МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIЧНОГО РОЗВИТКУ I ТОРГIВЛI УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

06.03.2019 N 358


Про затвердження Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
02 квiтня 2019 р. за N 336/33307


     Вiдповiдно до частини другої статтi 8 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 грудня 2015 року N 1057 "Про визначення сфер дiяльностi, в яких центральнi органи виконавчої влади здiйснюють функцiї технiчного регулювання" наказую:

     1. Затвердити Технiчний регламент маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, що додається.

     2. Департаменту технiчного регулювання в установленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Цей наказ набирає чинностi одночасно iз втратою чинностi постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09 червня 2011 року N 632 "Про затвердження Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу", але не ранiше дня його офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України Бровченка Ю. П.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiчного розвитку i торгiвлi України С. I. Кубiв
ПОГОДЖЕНО:
Голова СПО об'єднань профспiлок Г. В. Осовий
Виконавчий Вiце-президент Конфедерацiї роботодавцiв України О. Мiрошниченко
Керiвник Секретарiату Спiльного представницького органу сторони роботодавцiв на нацiональному рiвнi Р. Iллiчов
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв В. Лапа
Голова Державної регуляторної служби України К. Ляпiна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України
06 березня 2019 року N 358
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
02 квiтня 2019 р. за N 336/33307

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу

     1. Цей Технiчний регламент встановлює вимоги до маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу.

     Цей Технiчний регламент розроблений на основi Директиви 94/11/ЄС Європейського Парламенту та Ради вiд 23 березня 1994 р. про наближення законiв, пiдзаконних актiв та адмiнiстративних положень держав-членiв про маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, що надходить до продажу споживачам.

     2. Для цiлей цього Технiчного регламенту термiн "взуття" означає будь-якi вироби з пiдошвами, призначенi для носiння на ногах, включаючи складовi (матерiал верху взуття, пiдкладки й устiлки, пiдошви), зазначенi у додатку 1 до цього Технiчного регламенту, що окремо надходять в обiг.

     Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про захист прав споживачiв", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї".

     3. Перелiк взуття, на яке поширюється дiя цього Технiчного регламенту, наведений у додатку 2 до цього Технiчного регламенту, не є вичерпним.

     4. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:

     взуття, що було у вжитку (ношене);

     взуття, на яке поширюється дiя iнших технiчних регламентiв.

     5. Iнформацiя про складовi взуття зазначається на маркуваннi вiдповiдно до пункту 9 цього Технiчного регламенту.

     На маркуваннi обов'язковою є iнформацiя про три основнi складовi взуття згiдно з додатком 1 до цього Технiчного регламенту, а саме:

     матерiал верху;

     пiдкладка й устiлка;

     пiдошва.

     Складовi взуття позначаються вiдповiдно до пункту 9 цього Технiчного регламенту у виглядi пiктограм або текстових позначень конкретних матерiалiв, якi зазначено у додатку 1 до цього Технiчного регламенту.

     Визначення матерiалiв верху взуття проводиться вiдповiдно до абзацу першого пункту 9 та додатка 1 до цього Технiчного регламенту без урахування аксесуарiв або елементiв, що їх укрiплюють (деталi зi шкiри, ременi для закрiплення на щиколотцi, прикраси, застiбки, язички, блочки або аналогiчнi елементи).

     Визначення матерiалу пiдошви має здiйснюватися залежно вiд обсягу використаних матерiалiв вiдповiдно до пункту 9 цього Технiчного регламенту.

     6. Введення в обiг взуття здiйснюється за умови його маркування згiдно з вимогами цього Технiчного регламенту та вiдповiдностi iншому законодавству України, що до нього застосовується.

     7. У разi невiдповiдностi маркування взуття, яке введене в обiг, вимогам цього Технiчного регламенту органи державного ринкового нагляду вживають обмежувальних (корегувальних) заходiв вiдповiдно до Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї".

     8. Введене в обiг взуття, що вiдповiдає вимогам цього Технiчного регламенту щодо маркування та вiдповiдним положенням законодавства України, що до нього застосовується, не може бути заборонено або обмежено.

     9. На маркуваннi має зазначатись iнформацiя про матерiал вiдповiдно до додатка 1 до цього Технiчного регламенту, який становить не менше 80 вiдсоткiв площi верху взуття, пiдкладки та устiлки, а також 80 вiдсоткiв об'єму зовнiшньої пiдошви. Якщо немає жодного матерiалу, частка якого б перевищувала 80 вiдсоткiв, iнформацiю належить подавати про два основнi матерiали, з яких виготовлено взуття.

     Iнформацiя про матерiал має наноситись на взуття. Виробник або його уповноважений представник може обрати визначенi у додатку 1 до цього Технiчного регламенту текстовi позначення або пiктограми.

     Маркування згiдно з цим Технiчним регламентом включає нанесення передбаченої iнформацiї не менш як на одну напiвпару з пари взуття. Маркування здiйснюється шляхом тиснення, приклеювання, гофрування або прикрiплення ярлика.

     Маркування має бути видимим, добре закрiпленим та доступним, а розмiри пiктограм достатнiми для зручностi розумiння iнформацiї, зазначеної на маркуваннi. Маркування має бути зрозумiлим для споживача i не вводити його в оману.

