МIНIСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ГРОМАД, ТЕРИТОРIЙ ТА IНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
08.09.2023 | N 796 |
---|
Про затвердження Технiчного регламенту
енергетичного маркування холодильних приладiв
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 02 листопада 2023 р. за N 1903/40959 |
Вiдповiдно до частини другої статтi 8 Закону України "Про
технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16
грудня 2015 року N 1057 "Про визначення сфер
дiяльностi, в яких центральнi органи виконавчої
влади та Служба безпеки України здiйснюють
функцiї технiчного регулювання", пункту 8
Положення про Мiнiстерство розвитку громад,
територiй та iнфраструктури України,
затвердженого постановою Кабiнету
Мiнiстрiв України вiд 30 червня 2015 року N 460 (в
редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17
грудня 2022 року N 1400), наказую:
1. Затвердити Технiчний регламент енергетичного маркування холодильних приладiв, що додається.
2. Установити, що надання на ринку та/або введення в експлуатацiю холодильних приладiв, якi вiдповiдають вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702, та були введенi в обiг до набрання чинностi цим наказом, не може бути заборонено або обмежено з причин невiдповiдностi таких холодильних приладiв вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв, затвердженого цим наказом.
3. Управлiнню енергоефективностi в установленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.
4. Сектору зовнiшнiх комунiкацiй забезпечити оприлюднення цього наказу на офiцiйному вебсайтi Мiнiстерства розвитку громад, територiй та iнфраструктури України.
5. Цей наказ набирає чинностi одночасно iз втратою чинностi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 серпня 2013 року N 702 "Про затвердження технiчних регламентiв щодо енергетичного маркування", але не ранiше нiж через шiсть мiсяцiв з дня його офiцiйного опублiкування.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра О. Бутенка.
Виконувач обов'язкiв Мiнiстра | Василь ШКУРАКОВ |
ПОГОДЖЕНО: | |
Голова Антимонопольного комiтету України | Павло КИРИЛЕНКО |
Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв | Ольга ШЕВЧЕНКО |
Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiки України | Юлiя СВИРИДЕНКО |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства розвитку громад, територiй та iнфраструктури України 08 вересня 2023 року N 796 |
Технiчний регламент
енергетичного маркування холодильних приладiв
I. Загальнi положення
1. Цей Технiчний регламент встановлює вимоги до енергетичного маркування та надання додаткової iнформацiї про холодильнi прилади, що працюють вiд мережi, об'ємом понад 10 лiтрiв та меншим або рiвним 1500 лiтрам.
Цей Технiчний регламент розроблено на основi Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 2019/2016 вiд 11 березня 2019 року, що доповнює Регламент (ЄС) 2017/1369 Європейського Парламенту i Ради щодо енергетичного маркування холодильних приладiв та скасовує Делегований регламент Комiсiї (ЄС) N 1060/2010.
2. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:
професiйнi холодильнi шафи та шафи для iнтенсивного охолодження та шокового заморожування, за винятком професiйних морозильних камер;
холодильнi прилади з функцiєю прямих продажiв;
мобiльнi холодильнi прилади;
прилади, основною функцiєю яких не є зберiгання харчових продуктiв за допомогою охолодження.
3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у таких значеннях:
вбудований прилад - холодильний прилад, який розроблено, випробувано та продається виключно:
для встановлення в шафi або обкладення зверху, знизу та з бокiв панелями;
для надiйного закрiплення до бокiв, верху або низу шафи або панелей;
для оснащення вбудованою заводською зовнiшньою або спецiальною передньою панеллю;
вiддiлення - закритий простiр всерединi холодильного приладу, вiдокремлений вiд iншого вiддiлення (вiддiлень) перегородкою, контейнером або аналогiчною конструкцiєю, до якого є безпосереднiй доступ через одну або кiлька зовнiшнiх дверей, i який сам може бути роздiлений на пiдвiддiлення;
вiддiлення для зберiгання вина - вiддiлення не для заморожування з цiльовою температурою 12° C, внутрiшнiм дiапазоном вологостi вiд 50 % до 80 % та умовами зберiгання вiд 5° C до 20° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення для свiжих продуктiв - вiддiлення не для заморожування з цiльовою температурою 4° C та умовами зберiгання вiд 0° C до 8° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення з 0 зiрок та генератор льоду - вiддiлення заморожування з цiльовою температурою та умовами зберiгання при 0° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення з 1 зiркою - вiддiлення заморожування з цiльовою температурою та умовами зберiгання при - 6° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення з 2 зiрками - вiддiлення заморожування з цiльовою температурою та умовами зберiгання при - 12° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення з 3 зiрками - вiддiлення заморожування з цiльовою температурою та умовами зберiгання при - 18° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення заморожування - це тип вiддiлення з цiльовою температурою, що дорiвнює або нижча за 0° C; тобто вiддiлення з 0 зiрок, 1 зiркою, 2 зiрками, 3 зiрками або 4 зiрками, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення морозильної камери або вiддiлення з 4 зiрками - вiддiлення заморожування з цiльовою температурою та умовами зберiгання -18° C, що вiдповiдає вимогам потужностi заморожування;
вiддiлення не для заморожування - тип вiддiлення з цiльовою температурою, що дорiвнює або вища за 4° C, вiддiлення типу комiрки, сховища для вина, пiдвалу або вiддiлення для свiжих продуктiв з умовами зберiгання та цiльовими температурами, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення типу комiрки - вiддiлення не для заморожування з цiльовою температурою 17° C та умовами зберiгання вiд 14° C до 20° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення типу пiдвалу - вiддiлення не для заморожування з цiльовою температурою 12° C та умовами зберiгання вiд 2° C до 14° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
загальний об'єм (V) - об'єм простору всерединi холодильного приладу, що дорiвнює сумi об'ємiв вiддiлень, i виражений у дм3 або лiтрах;
зовнiшнi дверi - частина камери, яку можна перемiщувати або знiмати, щоб принаймнi дозволити перемiщати вантаж ззовнi всередину або зсередини назовнi камери;
iндекс енергоефективностi (EEI) - показник вiдносної енергетичної ефективностi холодильного приладу, виражений у вiдсотках, як зазначено в пунктi 5 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
максимальна температура (Tmax) - максимальна температура всерединi вiддiлення пiд час випробувального зберiгання, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
мережi або електричнi мережi - постачання електроенергiї з мережi 220 В (±10 %) змiнного струму при 50 Гц;
мiнiбар - холодильний прилад загальним об'ємом не бiльше 60 лiтрiв, який у першу чергу призначений для зберiгання та продажу продуктiв харчування в готельних номерах та подiбних примiщеннях;
мiнiмальна температура (Tmin) - мiнiмальна температура всерединi вiддiлення пiд час випробувального зберiгання, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
мобiльний холодильний прилад - холодильний прилад, який може використовуватися там, де немає доступу до електромережi та працює з наднизькою напругою (< 120 В постiйного струму) або на паливi, або вiд обох цих джерел енергiї для охолодження, включаючи холодильнi прилади, якi на додаток до електричного струму з наднизькою напругою або палива (або обох цих джерел) можуть працювати вiд електричних мереж через зовнiшнiй перетворювач AC/DC, який можна придбати окремо. Прилад, що вводиться в обiг з перетворювачем AC/DC, не є мобiльним холодильним приладом;
морозильна камера - холодильний прилад з вiддiленнями тiльки з 4 зiрками;
об'єм вiддiлення (Vc) - об'єм простору всерединi вiддiлення, виражений у дм3 або лiтрах;
пiдвiддiлення - закритий простiр у вiддiленнi, що має iнший дiапазон робочих температур, нiж вiддiлення, в якому вiн розташований;
прилад для зберiгання вина - спецiальний холодильний прилад для зберiгання вина з точним контролем температури для умов зберiгання та цiльової температури вiддiлення для зберiгання вина, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту, i оснащений антивiбрацiйними засобами;
продукти харчування - їжа, iнгредiєнти, напої, включаючи вино, а також iншi продукти, якi використовуються головним чином для споживання i якi потребують охолодження при визначених температурах;
професiйна морозильна камера - морозильна камера, в якiй вiддiлення доступнi з верхньої частини приладу або яка має вiддiлення, що вiдкриваються зверху, так i вертикальнi вiддiлення, але загальний об'єм вiддiлення (вiддiлень), що вiдкриваються зверху, перевищує 75 % загального об'єму приладу, що використовується для зберiгання харчових продуктiв у непобутових умовах;
професiйна холодильна шафа - теплоiзольований холодильний прилад, що включає одне або декiлька вiддiлень, доступ до яких забезпечується через одну чи декiлька дверей або ящикiв, здатний постiйно пiдтримувати температуру харчових продуктiв у встановлених межах при робочiй температурi охолодження чи заморожування, використовуючи парокомпресiйний цикл, i призначений для зберiгання харчових продуктiв у непобутових умовах, але не для демонстрування чи надання доступу споживачам;
спецiальний холодильний прилад - холодильний прилад лише з одним типом вiддiлення;
тип вiддiлення - оголошений тип вiддiлення згiдно з параметрами охолодження Tmin, Tmax, Tc та iншими, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
точка продажу - фiзичне мiсце, де холодильнi прилади виставляються або пропонуються для продажу, оренди або оренди з можливiстю викупу;
холодильний прилад - теплоiзольована камера з одним або кiлькома вiддiленнями, якi контролюються за певних температур, охолоджуються за допомогою природної або примусової конвекцiї, за допомогою якої охолодження здiйснюється одним або кiлькома енергоспоживаючими способами;
холодильний прилад з функцiєю прямого продажу - холодильний прилад, що використовується для демонстрацiї та продажу товарної продукцiї споживачам при визначених температурах нижче за температуру навколишнього середовища, iз доступом безпосередньо через вiдкритi боки або через однi або кiлька дверей або ящикiв, або обидвома способами, включаючи також шафи, що використовуються для зберiгання або допомiжного обслуговування продуктiв, до яких споживачi не мають доступу, за винятком мiнiбарiв i приладiв для зберiгання вина;
цiльова температура (Tc) - референтна температура всерединi вiддiлення пiд час випробування, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту, i є температурою для випробування енергоспоживання, вираженою як середнє значення за певний перiод часу та за певним набором датчикiв;
шафа для iнтенсивного охолодження та шокового заморожування - iзольований холодильний прилад, призначений для швидкого охолодження гарячих харчових продуктiв до температури нижче 10° C у разi охолодження та нижче -18° C у разi заморожування.
