МIНIСТЕРСТВО ВНУТРIШНIХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

22.08.2019 N 714


Про затвердження Порядку проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2019 р. за N 1017/33988


     Вiдповiдно до частини другої статтi 12 Закону України "Про прикордонний контроль", абзацу восьмого пункту 8 Порядку органiзацiї виїзду дiтей за кордон на вiдпочинок та оздоровлення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 грудня 2005 року N 1251 (в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 лютого 2019 року N 117), абзацу третього пункту 7 Порядку реєстрацiї паспортних документiв iноземцiв та осiб без громадянства в пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 жовтня 2018 року N 798, з метою визначення порядку проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України наказую:

     1. Затвердити Порядок проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України, що додається.

     2. Управлiнню взаємодiї з Державною прикордонною службою України Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (Рябий С. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     3. Цей наказ набирає чинностi з 01 сiчня 2020 року.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра внутрiшнiх справ України Трояна В. А.

Мiнiстр А. Аваков
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державної мiграцiйної служби України Н. Науменко
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денiсова
Голова Державної прикордонної служби України С. Дейнеко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства внутрiшнiх справ України
22 серпня 2019 року N 714
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2019 р. за N 1017/33988

ПОРЯДОК
проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає комплекс дiй уповноважених службових осiб Державної прикордонної служби України пiд час проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон (далi - пункти пропуску).

     2. У цьому Порядку термiни вжито в значеннях, наведених у Законах України "Про Державну прикордонну службу України", "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", "Про прикордонний контроль", Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 1995 року N 57 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 серпня 2010 року N 724).

     3. Вiдмiтки про перетинання державного кордону України (далi - вiдмiтка) проставляються уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України, якi допущенi до несення служби наказом органу охорони державного кордону та виконують свої обов'язки в прикордонних нарядах "Перевiрка документiв", "Старший змiни прикордонних нарядiв", "Помiчник старшого змiни прикордонних нарядiв" або "Старший прикордонних нарядiв у пунктi пропуску через державний кордон" (далi - службовi особи):

     у пунктах пропуску - в кабiнах паспортного контролю, на смугах руху транспортних засобiв, на рейдових стоянках суден, у контрольних павiльйонах, службових примiщеннях Державної прикордонної служби України;

     у транспортних засобах закордонного сполучення - бiля трапа або на борту повiтряного, морського судна, у вагонi поїзда, кабiнi локомотива, салонi автобуса.

II. Процедура проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону

     1. Вiдмiтки про перетинання державного кордону ("В'їзд", "Виїзд"), зразки яких наведено у додатках 1, 2 до цього Порядку, вiдповiдно до напрямку руху проставляються:

     1) у паспортних документах iноземцiв, осiб без громадянства;

     2) в iммiграцiйних картках iноземцiв, осiб без громадянства, якщо:

     в їх паспортних документах не передбачено сторiнок для вiдмiток;

     iноземцi є громадянами держави мiграцiйного ризику або особи без громадянства постiйно проживають у державi мiграцiйного ризику;

     вони звернулися з проханням про непроставлення в паспортному документi вiдмiтки;

     вони регулярно перетинають державний кордон України, але не рiдше нiж один раз на тиждень, якщо iншого не встановлено мiжнародними договорами України;

     3) у суднових ролях та списках пасажирiв;

     4) у генеральних декларацiях та пасажирських вiдомостях;

     5) у суднових ролях та списках пасажирiв круїзних суден у першому порту прибуття та останньому порту вiдходу круїзного судна з територiї України та пiсля кожного внесення змiн до суднових ролей та спискiв пасажирiв;

     6) у документi iз зазначенням усiх технiчних характеристик судна та прiзвищ осiб, що перебувають на суднi;

     7) у списку групи дiтей та осiб, що їх супроводжують;

     8) в iнших документах у випадках, передбачених законодавством.

     2. У разi спрощення прикордонного контролю в документах, визначених пунктом 1 цього роздiлу, обов'язково проставляється вiдмiтка.

     3. У паспортних документах громадян України, iноземцiв та осiб без громадянства вiдмiтки проставляються на вiльних сторiнках, призначених для них, починаючи з останньої:

     "В'їзд" - з правого боку (пiд час кожного в'їзду на територiю України);

     "Виїзд" - з лiвого боку (пiд час кожного виїзду з територiї України).

