ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актiв України щодо застосування режиму експортного забезпечення на перiод дiї воєнного, надзвичайного стану

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Пiдрздiл 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) доповнити пунктом 91 такого змiсту:

     "91. Установити, що до припинення чи скасування воєнного або надзвичайного стану в Українi оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту товарiв, до яких вiдповiдно до статтi 191 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" застосовано режим експортного забезпечення, здiйснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

     91.1. Вимогою для обов'язкової реєстрацiї осiб як платникiв податку є придбання/постачання товарiв для використання в операцiях, до яких застосовується режим експортного забезпечення.

     91.2. Операцiї з вивезення за межi митної територiї України товарiв, до яких застосовано режим експортного забезпечення, щодо яких не завершено валютний нагляд за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв, оподатковуються за ставкою податку, визначеною пунктом 193.1 статтi 193 цього Кодексу для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України.

     Платник податку з метою вивезення за межi митної територiї України товарiв, до яких застосовується режим експортного забезпечення, зобов'язаний скласти податкову накладну (за ставкою податку, визначеною для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України) та зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних до дати подання митної декларацiї для митного оформлення такої операцiї. У такому разi подальше вивезення вiдповiдних товарiв пiсля складення податкової накладної за ставкою, визначеною для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України, не вважатиметься окремою оподатковуваною операцiєю у розумiннi пiдпункту "г" пункту 185.1 статтi 185 цього Кодексу i не дає права на застосування передбаченої пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу ставки податку до завершення вiдповiдно до законодавства банком, що обслуговує платника податку, здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту товарiв та за умови, що рiзниця мiж фактурною та митною вартiстю вiдповiдних товарiв, зазначених у митних декларацiях, на пiдставi яких такi товари були фактично вивезенi за межi митної територiї України, не є вiд'ємною.

     Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, надає центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, iнформацiю про реєстрацiю податкової накладної, складеної за операцiєю, до якої застосовується режим експортного забезпечення, в Єдиному реєстрi податкових накладних у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику.

     Реєстрацiя складеної вiдповiдно до вимог цього пiдпункту податкової накладної в Єдиному реєстрi податкових накладних не може бути зупинена вiдповiдно до вимог пункту 201.16 статтi 201 цього Кодексу.

     91.3. Пiсля завершення банком, що обслуговує платника податку, здiйснення валютного нагляду за дотриманням граничних строкiв розрахункiв вiдповiдно до законодавства України платник податкiв складає розрахунок коригування на пiдставi пiдпункту 91.4 цього пункту для застосування ставки, визначеної пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу.

     Банк протягом трьох робочих днiв, наступних за днем завершення здiйснення валютного нагляду за дотриманням граничних строкiв розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту товарiв, до яких застосовано режим експортного забезпечення, передає центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, повiдомлення про таке завершення у виглядi електронного документа з дотриманням вимог законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг" та "Про електроннi довiрчi послуги". Порядок подання та форма повiдомлення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику.

     Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, не пiзнiше наступного робочого дня пiсля отримання вiд банку повiдомлення про завершення здiйснення валютного нагляду за дотриманням граничних строкiв розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту товарiв, до яких застосовано режим експортного забезпечення, надсилає платнику податку таке повiдомлення до електронного кабiнету.

     Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, для забезпечення виконання банками вимог цього пiдпункту зобов'язаний надавати банкам, що обслуговують операцiї з експорту товарiв, до яких застосовано режим експортного забезпечення, наявну у нього iнформацiю щодо митного оформлення операцiй з експорту таких товарiв, включаючи iнформацiю про експортера, його контрагента-нерезидента, код УКТ ЗЕД товару, що експортується.

     91.4. Розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за операцiєю з вивезення за межi митної територiї України товарiв, до яких застосовується режим експортного забезпечення, складається та пiдлягає реєстрацiї в Єдиному реєстрi податкових накладних:

     а) у зв'язку iз застосуванням ставки, передбаченої пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу, - пiсля завершення банком, що обслуговує платника податку, здiйснення валютного нагляду за такою операцiєю вiдповiдно до законодавства України та за умови, що рiзниця мiж фактурною та митною вартiстю вiдповiдних товарiв, зазначених у митних декларацiях, на пiдставi яких такi товари були фактично вивезенi за межi митної територiї України, не є вiд'ємною. У разi якщо операцiя з вивезення товарiв за межi митної територiї України здiйснювалася на пiдставi перiодичної, спрощеної митної декларацiї, складання та реєстрацiя розрахунку коригування, зазначеного в цьому абзацi, в Єдиному реєстрi податкових накладних здiйснюється не ранiше наступного дня пiсля закiнчення строку, протягом якого до такої перiодичної, спрощеної митної декларацiї може бути подана додаткова декларацiя, та виключно з дотриманням таких умов: платник податку подав додатковi декларацiї на весь обсяг товарiв, перемiщених за такою перiодичною, спрощеною митною декларацiєю; банк, що обслуговує платника податку, завершив здiйснення валютного нагляду за такою операцiєю вiдповiдно до законодавства України; рiзниця мiж фактурною та митною вартiстю вiдповiдних товарiв, зазначених у митних декларацiях, на пiдставi яких такi товари були фактично вивезенi за межi митної територiї України, не є вiд'ємною;