Термiни, що застосовуються в додатках до цього Технiчного регламенту, вживаються у значеннях, наведених у додатку 1 до цього Технiчного регламенту.
Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", "Про стандартизацiю", Технiчному регламентi енергетичного маркування енергоспоживчої продукцiї, затвердженому наказом Мiнiстерства енергетики України вiд 27 квiтня 2022 року N 164, зареєстрованому у Мiнiстерствi юстицiї України 09 червня 2022 року за N 615/37951.
II. Обов'язки постачальникiв
1. Постачальники, якi вводять в обiг холодильнi прилади, забезпечують наступне:
постачання холодильного приладу з друкованою енергетичною етикеткою за формою, наведеною в додатку 3 до цього Технiчного регламенту;
внесення до бази даних продукцiї значення параметрiв, якi включенi в iнформацiйний лист продукцiї, визначених в додатку 5 до цього Технiчного регламенту;
доступнiсть iнформацiйного листа продукцiї у друкованому виглядi на спецiальний запит розповсюджувача;
внесення до бази даних продукцiї змiсту технiчної документацiї, викладеної в додатку 6 до цього Технiчного регламенту;
будь-яка вiзуальна реклама конкретної моделi холодильного приладу має мiстити клас енергоефективностi цiєї моделi та дiапазон доступних класiв енергоефективностi на енергетичнiй етикетцi згiдно з iнформацiєю, яка надається у вiзуальнiй рекламi, в технiчних рекламних матерiалах для дистанцiйного продажу, за винятком дистанцiйного продажу через мережу Iнтернет та у випадку дистанцiйного продажу через мережу Iнтернет, наведена в додатках 7, 8 до цього Технiчного регламенту;
будь-який технiчний рекламний матерiал, що стосується конкретної моделi холодильного приладу, в тому числi в мережi Iнтернет, в якiй описуються її конкретнi технiчнi параметри, має включати клас енергоефективностi цiєї моделi та дiапазон доступних класiв енергоефективностi на енергетичнiй етикетцi вiдповiдно до додатка 7 цього Технiчного регламенту;
надання розповсюджувачам для кожної моделi холодильного приладу електронної енергетичної етикетки, що має формат та мiстить iнформацiю, як зазначено в додатку 3 до цього Технiчного регламенту;
надання розповсюджувачам для кожної моделi холодильного приладу iнформацiйного листа продукцiї, як визначено в додатку 5 до цього Технiчного регламенту.
2. Клас енергоефективностi ґрунтується на iндексi енергоефективностi, розрахованому вiдповiдно до класу енергоефективностi та класу рiвнiв акустичного шуму в повiтрi, наведеного в додатку 2 до цього Технiчного регламенту.
III. Обов'язки розповсюджувачiв
Розповсюджувачi холодильних приладiв забезпечують наступне:
кожен холодильний прилад у точцi продажу, у тому числi на торгових ярмарках, повинен мати енергетичну етикетку, надану постачальниками вiдповiдно до абзацу другого пункту 1 роздiлу II цього Технiчного регламенту. При цьому енергетична етикетка розмiщується для вбудованих приладiв таким чином, щоб її було чiтко видно, а для всiх iнших холодильних приладiв таким чином, щоб її було чiтко видно на зовнiшнiй сторонi передньої або верхньої частини холодильного приладу;
у випадку дистанцiйного продажу та продажу через мережу Iнтернет, енергетична етикетка та iнформацiйний лист продукцiї надаються вiдповiдно до додаткiв 7 та 8 до цього Технiчного регламенту;
будь-яка вiзуальна реклама, в тому числi в мережi Iнтернет, конкретної моделi холодильного приладу має мiстити клас енергоефективностi цiєї моделi та дiапазон доступних класiв енергоефективностi на енергетичнiй етикетцi згiдно з додатком 7 до цього Технiчного регламенту;
будь-який технiчний рекламний матерiал, що стосується конкретної моделi холодильного приладу, в тому числi в мережi Iнтернет, в якому описуються її конкретнi технiчнi параметри, має включати клас енергоефективностi цiєї моделi та дiапазон доступних класiв енергоефективностi на енергетичнiй етикетцi вiдповiдно до додатка 7 до цього Технiчного регламенту.
IV. Обов'язки платформ iнтернет-хостингу
Якщо постачальник послуг хостингу дозволяє прямий продаж холодильних приладiв через свiй вебсайт, постачальник послуг повинен надати можливiсть демонстрацiї електронної енергетичної етикетки та iнформацiйного листа, наданих розповсюджувачем, на механiзмi вiдображення вiдповiдно до положень додатка 8 до цього Технiчного регламенту, та повiдомити розповсюджувача про зобов'язання їх демонструвати.
V. Методи вимiрювання
Iнформацiя, яка має надаватися вiдповiдно до роздiлiв II та III цього Технiчного регламенту, повинна бути отримана за допомогою надiйних, точних i вiдтворюваних методiв вимiрювання та розрахункiв, якi враховують визнанi найсучаснiшi методи вимiрювання та розрахункiв, наведених в додатку 4 до цього Технiчного регламенту.
VI. Вимоги до перевiрки пiд час здiйснення державного ринкового нагляду
Органи державного ринкового нагляду здiйснюють державний ринковий нагляд щодо вiдповiдностi холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту.
Пiд час проведення перевiрки для цiлей ринкового нагляду, зазначеної у пунктi 3 роздiлу VII Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої продукцiї, затвердженого наказом Мiнiстерства енергетики України вiд 27 квiтня 2022 року N 164, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 червня 2022 року за N 615/37951, застосовують процедуру, визначену в додатку 9 до цього Технiчного регламенту.
VII. Перехiднi положення
Постачальники, якi вводять в обiг холодильнi прилади, а також розповсюджувачi холодильних приладiв повиннi забезпечити здiйснення заходiв, передбачених у пунктi 1 роздiлу II та пунктi 1 роздiлу III цього Технiчного регламенту вiдповiдно не пiзнiше 18 мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Технiчним регламентом.
