КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 21 жовтня 2020 р. N 971


Про затвердження Порядку взаємодiї мiж декларантами, їх представниками, iншими заiнтересованими особами та митними органами, iншими державними органами, установами та органiзацiями, уповноваженими на здiйснення дозвiльних або контрольних функцiй щодо перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України, з використанням механiзму "єдиного вiкна" та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     Вiдповiдно до частини дев'ятої статтi 331 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї мiж декларантами, їх представниками, iншими заiнтересованими особами та митними органами, iншими державними органами, установами та органiзацiями, уповноваженими на здiйснення дозвiльних або контрольних функцiй щодо перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України, з використанням механiзму "єдиного вiкна", що додається.

     2. Мiнiстерству фiнансiв затвердити як нормативно-технiчний документ, необхiдний для застосування Порядку, затвердженого цiєю постановою, перелiк документiв та/або вiдомостей, якi необхiдно подати Державнiй службi з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв для здiйснення вiдповiдного заходу офiцiйного контролю.

     3. Державнiй службi з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв надати Державнiй митнiй службi iнформацiю про товари, iншi об'єкти державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню.

     4. Державнiй митнiй службi:

     на пiдставi наданої згiдно з пунктом 3 цiєї постанови Державною службою з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв iнформацiї визначити вiдповiдно до статтi 196 Митного кодексу України коди товарiв та iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД), що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, у тому числi у разi внесення змiн до УКТЗЕД;

     надiслати Державнiй службi з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв iнформацiю про товари, iншi об'єкти державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, з визначеними кодами товарiв та iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду згiдно з УКТЗЕД, у тому числi у разi внесення змiн до УКТЗЕД.

     5. Центральним органам виконавчої влади привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з цiєю постановою.

     6. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     7. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування, крiм:

     пунктiв 5 i 6 цiєї постанови та Порядку, затвердженого цiєю постановою, якi набирають чинностi через 60 днiв з дня опублiкування цiєї постанови;

     пункту 7 Порядку, затвердженого цiєю постановою, який набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня опублiкування цiєї постанови.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 жовтня 2020 р. N 971

ПОРЯДОК
взаємодiї мiж декларантами, їх представниками, iншими заiнтересованими особами та митними органами, iншими державними органами, установами та органiзацiями, уповноваженими на здiйснення дозвiльних або контрольних функцiй щодо перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України, з використанням механiзму "єдиного вiкна"

Загальнi питання

     1. Цей Порядок визначає процедуру взаємодiї мiж декларантами, їх представниками, iншими заiнтересованими особами (далi - декларанти або уповноваженi ними особи), Держпродспоживслужбою та iншими державними органами, установами та органiзацiями, уповноваженими на здiйснення дозвiльних або контрольних функцiй щодо перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України, якi передають митним органам вiдповiдно до статтi 197 Митного кодексу України (далi - Кодекс) вiдповiднi дозвiльнi документи та/або вiдомостi про включення (виключення) товару до (з) вiдповiдного реєстру (далi - контролюючi органи), та митними органами з використанням механiзму "єдиного вiкна".

     2. Термiни у цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному в Кодексi.

     3. Кожний контролюючий орган визначає власного адмiнiстратора єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" (далi - веб-портал "Єдине вiкно"), який взаємодiє з головним адмiнiстратором веб-порталу "Єдине вiкно" в Держмитслужбi.

     При цьому адмiнiстратори, визначенi у контролюючому органi, забезпечують в межах своєї компетенцiї функцiонування веб-порталу "Єдине вiкно" та здiйснення контролю за роботою уповноважених посадових осiб вiдповiдного контролюючого органу пiд час використання цими особами веб-порталу "Єдине вiкно".

     4. Веб-портал "Єдине вiкно" може мати додатковi функцiї для зручностi користування, якi запроваджуються головним адмiнiстратором веб-порталу "Єдине вiкно" в Держмитслужбi з урахуванням заявок декларантiв або уповноважених ними осiб, контролюючих та митних органiв, якi користуються веб-порталом "Єдине вiкно", та власних ресурсiв.

