КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 4 грудня 2019 р. N 1040


Про затвердження Порядку здiйснення посадовими особами митних органiв контролю за дотриманням автомобiльними перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень та внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 451

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок здiйснення посадовими особами митних органiв контролю за дотриманням автомобiльними перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень, що додається.

     2. Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 451 "Питання пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1546) змiни, що додаються.

     3. Мiнiстерству iнфраструктури забезпечити подання на постiйнiй основi Державнiй митнiй службi завiрених належним чином копiй мiжнародних договорiв України про мiжнароднi автомобiльнi перевезення та змiн i доповнень до них.

     4. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України О. ГОНЧАРУК

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 грудня 2019 р. N 1040

ПОРЯДОК
здiйснення посадовими особами митних органiв контролю за дотриманням автомобiльними перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень

Загальнi питання

     1. Цей Порядок визначає механiзм здiйснення посадовими особами митних органiв документального контролю за дотриманням автомобiльними перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень вiдповiдно до статтi 2221 Митного кодексу України.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     бортовий журнал - документ за визначеною формою, який використовується разом з виданим перевiзнику дозволом Європейської конференцiї мiнiстрiв транспорту (далi - Європейська конференцiя), мiстить iнформацiю про виконанi мiжнароднi перевезення вантажiв за таким дозволом у хронологiчному порядку, у тому числi поїздки з вантажем i без вантажу, використовується для проведення аналiзу ефективностi використання такого дозволу i не є документом дозвiльного характеру вiдповiдно до Закону України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi";

     дозвiл Європейської конференцiї - документ, який надає право на використання автомобiльного транспортного засобу перевiзника для мiжнародного автомобiльного перевезення вантажу або проїзду без вантажу територiєю iноземних країн - членiв Європейської конференцiї протягом визначеного в ньому строку;

     перевiзники-нерезиденти - пiдприємства, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв або вантажiв транспортними засобами, зареєстрованими в iноземних країнах (у разi перемiщення вантажних транспортних засобiв країною їх реєстрацiї вважається країна, в якiй зареєстровано автомобiль/тягач);

     перевiзники-резиденти - пiдприємства, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв або вантажiв транспортними засобами, зареєстрованими в Українi (у разi перемiщення вантажних транспортних засобiв країною їх реєстрацiї вважається країна, в якiй зареєстровано автомобiль/тягач);

     посадова особа - посадова особа митного органу, яка у пунктi пропуску через державний кордон здiйснює контроль за дотриманням перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про автомобiльний транспорт".

Контроль наявностi дозвiльних документiв на виконання перевезень

     3. Для здiйснення контролю наявностi дозвiльних документiв на виконання перевезень пiд час виконання мiжнародних перевезень вантажiв водiї або уповноваженi особи повиннi подавати посадовiй особi пiд час в'їзду транспортного засобу в Україну:

     свiдоцтво про реєстрацiю транспортного засобу;

     дозвiл на в'їзд (ввезення) та рух територiєю України вантажного транспортного засобу в мiжнародному автомобiльному сполученнi, виданий уповноваженим органом України (далi - дозвiл України на в'їзд), або дозвiл Європейської конференцiї разом з бортовим журналом (для перевiзникiв-нерезидентiв), крiм випадкiв, коли вiдповiдно до вимог законодавства України такий дозвiл не потрiбен.

     4. У разi наявностi у перевiзника дозволу України на в'їзд посадова особа перевiряє вiдповiднiсть наявних в ньому даних.

     5. У разi вiдсутностi зауважень до заповнення перевiзником дозволу України на в'їзд посадова особа зазначає у дозволi маршрут руху територiєю України та показники одометра (кiлометри), а також проставляє штамп "Пiд митним контролем" у вiдповiднiй графi "В'їзд" дозволу України на в'їзд.

     6. У разi наявностi у перевiзника дозволу Європейської конференцiї посадова особа перевiряє вiдповiднiсть наявних в ньому даних.

