ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України та iнших законодавчих актiв України щодо вдосконалення законодавства на перiод дiї воєнного стану

     У зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї проти України Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) такi змiни:

     1. Пункт 12.3 статтi 12 доповнити пiдпунктом 12.3.8 такого змiсту:

     "12.3.8. На перiод дiї воєнного чи надзвичайного стану сiльськi, селищнi, мiськi ради та ради об'єднаних територiальних громад, що створенi згiдно iз законом та перспективним планом формування територiй громад, мають право приймати рiшення про встановлення мiсцевих податкiв та/або зборiв та податкових пiльг iз сплати мiсцевих податкiв та/або зборiв без застосування процедур, передбачених Законом України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi". У разi введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих мiсцевостях України положення цього пiдпункту поширюється виключно на представницькi органи територiальних громад вiдповiдних адмiнiстративно-територiальних одиниць, на територiї яких введено воєнний чи надзвичайний стан".

     2. Пункт 102.9 статтi 102 пiсля слiв "надзвичайного стану" доповнити словами "що вводиться в Українi".

     3. У роздiлi XX "Перехiднi положення":

     1) пiдроздiл 1 доповнити пунктом 23 такого змiсту:

     "23. Тимчасово, починаючи з 1 квiтня 2022 року та у перiод дiї воєнного стану, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, положення пiдпункту 165.1.24 пункту 165.1 статтi 165 Податкового кодексу України застосовуються з урахуванням таких особливостей:

     доходи, отриманi вiд продажу платником податку особi, яка вiдповiдно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сiльськогосподарської продукцiї, що вирощена, вiдгодована, виловлена, зiбрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фiзичною особою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом пiд час їх нарахування (виплати);

     податковi агенти у податковому розрахунку, подання якого передбачено пiдпунктом "б" пункту 176.2 статтi 176 цього Кодексу, вiдображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звiтному податковому перiодi доходiв, отриманих фiзичними особами вiд продажу особi, яка вiдповiдно до цього Кодексу має статус податкового агента власної сiльськогосподарської продукцiї, та загальну суму утриманого з них податку. При цьому в податковому розрахунку не зазначається iнформацiя про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також вiдомостi про фiзичну особу - платника податку, яка одержала дохiд вiд продажу особi, яка вiдповiдно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сiльськогосподарської продукцiї";

     2) третє речення абзацу другого пункту 82 пiдроздiлу 2 виключити;

     3) у пунктi 9 пiдроздiлу 8:

     абзац п'ятий пiдпункту 9.3 пiсля слiв "до 20 лiтрiв" доповнити словами "iмпорту автомобiлiв легкових, кузовiв до них, причепiв та напiвпричепiв, мотоциклiв, транспортних засобiв, призначених для перевезення 10 осiб i бiльше, транспортних засобiв для перевезення вантажiв";

     пiдпункт 9.4 доповнити словами "визначеного вiдповiдно до статтi 292 цього Кодексу";

     пiдпункти 9.5 - 9.8 викласти в такiй редакцiї:

     "9.5. Платники єдиного податку третьої групи, якi використовують особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, звiльняються вiд обов'язку нарахування та сплати податку на додану вартiсть за операцiями з постачання товарiв, робiт та послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, та при ввезеннi товарiв на митну територiю України, а також вiд подання податкової звiтностi з податку на додану вартiсть, а їх реєстрацiя платником податку на додану вартiсть є призупиненою.

     Звiльнення вiд оподаткування, встановлене цим пiдпунктом, не застосовується до операцiй iз ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту та з постачання на митнiй територiї України товарiв, якi мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством, або ввозяться з територiї держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої територiї України, визначеної такою згiдно iз законом.

     Пiд призупиненням реєстрацiї платником податку на додану вартiсть для цiлей цього пункту розумiється, що для платникiв єдиного податку третьої групи, якi використовують особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, призупиняються права та обов'язки, встановленi роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX цього Кодексу (у тому числi щодо формування податкового кредиту) на перiод використання особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом.

