КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 27 лютого 2019 р. N 203


Деякi питання транскордонного перемiщення фiзичними особами валютних цiнностей

     Вiдповiдно до частини першої статтi 8 Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" та частини шостої статтi 257 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити форму бланка декларацiї транскордонного перемiщення фiзичними особами валютних цiнностей (далi - декларацiя транскордонного перемiщення) згiдно з додатком.

     2. Установити, що бланки декларацiї транскордонного перемiщення можуть виготовлятися фiзичними особами шляхом роздрукування iз застосуванням засобiв комп'ютерної технiки або їх копiювання на паперi формату А4 (210 х 296 мiлiметрiв) за формою, затвердженою цiєю постановою.

     3. Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 431 "Про затвердження форми митної декларацiї для письмового декларування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сiмейних та iнших потреб, не пов'язаних з провадженням пiдприємницької дiяльностi" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1526) i вiд 21 травня 2012 р. N 450 "Питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1545, N 91, ст. 3674) змiни, що додаються.

     4. Державнiй фiскальнiй службi:

     забезпечити митницi Державної фiскальної служби бланками декларацiї транскордонного перемiщення за формою, затвердженою цiєю постановою, та митної декларацiї для письмового декларування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сiмейних та iнших потреб, не пов'язаних з провадженням пiдприємницької дiяльностi, за формою, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 431 (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1526), з урахуванням змiн, затверджених цiєю постановою, у кiлькостi, що вiдповiдає їх потребам;

     оприлюднити на власному веб-сайтi бланк декларацiї транскордонного перемiщення за формою, затвердженою цiєю постановою, та забезпечити можливiсть його роздрукування iз застосуванням засобiв комп'ютерної технiки.

     5. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 67

 

Додаток
до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 лютого 2019 р. N 203

Зворотний бiк

     ЗАГАЛЬНI ВIДОМОСТI:

     Декларацiя заповнюється власноручно громадянином, який досяг 16-рiчного вiку, або уповноваженою ним особою.

     Декларування валютних цiнностей фiзичними особами при їх транскордонному перемiщеннi здiйснюється з урахуванням частини першої статтi 8 Закону України вiд 21 червня 2018 р. N 2473-VIII "Про валюту i валютнi операцiї" та статей 371, 374 Митного кодексу України.

     Ви повиннi заповнити цей бланк, якщо:

     здiйснюєте транскордонне перемiщення валюти України, iноземної валюти та банкiвських металiв у сумi, що дорiвнює або перевищує еквiвалент 10000 євро;

     здiйснюєте вивезення за межi митної територiї України платiжних документiв та цiнних паперiв (акцiй, облiгацiй, купонiв до них, векселiв (тратт), боргових розписок, акредитивiв, чекiв, банкiвських наказiв, депозитних сертифiкатiв, iнших фiнансових та банкiвських документiв), виражених у валютi України, в iноземнiй валютi або банкiвських металах, сумарна фактурна вартiсть яких перевищує еквiвалент 10000 євро;

     здiйснюєте ввезення на митну територiю України платiжних документiв та цiнних паперiв (акцiй, облiгацiй, купонiв до них, векселiв (тратт), боргових розписок, акредитивiв, чекiв, банкiвських наказiв, депозитних сертифiкатiв, iнших фiнансових та банкiвських документiв), виражених у валютi України, в iноземнiй валютi або банкiвських металах, сумарна фактурна вартiсть яких перевищує еквiвалент 1000 євро, у ручнiй поклажi та/або у супроводжуваному багажi через пункти пропуску через державний кордон України, вiдкритi для повiтряного сполучення, та сумарна фактурна вартiсть яких перевищує еквiвалент 500 євро та/або сумарна вага яких перевищує 50 кiлограмiв, у ручнiй поклажi та/або у супроводжуваному багажi через iншi, нiж вiдкритi для повiтряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України.

     Надання недостовiрних, неточних чи неповних вiдомостей у декларацiї тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

     ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ

     Декларацiя заповнюється в одному примiрнику. Вiдомостi, що не вмiстилися на одному бланку декларацiї, зазначаються громадянином або уповноваженою особою на окремих бланках декларацiї (додаткових аркушах). При цьому у верхньому правому кутi лицьового боку кожного додаткового аркуша декларацiї громадянином або уповноваженою особою учиняється запис "Додатковий аркуш". Заповненi додатковi аркушi є невiд'ємною частиною декларацiї.

     Вiдомостi зазначаються громадянином або уповноваженою особою українською мовою, офiцiйною мовою митних союзiв, членом яких є Україна, або iншою iноземною мовою мiжнародного спiлкування.

     Всi бiлi поля заповнюються декларантом великими лiтерами темними чорнилами; сiрi поля, позначенi латинськими лiтерами А, В, С, заповнюються посадовою особою митницi.

