ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. Роздiл X "Прикiнцевi положення" Господарського процесуального кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2017 р., N 48, ст. 436) доповнити пунктом 5 такого змiсту:

     "5. Установити, що єдиним способом захисту прав осiб, якi зазнали шкоди, збиткiв внаслiдок виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених пунктом 15 роздiлу VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", є вiдшкодування завданої шкоди, збиткiв у передбаченому нормами мiжнародного права порядку виключно за рахунок коштiв держави (держав), що здiйснила (здiйснили) або здiйснює (здiйснюють) збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України".

     2. Роздiл VI "Прикiнцевi положення" Кодексу адмiнiстративного судочинства України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2017 р., N 48, ст. 436) доповнити пунктом 4 такого змiсту:

     "4. Установити, що положення статтi 2661 цього Кодексу поширюються на провадження у справах щодо оскарження iндивiдуальних актiв Нацiонального банку України про виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених пунктом 15 роздiлу VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з урахуванням особливостей, встановлених цим пунктом.

     За результатами розгляду адмiнiстративної справи щодо законностi iндивiдуальних актiв Нацiонального банку України, зазначених в абзацi першому цього пункту, суд приймає одне з таких рiшень:

     1) про визнання протиправним (незаконним) та скасування iндивiдуального акта, визначеного абзацом першим цього пункту, або окремих його положень;

     2) про вiдмову в задоволеннi позовних вимог повнiстю або частково.

     Особа, яка зазнала шкоди, збиткiв внаслiдок виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених пунктом 15 роздiлу VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", має право на вiдшкодування завданої шкоди, збиткiв у передбаченому нормами мiжнародного права порядку виключно за рахунок коштiв держави (держав), що здiйснила (здiйснили) або здiйснює (здiйснюють) збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України".

     3. Роздiл XII "Прикiнцевi положення" Цивiльного процесуального кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2017 р., N 48, ст. 436) доповнити пунктом 4 такого змiсту:

     "4. Установити, що єдиним способом захисту прав осiб, якi зазнали шкоди, збиткiв внаслiдок виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених пунктом 15 роздiлу VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", є вiдшкодування завданої шкоди, збиткiв у передбаченому нормами мiжнародного права порядку виключно за рахунок коштiв держави (держав), що здiйснила (здiйснили) або здiйснює (здiйснюють) збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України".

     4. У Законi України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 5 - 6, ст. 30 iз наступними змiнами):

     1) статтю 34 доповнити частиною чотирнадцятою такого змiсту:

     "Забороняється набувати та/або збiльшувати iстотну участь у банку особi, до якої застосовано санкцiї iноземними державами (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або застосовано санкцiї вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї";

     2) частину восьму статтi 341 доповнити пунктом 10 такого змiсту:

     "10) до особи застосовано санкцiї iноземними державами (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або застосовано санкцiї вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї";

     3) в абзацi першому частини першої статтi 73 слова "iноземними державами або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями санкцiй до банкiв чи власникiв iстотної участi у банках" замiнити словами "до банкiв чи власникiв iстотної участi у банках санкцiй iноземними державами (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або застосування санкцiй вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї", а пiсля слова "системи" доповнити словами "у зв'язку з позбавленням/обмеженням права особи, до якої застосовано санкцiї, розпоряджатися активами";

     4) у частинi тринадцятiй статтi 791 цифру "8" замiнити цифрою "9";

     5) роздiл VII "Прикiнцевi положення" доповнити пунктами 15 i 16 такого змiсту:

     "15. У перiод дiї воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, у разi якщо до банку, визначеного Нацiональним банком України системно важливим, та/або до будь-якого власника (власникiв) iстотної участi у ньому застосовано, у тому числi до дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану", санкцiї iноземними державами (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або застосовано санкцiю (санкцiї) вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї", що становить (становлять) загрозу iнтересам вкладникiв чи iнших кредиторiв банку та/або стабiльностi банкiвської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано санкцiю (санкцiї), розпоряджатися активами, Нацiональний банк України зобов'язаний прийняти рiшення про виведення з ринку системно важливого банку. У разi прийняття такого рiшення системно важливий банк виводиться з ринку вiдповiдно до Закону України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб" з урахуванням особливостей, установлених пунктом 23 роздiлу X "Прикiнцевi та перехiднi положення" зазначеного закону.