     Операцiї, здiйсненi платником єдиного податку третьої групи, який використовує особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, вважаються такими, що не є об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть.

     Для осiб, реєстрацiя яких платником податку на додану вартiсть є призупиненою вiдповiдно до цього пункту, обрахунок показникiв, визначених статтею 2001 цього Кодексу, призупиняється на перiод використання особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом.

     Не враховуються в обрахунку показника SНаклОтр суми податку на додану вартiсть за отриманими платником податку на додану вартiсть податковими накладними та/або розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в Єдиному реєстрi податкових накладних, що складенi за операцiями, дата виникнення податкових зобов'язань за якими припадає (припадала) на перiод, протягом якого платник податку застосовував спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом.

     9.6. Податковий (звiтний) перiод для платникiв єдиного податку третьої групи, якi використовують особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, дорiвнює календарному мiсяцю.

     Сума податкового зобов'язання, зазначена платником податку в поданiй ним податковiй декларацiї, пiдлягає сплатi протягом 10 календарних днiв, що настають за останнiм днем вiдповiдного граничного строку, передбаченого пiдпунктом 9.7 цього пункту для подання податкової декларацiї.

     9.7. Платники єдиного податку третьої групи, якi використовують особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, подають до контролюючого органу податкову декларацiю платника єдиного податку у строки, встановленi для мiсячного податкового (звiтного) перiоду, крiм випадкiв, передбачених цих пунктом.

     Платники єдиного податку третьої групи - фiзичнi особи, якi використовують особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, - у разi визначення єдиного соцiального внеску подають звiтнiсть за звiтний перiод - грудень як податкову декларацiю платника єдиного податку за IV квартал податкового (звiтного) року, в якiй розраховують зобов'язання платникiв єдиного податку наростаючим пiдсумком та зазначають вiдомостi про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого i сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорiї платникiв.

     Платники єдиного податку третьої групи, якi використовують особливостi оподаткування, встановленi цим пунктом, що зобов'язанi визначити загальне мiнiмальне податкове зобов'язання платникiв єдиного податку, подають звiтнiсть за звiтний перiод - грудень як податкову декларацiю платника єдиного податку за IV квартал податкового (звiтного) року, в якiй розраховують зобов'язання платникiв єдиного податку наростаючим пiдсумком, загальне мiнiмальне податкове зобов'язання.

     9.8. Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими цим пунктом, суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву. При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попереднiй календарний рiк.

     Суб'єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими цим пунктом:

     з 1 квiтня 2022 року - у разi подання заяви до 1 квiтня 2022 року;

     з наступного робочого дня пiсля подання заяви - у разi подання заяви починаючи з 1 квiтня 2022 року.

     Зареєстрованi в установленому законом порядку суб'єкти господарювання (новостворенi), якi протягом 10 днiв з дня державної реєстрацiї подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрацiї";

     пiдпункт 9.9 доповнити абзацами такого змiсту:

     "За товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартiсть до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, якi використанi (поставленi, реалiзованi) платником єдиного податку третьої групи в перiод застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, в операцiях, що не є об'єктом оподаткування, платник податку на додану вартiсть зобов'язаний не пiзнiше останнього дня звiтного перiоду, в якому здiйснено вiдновлення його реєстрацiї платником податку на додану вартiсть, нарахувати податковi зобов'язання вiдповiдно до пункту 198.5 статтi 198 цього Кодексу.

