КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 27 лютого 2019 р. N 153


Про затвердження Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 11 листопада 2020 року N 1097

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Технiчний регламент щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, що додається.

     2. Державному агентству з енергоефективностi та енергозбереження забезпечити впровадження Технiчного регламенту, затвердженого цiєю постановою.

     3. Внести до перелiку видiв продукцiї, щодо яких органи державного ринкового нагляду здiйснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2016 р. N 1069 (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 50, ст. 1550), змiну, що додається.

     4. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 лютого 2019 р. N 153

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої

Загальна частина

     1. Цей Технiчний регламент встановлює вимоги до екодизайну щодо введення в обiг безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої.

     Технiчний регламент розроблено на основi Регламенту Комiсiї (ЄС) N 641/2009 вiд 22 липня 2009 р. щодо iмплементацiї Директиви 2005/32/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої.

     2. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:

     циркуляцiйнi насоси для питної води, за винятком тих, що стосуються iнформацiйних вимог, визначених в абзацi п'ятому пункту 2 додатка 1;

(абзац другий пункту 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.11.2020р. N 1097)

     циркуляцiйнi насоси, iнтегрованi в пристрої та введенi в обiг не пiзнiше 1 сiчня 2029р. для замiни iдентичних циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої та введених в обiг не пiзнiше 12 вересня 2022р., за винятком тих, що стосуються iнформацiйних вимог, визначених в абзацi шостому пункту 2 додатка 1.

(абзац третiй пункту 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.11.2020р. N 1097)

     3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     автономний циркуляцiйний насос - циркуляцiйний насос, призначений для функцiонування незалежно вiд пристрою;

     безсальниковий циркуляцiйний насос - циркуляцiйний насос з ротором, безпосередньо з'єднаним з робочим колесом, та з ротором, зануреним у перекачуване середовище;

     корпус насоса - частина насоса, призначена для пiдключення до трубопроводу системи опалення або вторинного контуру розподiльчої системи охолодження;

     пристрiй - пристрiй, що генерує та/або передає енергоносiй;

     циркуляцiйний насос - насос з робочим колесом, номiнальною гiдравлiчною потужнiстю вiд 1 Вт до 2500 Вт, призначений для використання в системах опалення або вторинних контурах розподiльчої системи охолодження;

     циркуляцiйний насос для питної води - циркуляцiйний насос, який спецiально розроблений з метою використання для рециркуляцiї питної води;

     циркуляцiйний насос, iнтегрований у пристрiй, - циркуляцiйний насос, призначений для роботи як частина пристрою, який має принаймнi одну з таких конструктивних характеристик:

     корпус насоса сконструйований для монтажу та використання всерединi пристрою;

     сконструйований таким чином, що швидкiсть його дiї регулюється пристроєм, в який вiн вмонтований;

     сконструйований з такими захисними характеристиками, що не передбачають роботи насоса в автономному режимi (за класами ISO IP);

     визначений як комплектувальна деталь, передбачена для використання у складi пристрою пiд час експертизи типу або нанесення знака вiдповiдностi технiчним регламентам.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", "Про стандартизацiю" та Технiчному регламентi щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 жовтня 2018 р. N 804 (Офiцiйний вiсник України, 2018 р., N 80, ст. 2678).

Вимоги до екодизайну

     4. Вимоги до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, установленi в додатку 1.

     5. Вiдповiднiсть вимогам до екодизайну визначається за допомогою методiв вимiрювань, проведених згiдно з вимогами, визначеними в пунктi 1 додатка 2.

     6. Методика розрахунку iндексу енергоефективностi безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, наведена у пунктi 2 додатка 2.

Оцiнка вiдповiдностi

     7. Оцiнка вiдповiдностi безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється шляхом застосування процедури внутрiшнього контролю дизайну або процедури системи управлiння для оцiнки вiдповiдностi, наведених вiдповiдно в додатках 3 i 4 до Технiчного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 жовтня 2018 р. N 804.

Державний ринковий нагляд

     8. Перевiрка вiдповiдностi безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, пiд час здiйснення державного ринкового нагляду вимогам цього Технiчного регламенту проводиться згiдно з вимогами, встановленими в додатку 3.

Орiєнтовнi еталоннi показники

     9. Орiєнтовними еталонними показниками для безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, з найкращими характеристиками, якi представленi на ринку, є EEI < 0,2.

