ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

04.01.2019 N 66/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо коригування податкового кредиту у зв'язку iз змiною величини митної вартостi товарiв та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, митних платежiв регулюються нормами ПКУ та Митного кодексу України (далi - МКУ) (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ i пункт 2 статтi 2 роздiлу I МКУ).

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Правила формування та коригування сум податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ визначено статтями 187, 192, 198 та 201 роздiлу V ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктом "ґ" пункту 198.1 статтi 198 роздiлу V ПКУ до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi у разi здiйснення операцiй з ввезення товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Вiдповiдно до пункту 198.2 статтi 198 роздiлу V ПКУ для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 роздiлу V ПКУ, а для операцiй з постачання послуг нерезидентом на митнiй територiї України - дата складення платником податкової накладної за такими операцiями, за умови реєстрацiї такої податкової накладної в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН).

     Пунктом 201.12 статтi 201 роздiлу V ПКУ визначено, що у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Не вiдносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарiв/послуг, не пiдтвердженi зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не пiдтвердженi митними декларацiями, iншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статтi 201 роздiлу V ПКУ (пункт 198.6 статтi 198 роздiлу V ПКУ).

     Разом з цим попередня (авансова) оплата вартостi товарiв, що вивозяться за межi митної територiї України чи ввозяться на митну територiю України, не змiнює значення сум податку, якi вiдносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або iмпортера (пункт 187.11 статтi 187 роздiлу V ПКУ).

     Згiдно з частиною третьою статтi 54 роздiлу III МКУ за результатами здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi товарiв орган доходiв i зборiв визнає заявлену декларантом або уповноваженою ним особою митну вартiсть чи приймає письмове рiшення про її коригування вiдповiдно до положень статтi 55 роздiлу III МКУ.

     Рiшення про коригування заявленої митної вартостi товарiв, якi ввозяться на митну територiю України з помiщенням у митний режим iмпорту, приймається органом доходiв i зборiв у письмовiй формi пiд час здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi цих товарiв як до, так i пiсля їх випуску, якщо органом доходiв i зборiв у випадках, передбачених частиною шостою статтi 54 роздiлу III МКУ, виявлено, що заявлено неповнi та/або недостовiрнi вiдомостi про митну вартiсть товарiв, у тому числi невiрно визначено митну вартiсть товарiв (частина перша статтi 55 роздiлу III МКУ).

     Вiдповiдно до частин першої та сьомої статтi 269 роздiлу VIII МКУ за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу органу доходiв i зборiв вiдомостi, зазначенi в митнiй декларацiї, можуть бути змiненi або митна декларацiя може бути вiдкликана. Порядок внесення змiн до митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа (далi - МД), їх вiдкликання та визнання недiйсними визначено у Положеннi про митнi декларацiї, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 року N 450 (далi - Положення N 450).

     Згiдно з пунктом 37 Положення N 450 пiсля завершення митного оформлення змiни до МД можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення контролюючим органом аркуша коригування за формою згiдно з додатком 4 до Положення N 450.

     Порядок повернення авансових платежiв (передоплати) та помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 18.07.2017 N 643, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 09.08.2017 за N 976/30844.

     Враховуючи зазначене, у випадку, якщо пiсля митного оформлення товарiв, помiщених у митний режим iмпорту, змiнюється величина митної вартостi таких товарiв (за рiшенням суду, яке набрало законної сили, або контролюючим органом прийнято рiшення про коригування заявленої митної вартостi товарiв), коригування податкового кредиту з ПДВ здiйснюється на дату оформлення аркуша коригування за формою згiдно з додатком 4 до Положення N 450.

     Разом з цим iнформацiї, наявної у зверненнi, недостатньо для надання вичерпної вiдповiдi з порушених питань, а тому у разi необхiдностi пропонуємо повторно звернутися до контролюючого органу iз вiдповiдним зверненням, зокрема iз зазначенням у ньому детального опису обставин щодо ситуацiї, яка склалася (у тому числi хронологiї подiй), а також наданням копiй документiв.

     Податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.