     База оподаткування при нарахуваннi податкових зобов'язань вiдповiдно до абзацу четвертого цього пiдпункту за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартостi, що склалася станом на початок звiтного (податкового) перiоду, протягом якого здiйснюються такi операцiї (у разi вiдсутностi облiку необоротних активiв - виходячи iз звичайної цiни), а за товарами/послугами - виходячи з вартостi їх придбання";

     доповнити пiдпунктом 9.11 такого змiсту:

     "9.11. Платники податку на прибуток пiдприємств (у тому числi платники податку, у яких рiчний дохiд вiд будь-якої дiяльностi (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за показниками Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) за попереднiй рiчний звiтний перiод, не перевищує 40 мiльйонiв гривень), якi прийняли рiшення про перехiд на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими цим пунктом, або вiдмовилися вiд використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, подають податкову декларацiю з податку на прибуток пiдприємств за той перiод (перiоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток пiдприємств";

     4) у пунктi 69 пiдроздiлу 10:

     у пiдпунктi 69.1 слова "трьох мiсяцiв" замiнити словами "шести мiсяцiв";

     пiдпункт 69.2 пiсля абзацу третього доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "камеральних перевiрок податкових декларацiй платникiв єдиного податку четвертої групи".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий i п'ятий вважати вiдповiдно абзацами п'ятим i шостим;

     пiдпункт 69.16 викласти в такiй редакцiї:

     "69.16. Тимчасово, з 1 сiчня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, не нараховується та не сплачується екологiчний податок платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облiк) за мiсцем розмiщення стацiонарних джерел забруднення, за утворення радiоактивних вiдходiв та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв на територiях, на яких ведуться (велися) бойовi дiї, та на територiях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Росiйської Федерацiї.

     Перелiк територiй, на яких ведуться (велися) бойовi дiї, та територiй, тимчасово окупованих збройними формуваннями Росiйської Федерацiї, визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     доповнити пiдпунктами 69.22 - 69.26 такого змiсту:

     "69.22. Тимчасово положення статтi 266 цього Кодексу застосовуються з урахуванням таких особливостей:

     за 2021 та 2022 податковi (звiтнi) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, вiдмiнне вiд земельної дiлянки, за об'єкти житлової нерухомостi, у тому числi їх частки, якi перебувають у власностi фiзичних осiб, що розташованi на територiях, на яких ведуться (велися) бойовi дiї, або на територiях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Росiйської Федерацiї, та за об'єкти житлової нерухомостi, що стала непридатною для проживання у зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї проти України;

     за перiод з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, вiдмiнне вiд земельної дiлянки, за об'єкти житлової нерухомостi, у тому числi їх частки, якi перебувають у власностi юридичних осiб, що розташованi на територiях, на яких ведуться (велися) бойовi дiї, або на територiях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Росiйської Федерацiї, та за об'єкти житлової нерухомостi, що стала непридатною для проживання у зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї проти України;

     тимчасово, на перiод з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, вiдмiнне вiд земельної дiлянки, за об'єкти нежитлової нерухомостi, у тому числi їх частки, що розташованi на територiях, на яких ведуться (велися) бойовi дiї, або на територiях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Росiйської Федерацiї. При цьому платники податку - юридичнi особи протягом шести календарних мiсяцiв пiсля мiсяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, мають право подати уточнюючу податкову декларацiю, в якiй вiдображаються змiни розмiру податкового зобов'язання з податку на нерухоме майно, вiдмiнне вiд земельної дiлянки, за вiдповiдний податковий перiод. Для платникiв податку - фiзичних осiб контролюючий орган самостiйно обчислює податкове зобов'язання за перiод з 1 сiчня по 1 березня 2022 року.

     Перелiк територiй, на яких ведуться (велися) бойовi дiї та територiй тимчасово окупованих збройними формуваннями Росiйської Федерацiї, визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Порядок визнання об'єктiв житлової нерухомостi такими, що непридатнi для проживання у зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї проти України, визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     69.23. Тимчасово, з 1 квiтня 2022 року на перiод дiї воєнного стану на територiї України звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з ввезення товарiв на митну територiю України у митному режимi iмпорту суб'єктами господарювання, якi зареєстрованi платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крiм фiзичних та юридичних осiб, якi обрали ставку єдиного податку, визначену пiдпунктом 1 пункту 293.3 статтi 293 цього Кодексу.

