповiдно до пункту ___ пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України у сумi

  ,
(у валютi контракту)

яка перераховується у гривнях за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком на дату подання митної декларацiї на товари (устатковання та обладнання) у режимi iмпорту, на строк

 

iз строком сплати кожного ______ числа мiсяця, що настає за мiсяцем, у якому прийнято рiшення про надання такого розстрочення, iз сумою одного платежу

  ,
(у валютi контракту)

яка перераховується у гривнях за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком на дату подання митної декларацiї на товари (устатковання та обладнання) у режимi iмпорту, пiд час ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту товарiв (устатковання та обладнання):

  ;
(найменування та кiлькiсть товару, артикул, виробник, код згiдно з УКТЗЕД)
  ;
(найменування та кiлькiсть товару, артикул, виробник, код згiдно з УКТЗЕД)
  ;
(найменування та кiлькiсть товару, артикул, виробник, код згiдно з УКТЗЕД)
  .
(найменування та кiлькiсть товару, артикул, виробник, код згiдно з УКТЗЕД)
Контракт вiд ____ ___________ 20__ р. N ________________________
Iнвойс вiд ____ _____________ 20__ р. N ________________________
Мета ввезення устатковання та обладнання:  
Код виду дiяльностi вiдповiдно до КВЕД 009:2010:  
Мiсцезнаходження пiдприємства (устатковання та обладнання):
 

Зобов'язуюся своєчасно та згiдно з графiком сплачувати розстроченi суми податку на додану вартiсть, а у разi нецiльового використання устатковання та обладнання, ввезених на митну територiю України, сплатити податковi зобов'язання разом з пенею, нарахованою вiдповiдно до статтi 129 Податкового кодексу України, та штрафною санкцiєю, застосованою згiдно iз статтею 120 зазначеного Кодексу.

     
(платник податкiв або уповноважена особа) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____ ___________ 20__ р.
МП (за наявностi)

 

Додаток 2
до Порядку

РIШЕННЯ
про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть

вiд _______ 20__ року N _______

За результатами розгляду заяви щодо надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть вiд ____ 20__ року N ______

 
(найменування платника податкiв (прiзвище, iм'я, по батьковi), код згiдно з ЄДРПОУ або реєстрацiйний
 
номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних
 
осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера
 
облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдному контролюючому органу i мають вiдмiтку у паспортi)

на пiдставi пункту __ пiдроздiлу 2 роздiлу ХХ "Перехiднi положення" Податкового кодексу України прийнято рiшення про надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть у сумi

  ,
(у валютi контракту)

яка перераховується у гривнях за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком на дату подання митної декларацiї на товари (устатковання та обладнання) у режимi iмпорту, на пiдставi таких документiв:

  ;
(найменування, номер, дата)
  ;
(найменування, номер, дата)
  ;
(найменування, номер, дата)
  ;
(найменування, номер, дата)
  ;
(найменування, номер, дата)
  ;
(найменування, номер, дата)
  ;
(найменування, номер, дата)
  .
(найменування, номер, дата)
Графiк сплати розстроченої суми податку на додану вартiсть:
кiлькiсть платежiв -   ,

строк сплати - кожного _____ числа мiсяця, що настає за мiсяцем, у якому прийнято рiшення про надання такого розстрочення, сума одного платежу -

  ,
(у валютi контракту)

яка перераховується у гривнях за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком на дату подання митної декларацiї пiд час ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту таких устатковання та обладнання.
Рiшення прийнято комiсiєю у складi:

     
(найменування посади керiвника пiдроздiлу митницi, на який покладено функцiї з митного оформлення товарiв, або особи, яка його замiщує) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
     
(найменування посади керiвника пiдроздiлу митницi, яким здiйснюється адмiнiстрування митних платежiв, або особи, яка його замiщує) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
     
(найменування посади керiвника пiдроздiлу митницi з протидiї митним правопорушенням або особи, яка його замiщує) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
     
(найменування посади керiвника юридичної служби митницi або особи, яка його замiщує) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
     
(найменування посади керiвника пiдроздiлу аудиту головного управлiння ДФС в областi, м. Києвi, Офiсу великих платникiв податкiв ДФС вiдповiдно або особи, яка його замiщує) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
 
Рiшення скасовано у зв'язку з
 
(зазначається пiдстава скасування рiшення)
 
     
(найменування посади керiвника митницi ДФС) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

МП
____ __________ 20 р.

 

Додаток 3
до Порядку

ЖУРНАЛ
реєстрацiї надання розстрочення

Порядковий номер Найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi платника податкiв Код згiдно з ЄДРПОУ або реєстрацiй- ний номер облiкової картки платника податкiв* Митна декларацiя Рiшення Сума наданого розстрочення сплати податку на додану вартiсть Строк дiї Графiк погашення розстрочених сум (дата) Достроково погашено Скасовано рiшення про надання розстрочення Примiтки
номер дата номер дата код платежу у тому числi документ сума, гривень дата номер
загальна розстрочена сума, гривень сума щомiсячного платежу, гривень загальна сплачена сума, гривень залишок до сплати, гривень дата номер
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

____________
     * Серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдному контролюючому органу i мають вiдмiтку у паспортi).

 

Додаток 4
до Порядку

ЗВIТ
про цiльове використання товарiв, ввезених на митну територiю України у митному режимi iмпорту вiдповiдно до пунктiв 58 i 59 пiдроздiлу 2 роздiлу ХХ "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, щодо яких надано розстрочення сплати податку на додану вартiсть

   
(дата подання звiту) (найменування контролюючого органу)

Найменування головного управлiння ДФС, на територiї юрисдикцiї якого розташований платник податкiв

 
Платник податкiв
 
(найменування платника податкiв (прiзвище, iм'я, по батьковi), код згiдно з ЄДРПОУ або реєстрацiйний номер облiкової картки
 
платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання
 
вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдному контролюючому органу i мають вiдмiтку у паспортi)
Мiсцезнаходження платника податкiв, устатковання та обладнання  
Дата i номер зовнiшньоекономiчного контракту  
Порядковий номер Найменування митного органу, що здiйснив митне оформлення Дата i номер митної декларацiї Код товару згiдно з УКТЗЕД Найменування товару Одиниця вимiру Кiлькiсть Вартiсть ввезених товарiв Сума наданого розстрочення сплати податкових зобов'язань Строк дiї Сума розстроченої сплати, сплачена у поточному перiодi Достроково погашено Скасовано розстрочення
документ сума рiшення розiрвано договiр
дата номер дата номер дата сума
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
     
(найменування посади керiвника платника податкiв (уповноваженої особи) або фiзична особа (її представник) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

МП

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 жовтня 2017 р. N 775

ЗМIНА,
що вноситься до пункту 37 Положення про митнi декларацiї

     Абзац другий пiсля слiв "ввезення товарiв з частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами" доповнити словами ", для сплати рiвними частинами податку на додану вартiсть у разi надання розстрочення сплати податку на додану вартiсть пiд час ввезення на митну територiю України устатковання та обладнання на пiдставах, визначених Податковим кодексом України".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.