     б) у зв'язку iз змiною кiлькiсних або вартiсних показникiв, якщо така змiна не призведе до зменшення бази оподаткування та ставки податку, - виключно до дати оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт вивезення таких товарiв за межi митної територiї України, оформленої вiдповiдно до вимог митного законодавства.

     Розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за операцiєю з вивезення товарiв за межi митної територiї України, до якої застосовується режим експортного забезпечення, складається та пiдлягає реєстрацiї в Єдиному реєстрi податкових накладних, у разi необхiдностi, пiсля подання для митного оформлення митної декларацiї та за умови, що внаслiдок такого коригування база оподаткування не стане меншою за митну вартiсть, зазначену у такiй митнiй декларацiї. У разi якщо операцiя з вивезення товарiв за межi митної територiї України здiйснювалася на пiдставi перiодичної, спрощеної митної декларацiї, коригування, зазначене в цьому абзацi, здiйснюється не ранiше наступного дня пiсля закiнчення строку, протягом якого до такої перiодичної, спрощеної митної декларацiї може бути подана додаткова декларацiя, та за умови що платник податку подав додатковi декларацiї на весь обсяг товарiв, вивезених за межi митної територiї України за такою перiодичною, спрощеною митною декларацiєю.

     Реєстрацiя в Єдиному реєстрi податкових накладних розрахунку коригування, складеного вiдповiдно до вимог цього пiдпункту, не може бути зупинена вiдповiдно до пункту 201.16 статтi 201 цього Кодексу.

     91.5. У разi виникнення вiд'ємного значення суми, розрахованої згiдно з пунктом 200.1 статтi 200 цього Кодексу, за рахунок коригування податкових зобов'язань на пiдставi пiдпункту 91.4 цього пункту така сума пiдлягає бюджетному вiдшкодуванню вiдповiдно до пiдпункту "б" пункту 200.4 статтi 200 цього Кодексу.

     91.6. Положення цього пункту не поширюються на операцiї платникiв податку з експорту товарiв, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, у межах показника SЛiмiт та якi вiдповiдно до Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" звiльняються вiд обов'язку реєстрацiї податкової накладної за ставкою, визначеною для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України. За такими операцiями платники податку мають право здiйснювати реєстрацiю податкових накладних на пiдставi митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформленої вiдповiдно до вимог митного законодавства, i операцiї таких платникiв податку оподатковуються у порядку, визначеному роздiлом V цього Кодексу.

     Для цiлей цього пiдпункту показник SЛiмiт вживається у значеннi, наведеному в Законi України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, та вводиться в дiю через один мiсяць з дня опублiкування, крiм пiдпункту 2 пункту 2 та пунктiв 3 - 5 цього роздiлу, якi вводяться в дiю з дня, наступного за днем опублiкування цього Закону.

     2. Внести змiни до таких законiв України:

     1) Закон України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради УРСР, 1991 р., N 29, ст. 377 iз наступними змiнами) доповнити статтею 191 такого змiсту:

     "Стаття 191. Особливостi здiйснення операцiй з експорту товарiв у перiод дiї воєнного, надзвичайного стану

     На перiод дiї воєнного, надзвичайного стану Кабiнет Мiнiстрiв України має право запроваджувати режим експортного забезпечення з метою державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi та особливостей здiйснення зовнiшньоекономiчних операцiй з експорту товарiв, включених до товарних позицiй 1001, 1003, 1005, 1201, 1205, 1206, 1512, 2306 згiдно з УКТ ЗЕД.

     Рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України про запровадження режиму експортного забезпечення повинно мiстити: строк запровадження режиму експортного забезпечення; перелiк товарiв, щодо яких запроваджується режим експортного забезпечення; мiнiмальнi експортнi цiни на товари, щодо яких запроваджується режим експортного забезпечення.

