ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ОФIС ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКIВ ДЕРЖАВНОЇ ФIСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

16.03.2018 N 1045/IПК/28-10-01-03-11


     Офiсом великих платникiв податкiв Державної фiскальної служби розглянуто лист щодо застосування з 01 сiчня 2018 року ставки ПДВ у розмiрi 7 % до операцiй з постачання ампул скляних на митнiй територiї України та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України вiд 02.12.2010 N 2755-VI iз змiнами та доповненнями (далi - Кодекс), повiдомляє.

     У зв'язку з набранням чинностi Закону України вiд 7 грудня 2017 року N 2245-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актiв України щодо забезпечення збалансованостi бюджетних надходжень у 2018 роцi" (далi - Закон N 2245) з 01 сiчня 2018 року вступили в дiю змiни щодо застосування ставок ПДВ, передбачених п. 193.1 ст. 193 Кодексу, по окремих операцiях з постачання лiкарських засобiв та медичних виробiв.

     Так, вiдповiдно до п. 193.1 ст. 193 Кодексу ставки податку встановлюються вiд бази оподаткування в таких розмiрах: а) 20 вiдсоткiв; б) 0 вiдсоткiв; в) 7 вiдсоткiв по операцiях з:

     постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв, дозволених для виробництва i застосування в Українi та внесених до Державного реєстру лiкарських засобiв, а також медичних виробiв, якi внесенi до Державного реєстру медичної технiки та виробiв медичного призначення або вiдповiдають вимогам вiдповiдних технiчних регламентiв, що пiдтверджується документом про вiдповiднiсть, та дозволенi для надання на ринку та/або введення в експлуатацiю i застосування в Українi;

     постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв, медичних виробiв та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клiнiчних випробувань, дозвiл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики у сферi охорони здоров'я.

     Згiдно iз ст. 2 Закону України вiд 04.04.96 N 123/96-ВР "Про лiкарськi засоби" в законодавствi про лiкарськi засоби термiн "лiкарський засiб" вживається у такому значеннi: лiкарський засiб - це будь-яка речовина або комбiнацiя речовин (одного або декiлькох АФI та допомiжних речовин), що має властивостi та призначена для лiкування або профiлактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбiнацiя речовин (одного або декiлькох АФI та допомiжних речовин), яка може бути призначена для запобiгання вагiтностi, вiдновлення, корекцiї чи змiни фiзiологiчних функцiй у людини шляхом здiйснення фармакологiчної, iмунологiчної або метаболiчної дiї або для встановлення медичного дiагнозу.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 вересня 2014 року N 410 "Про затвердження перелiку медичних виробiв, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають обкладенню податком на додану вартiсть за ставкою 7 вiдсоткiв" (далi - постанова N 410) затверджено перелiк медичних виробiв за кодами УКТ ЗЕД, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають обкладенню податком на додану вартiсть за ставкою 7 вiдсоткiв (далi - Перелiк).

     Вiдповiдно Закону України вiд 19.09.2013 N 584-VII "Про Митний тариф України" ампули склянi, призначенi для транспортування або упаковування товарiв, класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 7010 10 00 00 i до вказаного Перелiку не вiднесенi.

     Вiдповiдно до Порядку зберiгання Державного реєстру медичної технiки та виробiв медичного призначення, затвердженого наказом Мiнiстерства охорони здоров'я вiд 16.07.2012 N 533, Державний реєстр медичної технiки та виробiв медичного призначення (далi - Державний реєстр) зберiгає Державна служба України з лiкарських засобiв (далi - Держлiкслужба).

     За зверненням юридичної особи Держлiкслужба видає пiдтвердження про державну реєстрацiю медичних виробiв на кожну конкретну партiю медичного виробу, що зареєстрований в Українi.

     Технiчним регламентом щодо медичних виробiв, затвердженим постановою КМ України вiд 02.10.2013 N 753, встановлено вимоги до маркування знаком вiдповiдностi технiчним регламентам на медичних виробах перед введенням їх в обiг.

     Враховуючи вищенаведене, з 01 сiчня 2018 року операцiї з постачання на митнiй територiї України медичних виробiв, зокрема ампул скляних за кодом товарної пiдкатегорiї 7010 10 00 00, якi не ввiйшли до Перелiку, але якi внесенi до Державного реєстру медичної технiки та виробiв медичного призначення, пiдлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7 % за умови, що цi ампули склянi:

     вiдповiдають вимогам вiдповiдних технiчних регламентiв, що пiдтверджується документом про вiдповiднiсть, та

     дозволенi для надання на ринку та/або введення в експлуатацiю i застосування в Українi.

     Згiдно з пунктом 52.2 статтi 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.