     5. У разi функцiонування в контролюючих органах вiдповiдних iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем iнформацiйно-телекомунiкацiйна система митних органiв, до складу якої входить веб-портал "Єдине вiкно", забезпечує можливiсть обмiну iнформацiєю з вiдповiдними системами контролюючих органiв з урахуванням принципу одноразового подання (внесення) декларантами або уповноваженими ними особами, контролюючими та митними органами в електроннiй формi необхiдних документiв та/або вiдомостей.

     6. Веб-портал "Єдине вiкно" забезпечує розмежування доступу до iнформацiї згiдно з компетенцiєю контролюючих органiв пiд час його використання цими органами.

     7. Iдентифiкацiя адмiнiстраторiв та iнших осiб у разi вчинення ними дiй з використанням веб-порталу "Єдине вiкно" здiйснюється з використанням засобiв квалiфiкованого електронного пiдпису або шляхом пiдключення через iнтегровану систему електронної iдентифiкацiї.

Взаємодiя мiж декларантами або уповноваженими ними особами, уповноваженим органом, який проводить заходи офiцiйного контролю, та митними органами пiд час здiйснення уповноваженим органом, митними органами вiдповiдно заходiв офiцiйного контролю, попереднього документального контролю

     8. Взаємодiя мiж декларантами або уповноваженими ними особами, Держпродспоживслужбою як уповноваженим органом, який проводить заходи офiцiйного контролю, та митними органами пiд час здiйснення Держпродспоживслужбою, митними органами вiдповiдно заходiв офiцiйного контролю, попереднього документального контролю до товарiв, якi ввозяться на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту), здiйснюється згiдно з положеннями статтi 319 Кодексу з урахуванням особливостей, наведених у цьому Порядку.

     9. Для забезпечення взаємодiї мiж декларантами або уповноваженими ними особами, Держпродспоживслужбою та митними органами пiд час здiйснення заходiв офiцiйного контролю, попереднього документального контролю використовується набiр даних в електроннiй формi (далi - електронна справа). Кожнiй електроннiй справi пiсля її створення автоматично присвоюється оригiнальний номер. Структура номера визначається Держмитслужбою.

     В електроннiй справi у процесi здiйснення заходiв офiцiйного контролю, попереднього документального контролю накопичується iнформацiя, внесена декларантами або уповноваженими ними особами, посадовими особами Держпродспоживслужби, митних органiв та у випадках, визначених Кодексом, в автоматичному режимi автоматизованою системою митного оформлення, у тому числi:

     електроннi повiдомлення декларантiв або уповноважених ними осiб, посадових осiб Держпродспоживслужби та митних органiв, автоматизованої системи митного оформлення;

     документи та/або вiдомостi, на пiдставi яких проводились заходи офiцiйного контролю, попереднiй документальний контроль;

     данi про осiб Держпродспоживслужби, митних органiв, якi проводили вiдповiдно заходи офiцiйного контролю, попереднiй документальний контроль.

     10. У пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України заходи офiцiйного контролю здiйснюються митними органами шляхом попереднього документального контролю у строки, визначенi частиною четвертою статтi 319 Кодексу, результати якого вносяться посадовою особою митного органу у створену цiєю особою електронну справу.

     У разi припинення посадовою особою митного органу попереднього документального контролю залучення посадової особи Держпродспоживслужби здiйснюється шляхом надсилання митним органом Держпродспоживслужбi створеної митним органом електронної справи.

     Строк залучення посадової особи Держпродспоживслужби розпочинається з моменту отримання цiєю особою електронної справи.

     11. Пiсля отримання Держпродспоживслужбою електронної справи посадова особа цього органу протягом строку, визначеного абзацом першим частини шостої статтi 319 Кодексу, зобов'язана прийняти одне або кiлька рiшень, передбачених зазначеною частиною згаданої статтi Кодексу, та внести до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про прийняте рiшення (прийнятi рiшення), посадову особу Держпродспоживслужби, яка прийняла таке рiшення (такi рiшення), та посадову особу, яка безпосередньо виконуватиме процедури проведення огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) та/або проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо).

     У разi коли за 30 робочих хвилин до закiнчення строку внесення посадовою особою Держпродспоживслужби до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiї згiдно з абзацом першим цього пункту такої iнформацiї не внесено, веб-портал "Єдине вiкно" створює вiдповiдне повiдомлення про наближення закiнчення строку внесення iнформацiї та надсилає його вiдповiдному адмiнiстратору веб-порталу "Єдине вiкно" Держпродспоживслужби.