     4. Вiдмiтки "В'їзд", "Виїзд" вiдповiдно до напрямку руху не проставляються:

     у паспортних документах громадян України, за винятком випадкiв їх особистого звернення з метою проставлення такої вiдмiтки;

     у паспортних документах глав держав та вищих посадових осiб iноземних держав, про чиє прибуття офiцiйно оголошено заздалегiдь дипломатичними каналами;

     у паспортних документах морякiв, якi перебувають на територiї України в складi екiпажу пiд час стоянки їх судна в порту;

     у паспортних документах членiв екiпажiв та пасажирiв круїзних суден, прикордонний контроль щодо яких здiйснюється в порядку, передбаченому статтею 19 Закону України "Про прикордонний контроль";

     у лiцензiях пiлотiв або посвiдченнях (сертифiкатах) членiв екiпажiв повiтряних суден;

     у паспортних документах членiв екiпажiв iноземних вiйськових кораблiв (лiтакiв), якi в установленому порядку прибули в Україну;

     у паспортних документах осiб, якi входять до складу екiпажу цивiльних повiтряних суден мiжнародних авiалiнiй, бригад поїздiв мiжнародного сполучення, у разi перебування в аеропортах чи на вокзалах (станцiях), зазначених у розкладi руху;

     в iнших документах у випадках, передбачених законодавством.

     5. Вiдмiтку "Державний кордон України перетнули", форму якої наведено у додатку 3 до цього Порядку, проставляють в списках груп дiтей та осiб, що їх супроводжують, списках пасажирiв, суднових ролях, завданнях на полiт, генеральних декларацiях, пасажирських вiдомостях пiд час перевiрки паспортних та iнших документiв.

     6. Вiдбиток штемпеля для скасування вiдмiтки про перетинання державного кордону України "СКАСОВАНО/CANCELED", форму якого наведено у додатку 4 до цього Порядку, проставляють у документах, визначених пунктом 1 цього роздiлу, у разi:

     вiдмови громадянина України, iноземця чи особи без громадянства вiд перетинання державного кордону України;

     повернення компетентними органами сумiжної держави громадянина України, iноземця чи особи без громадянства, що пiдтверджено документально;

     скасування рейсу транспортного засобу закордонного сполучення;

     помилкового проставлення вiдмiтки про перетинання державного кордону України;

     наявностi в паспортному документi громадянина України, iноземця чи особи без громадянства пiдробленої вiдмiтки - на пiдставi експертного висновку суб'єкта судово-експертної дiяльностi, визначеного статтею 7 Закону України "Про судову експертизу", чи рiшення суду.

     7. Вiдмiтки мають бути чiткими, з видимими реквiзитами.

     8. Кiлькiсть та види елементiв захисту зовнiшньої рамки вiдмiтки, її спецiальне службове поле, кольори фарби та перiодичнiсть змiни службової позначки визначає Адмiнiстрацiя Державної прикордонної служби України.

Начальник Управлiння взаємодiї з Державною прикордонною службою України Мiнiстерства внутрiшнiх справ України С. Рябий

 

Додаток 1
до Порядку проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України
(пункт 1 роздiлу II)

Зразок вiдмiтки про перетинання державного кордону України "В'їзд"

     Вiдмiтка про перетинання державного кордону України "В'їзд" має форму прямокутника iз заокругленими кутами. Ширина вiдмiтки 41 мм, висота - 24 мм, товщина лiнiї рамки 1 мм.

     З правого боку вiдмiтки вертикально (стовпчиком) розмiщується порядковий номер вiдмiтки, який складається з трьох цифр, кожна з яких заввишки 2,5 мм.

     З лiвого боку вiдмiтки - спецiальне службове поле у формi прямокутника завширшки 10 мм, заввишки 5 мм з лiнiєю рамки завтовшки 1 мм.

     У правому верхньому кутi вiдмiтки залежно вiд виду сполучення пункту пропуску через державний кордон (пункту контролю) всерединi прямокутника завдовжки 12 мм, завширшки 4,5 мм розмiщується зображення лiтака - для повiтряного сполучення, легкового автомобiля - для автомобiльного сполучення, морського судна - для морського, поромного та рiчкового сполучення, поїзда - для залiзничного сполучення, людини - для пiшохiдного (велосипедного) сполучення.

     У лiвому верхньому кутi вiдмiтки розмiщується мiжнародне скорочення назви Держави Україна - UA лiтерами заввишки 2 мм.

     У нижнiй частинi вiдмiтки лiвiше розмiщується назва пункту пропуску (пункту контролю) через державний кордон, яка займає не бiльше нiж 2/3 нижньої лiнiї зовнiшньої рамки поля вiдмiтки, справа - iдентифiкацiйний номер пункту пропуску через державний кордон (пункту контролю), утворений iз шести цифр заввишки 2 мм.

     У центрi вiдмiтки розмiщується покажчик у формi трикутника, спрямованого злiва направо, що вказує напрямок перетинання державного кордону, двоцифрове позначення дня, мiсяця, року i службової позначки iз цифрами вiд 01 до 12.