     Декларацiя не приймається до митного оформлення посадовою особою митницi в разi заповнення декларацiї, форма якої вiдрiзняється вiд установленої, та з порушенням вимог порядку заповнення;

     Разом iз заповненою декларацiєю для митного контролю та митного оформлення товарiв громадянином або уповноваженою особою подаються такi документи:

     документи, що посвiдчують особу та пiдтверджують країну постiйного проживання громадянина або уповноваженої особи;

     документи, що пiдтверджують зняття готiвки з власних рахункiв у банках та придбання особою банкiвських металiв у банках та/або Нацiональному банку, визначенi у пунктi 18 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 2 сiчня 2019 р. N 5 "Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здiйснення окремих операцiй в iноземнiй валютi".

     1. В'їжджаєте до України / Виїжджаєте з України: у полi для зазначення напрямку перемiщення ставиться X-подiбна позначка в потрiбнiй рамцi.

     2. Особистi данi: заповнюється шляхом внесення документально пiдтверджених даних про фiзичну особу.

     3. Особистi данi про власника: якщо Ви не є власником валютних цiнностей, вкажiть данi власника. Власником може бути фiзична або юридична особа. Вiдмiтьте X-подiбною позначкою в потрiбнiй рамцi i впишiть данi.

     4. Вiдомостi про валютнi цiнностi: зазначається точна сума у кожнiй валютi цифрами та словами, для банкiвських металiв - вага у грамах та вартiсть у євро кожного банкiвського металу цифрами та словами, для платiжних документiв та цiнних паперiв - назва та вартiсть словами та цифрами. Пiд час декларування iнформацiя зазначається у такому форматi, наприклад: 10500 (ДЕСЯТЬ ТИСЯЧ П'ЯТСОТ) ЄВРО, 18300 (ВIСIМНАДЦЯТЬ ТИСЯЧ ТРИСТА) ДОЛАРIВ США, 500 Г (П'ЯТСОТ ГРАМIВ) ЗОЛОТА, 17000 (СIМНАДЦЯТЬ ТИСЯЧ) ЄВРО, ВЕКСЕЛЬ.

     5. Походження i мета використання валютних цiнностей: вкажiть джерело отримання валютних цiнностей, наприклад: заощадження, спадок, продаж власностi тощо. Коротко пояснiть мету використання, наприклад: придбання власностi, капiталовкладення тощо. Призначеним одержувачем може бути фiзична або юридична особа. Вiдмiтьте X-подiбною позначкою в потрiбнiй рамцi i впишiть данi.

     6. Вiдомостi про транспортний засiб: вiдмiтьте X-подiбною позначкою:

     "Повiтряний"/ - при в'їздi/виїздi повiтряним транспортом. У графi "Номер для посилань" зазначається номер рейсу або реєстрацiйний номер борту.

     "Водний"/ - при в'їздi/виїздi морським або рiчковим транспортом. У графi "Номер для посилань" зазначається назва судна.

     "Автомобiльний"/ - при в'їздi/виїздi автомобiльним транспортом. У графi "Номер для посилань" зазначається реєстрацiйний номер автомобiля.

     "Залiзничний"/ - при в'їздi/виїздi залiзничним транспортом. У графi "Номер для посилань" зазначається номер потягу.

     "Iнший" - при використаннi iнших засобiв пересування (наприклад, на велосипедi, пiшки тощо).

     7. Пiдпис декларанта: пiдпишiть декларацiю та вкажiть дату заповнення.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 лютого 2019 р. N 203

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 431 i 450

     1. Пункт 3.1 роздiлу 3 митної декларацiї для письмового декларування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сiмейних та iнших потреб, не пов'язаних з провадженням пiдприємницької дiяльностi, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 431, виключити.

     2. У Положеннi про митнi декларацiї, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 450:

     1) пункт 2 пiсля абзацу п'ятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "або декларацiї транскордонного перемiщення фiзичними особами валютних цiнностей;".

     У зв'язку з цим абзац шостий вважати абзацом сьомим;

     2) пункт 8 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Для декларування транскордонного перемiщення фiзичними особами валюти України, iноземної валюти та банкiвських металiв у сумi, що дорiвнює або перевищує еквiвалент 10 тисяч євро, а також для письмового декларування фiзичними особами платiжних документiв та цiнних паперiв (акцiй, облiгацiй, купонiв до них, векселiв (тратт), боргових розписок, акредитивiв, чекiв, банкiвських наказiв, депозитних сертифiкатiв, iнших фiнансових та банкiвських документiв), виражених у валютi України, в iноземнiй валютi або банкiвських металах, сумарна фактурна вартiсть яких перевищує суму, встановлену Митним кодексом України для письмового декларування товарiв, що перемiщуються громадянами, використовується декларацiя, зазначена в абзацi шостому пункту 2 цього Положення.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.