     У разi невнесення протягом встановленого строку до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiї згiдно з абзацом першим цього пункту веб-портал "Єдине вiкно" в автоматичному режимi формує та надсилає декларанту або уповноваженiй ним особi, митному органу та вiдповiдному адмiнiстратору Держпродспоживслужби електронне повiдомлення про невнесення такої iнформацiї iз зазначенням вiдомостей про посадову особу Держпродспоживслужби, яка повинна була внести таку iнформацiю.

     12. У разi необхiдностi проведення посадовою особою Держпродспоживслужби в пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) та/або проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо) дата i час виконання таких заходiв визначається посадовою особою Держпродспоживслужби за узгодженням iз водiєм або уповноваженою особою та посадовою особою митного органу у строки, зазначенi у частинi шостiй статтi 319 Кодексу.

     Допускається проведення узгодження дати i часу для здiйснення заходiв, зазначених в абзацi першому цього пункту, в усному порядку, про що посадова особа Держпродспоживслужби вносить вiдповiдну iнформацiю до веб-порталу "Єдине вiкно".

     Посадова особа Держпродспоживслужби в пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України, призначена для виконання процедур, зазначених в абзацi першому цього пункту, протягом строку, визначеного абзацом другим пункту 2 частини шостої статтi 319 Кодексу, зобов'язана виконати такi процедури та внести до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про їх виконання.

     У разi коли за 30 хвилин до закiнчення зазначеного в абзацi другому пункту 2 частини шостої статтi 319 Кодексу строку посадова особа Держпродспоживслужби не внесла до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про виконанi процедури, веб-портал "Єдине вiкно" створює вiдповiдне повiдомлення про наближення закiнчення строку внесення iнформацiї та надсилає його вiдповiдному адмiнiстратору веб-порталу "Єдине вiкно" Держпродспоживслужби.

     13. З урахуванням вимог абзацу другого частини п'ятої статтi 331 та частини четвертої статтi 452 Кодексу Держпродспоживслужбi для здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю у пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України та/або в пунктi призначення товарiв на територiї України автоматизованою системою митного оформлення через веб-портал "Єдине вiкно" надсилається електронне повiдомлення з вiдомостями, якi згiдно iз законодавством вносяться до митної декларацiї або iншого документа, що може використовуватися замiсть митної декларацiї вiдповiдно до статтi 94 Кодексу (за винятком вiдомостей про вартiсть товарiв).

     14. Веб-портал "Єдине вiкно" протягом однiєї години пiсля пропуску товарiв через митний кордон України для перемiщення їх до пункту призначення на територiї України чи до пункту вивезення (пропуску) за межi митної територiї України (у разi перемiщення з метою транзиту) автоматично формує та надсилає декларанту або уповноваженiй ним особi електронне повiдомлення, в якому зазначаються:

     оригiнальний номер електронної справи;

     реквiзити митної декларацiї або iншого документа, що може використовуватися замiсть митної декларацiї вiдповiдно до статтi 94 Кодексу, на пiдставi яких здiйснювався пропуск товарiв через митний кордон України;

     дата i час випуску (виїзду) товарiв з пункту пропуску (пункту контролю) через державний кордон України;

     заходи офiцiйного контролю, якi здiйснено у формi попереднього документального контролю у пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України митними органами;

     заходи офiцiйного контролю, якi завершено Держпродспоживслужбою у пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України;

     данi про осiб Держпродспоживслужби, митних органiв, якi проводили вiдповiдно заходи офiцiйного контролю, попереднiй документальний контроль у пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України;

     заходи офiцiйного контролю, якi необхiдно завершити у пунктi призначення на територiї України;

     вичерпний перелiк документiв та/або вiдомостей, якi необхiдно подати Держпродспоживслужбi для завершення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю.

     15. Документи та вiдомостi для проведення заходiв офiцiйного контролю, крiм документiв i вiдомостей, якi згiдно з Кодексом та iншими законами України вносяться до веб-порталу "Єдине вiкно" Держпродспоживслужбою, вносяться до веб-порталу "Єдине вiкно" декларантом або уповноваженою ним особою разом з електронним повiдомленням до або одночасно з поданням митної декларацiї або iншого документа, що може використовуватися замiсть митної декларацiї вiдповiдно до статтi 94 Кодексу, з метою випуску товарiв в обраний митний режим.