     Експорт товарiв, щодо яких Кабiнетом Мiнiстрiв України прийнято рiшення про запровадження режиму експортного забезпечення, можуть здiйснювати виключно суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi - платники податку на додану вартiсть, реєстрацiя яких не є призупиненою.

     Умовою вивезення у митному режимi експорту товарiв, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, є наявнiсть податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрi податкових накладних за ставкою, визначеною для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України.

     Суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi звiльняється вiд обов'язку реєстрацiї податкової накладної за ставкою, визначеною для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України, у цiлях вивезення у митному режимi експорту товарiв, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, виключно за умови, що сукупна митна вартiсть експортованих ним протягом поточного мiсяця товарiв, до яких вiдповiдно до цiєї статтi застосовано режим експортного забезпечення, не перевищує суму показника SЛiмiт та центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, не встановлено порушення таким суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi вимог валютного законодавства протягом попереднiх 12 мiсяцiв. У разi якщо сукупна митна вартiсть експортованих таким суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi протягом поточного мiсяця товарiв, до яких вiдповiдно до цiєї статтi застосовано режим експортного забезпечення, перевищує суму показника SЛiмiт, експорт товарiв на суму такого перевищення здiйснюється у загальному порядку, за умови наявностi податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрi податкових накладних за ставкою, визначеною для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України.

     Показник SЛiмiт розраховується щомiсячно на пiдставi даних, отриманих вiд Нацiонального банку України, центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, для кожного суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi, який здiйснює операцiї з вивезення за межi митної територiї України в митному режимi експорту товарiв, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, та обчислюється за такою формулою:

     SЛiмiт = 1/3 х SВалВир, де:

     SВалВир - сума операцiй платника податкiв - суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi з вивезення товарiв за межi митної територiї України в митному режимi експорту, зазначена у митних декларацiях, щодо яких протягом попереднiх шести мiсяцiв банками, що обслуговують такого суб'єкта, вiдповiдно до законодавства завершено здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв та/або щодо яких здiйснена повна попередня оплата на рахунок резидента в Українi за всю партiю товару, оформлену вiдповiдною митною декларацiєю, та розрахована в нацiональнiй валютi України за офiцiйним курсом, встановленим Нацiональним банком України на дату оформлення вiдповiдної митної декларацiї.

     За заявами суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, банки щомiсячно (до десятого числа поточного мiсяця) подають до Нацiонального банку України iнформацiю про показник SВалВир у розрiзi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Нацiональний банк України щомiсячно (до двадцятого числа поточного мiсяця) надсилає (у машиночитному форматi з використанням механiзму електронних сервiсiв у режимi реального часу) подану банками України iнформацiю про показник SВалВир у розрiзi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi до центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику.

     Показник SЛiмiт застосовується з першого числа мiсяця, наступного за мiсяцем, в якому центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, отримав вiд Нацiонального банку України iнформацiю про показник SВалВир.

     Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує податкову полiтику, надсилає до центрального органу виконавчої влади, що реалiзує митну полiтику, iнформацiю про суб'єктiв господарювання, щодо яких встановлено порушення валютного законодавства.

     До операцiй з експорту товарiв, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, забороняється:

     зарахування зустрiчних вимог;

     використання рахункiв резидентiв, вiдкритих за кордоном, для отримання грошових коштiв вiд нерезидентiв;

     використання iнших форм грошових розрахункiв з нерезидентом, що не передбачають рух коштiв з-за кордону на рахунки резидентiв в Українi.

     Кабiнет Мiнiстрiв України має право встановлювати винятки та/або особливостi запровадження цiєї заборони для окремих товарiв";

     2) роздiл VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 5 - 6, ст. 30 iз наступними змiнами) доповнити пунктом 14 такого змiсту:

     "14. У перiод дiї воєнного, надзвичайного стану Нацiональний банк України щомiсячно (до двадцятого числа поточного мiсяця) надсилає до центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, отриману вiд банкiв iнформацiю про показник SВалВир у розрiзi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Банки зобов'язанi подавати до Нацiонального банку України iнформацiю, визначену абзацом першим цього пункту, щомiсячно (до десятого числа поточного мiсяця) у порядку, встановленому нормативно-правовими актами Нацiонального банку України.

     Для цiлей цього пункту термiн "SВалВир" вживається у значеннi, наведеному в Законi України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня опублiкування цього Закону:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд та приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     4. Рекомендувати Нацiональному банку України у мiсячний строк з дня опублiкування цього Закону привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     5. Установити, що до порядку пiдготовки та прийняття нормативно-правових актiв, що приймаються на виконання вимог цього Закону, не застосовуються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
12 сiчня 2023 року
N 2881-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.