Начальник Управлiння енергоефективностi | Дмитро ПЕТРУНIН |
Додаток 1 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 3 роздiлу I) |
Термiни,
що застосовуються в додатках до Технiчного
регламенту енергетичного маркування
холодильних приладiв
У додатках до цього Технiчного регламенту термiни вживаються у таких значеннях:
автономний прилад - холодильний прилад, який не є вбудованим приладом;
авторозморожування - функцiя, за допомогою якої вiддiлення розморожуються без втручання споживача з метою видалення намерзання при всiх параметрах контролю температури або вiдновлення нормальної роботи, при чому видалення розмороженої води вiдбувається автоматично;
альтернативний текст - текст, наданий як альтернатива зображенню, що дозволяє подавати iнформацiю в не графiчнiй формi, якщо пристрої вiдображення не можуть вiдобразити зображення, або як засiб доступностi, наприклад, введення до програм синтезу голосу;
антиконденсацiйний нагрiвач - нагрiвач, що запобiгає конденсацiї на холодильному приладi;
антиконденсацiйний нагрiвач з контролем навколишнього середовища - антиконденсацiйний нагрiвач, у якому теплова потужнiсть залежить або вiд температури, або вiд вологостi навколишнього середовища, або вiд обох цих параметрiв;
вiддiлення для охолодження - вiддiлення, яке здатне контролювати свою середню температуру в певному дiапазонi без налаштувань споживача, з цiльовою температурою, рiвною 2° C, та умовами зберiгання в дiапазонi вiд -3° C до 3° C, як наведено в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
вiддiлення зi змiнною температурою - вiддiлення, призначене для використання в якостi двох (або бiльше) альтернативних типiв вiддiлень (наприклад, вiддiлення, яке може бути або вiддiленням для свiжих продуктiв, або вiддiленням заморожування) i яке може бути налаштовано споживачем для постiйного пiдтримання дiапазону робочої температури, що застосовується для кожного заявленого типу вiддiлення. Вiддiлення, призначене для використання в якостi єдиного вiддiлення, яке також може вiдповiдати умовам зберiгання iнших типiв вiддiлень (наприклад, вiддiлення для охолодження, яке також може вiдповiдати вимогам 0 зiрок), не є вiддiленням зi змiнною температурою;
вiддiлення морозильної камери або вiддiлення з 4 зiрками - вiддiлення заморожування з цiльовою температурою та умовами зберiгання -18° C, що вiдповiдає вимогам потужностi заморожування;
вкладений дисплей - вiзуальний iнтерфейс, де доступ до зображення або набору даних здiйснюється клацанням мишi, наведенням мишi або тактильним розширенням екрана iншого зображення або набору даних;
габаритнi розмiри - простiр, який займає холодильний прилад (висота, ширина та глибина) iз закритими дверцятами або кришками, виражений в мiлiметрах (мм);
добове споживання енергiї (Edaily) - електроенергiя, яку споживає холодильний прилад протягом 24 годин за контрольних умов, виражена в кiловат-годинах за 24 години (кВт·год/24 год), розрахована вiдповiдно до пункту 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
дозатор - пристрiй, який видає охолодженi або замороженi продукти на вимогу iз холодильного приладу, наприклад дозатори кубикiв льоду або дозатори охолодженої води;
допомiжна енергiя (Eaux) - енергiя, що використовується антиконденсацiйним нагрiвачем без регулювання температури, i виражена в кВт·год/рiк;
задекларованi значення - значення, наданi постачальником для заявлених, розрахованих або вимiряних технiчних параметрiв вiдповiдно до пункту 3 роздiлу III Технiчного регламенту енергетичного маркування енегоспоживчої продукцiї, затвердженого наказом Мiнiстерства енергетики України вiд 27 квiтня 2022 року N 164, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 червня 2022 року за N 615/37951, абзацу п'ятого пункту 1 роздiлу II цього Технiчного регламенту та додатка 6 до цього Технiчного регламенту;
зимовий режим - функцiя керування для комбiнованого приладу з одним компресором та одним термостатом, яка згiдно з iнструкцiями постачальника може використовуватися при температурi навколишнього середовища нижче +16° C, i яка складається з комутацiйного приладу або функцiї, що гарантує, навiть якщо це не потрiбно для вiддiлення, де розташований термостат, щоб компресор продовжував працювати для пiдтримки належної температури зберiгання в iнших вiддiленнях;
iнтервал розморожування (td-f) - репрезентативний середнiй iнтервал, виражений в годинах (год), мiж однiєю активацiєю нагрiвача розморожування та наступною у двох послiдовних циклах розморожування та вiдновлення, або якщо нагрiвача розмороження немає, мiж одним вимкненням компресора i наступним у двох послiдовних циклах розморожування та вiдновлення;
клiматичний клас - дiапазон температур навколишнього середовища, як зазначено в абзацах тринадцятому - сiмнадцятому пункту 1 додатка 4 до цього Технiчного регламенту, для якого призначенi для використання холодильнi прилади, i для якого необхiднi температури зберiгання, наведенi в таблицi 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту, пiдтримуються одночасно в усiх вiддiленнях;
код QR (QR) - матричний штрих-код, вказаний на енергетичнiй етикетцi моделi продукцiї, який мiстить посилання на iнформацiю про цю модель у базi даних продукцiї;
коефiцiєнт вбудованостi (Bc) - коефiцiєнт компенсацiї, який враховує, чи є холодильний прилад вбудованим чи автономним, зi значеннями, наведеними в таблицi 5 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
коефiцiєнт втрати тепла крiзь дверцята (D) - коефiцiєнт компенсацiї для комбiнованих приладiв вiдповiдно до кiлькостi рiзних температурних вiддiлень або кiлькостi зовнiшнiх дверцят, залежно вiд того, що нижче, та як наведеними в таблицi 5 додатка 4 до цього Технiчного регламенту. Для цiлей цього коефiцiєнту термiн "вiддiлення" не стосується пiдвiддiлень;
коефiцiєнт навантаження (L) - коефiцiєнт, що враховує додаткове теплове навантаження (понад те, що вже очiкується завдяки вищiй середнiй температурi навколишнього середовища для цiлей випробування) вiд розмiщення теплих харчових продуктiв, зi значеннями, наведеними в пiдпунктi 1 пункту 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
коефiцiєнт розморожування (Ac) - коефiцiєнт компенсацiї, який враховує, чи має холодильний прилад функцiю авторозморожування чи ручного розморожування, зi значеннями, наведеними в таблицi 5 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
комбiнований параметр (C) - параметр моделювання, який враховує синергетичний ефект при поєднаннi рiзних типiв вiддiлень в одному приладi зi значеннями, наведеними в таблицi 4 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
комбiнований прилад - холодильний прилад, що має бiльше нiж один тип вiддiлення, з яких принаймнi одне є вiддiленням не для заморожування;
Mc та Nc - параметри моделювання, якi враховують залежнiсть вiд об'єму використання енергiї, зi значеннями, наведеними в таблицi 4 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
малошумний холодильний прилад - холодильний прилад без компресiї пари та з рiвнем акустичного шуму в повiтрi нижче 27 децибел, визначених за шкалою А, на 1 пiковат (дБ(А) вiдносно 1 пВт);
мережа - комунiкацiйна iнфраструктура з топологiєю зв'язкiв, що включають фiзичнi компоненти, органiзацiйнi принципи, процедури та формати зв'язку (протоколи);
механiзм вiдображення - це будь-який екран, включаючи тактильний екран, або iншу вiзуальну технологiю, що використовується для вiдображення Iнтернет-контенту для споживачiв;
накопичувальне споживання енергiї при розморожуваннi та вiдновленнi (DEd-f) - додаткове середнє споживання енергiї при розморожуваннi та вiдновленнi, виражене у ват-годинах (Вт·год);
перiод розморожування та вiдновлення - це перiод вiд початку циклу контролю розморожування до вiдновлення стабiльних робочих умов;
потужнiсть заморожування - це кiлькiсть свiжих продуктiв, якi можна заморозити в морозильному вiддiленнi протягом 24 годин. Потужнiсть заморожування не повинна бути нижчою за 4,5 кг за 24 год на 100 лiтрiв об'єму вiддiлення заморожування, з мiнiмумом 2,0 кг/24 год;
рiвень акустичного шуму в повiтрi - це рiвень звукової потужностi холодильного приладу, виражений в дБ(А) вiдносно 1 пВт (A-зважений);
рiчне споживання енергiї (AE) - середньодобове споживання енергiї, помножене на 365 (днiв на рiк), виражене в кiловат-годинах на рiк (кВт·год/рiк), розраховане згiдно з пунктом 3 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
ручне розморожування - вiдсутнiсть функцiї авторозморожування;
секцiя з 2 зiрками - частина вiддiлення з 3 або 4 зiрками, яка не має власних iндивiдуальних дверцят або кришки та має цiльову температуру та умови зберiгання -12° C;
стандартне рiчне споживання енергiї (SAE) - еталонне рiчне споживання енергiї холодильним приладом, виражене у кiловат-годинах на рiк (кВт·год/рiк), розраховане згiдно з пунктом 4 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
статичне споживання енергiї (Pss) - середнє споживання енергiї у статичних умовах, виражене у ватах (Вт);
тактильний екран - це екран, який реагує на дотик, наприклад, екран лептопа, планшетного комп'ютера або смартфона;
термодинамiчний параметр (rc) - параметр моделювання, який коригує стандартне рiчне споживання енергiї на температуру навколишнього середовища 24° C, зi значеннями, наведеними в таблицi 4 додатка 4 до цього Технiчного регламенту;
тип розморожування - метод видалення скупчення намерзання на випарнику (випарниках) холодильного приладу, тобто авторозморожування або ручного розморожування;
час пiдвищення температури - час, необхiдний пiсля припинення роботи холодильної системи для пiдвищення температури у вiддiленнi з 3 або 4 зiрками з -18 до -9° C, виражений в годинах (год);
швидке заморожування - функцiя, яка може бути активована споживачем згiдно з iнструкцiями постачальника, яка знижує температуру зберiгання вiддiлення (вiддiлень) заморожування для досягнення бiльш швидкого заморожування незаморожених харчових продуктiв.
Додаток 2 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 2 роздiлу II) |
Класи енергоефективностi та класи рiвнiв акустичного шуму в повiтрi
Клас енергоефективностi холодильних приладiв визначається на основi iндексу енергоефективностi (EEI), наведеного в таблицi 1.
Таблиця 1
Класи енергоефективностi холодильних приладiв
Клас енергоефективностi | Iндекс енергоефективностi (EEI) |
A | EEI < 41 |
B | 41 < EEI < 51 |
C | 51 < EEI < 64 |
D | 64 < EEI < 80 |
E | 80 < EEI < 100 |
F | 100 < EEI < 125 |
G | EEI > 125 |
EEI холодильного приладу визначається вiдповiдно до пункту 5 додатка 4 до цього Технiчного регламенту.