Таблиця вiдповiдностi

     10. Таблицю вiдповiдностi положень Регламенту Комiсiї (ЄС) N 641/2009 вiд 22 липня 2009 р. щодо iмплементацiї Директиви 2005/32/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, та цього Технiчного регламенту наведено в додатку 4.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої

Вимоги до енергоефективностi

     1. Через три роки з дати набрання чинностi Технiчним регламентом щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої (далi - Технiчний регламент), безсальниковi автономнi циркуляцiйнi насоси та безсальниковi циркуляцiйнi насоси, iнтегрованi в пристрої, повиннi мати iндекс енергоефективностi (EEI) не бiльший за 0,23, розрахований вiдповiдно до пункту 2 додатка 2 до Технiчного регламенту.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.11.2020р. N 1097)

Вимоги до iнформацiї про продукт

     2. Через три роки з дати набрання чинностi Технiчним регламентом:

(абзац перший пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.11.2020р. N 1097)

     iндекс енергоефективностi безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв, розрахований за методикою вiдповiдно до додатка 2 до Технiчного регламенту, зазначається в таблицi з технiчними даними та на упаковцi таких насосiв, а також у технiчнiй документацiї продукту таким чином: "EEI < 0, [xx]";

     на безсальникових автономних циркуляцiйних насосах та безсальникових циркуляцiйних насосах, iнтегрованих у пристрої, зазначається така iнформацiя: "Орiєнтовним еталонним показником для циркуляцiйних насосiв з найкращими характеристиками, якi представленi на ринку, є EEI < 0,2.";

     для смiттєпереробних пiдприємств надається iнформацiя про специфiку демонтажу, переробки або утилiзацiї компонентiв та матерiалiв безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, пiсля завершення їх строку експлуатацiї;

     для циркуляцiйних насосiв для питної води на упаковцi i в технiчнiй документацiї зазначається така iнформацiя: "Цей циркуляцiйний насос є придатним лише для питної води.";

     на циркуляцiйних насосах, iнтегрованих у пристрої та введених в обiг не пiзнiше 1 сiчня 2029р. для замiни iдентичних циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої та введених в обiг не пiзнiше 12 вересня 2022р., або на їх упаковцi має бути чiтко зазначено, для якого пристрою (пристроїв) вони призначенi.

(абзац шостий пункту 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.11.2020р. N 1097)

     Виробники надають iнформацiю щодо встановлення, використання та технiчного обслуговування циркуляцiйного насоса з метою мiнiмiзацiї його впливу на навколишнє середовище.

     Iнформацiя, зазначена у цьому роздiлi, розмiщується у вiльному доступi на веб-сайтах виробникiв циркуляцiйних насосiв i нiщо не повинно зменшувати її видимiсть.

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту

МЕТОДИ
вимiрювань та методика розрахунку iндексу енергоефективностi

Методи вимiрювань

     1. Для цiлей забезпечення вiдповiдностi та перевiрки вiдповiдностi циркуляцiйних насосiв вимогам Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої (далi - Технiчний регламент), вимiрювання проводяться iз застосуванням надiйної, точної та вiдтворюваної процедури вимiрювань, яка враховує загальновизнанi сучаснi методики вимiрювань, зокрема методики, встановленi у нацiональних стандартах, вiдповiднiсть яким надає презумпцiю вiдповiдностi циркуляцiйних насосiв вимогам Технiчного регламенту.

Методика розрахунку iндексу енергоефективностi

     2. Пiд час вимiрювань для безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв з корпусами вони розглядаються як цiльний комплект.

     Для безсальникового автономного циркуляцiйного насоса, що не має корпусу, проводиться таке вимiрювання, як для безсальникового автономного циркуляцiйного насоса з корпусом насоса, iдентичним до того, для встановлення в якому насос призначений.

     Безсальниковi циркуляцiйнi насоси, iнтегрованi у пристрої, демонтуються з пристрою, а вимiрювання показника енергоефективностi проводиться з еталонним корпусом насоса.

     Вимiрювання для циркуляцiйного насоса без корпусу, що призначений для iнтеграцiї у пристрої, проводиться з еталонним корпусом насоса.

     При цьому еталонний корпус насоса - корпус насоса, що постачається виробником iз впускним та випускним отворами на однiй осi i призначений для пiдключення до трубопроводу системи опалення або вторинного контуру розподiльчої системи охолодження.

     3. Якщо циркуляцiйний насос має бiльше нiж одне налаштування режиму напору та подачi перекачуваного середовища, вимiрювання проводиться за максимальних налаштувань.