     69.24. Тимчасово, з 1 квiтня 2022 року на перiод дiї воєнного стану на територiї України звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, акцизним податком операцiї з ввезення фiзичними особами на митну територiю України автомобiлiв легкових, кузовiв до них, причепiв та напiвпричепiв, мотоциклiв, транспортних засобiв, призначених для перевезення 10 осiб i бiльше, транспортних засобiв для перевезення вантажiв у митному режимi iмпорту.

     69.25. Звiльнення вiд оподаткування, встановлене пiдпунктами 69.23 та 69.24 цього пункту, не застосовується до операцiй з ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту товарiв, якi мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством, або ввозяться з територiї держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої територiї України, визначеної такою згiдно iз законом.

     69.26. На перiод дiї воєнного, надзвичайного стану платники податкiв мають право подавати до контролюючого органу податкову декларацiю та iншi документи в паперовiй формi".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1) у Митному кодексi України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., NN 44 - 48, ст. 552):

     статтю 197 доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. Пропуск на митну територiю України та/або випуск вiдповiдно до заявленої мети на митнiй територiї України товарiв, якi за кодом згiдно з УКТЗЕД та описом можуть належати, але за своїми характеристиками та фiзико-хiмiчними властивостями не належать до: культурних цiнностей; наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорiв; радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв, заборонених до ввезення та застосування на територiї України; товарiв вiйськового призначення чи товарiв подвiйного використання; небезпечних вiдходiв; агрохiмiкатiв та пестицидiв, що пiдлягають державнiй реєстрацiї; об'єктiв, торгiвля якими пiдпадає пiд регулювання Конвенцiї про мiжнародну торгiвлю видами дикої фауни i флори, що перебувають пiд загрозою зникнення; генетично модифiкованих органiзмiв або продукцiї, виробленої iз застосуванням генетично модифiкованих органiзмiв; таких, що мiстять озоноруйнiвнi речовини, здiйснюються митними органами на пiдставi заяви декларанта або уповноваженої ним особи про незастосування до таких товарiв встановлених вiдповiдними законами заборон та/або обмежень.

     Зазначена в абзацi першому цiєї частини заява вноситься декларантом або уповноваженою ним особою до митної декларацiї у виглядi коду, визначеного центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику, та засвiдчує факти, якi мають юридичне значення";

     абзац перший частини першої статтi 3371 доповнити словами "у тому числi достовiрнiсть iнформацiї, викладеної в заявi декларанта або уповноваженої ним особи до митної декларацiї, про те, що задекларованi товари за своєю характеристикою та фiзико-хiмiчними властивостями не належать до культурних цiнностей, наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорiв, радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв, заборонених до ввезення та застосування на територiї України, товарiв вiйськового призначення або товарiв подвiйного використання, небезпечних вiдходiв, агрохiмiкатiв та пестицидiв, що пiдлягають державнiй реєстрацiї, об'єктiв, торгiвля якими пiдпадає пiд регулювання Конвенцiї про мiжнародну торгiвлю видами дикої фауни i флори, що перебувають пiд загрозою зникнення, генетично модифiкованими органiзмами або продукцiєю, виробленою iз застосуванням генетично модифiкованих органiзмiв, не мiстять озоноруйнiвних речовин";

     у роздiлi XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення":

     у пунктi 41:

     в абзацах першому - четвертому слова "у Донецькiй та Луганськiй областях, що здiйснюються шляхом проведення операцiї Об'єднаних сил (ООС)" виключити;

     в абзацi третьому слова "Обсяги ввезення зазначених товарiв визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України" виключити;

     доповнити пунктами 911 - 914 такого змiсту:

     "911. Установити, що тимчасово, на перiод з дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та iнших законодавчих актiв України щодо вдосконалення законодавства на перiод дiї воєнного стану", але не ранiше 1 квiтня 2022 року, до припинення чи скасування воєнного стану на територiї України, пропуск та митне оформлення товарiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України для вiльного обiгу, здiйснюється з урахуванням таких особливостей:

     1) звiльняються вiд оподаткування ввiзним митом:

     товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України пiдприємствами для вiльного обiгу, крiм спирту етилового та iнших спиртових дистилятiв, алкогольних напоїв, пива (крiм квасу "живого" бродiння), тютюнових виробiв, тютюну, промислових замiнникiв тютюну, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах;

     автомобiлi легковi, кузови до них, причепи та напiвпричепи, мотоцикли, транспортнi засоби, призначенi для перевезення 10 осiб i бiльше, транспортнi засоби для перевезення вантажiв, якi ввозяться громадянами на митну територiю України для вiльного обiгу.