     Виробник або його уповноважений представник забезпечують маркування взуття i достовiрнiсть зазначеної на ньому iнформацiї. Якщо виробник не є резидентом України (та у разi вiдсутностi уповноваженого представника), цей обов'язок покладається на особу, яка вводить в обiг взуття на ринку України. Продавець має переконатися, що взуття, яке вiн продає, мiстить маркування, передбачене цим Технiчним регламентом.

     10. За потреби маркування взуття, здiйснене згiдно з цим Технiчним регламентом, може супроводжуватися нанесенням додаткових текстових позначень.

Директор департаменту технiчного регулювання Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України Л. М. Вiткiн

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу
(пункт 2)

     1. Визначення i вiдповiднi пiктограми чи текстовi позначення щодо складових взуття

Складовi взуття Пiктограми Текстовi позначення
Верх - зовнiшня частина структурного елемента, що прикрiплюється до пiдошви верх взуття
Пiдкладка й устiлка - верхня частина взуття та устiлка, що формують внутрiшню поверхню взуття пiдкладка i устiлка
Пiдошва - зовнiшня деталь низу взуття, що пiдлягає абразивному зносу та прикрiплена до верху взуття пiдошва

     2. Визначення матерiалiв та вiдповiднi пiктограми

     Пiктограми щодо матерiалiв наносять на маркування поряд з пiктограмами, що стосуються трьох складових взуття, вiдповiдно до пункту 9 Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, та пункту 1 цього додатка.

Визначення матерiалiв Пiктограма Текстовi позначення
Шкiра - загальний термiн, який використовується для шкур тварин, що мають оригiнальну дублену структуру волокон, яка запобiгає їх псуванню (шерсть або волосяний покрив при цьому може бути видаленим або нi).
Шкiра також виготовляється зi шкур, якi попередньо пiддавались двоїнню або були роздiленi на шари у будь-який спосiб до або пiсля дублення. Якщо дублена шкура розщеплюється механiчним та/або хiмiчним способом на волокнистi частини, маленькi шматочки або порошки i потiм в комбiнацiї або без iз в'яжучими речовинами виготовляється у виглядi листiв або iнших форм, такi листи або форми не можуть називатися шкiрою.
Якщо шкiра має покриття на лицьовiй поверхнi, що нанесено або приклеєно, такий шар має бути не товщим за 0,15 мм.
Покриття шкiри має здiйснюватись без порушень вимог, визначених законодавством, у тому числi Конвенцiєю про мiжнародну торгiвлю видами дикої фауни i флори, що перебувають пiд загрозою зникнення, пiдписаною 03 березня 1973 року в м. Вашингтонi, до якої Україна приєдналася вiдповiдно до Закону України вiд 14 травня 1999 року N s662-XIV.
Термiн "шкiра з натуральною лицьовою поверхнею" може бути використаний як додаткове текстове позначення, передбачене пунктом 10 Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, та застосовуватися до шкiри з натуральною лицьовою поверхнею, яка має видалений епiдермiс, але не пiддавалась обробцi на таких операцiях, як шлiфування, заглажування, двоїння
шкiра
Шкiра з покриттям - шкiра, що має на лицьовiй поверхнi нанесене покриття, товщина якого не перевищує третьої частини товщини шкiри i є бiльшою за 0,15 мм шкiра з покриттям
Натуральний текстильний та синтетичний матерiал або нетканий текстильний матерiал (текстиль) - означає всi матерiали, на якi поширюється дiя постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 сiчня 2009 року N 13 "Про затвердження Технiчного регламенту щодо назв текстильних волокон i маркування текстильних виробiв" натуральний текстильний, синтетичний або нетканий текстильний матерiал
Iншi матерiали iншi матерiали

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу
(пункт 3)

Перелiк взуття, на яке поширюється дiя Технiчного регламенту маркування матерiалiв, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу

     Взуття залежно вiд виду може мати рiзнi конструктивнi ознаки, що визначаються ступенем закритостi ноги деталями верху взуття, починаючи з вiдкритих туфель (босонiжок), верхня частина яких може складатися лише з ремiнцiв та стрiчок, що можуть знiматися, i закiнчуючи чоботами iз завищеними халявами, верх яких закриває гомiлку та стегно, а саме:

     взуття без пiдборiв або на високих пiдборах, призначене для звичайного використання у примiщеннi або на вулицi;

     черевики, босонiжки, чоботи до колiна та до стегна;

     сандалiї рiзних видiв, еспадрильї (полотняне взуття, пiдошва якого вироблена з використанням плетених рослинних матерiалiв), взуття для тенiсу, бiгу та iнших видiв спорту, пляжнi сандалi та iншi види взуття для дозвiлля;

     спецiальне спортивне взуття, призначене для активних видiв спорту, що має засоби для крiплення шипiв, зубцiв, фiксаторiв, затискачiв, пряжок тощо, а також взуття для катання на ковзанах, лижнi черевики та взуття для бiгових лиж, взуття для занять боротьбою, боксом та велоспортом. Також до спецiального спортивного взуття включається iнше комбiноване взуття, скрiплене разом взуття та ковзани (льодовi та роликовi) та iншi види взуття;

     тапочки для танцiв;

     взуття суцiльнолите - взуття, виготовлене, зокрема, способом лиття гуми або пластмаси, за винятком одноразового взуття з немiцних матерiалiв (паперу, пластмасової плiвки тощо, без пiдошов);

     калошi, що надягаються на iнше взуття, якi в деяких випадках не мають п'яти;

     одноразове взуття з прикрiпленими пiдошвами;

     ортопедичне взуття.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.