     Особа, яка зазнала шкоди, збиткiв внаслiдок виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених цим пунктом, має право на вiдшкодування завданої шкоди, збиткiв у передбаченому нормами мiжнародного права порядку виключно за рахунок коштiв держави (держав), що здiйснила (здiйснили) або здiйснює (здiйснюють) збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України". При цьому задоволення вимог кредиторiв банку здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб".

     16. Установити, що положення частин другої - четвертої статтi 79 цього Закону застосовуються до процедур оскарження рiшення Нацiонального банку України про виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених пунктом 15 цього роздiлу".

     5. У Законi України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., N 50, ст. 564 iз наступними змiнами):

     1) частину четверту статтi 26 доповнити пунктом 13 такого змiсту:

     "13) розмiщенi на вклад у банку особою, до якої застосовано санкцiї iноземними державами (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або застосовано санкцiї вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї";

     2) частину другу статтi 27 доповнити пунктом 42 такого змiсту:

     "42) перелiки рахункiв вкладникiв, до яких застосовано санкцiї iноземними державами (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або застосовано санкцiї вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї";

     3) у пунктi 23 роздiлу X "Прикiнцевi та перехiднi положення":

     в абзацi другому слова i цифри "з пiдстав, визначених частиною другою статтi 76 Закону" замiнити словами "або про виведення з ринку системно важливого банку з пiдстав, визначених Законом", а слово "неплатоспроможний" виключити;

     абзац третiй доповнити словами "або про виведення з ринку системно важливого банку (далi - рiшення Нацiонального банку України)";

     в абзацi четвертому слова "це рiшення" замiнити словами "рiшення Нацiонального банку України";

     пiсля абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "оприлюднює з урахуванням вимог Закону України "Про захист персональних даних" на сторiнках офiцiйного iнтернет-представництва Нацiонального банку України повний текст рiшення Нацiонального банку України з обґрунтуванням його прийняття та надає для опублiкування в газетi "Голос України" або "Урядовий кур'єр" iнформацiю про оприлюднення повного тексту вiдповiдного рiшення Нацiонального банку України. З дня оприлюднення повного тексту рiшення Нацiонального банку України на сторiнках офiцiйного iнтернет-представництва Нацiонального банку України банк, учасники банку, вкладники, iншi кредитори та контрагенти банку вважаються повiдомленими про прийняте рiшення Нацiонального банку України".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - шiстдесят восьмий вважати вiдповiдно абзацами шостим - шiстдесят дев'ятим;

     в абзацi шостому слова "про вiднесення системно важливого банку до категорiї неплатоспроможних" замiнити словами "Нацiонального банку України", а слово "неплатоспроможного" виключити;

     пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Виведення з ринку системно важливого банку, щодо якого прийнято рiшення Нацiонального банку України про виведення з ринку системно важливого банку, здiйснюється у порядку та на умовах, визначених законодавством щодо неплатоспроможного банку, з урахуванням особливостей, передбачених цим пунктом. Пiд час виведення з ринку системно важливого банку Фонд, Нацiональний банк України, Кабiнет Мiнiстрiв України, Мiнiстерство фiнансiв України, Мiнiстерство юстицiї України, iншi центральнi органи виконавчої влади, а також пiдприємства та органiзацiї, що належать до сфери їх управлiння, Нацiональна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, iншi державнi органи та установи, учасники депозитарної системи України та iншi особи здiйснюють повноваження, виконують функцiї, проводять операцiї та вживають заходiв, аналогiчних тим, що такi особи вiдповiдно здiйснюють, виконують, проводять, вживають при виведеннi неплатоспроможного банку з ринку, у тому числi за участю держави".