Таблиця 2
Класи рiвнiв акустичного шуму в повiтрi
Рiвень акустичного шуму в повiтрi | Клас рiвня акустичного шуму в повiтрi |
< 30 дБ(А) на 1 пВт | A |
> 30 дБ(А) на 1 пВт та < 36 дБ(А) на 1 пВт | B |
> 36 дБ(А) на 1 пВт та < 42 дБ(А) на 1 пВт | C |
> 42 дБ(А) на 1 пВт | D |
Додаток 3 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 1 роздiлу II) |
Форма енергетичної етикетки
1. Енергетична етикетка для холодильних приладiв, за винятком приладiв для зберiгання вина, оформлюється за таким зразком:
1) енергетична етикетка:
2) на енергетичнiй етикетцi повинна мiститись така iнформацiя:
1 - QR код;
2 - найменування або торговельна марка постачальника;
3 - iдентифiкатор моделi постачальника;
4 - шкала класiв енергоефективностi вiд A до G;
5 - клас енергоефективностi, визначений згiдно з додатком 2 до цього Технiчного регламенту;
6 - рiчне споживання енергiї (AE), виражене у кВт·год/рiк i округлене до найближчого цiлого числа;
7 - сума об'ємiв вiддiлення (вiддiлень) заморожування, виражена в лiтрах i округлена до найближчого цiлого числа. Якщо холодильний прилад не має вiддiлення (вiддiлень) замороження, пiктограма та значення в лiтрах у цьому випадку не зазначаються;
8 - сума об'ємiв вiддiлення (вiддiлень) для охолодження та вiддiлення (вiддiлень) не для заморожування, виражена в лiтрах та округлена до найближчого цiлого числа. Якщо холодильний прилад не має вiддiлення (вiддiлень) не для заморожування та вiддiлення (вiддiлень) для охолодження, пiктограма та значення в лiтрах не зазначаються;
9 - рiвнi акустичного шуму в повiтрi, вираженi в дБ(А) на 1 пВт та округленi до найближчого цiлого числа. Клас рiвня акустичного шуму в повiтрi наведено в таблицi 2 додатка 2 до цього Технiчного регламенту;
10 - реквiзити розпорядчого документа, яким затверджено Технiчний регламент енергетичного маркування холодильних приладiв.
2. Енергетична етикетка для приладiв для зберiгання вина оформлюється за таким зразком:
1) енергетична етикетка:
2) енергетична етикетка повинна мiстити таку iнформацiю:
1 - QR код;
2 - найменування або торговельна марка постачальника;
3 - iдентифiкатор моделi постачальника;
4 - шкала класiв енергоефективностi вiд A до G;
5 - клас енергоефективностi, визначений згiдно з додатком 2 до цього Технiчного регламенту;
6 - AE, виражене в кВт·год/рiк, округлене до найближчого цiлого числа;
7 - кiлькiсть стандартних винних пляшок, якi можуть зберiгатися в приладi для зберiгання вина;
8 - рiвень акустичного шуму в повiтрi, виражений у дБ(А) на 1 пВт та округлений до найближчого цiлого числа. Клас рiвня акустичного шуму в повiтрi, як вказано в таблицi 2 додатка 2 до цього Технiчного регламенту;
9 - реквiзити розпорядчого документа, яким затверджено Технiчний регламент енергетичного маркування холодильних приладiв.
3. Енергетична етикетка холодильних приладiв, зазначених в пунктах 1 та 2 цього додатка, оформлюється за таким зразком:
1) дизайн енергетичної етикетки для холодильних приладiв, за винятком приладiв для зберiгання вина
2) дизайн енергетичної етикетки для приладiв для зберiгання вина
Енергетичнi етикетки повиннi бути шириною не менше 96 мм i висотою 192 мм. Якщо енергетична етикетка надрукована у бiльшому форматi, її вмiст повинен залишатися пропорцiйним наведеним вище специфiкацiям.
Фон енергетичної етикетки має бути на 100 % бiлого кольору.
Шрифти, що застосовуються - Verdana та Calibri.
Розмiри та специфiкацiї елементiв, що складають енергетичну етикетку, повиннi вiдповiдати дизайну енергетичної етикетки для холодильних приладiв та приладiв для зберiгання вина.
Кольори мають бути CMYK - блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний, за таким зразком: 0,70,100,0: 0 % блакитний, 70 % пурпуровий, 100 % жовтий, 0 % чорний.
Енергетична етикетка повинна вiдповiдати наступним вимогам:
1 - кольорова панель:
кольори - 100,52,0,0 та 0,2,98,0;
2 - енергетичний логотип:
колiр - 100,0,0,0;
пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипа згiдно iз зразком;
3 - QR код має бути на 100 % чорного кольору;
4 - найменування постачальника має бути на 100 % чорного кольору, надруковане шрифтом Verdana Bold, 9 pt;
5 - iдентифiкатор моделi має бути на 100 % чорного кольору, надрукований шрифтом Verdana Regular 9 pt;
6 - шкала вiд A до G:
лiтери шкали енергоефективностi мають бути 100 % бiлого кольору, надрукованi напiвжирним шрифтом Calibri 19 pt; лiтери мають бути вiдцентрованi на осi на вiдстанi 4,5 мм вiд лiвого боку стрiлок;
кольори стрiлок шкали вiд A до G мають бути такими:
Клас A: 100,0,100,0;
Клас B: 70,0,100,0;
Клас C: 30,0,100,0;
Клас D: 0,0,100,0;
Клас E: 0,30,100,0;
Клас F: 0,70,100,0;
Клас G: 0,100,100,0;
7 - внутрiшнi пробiли повиннi бути 0,5 pt i на 100 % чорного кольору;
8 - лiтера класу енергоефективностi має бути на 100 % бiлого кольору, надрукована шрифтом Calibri Bold 33 pt. Стрiлка класу енергоефективностi та вiдповiдна стрiлка за шкалою вiд A до G повиннi бути розташованi таким чином, щоб їхнi кiнцi були вирiвнянi. Лiтера в стрiлцi класу енергоефективностi повинна бути розмiщена в центрi прямокутної частини стрiлки, яка має бути на 100 % чорного кольору;
9 - значення рiчного споживання енергiї має бути вказано шрифтом Verdana Bold 28 pt; кВт/год має бути вказано шрифтом Verdana Regular 18 pt. Значення i одиниця мають бути вiдцентрованi i на 100 % чорного кольору;
10 - пiктограми мають бути такими, як показано в дизайнi енергетичних етикеток, а саме:
лiнiї пiктограм 1, 2 pt i, разом з текстом (цифри та одиницi вимiрювання) на 100 % чорного кольору;
текст пiд пiктограмою (пiктограмами) друкується напiвжирним шрифтом Verdana 16 pt, одиниця вимiрювання - Verdana Regular 12 pt, i розмiщується по центру пiд пiктограмою;
для холодильних приладiв, за винятком приладiв для зберiгання вина: якщо прилад має лише вiддiлення замороження або лише вiддiлення не для замороження, лише вiдповiдна пiктограма у верхньому рядку, як зазначено в абзацах 8, 9 пiдпункту 2 пункту 1 цього додатка, має бути показана та вiдцентрована мiж двома вертикальними краями енергетичної етикетки;
пiктограма рiвня акустичного шуму в повiтрi: кiлькiсть децибел у пiктограмi гучномовця має бути вказано шрифтом Verdana Bold 12 pt, одиниця "дБ" шрифтом Verdana Regular 9 pt; дiапазон класiв шуму (A - D) має бути вiдцентрований пiд пiктограмою, з лiтерою вiдповiдного класу шуму, шрифтом Verdana Bold 16 pt, та iншими лiтерами класiв шуму шрифтом Verdana Regular 10 pt;
11 - реквiзити розпорядчого документа, яким затверджено Технiчний регламент енергетичного маркування холодильних приладiв, друкуються шрифтом Verdana Regular 6 pt на 100 % чорного кольору.
Додаток 4 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (роздiл V) |
Методи вимiрювання та розрахункiв
З метою дотримання та перевiрки вiдповiдностi холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту вимiрювання та розрахунки проводяться з використанням стандартiв з перелiку нацiональних стандартiв для цiлей застосування цього Технiчного регламенту або iз застосуванням iнших надiйних, точних i вiдтворюваних методiв, якi враховують загальновизнанi сучаснi методи. Зазначенi методи повиннi вiдповiдати умовам та технiчним параметрам, наведеним у пунктах 2 - 5 цього додатка.
1. Загальнi умови випробувань:
для холодильних приладiв з антиконденсацiйними нагрiвачами, якi може вмикати та вимикати споживач, антиконденсацiйнi нагрiвачi повиннi бути увiмкненi та, якщо їх можна регулювати, налаштованi на максимальне нагрiвання та включенi до розрахунку рiчного споживання енергiї (AE) як добове споживання енергiї (Edaily). Якщо параметр оголошується вiдповiдно до пункту 3 роздiлу III Технiчного регламенту енергетичного маркування енегоспоживчої продукцiї, затвердженого наказом Мiнiстерства енергетики України вiд 27 квiтня 2022 року N 164, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 09 червня 2022 року за N 615/37951, та вiдповiдно до таблицi 7 додатка 6 до цього Технiчного регламенту, його задеклароване значення має використовуватися постачальником для розрахункiв у цьому додатку;
для холодильних приладiв з антиконденсацiйними нагрiвачами з контролем навколишнього середовища, електричнi антиконденсацiйнi нагрiвачi з контролем навколишнього середовища пiд час вимiрювання споживання енергiї повиннi бути вимкненi або iншим чином вiдключенi, якщо це можливо;
для холодильних приладiв з дозаторами, якi може вмикати та вимикати споживач, дозатори повиннi бути ввiмкненими пiд час випробування споживання енергiї, але не працюючими;
для вимiрювання споживання енергiї вiддiлення зi змiнною температурою повиннi працювати при найнижчiй температурi, яку може встановити споживач для постiйного пiдтримання дiапазону температур, як зазначено в таблицi 3 цього додатка, для типу вiддiлення, яке має найнижчу температуру;
для холодильних приладiв, якi можна пiд'єднати до мережi, комунiкацiйний модуль має бути активований, але пiд час випробування споживання енергiї не потрiбно мати певний тип комунiкацiї, обмiну даними чи обох цих режимiв. Пiд час випробування споживання енергiї необхiдно переконатися, що прилад пiдключено до мережi.