     Пiд напором (H) розумiється висота напору, яку створює циркуляцiйний насос у данiй робочiй точцi, метрiв.

     Пiд подачею (Q) розумiється об'ємна кiлькiсть рiдини, що подається насосом за одиницю часу через його вихiдний перерiз (куб. метрiв за годину).

     4. Методика розрахунку iндексу енергоефективностi (EEI) для циркуляцiйних насосiв є такою:

     1) знаходиться точка, у якiй значення Q · H є максимальним, i визначається значення напору та подачi у цiй точцi: Q100 % та H100 %;

     2) обчислюється гiдравлiчна потужнiсть циркуляцiйного насоса пiд час перекачування рiдини у заданiй робочiй точцi Phyd (Вт) за такою формулою:

Phyd = Q · H · k,

     де k - константа, яка залежить вiд застосованої рiдини i визначається як добуток показника щiльностi застосованої рiдини i стандартного значення прискорення вiльного падiння (9,812 метра за секунду);

     3) обчислюється еталонна потужнiсть за такою формулою:

Pref = 1,7 · Phyd + 17 · (1-e^(-0,3·Phyd)), 1 Вт < Phyd < 2500 Вт,

     де Pref - еталонна потужнiсть (Вт) циркуляцiйного насоса при заданих напорi та подачi.

     Пiд еталонною потужнiстю розумiється спiввiдношення гiдравлiчної потужностi до енергоспоживання циркуляцiйного насоса з урахуванням залежностi мiж розмiром та ефективнiстю роботи циркуляцiйного насоса;

     4) визначається крива еталонного регулювання як лiнiя мiж точками:

(Q100%, H100%) та (Q0%, H100%/2)

     5) обирається налаштування режиму циркуляцiйного насоса, за якого гарантується, що вiн на обранiй кривiй досягає максимальної точки. Для циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, необхiдно дотримуватися кривої еталонного регулювання шляхом налаштування кривої системи та швидкостi циркуляцiйного насоса.

     Пiд кривою системи розумiється спiввiдношення мiж подачею та напором (H = f(Q)) в результатi тертя у системi опалення або розподiльчiй системi охолодження, як представлено на графiку:

;

     6) вимiрюються потужнiсть, що споживається циркуляцiйним насосом у заданiй робочiй точцi (P1), та напiр (H) за таких значень подачi:

Q100 %, 0,75 · Q100 %, 0,5 · Q100 %, 0,25 · Q100 %;

     7) розраховується потужнiсть циркуляцiйного насоса (PL) за такими формулами:

PL = Href / Hmeas · Pl,meas, якщо Hmeas < Href

та PL = Pl,meas, якщо Hmeas > Href,

     де Href - напiр на кривiй еталонного регулювання за рiзних значень подачi;

     8) обчислюється середньозважена потужнiсть циркуляцiйного насоса (PL,avg) за такою формулою:

PL,avg = 0,06 · PL,100 % + 0,15 · PL,75 % + 0,35 · PL,50 % + 0,44 · PL,25 %,

     де PL, XX %- потужнiсть циркуляцiйного насоса за рiзних значень подачi, що отримуються в результатi вимiрювання та цього профiлю навантаження:

Подача
(вiдсоткiв)
Час
(вiдсоткiв)
100 6
75 15
50 35
25 44
;

     9) обчислюється iндекс енергоефективностi за такою формулою:

EEI = PL,avg / Pref · C20 %,

     де C20 % дорiвнює 0,49;

     CXX % - коефiцiєнт перерахунку, який гарантує, що на час визначення коефiцiєнта перерахунку лише XX вiдсоткiв циркуляцiйних насосiв певного типу мають EEI < 0,2.

     Iндекс енергоефективностi для циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, призначених для первинних контурiв сонячних теплових систем та теплових насосiв, обчислюється за такою формулою:

,

     де C20 % дорiвнює 0,49;

     ns - швидкохiднiсть насоса (обертiв за хвилину), яка визначається за такою формулою:

,

     де n100 % - швидкiсть обертання у цьому режимi, визначена при значеннях Q100 % та H100 %.

 

Додаток 3
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
щодо проведення перевiрки вiдповiдностi циркуляцiйних насосiв вимогам Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, пiд час здiйснення державного ринкового нагляду

     1. Допустимi похибки, зазначенi в цьому додатку, застосовуються органами державного ринкового нагляду та не повиннi використовуватися виробником або iмпортером для встановлення значень у технiчнiй документацiї або пiд час iнтерпретацiї цих значень для досягнення вiдповiдностi або пiдвищення рiвня продуктивностi.