     В електронному повiдомленнi декларант або уповноважена ним особа зазначає дату i час, коли товари та документи у пунктi їх призначення на територiї України у присутностi декларанта або уповноваженої ним особи можуть бути пред'явленi Держпродспоживслужбi.

     Зазначене електронне повiдомлення для митного органу є пiдставою для органiзацiї доступу посадових осiб Держпродспоживслужби для проведення огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) та/або проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо), для Держпродспоживслужби - заявою про проведення вiдповiдних процедур вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю.

     У разi прийняття митним органом митної декларацiї або iншого документа, що може використовуватися замiсть митної декларацiї вiдповiдно до статтi 94 Кодексу, веб-портал "Єдине вiкно" створює та надсилає вiдповiдне повiдомлення Держпродспоживслужбi про дату та час прийняття митним органом митної декларацiї або iншого документа, що може використовуватися замiсть митної декларацiї вiдповiдно до згаданої статтi Кодексу.

     16. Веб-портал "Єдине вiкно" пiсля отримання вiд декларанта або уповноваженої ним особи електронного повiдомлення i передбачених документiв та вiдомостей iнформує Держпродспоживслужбу про їх надходження та надає можливiсть посадовiй особi Держпродспоживслужби, яка проводить вiдповiднi заходи офiцiйного контролю товарiв у пунктi їх призначення на територiї України, перегляду:

     iнформацiї про результати проведення заходiв офiцiйного контролю та попереднього документального контролю у пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України;

     даних попереднiх випадкiв здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю товарiв зазначеного декларанта або уповноваженої ним особи (за наявностi).

     Про дату i час надсилання Держпродспоживслужбi повiдомлення декларанта або уповноваженої ним особи i документiв та вiдомостей для проведення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю веб-портал "Єдине вiкно" повiдомляє декларанту або уповноваженiй ним особi.

     17. Протягом строку, визначеного абзацом першим частини дев'ятої статтi 319 Кодексу, посадова особа Держпродспоживслужби, яка проводить вiдповiднi заходи офiцiйного контролю товарiв у пунктi їх призначення на територiї України, зобов'язана прийняти одне або кiлька рiшень, передбачених зазначеною частиною згаданої статтi Кодексу, та внести до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про прийняте рiшення (прийнятi рiшення), посадову особу Держпродспоживслужби, яка прийняла таке рiшення (такi рiшення), та посадову особу, яка безпосередньо виконуватиме процедури проведення огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) та/або проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо).

     У разi прийняття рiшення про необхiднiсть перевiрки оригiналiв документiв на товари, необхiдних для здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю, посадова особа Держпродспоживслужби вносить також до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про вичерпний перелiк таких документiв для перевiрки.

     18. У разi коли посадовою особою Держпродспоживслужби, яка проводить вiдповiднi заходи офiцiйного контролю товарiв у пунктi їх призначення на територiї України, внесено до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про необхiднiсть проведення огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) та/або проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо), строк проведення вiдповiдних процедур у рамках здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю узгоджується з використанням веб-порталу "Єдине вiкно" мiж декларантом або уповноваженою ним особою, Держпродспоживслужбою та митним органом за принципом вибору найближчого можливого строку, але не пiзнiше нiж через вiсiм робочих годин вiд строку, запропонованого декларантом або уповноваженою ним особою.

     Огляд (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) здiйснюються одночасно посадовими особами Держпродспоживслужби, якi проводять вiдповiднi заходи офiцiйного контролю товарiв.

     Обов'язок щодо узгодження з декларантом або уповноваженою ним особою та посадовою особою Держпродспоживслужби дати i часу проведення огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) Держпродспоживслужбою покладається на посадову особу митного органу, у зонi митного контролю якого перебувають товари.

     Iнформацiя про узгодженi декларантом або уповноваженою ним особою та Держпродспоживслужбою дату i час, мiсце проведення огляду (iнспектування) товарiв та/або взяття проб (зразкiв) для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) вноситься посадовою особою митного органу до веб-порталу "Єдине вiкно".