Для роботи вiддiлень для охолодження:
для вiддiлення зi змiнною температурою, що класифiкується як вiддiлення для свiжих продуктiв та/або вiддiлення для охолодження, iндекс енергоефективностi (EEI) повинен бути визначений для кожного температурного режиму iз застосуванням найвищого значення;
вiддiлення для охолодження повинно мати можливiсть контролювати середню температуру в певному дiапазонi без налаштувань споживача. Зазначене можна перевiрити пiд час випробування споживання енергiї при температурi навколишнього середовища 16° C та 32° C.
Для вiддiлень з регульованим об'ємом, коли об'єми двох вiддiлень регулюються один вiдносно одного споживачем, споживання енергiї та об'єм повиннi перевiрятися, коли об'єм вiддiлення з вищою цiльовою температурою налаштовано до його мiнiмального обсягу.
Потужнiсть заморожування вiддiлення розраховується як 24-кратна маса часткового завантаження, подiлена на час замороження, щоб довести температуру при частковому завантаженнi вiд +25 до -18° C при температурi навколишнього середовища 25° C, i виражається в кг/24 год та округлюється до одного десяткового знаку.
Для вiддiлень з 4 зiрками час заморожування для доведення температури легкого навантаження вiд +25 до -18° C при температурi навколишнього середовища 25° C має бути таким, щоб отримана потужнiсть заморожування вiдповiдала вимогам, зазначеним у абзацi тридцять другому додатка 1 до цього Технiчного регламенту.
Для визначення клiматичних класiв, абревiатура для дiапазону температури навколишнього середовища, тобто SN, N, ST або T:
розширений помiрний клiмат (SN) має дiапазон температур вiд 10° C до 32° C;
помiрний клiмат (N) має дiапазон температур вiд 16° C до 32° C;
субтропiчний клiмат (ST) має дiапазон температур вiд 16° C до 38° C;
тропiчний клiмат (T) має дiапазон температур вiд 16° C до 43° C.
Маса часткового завантаження для кожного вiддiлення з 4 зiрками становить:
3,5 кг/100 л об'єму вiддiлення з 4 зiрками, що оцiнюється та округлюється до найближчих 0,5 кг;
2 кг для вiддiлення з 4 зiрками з об'ємом, для якого 3,5 кг/100 л дає значення, нижче за 2 кг;
у випадку, якщо холодильний прилад є комбiнацiєю вiддiлень iз 3 та 4 зiрками, сума мас часткового завантаження має бути збiльшена таким чином, щоб сума мас часткового завантаження для всiх вiддiлень з 4 зiрками дорiвнювала:
3,5 кг/100 л загального об'єму всiх вiддiлень з 4 та 3 зiрками, що округлюється до найближчих 0,5 кг;
2 кг на загальний об'єм усiх вiддiлень з 4 та 3 зiрками, для яких 3,5 кг/100 л дає значення, нижче за 2 кг.
2. Умови зберiгання та цiльовi температури для кожного типу вiддiлень:
у таблицi 3 цього додатка наведено умови зберiгання та цiльову температуру для кожного типу вiддiлень.
3. Визначення AE:
1) для всiх холодильних приладiв за винятком малошумних:
споживання енергiї визначається шляхом випробування при температурi навколишнього середовища 16° C та 32° C.
Для визначення енергоспоживання середнi температури повiтря в кожному вiддiленнi повиннi бути рiвнi або нижчi за цiльовi температури, зазначенi в таблицi 3 цього додатка для кожного типу вiддiлень, заявленого постачальником. У разi потреби, значення вище та нижче цiльових температур можуть використовуватися для оцiнки споживання енергiї при цiльовiй температурi для кожного вiдповiдного вiддiлення шляхом iнтерполяцiї.
Основними компонентами енергоспоживання, якi пiдлягають визначенню, є:
набiр значень споживання статичної електроенергiї (Pss), виражених у Вт та округлених до одного десяткового знаку, кожне при певнiй температурi навколишнього середовища, та набiр температур у вiддiленнi, якi не обов'язково є цiльовими температурами;
репрезентативне накопичувальне споживання енергiї при розморожуваннi та вiдновленнi (DE d-f), виражене у Вт·год та округлене до одного десяткового знаку, для продукцiї з однiєю або бiльше системами авторозморожування (кожна з власним циклом контролю розморожування), що вимiрюється при температурi навколишнього середовища 16°C (DE d-f16) та 32°C (DE d-f32);
iнтервал розморожування (td-f), виражений у годинах i округлений до трьох десяткових знакiв, для виробiв з однiєю або бiльше системами розморожування (кожна з власним циклом контролю розморожування), що вимiрюється при температурi навколишнього середовища 16°C (td-f16) та 32°C (td-f32). td-f визначається для кожної системи в межах певного дiапазону умов;
для кожного проведеного випробування Pss та DEd-f додаються разом, щоб отримати добове споживання енергiї при певнiй температурi навколишнього середовища ET = 0,001 x 24 x (Pss + DEd-f / td-f), що виражається в кВт·год/24 год, конкретно для застосованих налаштувань;
Eaux виражається в кВт·год/рiк i округляється до трьох десяткових знакiв. Eaux обмежується антиконденсацiйним нагрiвачем без регулювання температури i визначається на основi споживання електроенергiї нагрiвачем за низки умов температури та вологостi навколишнього середовища, помноженої на ймовiрнiсть того, що ця температура та вологiсть навколишнього середовища матимуть мiсце та будуть доданi; цей результат далi помножується на коефiцiєнт втрат з метою врахування витоку тепла у вiддiлення та його подальшого видалення холодильною системою.
Таблиця 3
Умови зберiгання та цiльова температура для кожного типу вiддiлень
Група | Тип вiддiлення | Примiтка | Умови зберiгання | Tc | |
Tmin | Tmax | ||||
Назва | Назва | N | °C | °C | °C |
Вiддiлення не для заморожування | Комiрка | (1) | +14 | +20 | +17 |
Зберiгання вина | (2) (6) | +5 | +20 | + 12 | |
Пiдвал | (1) | +2 | +14 | + 12 | |
Свiжi харчовi продукти | (1) | 0 | +8 | +4 | |
Вiддiлення для охолодження | Охолодження | (3) | -3 | +3 | +2 |
Вiддiлення заморожування | 0 зiрок та виготовлення льоду | (4) | н.з. | 0 | 0 |
1 зiрка | (4) | н.з. | -6 | -6 | |
2 зiрки | (4) (5) | н.з. | -12 | -12 | |
3 зiрки | (4) (5) | н.з. | -18 | -18 | |
морозильна камера (4 зiрки) | (4) (5) | н.з. | -18 | -18 |
Примiтки:
(1) T min i T max - це середнi значення, вимiрянi за перiод випробування (середнє значення на певний час i набiр датчикiв).
(2) Середня змiна температури протягом перiоду випробування для кожного датчика має становити не бiльше ± 0,5 Кельвiна (К). Пiд час перiоду розмороження та вiдновлення середнє значення всiх датчикiв не може пiдвищуватися бiльш нiж на 1,5 К вище середнього значення вiддiлення.
(3) T min i T max - миттєвi значення протягом перiоду випробування.
(4) T max - максимальне значення, вимiряне протягом перiоду випробування (максимальне на певний перiод часу i набiр датчикiв).
(5) Якщо вiддiлення має авторозморожування, температура (визначена як максимальна для всiх датчикiв) не може пiдвищуватися бiльше нiж на 3,0 К пiд час перiоду розмороження та вiдновлення.
(6) T min i Tmax - середнi значення, що вимiрянi за перiод випробування (середнє значення на певний перiод часу для кожного датчика) i визначають максимально допустимий робочий дiапазон температури.
н.з. = не застосовується
Кожен з цих параметрiв повинен бути визначений за допомогою окремого випробування або серiї випробувань. Данi вимiрювань усереднюються за перiод випробування, яке проводиться пiсля того, як прилад пропрацював певний час. Для пiдвищення ефективностi та точностi випробування тривалiсть перiоду випробування не повинна бути фiксованою; перiод повинен бути таким, щоб прилад перебував у стабiльному станi протягом цього перiоду випробування. Це пiдтверджується шляхом перевiрки всiх даних протягом цього перiоду випробування на вiдповiднiсть набору критерiїв стабiльностi та того, чи можна було б зiбрати достатньо даних у такому стабiльному станi.
AE, що виражається в кВт·год/рiк i округляється до двох десяткових знакiв, розраховується таким чином:
AE = 365 x Edaily / L + Eaux,
де
коефiцiєнт навантаження L = 0,9 для холодильних приладiв тiльки з вiддiленням замороження i L = 1,0 для всiх iнших приладiв;
де Edaily, що виражається в кВт·год/24 год i округлюється до трьох десяткових знакiв, розраховується з ET при температурi навколишнього середовища 16° C (E16) та при температурi навколишнього середовища 32° C (E32) у такий спосiб:
Edaily = 0,5 x (E16 + E32),
де E16 та E32 отриманi шляхом iнтерполяцiї енергетичного випробування при цiльових температурах, наведених у таблицi 3.