     Звiльнення вiд оподаткування ввiзним митом, передбачене цим пiдпунктом, не поширюється на товари, якi мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством, або ввозяться з територiї держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої територiї України, визначеної такою згiдно iз законом;

     2) пiд час ввезення (пересилання) пiдприємствами - зареєстрованими платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крiм пiдприємств, якi обрали ставку єдиного податку, визначену пiдпунктом 1 пункту 293.3 статтi 293 Податкового кодексу України, на митну територiю України товарiв їх декларування для помiщення в митний режим iмпорту може здiйснюватися шляхом подання попередньої митної декларацiї, яка мiстить всю необхiдну iнформацiю для випуску товарiв вiдповiдно до частини п'ятої статтi 259 цього Кодексу;

     3) за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України дозволяється пропуск через митний кордон України та/або випуск вiдповiдно до заявленої мети окремих товарiв, щодо яких вiдповiдними законами встановленi обмеження щодо їх перемiщення через митний кордон України, без надання вiдповiдних дозвiльних документiв та/або за вiдсутностi вiдомостей про включення (виключення) таких товарiв до (з) вiдповiдного реєстру у формi електронних документiв, засвiдчених електронним цифровим пiдписом, якi пiдтверджують дотримання встановлених обмежень щодо перемiщення таких товарiв через митний кордон України, якщо використання таких дозвiльних документiв та/або вiдомостей для здiйснення митних формальностей передбачено законами України. Звiльнення вiд подання дозвiльних документiв та/або вiдомостей, якi пiдтверджують дотримання встановлених обмежень щодо перемiщення таких товарiв через митний кордон України для здiйснення митних формальностей не означає звiльнення вiд дотримання встановлених вiдповiдними законами заборон та/або обмежень щодо використання та/або обiгу вiдповiдних товарiв на митнiй територiї України.

     Положення абзацу першого цього пiдпункту не застосовуються до товарiв, якi мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством, або ввозяться з територiї держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої територiї України, визначеної такою згiдно iз законом, наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорiв, товарiв вiйськового призначення або товарiв подвiйного використання, радiоактивних матерiалiв, небезпечних вiдходiв;

     4) митне оформлення товарiв, зазначених у пiдпунктi 2 цього пункту, завершується в найкоротший можливий строк, але не бiльше як одна робоча година з моменту пред'явлення митному органу товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що пiдлягають митному оформленню (якщо згiдно з цим Кодексом товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення пiдлягають пред'явленню), подання митної декларацiї або документа, який вiдповiдно до законодавства її замiнює;

     5) плата за виконання митних формальностей митними органами поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для них, iз заiнтересованих осiб не справляється.

     912. Установити, що тимчасово, на перiод до припинення чи скасування воєнного, надзвичайного стану на територiї України:

     1) документальнi перевiрки дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числi щодо своєчасностi, достовiрностi, повноти нарахування та сплати митних платежiв, не розпочинаються, а розпочатi перевiрки зупиняються. Акти (довiдки) про результати документальних перевiрок, зустрiчних звiрок, заперечення до актiв перевiрок та податковi повiдомлення-рiшення не надсилаються (не вручаються);

     2) зупиняється перебiг строкiв, визначених частиною четвертою статтi 45, частиною другою статтi 46, частиною четвертою статтi 48, статями 55, 125, 204, 240, частиною шостою статтi 244, частиною тринадцятою статтi 264, частиною другою статтi 269, частинами п'ятою i шостою статтi 299, частиною восьмою статтi 313, частиною четвертою статтi 321, частиною шостою статтi 334 цього Кодексу;