     7. За результатами здiйснення контролю наявностi дозвiльних документiв на виконання перевезень посадова особа вносить реквiзити дозволу України на в'їзд або дозволу Європейської конференцiї до автоматизованої системи митного оформлення, а також зазначає iнформацiю щодо показникiв одометра (кiлометри) у разi використання перевiзником дозволу Європейської конференцiї.

     8. Для здiйснення контролю автобусiв, що виконують регулярнi мiжнароднi перевезення пасажирiв (у разi виконання мiжнародних перевезень пасажирiв за одним i тим самим маршрутом з перiодичнiстю частiше нiж один раз на тиждень), водiї або уповноваженi особи повиннi подавати посадовiй особi:

     свiдоцтво про реєстрацiю транспортного засобу;

     дозвiл України на мiжнароднi регулярнi перевезення пасажирiв, виданий уповноваженим органом (для перевiзникiв-нерезидентiв).

     9. Посадова особа перевiряє вiдповiднiсть наявних в дозволi України на мiжнароднi регулярнi перевезення пасажирiв даних.

     10. За результатами здiйснення контролю наявностi дозвiльних документiв на виконання перевезень посадова особа вносить реквiзити дозволу України на мiжнароднi регулярнi перевезення пасажирiв та показники одометра (кiлометри) до автоматизованої системи митного оформлення.

     11. Для здiйснення контролю автобусiв, що виконують нерегулярнi мiжнароднi перевезення пасажирiв, водiї або уповноваженi особи повиннi подавати посадовiй особi:

     свiдоцтво про реєстрацiю транспортного засобу;

     документи, що мiстять iнформацiю про маршрут руху (шляховий лист пасажирiв у випадках, передбачених статтею 6 Угоди про мiжнароднi нерегулярнi перевезення пасажирiв автобусами (Угода INTERBUS) (далi - Угода), до якої Україна приєдналася вiдповiдно до Закону України "Про приєднання України до Угоди про мiжнароднi нерегулярнi перевезення пасажирiв автобусами (Угода INTERBUS)", або маршрутний лист, або список пасажирiв) (для перевiзникiв-нерезидентiв), або дозвiл України на мiжнароднi нерегулярнi перевезення пасажирiв, виданий уповноваженим органом України, якщо виконується iнший вид нерегулярних перевезень, нiж зазначенi у статтi 6 Угоди (для перевiзникiв-нерезидентiв).

     12. За результатами здiйснення контролю наявностi дозвiльних документiв на виконання перевезень посадова особа вносить реквiзити дозволу України на мiжнароднi нерегулярнi перевезення пасажирiв (за наявностi) та показники одометра (кiлометри) до автоматизованої системи митного оформлення.

     13. У разi встановлення посадовою особою факту порушення перевiзником вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень ним вживаються заходи, визначенi пунктами 35 i 36 цього Порядку.

Габаритно-ваговий контроль транспортних засобiв

     14. Габаритно-ваговий контроль параметрiв транспортних засобiв з вантажем або без вантажу здiйснюється посадовою особою на пiдставi поданих водiєм або уповноваженою особою документiв пiд час в'їзду транспортного засобу в Україну.

     15. У разi перевезення вантажiв з перевищенням габаритних або вагових обмежень над визначеними законодавством бiльше нiж показник, визначений у статтi 53 Закону України "Про автомобiльний транспорт", посадова особа перевiряє наявнiсть дозволу на участь у дорожньому русi транспортних засобiв, ваговi або габаритнi параметри яких перевищують нормативнi, вiдповiдно до Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобiв автомобiльними дорогами, вулицями та залiзничними переїздами, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 сiчня 2001 р. N 30 (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 3, ст. 75).

     16. За наявностi у перевiзника дозволу на участь у дорожньому русi транспортних засобiв, ваговi або габаритнi параметри яких перевищують нормативнi, посадова особа перевiряє вiдповiднiсть наявних в ньому даних.