     У зв'язку з цим абзаци сьомий - шiстдесят дев'ятий вважати вiдповiдно абзацами восьмим - сiмдесятим;

     в абзацi восьмому слово "неплатоспроможного" виключити;

     в абзацi дев'ятому слова "виведеннi неплатоспроможного" замiнити словом "виведеннi", а слова "вживає передбаченi цим Законом заходи щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку без участi держави" замiнити словами "здiйснює виведення такого банку з ринку без участi держави у порядку, визначеному цим Законом для виведення неплатоспроможного банку з ринку";

     в абзацах десятому i одинадцятому слово "неплатоспроможного" виключити;

     пiсля абзацу дванадцятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "не проводить iнвентаризацiю банкiвських активiв та зобов'язань вiдповiдно до частини сьомої статтi 38 цього Закону".

     У зв'язку з цим абзаци тринадцятий - сiмдесятий вважати вiдповiдно абзацами чотирнадцятим - сiмдесят першим;

     пiсля абзацу чотирнадцятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "не застосовує обмеження, встановленi пунктами 1 i 5 частини п'ятої статтi 36 цього Закону (крiм обмежень щодо зобов'язань перед пов'язаними з банком особами), у тому числi не зупиняє виконання розрахункових та касових банкiвських документiв банку в межах лiмiтiв, визначених виконавчою дирекцiєю Фонду (крiм операцiй iз пов'язаними з цим банком особами)".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятнадцятий - сiмдесят перший вважати вiдповiдно абзацами шiстнадцятим - сiмдесят другим;

     в абзацi шiстнадцятому слово "неплатоспроможного" виключити;

     пiсля абзацу вiсiмнадцятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Кабiнет Мiнiстрiв України у разi виведення системно важливого банку з ринку з пiдстав, визначених пунктом 15 роздiлу VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", приймає рiшення про участь держави у виведеннi такого банку з ринку без необхiдностi пiдтвердження Радою з фiнансової стабiльностi наявностi ознак нестiйкого фiнансового стану банкiвської системи та обставин, що загрожують стабiльностi банкiвської та/або фiнансової системи України".

     У зв'язку з цим абзаци дев'ятнадцятий - сiмдесят другий вважати вiдповiдно абзацами двадцятим - сiмдесят третiм;

     в абзацi двадцятому слово "неплатоспроможного" виключити;

     абзац двадцять п'ятий викласти в такiй редакцiї:.

     "Фонд протягом процедури виведення системно важливого банку з ринку за участю держави призначає за поданням Мiнiстерства фiнансiв України, погодженим iз Нацiональним банком України, голову, його заступникiв та членiв ради банку, голову, його заступникiв та членiв правлiння банку, якi приступають до виконання своїх обов'язкiв з моменту припинення Фондом тимчасової адмiнiстрацiї в банку";

     пiсля абзацу двадцять п'ятого доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "Фонд укладає договори (контракти) з призначеними вiдповiдно до цього пункту керiвниками банку на умовах, визначених Мiнiстерством фiнансiв України.

     З дня початку процедури виведення Фондом системно важливого банку з ринку за участю держави призупиняються повноваження органiв управлiння банку (загальних зборiв, наглядової ради i правлiння, органiв контролю (внутрiшнього аудиту), а також повноваження голови, його заступникiв та членiв ради банку, голови, його заступникiв та членiв правлiння банку.

     З моменту призначення Фондом вiдповiдно до цього пункту керiвникiв банку припиняються трудовi договори (контракти) та зобов'язання за цивiльно-правовими договорами, укладеними з головою, його заступниками та членами ради банку, головою, його заступниками та членами правлiння банку".