2) для малошумних холодильних приладiв:
споживання енергiї визначається, як передбачено в пiдпунктi 1 пункту 3 цього додатка, але при температурi навколишнього середовища 25° C замiсть 16° C i 32° C.
Edaily, виражене в кВт·год/24 год i округлене до трьох десяткових знакiв для обчислення AE в такий спосiб:
Edaily = E 25,
де E25 - це ET при температурi навколишнього середовища 25° C, отримане шляхом iнтерполяцiї енергетичних випробувань при цiльових температурах, наведених у таблицi 3 цього додатка.
4. Визначення стандартного рiчного споживання енергiї (SAE):
1) для всiх холодильних приладiв:
SAE, виражене в кВт·год/рiк i округлене до двох десяткових знакiв, обчислюється в такий спосiб:
SAE = C x D х | n | Ac x Bc x [Vc / V] x (Nc + V x rc x Mc), |
S | ||
c=1 |
де
c - значення коефiцiєнта для типу вiддiлення в дiапазонi вiд 1 до n, при цьому n - загальна кiлькiсть типiв вiддiлень;
Vc, виражене в дм3 або лiтрах та округлене до першого десяткового знаку, є об'ємом вiддiлення;
V, виражене в дм3 або лiтрах та округлене до найближчого цiлого числа, є загальним об'ємом з
V < | n | Vc; |
S | ||
c=1 |
rc, Nc, Mc та C - параметри моделювання, особливi для кожного вiддiлення, зi значеннями, наведеними в таблицi 4;
Ac, Bc та D - це коефiцiєнти компенсацiї зi значеннями, наведеними в таблицi 5.
Пiд час виконання наведених вище обчислень для вiддiлень iз змiнною температурою обирається тип вiддiлення з найнижчою цiльовою температурою, для якої вiн оголошується придатним;
2) параметри моделювання для кожного типу вiддiлень для обчислення SAE:
параметри моделювання наведенi в таблицi 4.
Таблиця 4
Значення параметрiв моделювання для кожного типу вiддiлення
Тип вiддiлення | rc (a) | Nc | Mc | C |
Комiрка | 0,35 | 75 | 0,12 | вiд 1,15 до 1,56 для комбiнованих приладiв з вiддiленнями з 3 або 4 зiрками (b), 1,15 для iнших комбiнованих приладiв, 1,00 для iнших холодильних приладiв |
Для зберiгання вина | 0,60 | |||
Пiдвал | 0,60 | |||
Для свiжих харчових продуктiв | 1,00 | |||
Для охолодження | 1,10 | 138 | 0,12 | |
З 0 зiрок та виготовлення льоду | 1,20 | 138 | 0,15 | |
з 1 зiркою | 1,50 | |||
з 2 зiрками | 1,80 | |||
з 3 зiрками | 2,10 | |||
Морозильна камера (з 4 зiрками) | 2,10 |
Примiтки:
a) rc = (Ta - Tc) / 20; де Ta = 24° C i Tc зi значеннями, встановленими в таблицi 3.
b) C для комбiнованих приладiв з вiддiленнями з 3 або 4 зiрками визначається в такий спосiб:
де frzf - об'єм вiддiлення з 3 або 4 зiрками Vfr як частина V з frzf = Vfr / V:
якщо frzf < 0,3 тодi C = 1,3 + 0,87 x frzf;
якщо 0,3 < frzf < 0,7 тодi C = 1,87 - 1,0275 x frzf; - або C = 1,15.
3) коефiцiєнти компенсацiї за типом вiддiлення в обчисленнi SAE:
коефiцiєнти компенсацiї наведенi в таблицi 5.
Таблиця 5
Значення коефiцiєнтiв компенсацiї за типом вiддiлення
Тип вiддiлення | Ac | Bc | D | |||||
Ручне розморожування | Авторозморожування | Автономний прилад | Вбудований прилад | < 2 (a) | 3 (a) | 4 (a) | > 4 (a) | |
Комiрка | 1,00 | 1,00 | 1,02 | 1,00 | 1,02 | 1,035 | 1,05 | |
Для зберiгання вина | ||||||||
Пiдвал | ||||||||
Для свiжих харчових продуктiв | ||||||||
Для охолодження | 1,03 | |||||||
З 0 зiрок i виготовлення льоду | 1,00 | 1,10 | 1,05 | |||||
з 1 зiркою | ||||||||
з 2 зiрками | ||||||||
з 3 зiрками | ||||||||
Морозильна камера (з 4 зiрками) |
Примiтка:
____________
(a) кiлькiсть зовнiшнiх
дверей або вiддiлень, залежно вiд того, що
найменше.
5. Визначення EEI:
EEI, виражене у вiдсотках i округлене до першого десяткового знаку, обчислюється в такий спосiб:
EEI = AE / SAE.
Додаток 5 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 1 роздiлу II) |
Вимоги до iнформацiйного листа продукцiї
Вiдповiдно до абзацу третього пункту 1 роздiлу II цього Технiчного регламенту постачальник повинен внести до бази даних продукцiї iнформацiю, наведену в таблицi 6 цього додатка. Якщо холодильний прилад мiстить кiлька вiддiлень одного типу, рядки для цих вiддiлень повторюються. Якщо певний тип вiддiлення вiдсутнiй, параметри та значення вiддiлення мають бути позначенi "-".
Таблиця 6
Iнформацiйний лист продукцiї
Найменування або торговельна марка постачальника (знак для товарiв i послуг) (b), (d): | |||||
Мiсцезнаходження (b), (d): | |||||
Iдентифiкатор моделi (d): | |||||
Тип холодильного приладу: | |||||
Малошумний прилад: | [так/нi] | Тип дизайну: | [вбудований/автономний] | ||
Прилад для зберiгання вина: | [так/нi] | Iнший холодильний прилад: | [так/нi] | ||
Загальнi параметри продукцiї: | |||||
Параметр | Значення | Параметр | Значення | ||
Загальнi вимiрювання (у мiлiметрах) (b), (d) | Висота | x | Загальний об'єм (дм3 або л) | x | |
Ширина | x | ||||
Глибина | x | ||||
EEI | x | Клас енергоефективностi | [A/B/C/D/E/F/G] (c) | ||
Рiвень акустичного шуму в повiтрi (дБ(А) на 1 пВт) | x | Клас рiвня акустичного шуму в повiтрi | [A/B/C/D] (d) | ||
Рiчне енергоспоживання (кВттод/рiк) | x | Клiматичний клас: | [розширений помiрний/ помiрний/субтропiчний/тропiчний] |
||
Мiнiмальна температура навколишнього середовища (°C), для якої пiдходить холодильний прилад | xc | Максимальна температура навколишнього середовища (°C), для якої пiдходить холодильний прилад | x (c) | ||
Зимовий режим | [так/нi] | ||||
Параметри вiддiлення: | |||||
Тип вiддiлення | Параметри та значення вiддiлення | ||||
Об'єм вiддiлення (дм3 або л) | Рекомендований температурний режим для оптимального зберiгання продуктiв (°C) Цi налаштування не повиннi суперечити умовам зберiгання, викладеним в додатку IV, таблиця 3 | Потужнiсть замороження (кг/24 год) | Тип розмороженння (авторозмороження = A, ручне розмороження = M) | ||
Комiрка | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
Зберiгання вина | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
Пiдвал | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
Свiжi продукти | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
Охолодження | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
0 зiрок або виготовлення льоду | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
1 зiрка | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
2 зiрки | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
3 зiрки | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
4 зiрки | [так/нi] | x,x | x | x,x | [A/M] |
Вiддiлення з 2 зiрками | [так/нi] | x,x | x | - | [A/M] |
Вiддiлення зi змiнною температурою | Типи вiддiлень | x,x | x | x,x (для вiддiлень з 4 зiрками) або - |
[A/M] |
Для вiддiлень з 4 зiрками | |||||
Пристрiй швидкого замороження | [так/нi] | ||||
Для вiддiлень для зберiгання вина | |||||
Кiлькiсть стандартних винних пляшок | x | ||||
Параметри джерела свiтла (a), (b): | |||||
Тип джерела свiтла | [технологiя освiтлення] | ||||
Клас енергоефективностi | [A/B/C/D/E/F/G] | ||||
Мiнiмальний гарантiйний строк, запропонований виробником (b), (d): | |||||
Додаткова iнформацiя (b),
(d): Посилання на вебсайт постачальника, де мiститься iнформацiя про холодильнi прилади. |
|||||
____________ |
Додаток 6 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 1 роздiлу II) |
Вимоги до технiчної документацiї
1. Технiчна документацiя, зазначена в абзацi п'ятому пункту 1 роздiлу II цього Технiчного регламенту, має включати:
загальний опис моделi, що дозволяє її однозначно та легко iдентифiкувати;
посилання на застосованi стандарти з перелiку нацiональних стандартiв для цiлей застосування цього Технiчного регламенту, або iншi використанi нацiональнi стандарти на методи вимiрювання;
особливi запобiжнi заходи, якi необхiдно вжити пiд час збирання, встановлення, обслуговування або випробування моделi;
значення технiчних параметрiв, наведенi в таблицi 7. Цi значення розглядаються як задекларованi значення для цiлей процедури верифiкацiї в додатку 9 до цього Технiчного регламенту;
деталi та результати розрахункiв, виконаних згiдно з додатком 4 до цього Технiчного регламенту;
умови випробування, якщо вони недостатньо описанi в абзацi 3 пункту 1 цього додатка;
еквiвалентнi моделi, якщо такi є, включаючи iдентифiкатори моделей.