     2. Перевiрка вiдповiдностi циркуляцiйних насосiв вимогам Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої (далi - Технiчний регламент), проводиться органами державного ринкового нагляду з урахуванням таких вимог:

     1) перевiрцi пiдлягає один циркуляцiйний насос для кожної моделi;

     2) модель циркуляцiйного насоса вважається такою, що вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту, якщо:

     показники, наведенi в технiчнiй документацiї, та значення, що використовуються для їх розрахунку, не є бiльш сприятливими для виробника або iмпортера, нiж результати вiдповiдних вимiрювань;

     заявленi показники вiдповiдають вимогам, встановленим в Технiчному регламентi, а будь-яка необхiдна iнформацiя про продукт, надана виробником або iмпортером, не мiстить показникiв, якi є бiльш сприятливими для виробника або iмпортера;

     пiд час проведення органами державного ринкового нагляду перевiрки циркуляцiйного насоса показники вiдповiдних параметрiв та значення вiдповiдають допустимим похибкам, наведеним у таблицi;

     3) якщо результатiв, зазначених в абзацi другому або третьому пiдпункту 2 цього пункту, не досягнуто, модель вважається такою, що не вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту;

     4) якщо результату, зазначеного в абзацi четвертому пiдпункту 2 цього пункту, не досягнуто, органи державного ринкового нагляду обирають три додаткових циркуляцiйних насоси тiєї самої моделi для перевiрки;

     5) модель вважається такою, що вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту, якщо для цих трьох циркуляцiйних насосiв середнє арифметичне значення вiдповiдає допустимим похибкам, наведеним у таблицi;

     6) якщо результату, зазначеного у пiдпунктi 5 цього пункту, не досягнуто, модель вважається такою, що не вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту.

     3. Органи державного ринкового нагляду використовують методи вимiрювання та розрахункiв, наведенi в додатку 2 до Технiчного регламенту.

     Органи державного ринкового нагляду застосовують лише допустимi похибки, наведенi в таблицi, з урахуванням вимог, зазначених у пiдпунктах 1 - 6 пункту 2 цього додатка. Iншi похибки, якi встановленi в нацiональних стандартах, що є iдентичними вiдповiдним гармонiзованим європейським стандартам, або будь-якою iншою методикою вимiрювання, не застосовуються.

Таблиця

Параметри Допустимi похибки
Iндекс енергоефективностi значення не повинно перевищувати заявлену величину бiльше нiж на 7 вiдсоткiв

 

Додаток 4
до Технiчного регламенту

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Регламенту Комiсiї (ЄС) N 641/2009 вiд 22 липня 2009 р. про виконання Директиви 2005/32/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої, та Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої

Положення
Регламенту Комiсiї (ЄС)
Положення
Технiчного регламенту
Частина перша статтi 1 пункт 1
Частина друга статтi 1 пункт 2
Абзац перший статтi 2 абзац перший пункту 3
Пункт 1 статтi 2 абзац шостий пункту 3
Пункт 2 статтi 2 абзац третiй пункту 3
Пункт 3 статтi 2 абзац другий пункту 3
Пункт 4 статтi 2 абзац п'ятий пункту 3
Пункт 5 статтi 2 абзац восьмий пункту 3
Пункт 6 статтi 2 абзац сьомий пункту 3
Пункт 7 статтi 2 абзац четвертий пункту 3
Стаття 3 пункти 4 - 6
Стаття 4 пункт 7
Стаття 5 пункт 8
Стаття 6 пункт 9
Стаття 7  
Стаття 8  
Додаток I додаток 1
Додаток II додаток 2
Додаток III додаток 3
Додаток IV пункт 9

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 лютого 2019 р. N 153

ЗМIНА,
що вноситься до перелiку видiв продукцiї, щодо яких органи державного ринкового нагляду здiйснюють державний ринковий нагляд

     Доповнити перелiк пунктом 481 такого змiсту:

"

481. Безсальниковi автономнi циркуляцiйнi насоси та безсальниковi циркуляцiйнi насоси, iнтегрованi у пристрої постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 2019 р. N 153 "Про затвердження Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну безсальникових автономних циркуляцiйних насосiв та безсальникових циркуляцiйних насосiв, iнтегрованих у пристрої" Держпродспоживслужба

".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.