     У зв'язку з цим абзаци двадцять шостий - сiмдесят третiй вважати вiдповiдно абзацами двадцять дев'ятим - сiмдесят шостим;

     в абзацi двадцять дев'ятому слово "неплатоспроможного" виключити;

     пiсля абзацу двадцять дев'ятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Депозитарнi установи, якi здiйснюють облiк прав на акцiї системно важливого банку, зобов'язанi у визначений Фондом строк надати на запит Фонду виписки з рахунка (рахункiв) у цiнних паперах депонента станом на запитуванi Фондом дати щодо акцiй такого системно важливого банку для укладення Фондом договору купiвлi-продажу акцiй такого банку".

     У зв'язку з цим абзаци тридцятий - сiмдесят шостий вважати вiдповiдно абзацами тридцять першим - сiмдесят сьомим;

     в абзацах тридцять першому, тридцять третьому, тридцять четвертому, тридцять сьомому, тридцять восьмому, сорок першому, сорок п'ятому та сорок сьомому слово "неплатоспроможного" виключити;

     в абзацi сорок дев'ятому слова "на день прийняття Нацiональним банком України рiшення про вiднесення банку до категорiї неплатоспроможних" замiнити словами "у значеннi, наведеному в Законi України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", на день прийняття рiшення Нацiонального банку України";

     в абзацi п'ятдесятому слова "Нацiональним банком України рiшення про вiднесення банку до категорiї неплатоспроможних" замiнити словами "рiшення Нацiонального банку України";

     абзац п'ятдесят перший викласти в такiй редакцiї:

     "в) iншi, нiж зазначенi у пiдпунктах "а" та "б" цього пiдпункту, пов'язанi з банком особи, стосовно яких застосовано санкцiї згiдно iз законодавством iнших держав (крiм держав, що здiйснили або здiйснюють збройну агресiю проти України у значеннi, наведеному в Законi України "Про оборону України") або мiждержавними об'єднаннями, або мiжнародними органiзацiями та/або санкцiї вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї" станом на день прийняття рiшення Нацiонального банку України";

     в абзацах п'ятдесят другому - п'ятдесят четвертому слово "неплатоспроможного" виключити;

     в абзацi п'ятдесят п'ятому слова "неплатоспроможного" та "(контролерiв)" виключити;

     в абзацах п'ятдесят шостому та п'ятдесят сьомому слово "неплатоспроможного" виключити;

     в абзацах п'ятдесят восьмому та сiмдесят п'ятому слова "вiднесення банку до категорiї неплатоспроможних" замiнити словами "прийняття рiшення Нацiонального банку України".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. На перiод дiї цього Закону положення iнших законодавчих актiв, що регулюють дiяльнiсть акцiонерних товариств та банкiв, застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Закону.

     У разi суперечностi мiж нормами цього Закону та нормами iнших законодавчих актiв норми цього Закону мають перевагу.

     3. Установити, що у перiод дiї воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, у разi припинення трудового договору (контракту) або цивiльно-правового договору керiвника, iншої посадової особи чи працiвника банку загальна сума вихiдної допомоги, компенсацiйних виплат (крiм виплат грошової компенсацiї за невикористанi вiдпустки), iнших виплат, на якi така особа має право у зв'язку з припиненням трудового договору (контракту) або цивiльно-правового договору, не може перевищувати середньої заробiтної плати такої особи за шiсть мiсяцiв.

     4. Установити, що у перiод дiї воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, Фонд гарантування вкладiв фiзичних осiб вiдшкодовує кошти кожному вкладнику банку, рiшення про виведення з ринку якого прийнято з пiдстав, визначених пунктом 15 роздiлу VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", в повному розмiрi вкладу, включаючи вiдсотки, нарахованi станом на кiнець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крiм випадкiв, передбачених частиною четвертою статтi 26 Закону України "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб".

     5. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом одного мiсяця з дня набрання чинностi цим Законом:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     6. Рекомендувати Нацiональному банку України та Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб протягом одного мiсяця з дня набрання чинностi цим Законом:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
29 травня 2023 року
N 3111-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.