     3) митнi органи за заявою декларанта або уповноваженої ним особи можуть приймати рiшення про продовження строкiв (включаючи граничнi), визначених цим Кодексом, крiм тих, перебiг яких зупинено пiдпунктом 2 цього пункту;

     4) митнi формальностi, якi вiдповiдно до цього Кодексу пiдлягали чи пiдлягають виконанню митним органом, яким за рiшенням центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, не виконуються завдання, покладенi на митнi органи, у зв'язку з веденням воєнного, надзвичайного стану, можуть виконуватися iншим митним органом, у тому числi без пред'явлення таких товарiв цьому митному органу, за координацiї центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику. Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, надає роз'яснення пiдприємствам i митним органам, координує роботу митних органiв щодо виконання таких формальностей iншими митними органами, у тому числi з питань застосування iнформацiйних, телекомунiкацiйних та iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем i засобiв їх забезпечення;

     5) Кабiнет Мiнiстрiв України може встановлювати:

     категорiї товарiв, щодо яких митними органами не здiйснюються заходи зi сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi, передбаченi роздiлом XIV цього Кодексу;

     випадки, у яких заборони та обмеження, встановленi статтями 196 та 197 цього Кодексу, не застосовуються, крiм випадкiв, якщо такi заборони та обмеження встановленi мiжнародним договором України, згода на обов'язковiсть якого надана Верховною Радою України;

     особливостi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, якi пiдлягають державному експортному контролю;

     особливостi застосування статтi 319 цього Кодексу;

     6) перебування на облiку в митних органах осiб-нерезидентiв вiдповiдно до частини першої статтi 455 цього Кодексу не вимагається.

     913. Установити, що тимчасово на перiод дiї воєнного, надзвичайного стану на територiї України продовження строку реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi здiйснюється вiдповiдним програмно-iнформацiйним комплексом єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв України в автоматичному режимi.

     914. Тимчасово, на перiод до припинення чи скасування воєнного, надзвичайного стану на територiї України, декларування товарiв, зазначених у пунктi 41 пiдроздiлу 5 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, що ввозяться на митну територiю України для вiльного обiгу, може здiйснюватися шляхом подання попередньої митної декларацiї, яка мiстить всю необхiдну iнформацiю для випуску товарiв вiдповiдно до частини п'ятої статтi 259 цього Кодексу. При цьому доставка та пред'явлення цих товарiв митному органу, яким оформлена така попередня митна декларацiя, не є обов'язковими";

     2) статтю 2 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 23, ст. 148 iз наступними змiнами) доповнити частиною третьою такого змiсту:

     "Кабiнет Мiнiстрiв України може встановлювати перелiк товарiв, на мiжнароднi передачi яких не поширюється дiя цього Закону у перiод дiї воєнного стану на територiї України";

     3) статтю 18 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 46, ст. 345 iз наступними змiнами) доповнити частиною такого змiсту:

     "Тимчасово, на перiод дiї воєнного стану та/або надзвичайного стану, спирт етиловий, що використовується як лiкарський засiб, та спиртовi або водно-спиртовi настої реалiзуються вроздрiб лише через аптеки у флаконах з медичного скла або у пластикових флаконах та банках медичного призначення з об'ємом вмiсту лiкарського засобу не бiльше 100 сантиметрiв кубiчних, крiм таких лiкарських засобiв, як бальзами".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України невiдкладно забезпечити перегляд та приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їхнiх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     4. Установити, що до порядку пiдготовки та прийняття нормативно-правових актiв, що приймаються на виконання вимог цього Закону, не застосовуються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

     5. Центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, забезпечити доведення до центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, iнформацiї про зареєстрованих платникiв єдиного податку першої, другої та третьої групи, крiм фiзичних та юридичних осiб, якi обрали ставку єдиного податку, визначену пiдпунктом 1 пункту 293.3 статтi 293 Податкового кодексу України, з метою забезпечення виконання пiдпункту 69.23 пункту 69 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
24 березня 2022 року
N 2142-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.