Цi елементи також є обов'язковими спецiальними частинами технiчної документацiї, яку постачальник повинен внести до бази даних продукцiї вiдповiдно до пункту 5 роздiлу IX Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої продукцiї, затвердженого наказом Мiнiстерства енергетики України вiд 27 квiтня 2022 року N 164, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 червня 2022 року за N 615/37951.
Таблиця 7
Технiчнi параметри моделi та їхнi задекларованi значення для холодильних приладiв
Загальний опис моделi холодильного приладу, достатнiй для однозначної та легкої iдентифiкацiї: | ||||||||
Специфiкацiї продукцiї: | ||||||||
Загальнi специфiкацiї продукцiї: | ||||||||
Параметр | Значення | Параметр | Значення | |||||
Рiчне споживання енергiї (кВт·год/рiк) | x,xx | EEI (%) | x,x | |||||
Стандартне рiчне споживання енергiї (кВт·год/рiк) | x,xx | Комбiнований параметр | x,xx | |||||
Час пiдвищення температури (h) | x,xx | Коефiцiєнт навантаження | x,x | |||||
Коефiцiєнт втрати тепло крiзь дверцята | x,xxx | Клiматичний клас | [розширений помiрний/ помiрний/субтропiчний/ тропiчний] | |||||
Тип антиконденсацiйного нагрiвача | [ручний вимикач/зовнiшнiй/ iнший/вiдсутнiй] | Рiвень акустичного шуму в повiтрi (дБ(А) на 1 пВт) | x | |||||
Додатковi специфiкацiї продукцiї для холодильних приладiв, крiм малошумних холодильних приладiв: | ||||||||
Параметр | Значення | |||||||
Денне споживання енергiї при 32° C (кВт·год/24 год) | x,xxx | |||||||
Додатковi специфiкацiї продукцiї для малошумних холодильних приладiв: | ||||||||
Параметр | Значення | |||||||
Денне споживання енергiї при 25° C (кВт·год/24 год) | x,xxx | |||||||
Додатковi специфiкацiї продукцiї для вiддiлень для зберiгання вина | ||||||||
Параметр | Значення | Параметр | Значення | |||||
Внутрiшня вологiсть (%) | [дiапазон] | Кiлькiсть пляшок | X | |||||
Якщо холодильний прилад має кiлька вiддiлень одного типу, рядки для цих вiддiлень повторюються. Якщо певний тип вiддiлення вiдсутнiй, значення параметрiв вiддiлення мають бути позначенi "-". | ||||||||
Специфiкацiї вiддiлень: | ||||||||
Параметри та значення вiддiлення | ||||||||
Тип вiддiлення | Цiльова температура (°C) | Об'єм вiддiлення (дм3 або л) | Потужнiсть замороження (кг/24 год) | Термодинамiчний параметр (rc) | Nc | Mc | Коефiцiєнт розмороження (Ac) | Коефiцiєнт вбудованостi (Bc) |
Комiрка | +17 | x,x | - | 0,35 | 75 | 0,12 | 1,00 | x,xx |
Зберiгання вина | +12 | x,x | - | 0,60 | 75 | 0,12 | 1,00 | x,xx |
Пiдвал | +12 | x,x | - | 0,60 | 75 | 0,12 | 1,00 | x,xx |
Свiжi продукти | +4 | x,x | - | 1,00 | 75 | 0,12 | 1,00 | x,xx |
Охолодження | +2 | x,x | - | 1,10 | 138 | 0,12 | 1,00 | x,xx |
0 зiрок або виготовлення льоду | 0 | x,x | - | 1,20 | 138 | 0,15 | x,xx | x,xx |
1 зiрка | -6 | x,x | - | 1,50 | 138 | 0,15 | x,xx | x,xx |
2 зiрки | -12 | x,x | - | 1,80 | 138 | 0,15 | x,xx | x,xx |
3 зiрки | -18 | x,x | - | 2,10 | 138 | 0,15 | x,xx | x,xx |
4 зiрки | -18 | x,x | x,x | 2,10 | 138 | 0,15 | x,xx | x,xx |
Вiддiлення з 2 зiрками | -12 | x,x | - | 2,10 | 138 | 0,15 | x,xx | x,xx |
Вiддiлення зi змiнною температурою | X | x,x | x,x (для вiддiлень з 4 зiрками) або - | x,xx | x | x,xx | x,xx | x,xx |
Сума об'ємiв вiддiлення (вiддiлень) для охолодження та вiддiлення (вiддiлень) не для замороження [л або дм3] | x | |||||||
Сума об'ємiв вiддiлення (вiддiлень) замороження [л або дм3] | x |
2. Якщо iнформацiя, включена в технiчну документацiю на конкретну модель, була отримана:
з моделi, яка має тi самi технiчнi характеристики, що стосуються наданої технiчної iнформацiї, але виготовлена iншим виробником; або
шляхом розрахунку на основi дизайну або екстраполяцiї iншої моделi того ж або iншого виробника; або обома способами,
технiчна документацiя повинна включати деталi такого розрахунку, оцiнку, проведену виробником для перевiрки точностi розрахунку, i, якщо це необхiдно, декларацiю про вiдповiднiсть моделей рiзних виробникiв.
Додаток 7 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 1 роздiлу II) |
Iнформацiя, яка надається у вiзуальнiй рекламi, в технiчних рекламних матерiалах для дистанцiйного продажу, за винятком дистанцiйного продажу через мережу Iнтернет
1. У вiзуальнiй рекламi, з метою забезпечення вiдповiдностi вимогам, наведеним у абзацi п'ятому пункту 1 роздiлу II та абзацi третьому пункту 1 роздiлу III цього Технiчного регламенту, клас енергоефективностi та дiапазон класiв енергоефективностi, зазначенi на енергетичнiй етикетцi, повиннi вiдповiдати вимогам, зазначеним у пунктi 4 цього додатка.
2. У технiчних рекламних матерiалах, з метою забезпечення вiдповiдностi вимогам, наведеним в абзацi шостому пункту 1 роздiлу II та абзацi четвертому пункту 1 роздiлу III цього Технiчного регламенту, клас енергоефективностi та дiапазон класiв енергоефективностi, зазначенi на енергетичнiй етикетцi, повиннi вiдповiдати вимогам, зазначеним у пунктi 4 цього додатка.
3. Будь-якi паперовi матерiали щодо дистанцiйного продажу холодильних приладiв повиннi показувати клас енергоефективностi та дiапазон класiв енергоефективностi, зазначенi в енергетичнiй етикетцi вiдповiдно до вимог пункту 4 цього додатка.
4. Клас енергоефективностi та дiапазон класiв енергоефективностi мають бути зазначенi, як наведено на рисунку 1, а саме:
стрiлка, що мiстить лiтеру класу енергоефективностi на 100 % бiлого кольору, шрифтом Calibri Bold i розмiром шрифту, що принаймнi еквiвалентний розмiру цiни, коли цiна вказана;
колiр стрiлки має вiдповiдати кольору класу енергоефективностi;
дiапазон доступних класiв енергоефективностi на 100 % чорного кольору;
розмiр повинен бути таким, щоб стрiлка була чiтко видима та розбiрлива. Лiтера в стрiлцi класу енергоефективностi повинна бути розмiщена в центрi прямокутної частини стрiлки, з рамкою 0,5 pt 100 % чорного кольору навколо стрiлки та лiтерою класу енергоефективностi.
У якостi вiдступу, якщо вiзуальна реклама, технiчнi рекламнi матерiали або паперовi матерiали для дистанцiйного продажу друкуються монохромним друком, стрiлка може бути монохромною в такiй вiзуальнiй рекламi, технiчному рекламному матерiалi або паперовому матерiалi для дистанцiйного продажу.
Рис. 1 Кольорова/монохромна лiва/права стрiлка, iз зазначеним дiапазоном класiв енергоефективностi
5. Дистанцiйний продаж на основi телемаркетингу має спецiально iнформувати споживача про класи енергоефективностi продукцiї та дiапазон класiв енергоефективностi, доступний на енергетичнiй етикетцi, а також про те, що споживач може отримати доступ до енергетичної етикетки та iнформацiйного листа продукцiї через вебсайт бази даних продукцiї або на запит про надання друкованої копiї.
6. Для всiх ситуацiй, наведених у пунктах 1 - 3, 5 цього додатка, споживач повинен мати можливiсть доступу до енергетичної етикетки та iнформацiйного листа продукцiї через посилання на вебсайт бази даних продукцiї, або отримати друковану копiю на запит.