Зразки вiдмiток про перетинання державного кордону "В'їзд":

 

Додаток 2
до Порядку проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України
(пункт 1 роздiлу II)

Зразок вiдмiтки про перетинання державного кордону України "Виїзд"

     Вiдмiтка про перетинання державного кордону України "Виїзд" має форму прямокутника iз заокругленими кутами. Ширина вiдмiтки 41 мм, висота - 24 мм, товщина лiнiї рамки 1 мм.

     З правого боку вiдмiтки вертикально (стовпчиком) розмiщується порядковий номер вiдмiтки, який складається з трьох цифр, кожна з яких заввишки 2,5 мм.

     З лiвого боку вiдмiтки - спецiальне службове поле у формi прямокутника завширшки 10 мм, заввишки 5 мм з лiнiєю рамки завтовшки 1 мм.

     У правому верхньому кутi вiдмiтки залежно вiд виду сполучення пункту пропуску через державний кордон (пункту контролю) всерединi прямокутника завдовжки 12 мм, завширшки 4,5 мм розмiщується зображення лiтака - для повiтряного сполучення, легкового автомобiля - для автомобiльного сполучення, морського судна - для морського, поромного та рiчкового сполучення, поїзда - для залiзничного сполучення, людини - для пiшохiдного (велосипедного) сполучення.

     У лiвому верхньому кутi вiдмiтки розмiщується мiжнародне скорочення назви Держави Україна - UA лiтерами заввишки 2 мм.

     У нижнiй частинi вiдмiтки лiвiше розмiщується назва пункту пропуску (пункту контролю) через державний кордон, яка займає не бiльше нiж 2/3 нижньої лiнiї зовнiшньої рамки поля вiдмiтки, справа - iдентифiкацiйний номер пункту пропуску через державний кордон (пункту контролю), утворений iз шести цифр заввишки 2 мм.

     У центрi вiдмiтки розмiщується покажчик у формi трикутника, спрямованого справа налiво, що вказує напрямок перетинання державного кордону, двоцифрове позначення дня, мiсяця, року i службової позначки iз цифрами вiд 01 до 12.

Зразки вiдмiток про перетинання державного кордону "Виїзд"

 

Додаток 3
до Порядку проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України
(пункт 5 роздiлу II)

Форма вiдмiтки про перетинання державного кордону України "Державний кордон України перетнули"

     Вiдмiтка про перетинання державного кордону України має форму прямокутника завдовжки 70 мм, завширшки 33 мм з лiнiєю рамки завтовшки 1 мм.

     У верхнiй частинi вiдмiтки розмiщується рядок "Пункт пропуску ______________".

     Пiд ним один за одним:

     "Державний кордон України перетнули ____________ осiб";

     "Не перетнули NN __________";

     "___ ____________ 20__ року";

     "Пiдпис ____________".

     Великi лiтери в написах та "N" заввишки 3 мм, маленькi лiтери - 2 мм.

     У рядках вiдмiтки зазначаються:

     "Пункт пропуску" - назва пункту пропуску через державний кордон або пункту контролю за найменуванням, визначеним вiдповiдно до вимог пункту 13 Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 серпня 2010 року N 751;

     "Державний кордон України перетнули _________ осiб" - цифрами та лiтерами кiлькiсть осiб, якi перетнули державний кордон за колективним документом;

     "Не перетнули NN _________" - порядковий номер у колективному документi особи або осiб, якi не перетнули державного кордону України з рiзних пiдстав;

     "___ ____________ 20__ року" - дата перевiрки колективного документа;

     "Пiдпис ___________" - пiдпис службової особи.

     Вiдмiтка проставляється штампом iз використанням фарби червоного кольору.

 

Додаток 4
до Порядку проставлення вiдмiток про перетинання державного кордону України
(пункт 6 роздiлу II)

Форма вiдбитка штемпеля для скасування вiдмiтки про перетинання державного кордону України "СКАСОВАНО/CANCELED"

     Штемпель для скасування вiдмiток про перетинання державного кордону України має форму безрамкового прямокутника завдовжки 33,5 мм, завширшки 13,2 мм.

     У верхнiй частинi штемпеля розмiщується напис "СКАСОВАНО/CANCELED" завширшки 32 мм з лiтерами заввишки 2,5 мм.

     Вiд лiвого нижнього кута штемпеля проходить дiагональна пряма лiнiя завдовжки 23,5 мм пiд кутом 25 градусiв та завтовшки 0,5 мм.

     З правого боку штемпеля вертикально (стовпчиком) розмiщується порядковий номер вiдмiтки, який складається з трьох цифр, кожна з яких заввишки 2,5 мм.

     У рядку "___ ____________ 20__ р." штемпеля зазначається дата скасування вiдмiтки про перетинання державного кордону України.

     Штемпель проставляється штампом iз використанням фарби червоного кольору.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.