     19. У разi необхiдностi проведення одночасно з оглядом (iнспектуванням) товарiв та/або взяттям проб (зразкiв) для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) Держпродспоживслужбою фiзичного огляду товарiв з метою перевiрки їх вiдповiдностi опису, зазначеному в товаросупровiдних документах, звернення декларанта або уповноваженої ним особи про фiзичний огляд формується шляхом проставлення окремої вiдмiтки в електронному повiдомленнi.

     За зверненням декларанта або уповноваженої ним особи митний орган надає можливiсть здiйснити фiзичний огляд товарiв з метою проведення перевiрки їх вiдповiдностi опису, зазначеному у товаросупровiдних документах, пiд час огляду (iнспектування) товарiв чи взяття проб (зразкiв) для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи) Держпродспоживслужбою.

     20. У разi коли законодавством передбачено проведення в рамках здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю окремих процедур iнших, нiж надання дозволу на випуск товарiв у заявлений митний режим вiдповiдно до мети їх ввезення в Україну, заборона випуску товарiв у заявлений митний режим вiдповiдно до мети їх ввезення в Україну, перевiрка оригiналiв документiв на такi товари, проведення огляду (iнспектування) товарiв, взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи), проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо), за поданням Держпродспоживслужби Держмитслужба забезпечує можливiсть внесення iнформацiї про такi iншi процедури до веб-порталу "Єдине вiкно" з їх однозначною iдентифiкацiєю.

     Такi змiни до веб-порталу "Єдине вiкно" вносяться головним адмiнiстратором веб-порталу "Єдине вiкно" в Держмитслужбi протягом 10 робочих днiв з дня отримання Держмитслужбою вiдповiдного подання вiд Держпродспоживслужби.

     21. У разi коли за 30 робочих хвилин до закiнчення зазначеного в абзацi першому частини дев'ятої статтi 319 Кодексу строку посадова особа Держпродспоживслужби, яка проводить вiдповiднi заходи офiцiйного контролю товарiв у пунктi їх призначення на територiї України, не внесла до веб-порталу "Єдине вiкно" будь-якого рiшення, веб-портал "Єдине вiкно" створює вiдповiдне повiдомлення про наближення закiнчення строку внесення iнформацiї та надсилає його вiдповiдному адмiнiстратору веб-порталу "Єдине вiкно" Держпродспоживслужби.

     22. Випуск у вiдповiдний митний режим (крiм митного режиму транзиту) товарiв, якi в разi ввезення на митну територiю України пiдлягають вiдповiдним заходам офiцiйного контролю, здiйснюється за умови наявностi в єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi митних органiв iнформацiї про надання дозволу на випуск цих товарiв у заявлений митний режим вiдповiдно до мети їх ввезення в Україну за результатами проведення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю Держпродспоживслужбою, крiм випадкiв закiнчення встановлених статтею 255 Кодексу строкiв митного оформлення товарiв.

     Якщо на момент закiнчення встановлених статтею 255 Кодексу строкiв митного оформлення в єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi митних органiв вiдсутня iнформацiя про надання Держпродспоживслужбою за результатами проведення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю дозволу на випуск товарiв у заявлений митний режим вiдповiдно до мети їх ввезення в Україну та про заборону Держпродспоживслужбою випуску товарiв у заявлений митний режим вiдповiдно до мети їх ввезення в Україну, митний орган завершує митне оформлення цих товарiв iз дотриманням строкiв, встановлених статтею 255 Кодексу. Зазначенi вимоги не застосовуються до товарiв, визнаних гуманiтарною допомогою вiдповiдно до Закону України "Про гуманiтарну допомогу".

     Випуск у митний режим транзиту товарiв, якi в разi ввезення на митну територiю України пiдлягають вiдповiдним заходам офiцiйного контролю, здiйснюється на пiдставi iнформацiї, що мiститься в єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi митних органiв, про надання дозволу на:

     пропуск таких товарiв через митний кордон України для перемiщення їх до пункту призначення на територiї України; або

     пропуск таких товарiв через митний кордон України для перемiщення їх до пункту вивезення (пропуску) за межi митної територiї України; або

     випуск таких товарiв у заявлений митний режим вiдповiдно до мети їх ввезення в Україну в пунктi пропуску (пунктi контролю) через державний кордон України.