Додаток 8 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (пункт 1 роздiлу II) |
Iнформацiя, яка надається у випадку дистанцiйного продажу через мережу Iнтернет
1. Вiдповiдна енергетична етикетка, що надається постачальниками вiдповiдно до абзацу восьмого пункту 1 роздiлу II цього Технiчного регламенту, повинна бути вказана на механiзмi вiдображення поруч iз цiною продукцiї. Розмiр повинен бути таким, щоб енергетична етикетка була чiтко видимою та розбiрливою, а також пропорцiйною розмiру, зазначеному в пiдпунктах 1, 2 пункту 3 додатка 3 до цього Технiчного регламенту. Енергетична етикетка може вiдображатися за допомогою вкладеного дисплея, i в цьому випадку зображення, яке використовується для доступу до енергетичної етикетки, має вiдповiдати характеристикам, наведеним у пунктi 3 цього додатка. Якщо застосовано вкладений дисплей, енергетична етикетка з'являється при першому клацаннi мишi, наведеннi мишi або при тактильному розширеннi екрана на зображеннi.
2. Зображення, яке використовується для доступу до енергетичної етикетки у випадку вкладеного дисплею, наведеного на рисунку 2, має:
мiстити стрiлку кольору, що вiдповiдає класу енергоефективностi продукцiї на енергетичнiй етикетцi;
вказувати клас енергоефективностi продукцiї на стрiлцi на 100 % бiлого кольору, надрукованiй шрифтом Calibri Bold, розмiром, що вiдповiдає розмiру шрифту цiни;
мiстити дiапазон доступних класiв енергоефективностi на 100 % чорного кольору;
вiдповiдати одному iз наступних двох форматiв, наведених у рисунку 2, а також мати такий розмiр, щоб стрiлка була добре видимою та розбiрливою. Лiтера в стрiлцi класу енергоефективностi повинна бути розмiщена в центрi прямокутної частини стрiлки з видимою рамкою на 100 % чорного кольору навколо стрiлки та мiстити лiтеру класу енергоефективностi:
Рис. 2 Кольорова стрiлка влiво/вправо iз зазначеним дiапазоном класiв енергоефективностi
3. У разi вiдображення енергетичної етикетки за допомогою вкладеного дисплею, послiдовнiсть її вiдображення має бути така:
зображення, зазначенi в пунктi 2 цього додатка, повиннi бути показанi на механiзмi дисплею поблизу цiни продукцiї;
зображення повиннi мiстити посилання на енергетичну етикетку, зазначену в додатку 3 до цього Технiчного регламенту;
енергетична етикетка повинна вiдображатися пiсля клацання мишею, наведення курсора мишi або тактильного розширення екрану на зображеннi;
енергетична етикетка повинна вiдображатися у виглядi спливаючого вiкна, нової вкладки, нової сторiнки або вставки на екранi;
для збiльшення енергетичної етикетки на тактильних екранах застосовуються умови щодо пристроїв для тактильного збiльшення;
енергетична етикетка перестає вiдображатися за допомогою опцiї закриття або iншого стандартного механiзму закриття;
альтернативним текстом для графiки, яка має вiдображатися у разi не вiдображення енергетичної етикетки, мають бути класи енергоефективностi продукцiї, надрукованi розмiром шрифту, що вiдповiдає розмiру шрифту цiни.
4. Електронний iнформацiйний лист продукцiї, що надається постачальниками вiдповiдно до абзацу третього пункту 1 роздiлу II цього Технiчного регламенту, повинен бути вiдображений на механiзмi вiдображення поблизу цiни продукцiї. Розмiр повинен бути таким, щоб iнформацiйний лист продукцiї був чiтко видимим i розбiрливим. Iнформацiйний лист продукцiї може вiдображатися за допомогою вкладеного дисплея або з посиланням на базу даних продукцiї, i в цьому випадку посилання, що використовується для доступу до iнформацiйного листа продукцiї, має чiтко та розбiрливо вказувати "Iнформацiйний лист продукцiї". Якщо використовується вкладений дисплей, iнформацiйний лист продукцiї з'являється при першому клацаннi мишi, при наведеннi мишi або при тактильному розширеннi екрана на посиланнi.
Додаток 9 до Технiчного регламенту енергетичного маркування холодильних приладiв (роздiл VI) |
Процедура проведення перевiрки для цiлей ринкового нагляду
1. Допустимi похибки пiд час перевiрки, визначенi в цьому додатку, стосуються лише верифiкацiї заявлених значень органами державного ринкового нагляду i не повиннi використовуватися постачальником у якостi допустимих похибок для встановлення значень у технiчнiй документацiї або при iнтерпретацiї цих значень з метою досягнення вiдповiдностi або для повiдомлення про кращi показники в будь-який спосiб. Значення та класи, опублiкованi на енергетичнiй етикетцi або в iнформацiйному листi продукцiї, не повиннi бути бiльш вигiдними для постачальника, нiж значення, заявленi в технiчнiй документацiї.
Якщо модель розроблена для випробування (наприклад, шляхом розпiзнавання умов випробувань або випробувального циклу) та специфiчним чином може реагувати, автоматично змiнюючи свої характеристики пiд час випробувань з метою досягнення бiльш сприятливого рiвня для будь-якого з параметрiв, зазначених у цьому Технiчному регламентi або включених до технiчної документацiї або включених до будь-якої поданої документацiї, модель та всi еквiвалентнi моделi вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту.
2. При проведеннi перевiрки вiдповiдностi холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту, органи державного ринкового нагляду повиннi застосовувати наступну процедуру:
перевiрцi пiдлягає один холодильний прилад для кожної моделi;
модель холодильного приладу вважається такою, що вiдповiдає застосовним вимогам, якщо:
значення, наведенi в технiчнiй документацiї вiдповiдно до пункту 3 роздiлу III Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої продукцiї, затвердженого наказом Мiнiстерства енергетики України вiд 27 квiтня 2022 року N 164, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 червня 2022 року за N 615/37951, (задекларованi значення), та, якщо це застосовується, значення, використанi для розрахунку цих значень, не є бiльш сприятливими для постачальника нiж вiдповiднi значення, наведенi у звiтах про випробування;
значення, опублiкованi на енергетичнiй етикетцi та в iнформацiйному листi продукцiї, не є бiльш сприятливими для постачальника, нiж задекларованi значення, а зазначенi клас енергоефективностi та клас рiвня акустичного шуму в повiтрi не є бiльш сприятливими для постачальника, нiж класи, визначенi задекларованими значеннями;
коли органи державного ринкового нагляду перевiряють одиницю моделi, визначенi значення (тобто значення вiдповiдних параметрiв, вимiрянi пiд час випробування, та значення, розрахованi на основi цих вимiрювань) вiдповiдають вiдповiдним допустимим похибкам, наведеним у таблицi 8 цього додатка.
3. Якщо результати, зазначенi в абзацах четвертому та п'ятому пункту 2 цього додатка, не досягнутi, модель та всi еквiвалентнi моделi вважаються такими, що не вiдповiдають цьому Технiчному регламенту.
4. Якщо результат, зазначений в абзацi шостому пункту 2 цього додатка, не досягнутий, органи державного ринкового нагляду вибирають для випробування три додатковi одиницi тiєї ж моделi. Як альтернатива, три вибранi додатковi одиницi можуть бути однiєї або кiлькох еквiвалентних моделей.
5. Модель вважається такою, що вiдповiдає застосовним вимогам, якщо для цих трьох одиниць середнє арифметичне визначених значень вiдповiдає допустимим похибкам, наведеним у таблицi 8 цього додатка.
6. Якщо результат, зазначений у пунктi 5 цього додатка, не досягнутий, модель та всi еквiвалентнi моделi вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту.
Органи державного ринкового нагляду повиннi використовувати методи вимiрювання та розрахунку, наведенi в додатку 4 до цього Технiчного регламенту.
Органи державного ринкового нагляду повиннi застосовувати лише тi допустимi похибки, що наведенi в таблицi 8 цього додатка, i повиннi використовувати лише процедуру, наведену в пунктах 2 - 6 цього додатка, для вимог, зазначених у цьому додатку. Для параметрiв таблицi 8 цього додатка не застосовуються iншi похибки, наприклад тi, що викладенi у нацiональних стандартах, що iдентичнi гармонiзованим європейським стандартам або в будь-якому iншому методi вимiрювання.
Таблиця 8
Допустимi похибки для вимiряних параметрiв
Параметри | Допустимi похибки |
Загальний об'єм i об'єм вiддiлення | Визначене значення (a) не може бути бiльше нiж на 3 % або 1 лiтр нижчим (залежно вiд того, яке значення бiльше), нiж задеклароване значення. |
Потужнiсть замороження | Визначене значення (a) не може бути бiльше, нiж на 10 % нижчим за задеклароване значення. |
E 32 | Визначене значення (a) не може бути бiльше, нiж на 10 % вищим за задеклароване значення. |
Рiчне споживання енергiї | Визначене значення (a) не може бути бiльше, нiж на 10 % вищим за задеклароване значення. |
Внутрiшня вологiсть вiддiлення для зберiгання вина (%) | Визначене значення (a) не може вiдрiзнятися вiд задекларованого дiапазону бiльше, нiж на 10 %. |
Рiвнi акустичного шуму в повiтрi | Визначене значення (a) не може бути бiльше, нiж на 2 дБ(А) на 1 пВт вищим за задеклароване значення. |
Час пiдвищення температури | Визначене значення (a) не може бути бiльше, нiж на 15 % нижчим за задеклароване значення. |
____________
(a) У випадку трьох
додаткових одиниць, перевiрених, як зазначено в
пунктi 4 цього додатка, визначене значення
означає середнє арифметичне значень, визначених
для цих трьох додаткових одиниць.
Copyright © 2025 НТФ «Интес» Все права сохранены. |