     17. За результатами здiйснення габаритно-вагового контролю посадова особа вносить реквiзити дозволу на участь у дорожньому русi транспортних засобiв, ваговi або габаритнi параметри яких перевищують нормативнi, єдиного платiжного документа за проїзд автомобiльних транспортних засобiв з перевищенням встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв та показники одометра (кiлометри) до автоматизованої системи митного оформлення.

     Нарахування з використанням єдиного платiжного документа плати за проїзд автомобiльних транспортних засобiв з перевищенням встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв здiйснюється в рамках справляння єдиного збору вiдповiдно до Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України" та Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 жовтня 2002 р. N 1569 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 44, ст. 2004; 2019 р., N 69, ст. 2413).

     18. У разi встановлення посадовою особою факту порушення перевiзником вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень ним вживаються заходи, визначенi пунктами 35 i 36 цього Порядку.

Контроль за дотриманням перевiзниками правил перевезення небезпечних вантажiв

     19. Перевезення небезпечних вантажiв автомобiльним транспортом здiйснюється вiдповiдно до Європейської Угоди про мiжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажiв (ДОПНВ) (далi - Європейська Угода), до якої Україна приєдналася вiдповiдно до Закону України "Про приєднання України до Європейської Угоди про мiжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажiв (ДОПНВ)", а також Законiв України "Про перевезення небезпечних вантажiв" i "Про автомобiльний транспорт", Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажiв, затверджених у встановленому порядку вiдповiдно до законодавства.

     20. Посадова особа здiйснює контроль за дотриманням перевiзниками правил перевезень небезпечних вантажiв шляхом перевiрки:

     наявностi у встановлених випадках свiдоцтва (свiдоцтв) про допущення транспортного засобу до перевезення визначених небезпечних вантажiв, а також строку дiї свiдоцтва, вiдповiдностi даних про власника та реєстрацiйного номера транспортного засобу, зазначених у такому свiдоцтвi, даним, зазначеним у свiдоцтвi про реєстрацiю транспортного засобу;

     наявностi свiдоцтва про пiдготовку водiя транспортного засобу, що перевозить небезпечнi вантажi, а також строку дiї свiдоцтва, вiдповiдностi даних про водiя транспортного засобу даним, зазначеним у такому свiдоцтвi;

     наявностi письмових iнструкцiй вiдповiдно до Європейської Угоди (на випадок аварiї або надзвичайної ситуацiї);

     наявностi у встановлених випадках спецiальних знакiв на транспортному засобi.

     21. За результатами здiйснення контролю за дотриманням перевiзниками правил перевезення небезпечних вантажiв посадова особа вносить у разi наявностi реквiзити свiдоцтва (свiдоцтв) про допущення транспортного засобу до перевезення визначених небезпечних вантажiв та свiдоцтва про пiдготовку водiя транспортного засобу, що перевозить небезпечнi вантажi, до автоматизованої системи митного оформлення.

     22. У разi встановлення посадовою особою факту порушення перевiзником вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень ним вживаються заходи, визначенi пунктами 35 i 36 цього Порядку.

Контроль внесення (нарахування) перевiзниками-нерезидентами платежiв за проїзд автомобiльними дорогами України

     23. Нарахування платежiв за проїзд автомобiльними дорогами України здiйснюється в рамках справляння єдиного збору вiдповiдно до Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України" та Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 жовтня 2002 р. N 1569 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 44, ст. 2004; 2019 р., N 69, ст. 2413).

     Нарахування платежiв здiйснюється посадовою особою пiд час в'їзду транспортного засобу з iноземними реєстрацiйними номерами на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту).

     24. Розрахунок платежiв в єдиному платiжному документi здiйснюється iз зазначенням усiх даних, що стали основою для нарахування цих платежiв, а також обов'язковим зазначенням реєстрацiйного номера транспортного засобу.

     25. За результатами здiйснення контролю внесення (нарахування) перевiзниками-нерезидентами платежiв за проїзд автомобiльними дорогами України посадова особа вносить реквiзити єдиного платiжного документа про внесення плати за проїзд автомобiльними дорогами України, оформленого пiд час в'їзду в Україну, до автоматизованої системи митного оформлення.