     Iнформацiя про випуск товарiв у вiдповiдний митний режим вноситься до веб-порталу "Єдине вiкно" автоматизованою системою митного оформлення в автоматичному режимi.

     Веб-портал "Єдине вiкно" повiдомляє посадовiй особi та вiдповiдному адмiнiстратору Держпродспоживслужби про автоматично сформоване рiшення щодо здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю шляхом надсилання окремого електронного повiдомлення.

     23. Режим роботи Держпродспоживслужби у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України та пунктах призначення на територiї України повинен бути узгоджений з режимом роботи вiдповiдного пiдроздiлу митного органу.

     Для формування рiшень про здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю з використанням веб-порталу "Єдине вiкно" у пунктах призначення на територiї України робочими годинами є час (крiм вихiдних, святкових i неробочих днiв):

     понедiлок - четвер - з 9 до 13 години та з 13 години 45 хвилин до 18 години;

     п'ятниця - з 9 до 13 години та з 13 години 45 хвилин до 16 години 45 хвилин.

     У пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України формування рiшень про здiйснення вiдповiдних заходiв офiцiйного контролю з використанням веб-порталу "Єдине вiкно" здiйснюється цiлодобово.

     24. У разi необхiдностi проведення додаткової обробки товарiв (фумiгацiї, знезараження, нанесення вiдповiдного маркування тощо), передбачених частинами шостою та дев'ятою статтi 319 Кодексу, заходи iз проведення такої обробки можуть здiйснювати уповноваженi пiдприємства, якi залучаються для проведення таких заходiв Держпродспоживслужбою чи декларантом або уповноваженою ним особою.

Взаємодiя мiж уповноваженими державними органами та Держмитслужбою, декларантами або уповноваженими ними особами у разi встановлення уповноваженими державними органами заборон на перемiщення у вiдповiдному напрямку товарiв через митний кордон України

     25. У разi встановлення посадовою особою Держпродспоживслужби вiдповiдно до закону заборони на iмпорт в Україну, транзит через митну територiю України товарiв, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, у зв'язку iз спалахом на територiї iншої країни або її окремої частини хвороби вiдповiдальна посадова особа цього державного органу, використовуючи iнформацiю, отриману вiд Держмитслужби стосовно кодiв товарiв згiдно з УКТЗЕД, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, вносить до веб-порталу "Єдине вiкно" iнформацiю про:

     напрямок перемiщення товарiв через митний кордон України (ввезення на митну територiю України (iмпорт), транзит через митну територiю України товарiв);

     назву хвороби;

     товари, якi пiдпадають пiд заборону;

     коди зазначених товарiв згiдно з УКТЗЕД;

     назву країни та її вiдповiдний лiтерний код згiдно iз встановленими законодавством вимогами;

     назву територiї країни згiдно з адмiнiстративним подiлом (за наявностi);

     строк дiї заборони (за наявностi);

     особливi умови, за яких заборона не застосовується (за наявностi).

     26. У разi скасування посадовою особою Держпродспоживслужби заборони на iмпорт в Україну, транзит через митну територiю України товарiв, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, вiдповiдальна посадова особа цього державного органу вносить iнформацiю про це до веб-порталу "Єдине вiкно" в день скасування такої заборони. Дата скасування такої заборони вiдображається в iнформацiйних ресурсах веб-порталу "Єдине вiкно".

     27. Iнформацiя про встановлення або скасування заборони на iмпорт в Україну, транзит через митну територiю України товарiв, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, внесенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, у зв'язку iз спалахом на територiї iншої країни або її окремої частини вiдповiдної хвороби розмiщується на веб-порталi "Єдине вiкно" для її використання декларантами або уповноваженими ними особами.

     28. Вiдомостi про встановлення та скасування заборони на перемiщення у вiдповiдному напрямку товарiв через митний кордон України, внесенi до веб-порталу "Єдине вiкно", не потребують надсилання їх у паперовiй формi до Держмитслужби.

Взаємодiя мiж контролюючими органами, Держмитслужбою, декларантами або уповноваженими ними особами у разi передавання контролюючими органами дозвiльних документiв або вiдомостей про наявнiсть (вiдсутнiсть) товару у вiдповiдному реєстрi

     29. Контролюючi органи вносять до веб-порталу "Єдине вiкно" у формi електронних документiв, на якi накладено квалiфiкований електронний пiдпис, вiдповiднi дозвiльнi документи (крiм документiв, що мiстять таємну iнформацiю) та/або вiдомостi про включення (виключення) товару до (з) вiдповiдного реєстру в день видачi таких документiв або включення (виключення) товару до (з) вiдповiдного реєстру.

     Замiсть дозвiльного документа, що мiстить таємну iнформацiю, вiдповiдним контролюючим органом у формi електронного документа, на який накладено квалiфiкований електронний пiдпис, передаються вiдкритi вiдомостi про такий документ: назва (тип) документа, ким виданий (орган, установа, органiзацiя), ступiнь секретностi, дата видачi, реєстрацiйний номер.

     30. Iнформацiя про переданi контролюючими органами до веб-порталу "Єдине вiкно" вiдповiднi дозвiльнi документи (крiм документiв, що мiстять таємну iнформацiю), вiдомостi про включення (виключення) товару до (з) вiдповiдного реєстру, вiдкритi вiдомостi про вiдповiднi дозвiльнi документи, що мiстять таємну iнформацiю, розмiщується на веб-порталi "Єдине вiкно" для її використання декларантами або уповноваженими ними особами з наданням права доступу до такої iнформацiї для тих декларантiв або уповноважених ними осiб, яких така iнформацiя стосується.

Взаємодiя мiж Держмитслужбою та контролюючими органами у разi iнформування Держмитслужбою контролюючих органiв про здiйснення митних формальностей на пiдставi вiдповiдних дозвiльних документiв або вiдомостей про наявнiсть (вiдсутнiсть) товару у вiдповiдному реєстрi

     31. Iнформування Держмитслужбою з використанням веб-порталу "Єдине вiкно" вiдповiдних контролюючих органiв про здiйснення митних формальностей на пiдставi вiдповiдних дозвiльних документiв або вiдомостей про наявнiсть (вiдсутнiсть) товару у вiдповiдному реєстрi шляхом надання iнформацiї про товари, перемiщенi через митний кордон України за вiдповiдний перiод, здiйснюється на регулярнiй основi.

     Перiодичнiсть надання iнформацiї визначається вiдповiдним контролюючим органом, якому така iнформацiя надається, та Держмитслужбою.

     32. Держмитслужбою надається така iнформацiя про товари, перемiщенi через митний кордон України:

     вiдомостi про дозвiльний документ або реєстр, на пiдставi яких здiйснено митнi формальностi;

     митний режим, у який помiщувались товари;

     вiдомостi про декларанта, вiдправника, одержувача товарiв;

     найменування країни походження товарiв (за наявностi);

     найменування країни вiдправлення товарiв;

     найменування країни призначення товарiв;

     найменування товару;

     код товару згiдно з УКТЗЕД;

     вiдомостi про кiлькiсть товару в кiлограмах (вага брутто та вага нетто) та в iнших одиницях вимiру, випущеного у вiдповiдний митний режим на пiдставi дозвiльного документа або вiдомостей про наявнiсть (вiдсутнiсть) товару у вiдповiдному реєстрi.

     33. Iнформацiя про здiйснення митних формальностей на пiдставi вiдповiдних дозвiльних документiв або вiдомостей про наявнiсть (вiдсутнiсть) товару у вiдповiдному реєстрi надається тим контролюючим органам, якi вносили до веб-порталу "Єдине вiкно" такi документи або вiдомостi.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 жовтня 2020 р. N 971

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2016 р. N 364 "Деякi питання реалiзацiї принципу "єдиного вiкна" пiд час здiйснення митного, санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарно-санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного, радiологiчного та iнших видiв державного контролю" (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 46, ст. 1667).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2017 р. N 878 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2016 р. N 364" (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 95, ст. 2900).

     3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 сiчня 2018 р. N 44 "Про внесення змiн до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 р. N 1031 i вiд 25 травня 2016 р. N 364" (Офiцiйний вiсник України, 2018 р., N 14, ст. 478).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.