     26. Контроль за повнотою внесення перевiзниками-нерезидентами плати за проїзд автомобiльними дорогами України здiйснюється посадовою особою пiд час виїзду за межi митної територiї України транспортного засобу з iноземним реєстрацiйним номером на пiдставi результатiв застосування системи управлiння ризиками шляхом зiставлення показникiв одометра (кiлометри) транспортного засобу з показниками одометра (кiлометри) такого транспортного засобу при в'їздi на митну територiю України, якi мiстяться в дозволi України на в'їзд або в автоматизованiй системi митного оформлення.

     Перевiрка повноти внесення та нарахування перевiзниками-нерезидентами плати за проїзд автомобiльними дорогами України проводиться шляхом визначення рiзницi показника одометра (кiлометри) пiд час виїзду транспортного засобу з України i показника одометра (кiлометри) пiд час в'їзду транспортного засобу на митну територiю України з подальшим зiставленням отриманого результату з даними, зазначеними в єдиному платiжному документi, що оформлений митним органом у пунктi пропуску через державний кордон пiд час в'їзду транспортного засобу в Україну.

     27. У разi встановлення посадовою особою пiд час виїзду транспортного засобу з iноземними реєстрацiйними номерами за межi митної територiї України факту внесення перевiзником-нерезидентом плати за проїзд транспортного засобу автомобiльними дорогами України не в повному обсязi посадова особа здiйснює донарахування такої плати, яка справляється за єдиним платiжним документом.

     28. За результатами здiйснення контролю внесення (нарахування) перевiзниками-нерезидентами платежiв за проїзд автомобiльними дорогами України посадова особа вносить реквiзити єдиного платiжного документа про внесення плати за проїзд автомобiльними дорогами України в повному обсязi, оформленого пiд час виїзду з України (у разi внесення такої плати), до автоматизованої системи митного оформлення.

Контроль сплати перевiзниками штрафiв чи виконання приписiв Укртрансбезпеки та її територiальних органiв

     29. Пiд час перемiщення через митний кордон України транспортного засобу посадова особа перевiряє наявнiсть у перевiзника несплачених штрафiв чи невиконаних приписiв Укртрансбезпеки та її територiальних органiв за допомогою автоматизованої системи митного оформлення.

     30. У разi наявностi iнформацiї про несплаченi штрафи чи невиконанi приписи посадова особа, яка виявила такий факт, вiдразу пiсля його виявлення усно iнформує водiя або уповноважену особу про наявнiсть у перевiзника несплачених штрафiв чи невиконаних приписiв.

     31. Пiдставою для пропуску транспортного засобу через митний кордон України є документ про сплату штрафу або виконання припису, реквiзити якого посадова особа вносить до автоматизованої системи митного оформлення.

Облiк автомобiльних транспортних засобiв, що здiйснюють мiжнароднi автомобiльнi перевезення пасажирiв i вантажiв автомобiльним транспортом

     32. Ведення облiку автомобiльних транспортних засобiв, що здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв i вантажiв автомобiльним транспортом, здiйснюється за допомогою вiдповiдних електронних журналiв облiку транспортних засобiв автоматизованої системи митного оформлення

Iншi питання

     33. Передача вiдповiдного дозволу iншому перевiзнику для в'їзду та руху територiєю України вантажного та пасажирського (в разi нерегулярного перевезення) автомобiльного транспортного засобу, зареєстрованого в iноземнiй країнi, та здiйснення будь-яких виправлень у таких дозволах забороняється.

     34. За результатами здiйснення контролю за дотриманням перевiзником вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень посадова особа вносить вiдповiдну вiдмiтку до автоматизованої системи митного оформлення.

     35. У разi встановлення посадовою особою факту порушення перевiзником вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень, контроль за дотриманням якого покладено на митнi органи у випадках, встановлених цим Порядком, пiд час в'їзду на митну територiю України, перевiзник повинен вжити заходiв до усунення порушення протягом строку перебування транспортного засобу в пунктi пропуску через державний кордон з урахуванням граничного строку перебування транспортних засобiв у такому пунктi пропуску, встановленого статтею 199 Митного кодексу України.

     36. У разi коли перевiзник протягом граничного строку перебування транспортного засобу в пунктi пропуску через державний кордон не усунув порушень вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень, такий транспортний засiб повертається за межi митної територiї України (на митну територiю України) з оформленням картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi, випуску чи пропуску товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення або передається на склад митного органу.

     У разi виконання мiжнародного перевезення пасажирiв автобусами на регулярному маршрутi пiд час виявлення порушень вимог законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень, а саме виконання рейсу пiсля закiнчення строку дiї дозволу, перевiзнику надається можливiсть закiнчити перевезення до кiнцевої висадки пасажирiв згiдно з розкладом руху з використанням дозволу України для нерегулярного перевезення та подальшого виїзду без пасажирiв з територiї України.

     37. У разi встановлення посадовою особою пiд час здiйснення митного контролю транспортного засобу (крiм транспортних засобiв, що використовуються для перевезення пасажирiв) пiд час виїзду з України перевищення його вагових та (або) габаритних параметрiв порiвняно з визначеними законодавством бiльш як на 2 вiдсотки митний орган iнформує про таке перевищення за допомогою електронних засобiв зв'язку вiдповiдний територiальний орган Укртрансбезпеки та здiйснює пропуск транспортного засобу через митний кордон України.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 грудня 2019 р. N 1040

ЗМIНИ,
що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 451

     1. Пункт 8 Типової технологiчної схеми пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, затвердженої зазначеною постановою, викласти в такiй редакцiї:

     "8. У пунктах пропуску для автомобiльного i поромного сполучення посадовою особою митного органу здiйснюється документальний контроль за дотриманням автомобiльними перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень вiдповiдно до Порядку здiйснення посадовими особами митних органiв контролю за дотриманням автомобiльними перевiзниками законодавства України щодо мiжнародних автомобiльних перевезень, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 грудня 2019 р. N 1040.".

     2. У Типовiй технологiчнiй схемi здiйснення митного контролю автомобiльних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженiй зазначеною постановою:

     1) пункт 5 виключити;

     2) у пунктi 6:

     абзац одинадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "заходи офiцiйного контролю, яким пiдлягають товари, в пунктах пропуску шляхом попереднього документального контролю;";

     абзац тринадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "взаємодiю з iншими державними органами, якi здiйснюють заходи офiцiйного контролю (далi - контролюючi органи), пiд час їх здiйснення;";

     3) у пунктi 15:

     в абзацi четвертому слова "iнших видiв контролю" замiнити словами "заходiв офiцiйного контролю товарiв шляхом попереднього документального контролю";

     абзаци п'ятий, шостий, восьмий виключити;

     в абзацi десятому слова "законодавством види державного" замiнити словами "законом заходи офiцiйного";

     абзац тринадцятий виключити.

     3. У Типовiй технологiчнiй схемi здiйснення митного контролю залiзничних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженiй зазначеною постановою:

     1) пункт 4 виключити;

     2) в абзацi восьмому пункту 5 слова "всi передбаченi законодавством види контролю для" замiнити словами "у разi потреби заходи офiцiйного контролю";

     3) пункт 18 виключити.

     4. У Типовiй технологiчнiй схемi здiйснення митного контролю повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженiй зазначеною постановою:

     1) пункт 5 виключити;

     2) у пунктi 14 слова "всiх передбачених законодавством видiв контролю" замiнити словами "контролю на безпеку та";

     3) в абзацi четвертому пункту 24 слова "контролюючих органiв" замiнити словами "державних органiв, якi здiйснюють заходи офiцiйного контролю,";

     4) пункт 25 виключити.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.