МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
20.04.2005 | N 175 |
---|
Про затвердження Державних санiтарних норм та
правил "Транспортування продовольчої
продукцiї залiзничним, повiтряним та водним
транспортом"
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 1 червня 2005 р. за N 603/10883 |
Вiдповiдно до статтi 17
Закону України "Про забезпечення
санiтарного та епiдемiчного благополуччя
населення" наказую:
1. Затвердити Державнi санiтарнi норми та правила "Транспортування продовольчої продукцiї залiзничним, повiтряним та водним транспортом", що додаються.
2. Департаменту державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду Мiнiстерства охорони здоров'я України цей наказ довести до установ i закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади в установленому порядку.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра Бережнова С.П.
Мiнiстр | М.Є.Полiщук |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства охорони здоров'я України 20.04.2005 N 175 |
|
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 1 червня 2005 р. за N 603/10883 |
ДЕРЖАВНI САНIТАРНI НОРМИ ТА ПРАВИЛА
"Транспортування продовольчої продукцiї
залiзничним, повiтряним та водним транспортом"
1. Загальнi положення
1.1. Державнi санiтарнi норми та правила "Транспортування продовольчої продукцiї залiзничним, повiтряним та водним транспортом" (далi - Правила) установлюють гiгiєнiчнi вимоги i норми до повiтряного, водного i залiзничного транспорту, що забезпечують перевезення продовольчої продукцiї.
1.2. Державний санiтарно-епiдемiологiчний нагляд за дотриманням санiтарно-гiгiєнiчних i санiтарно-епiдемiологiчних норм i правил державними органами, пiдприємствами, органiзацiями, установами незалежно вiд форм власностi, пiдприємцями - фiзичними особами i громадянами покладений на установи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України.
1.3. Юридичнi й фiзичнi особи, якi транспортують продовольчу продукцiю, несуть вiдповiдальнiсть за вiдповiднiсть умов транспортування вимогам санiтарних норм згiдно з чинним законодавством України.
1.4. Державнi стандарти, технiчнi умови, технологiчнi iнструкцiї та iншi нормативно-технiчнi документи щодо планування, органiзацiї та транспортування продовольчої продукцiї повиннi вiдповiдати санiтарному законодавству.
2. Вимоги до транспортування
2.1. Перевезення продовольчої продукцiї, а також матерiалiв i виробiв, якi мають контакт з нею, повинно здiйснюватися в умовах, що забезпечують збереження їхньої якостi i безпеки для здоров'я населення.
2.2. При виборi транспортного засобу та його оснащеннi враховуються вимоги нормативних документiв щодо умов транспортування та зберiгання, термiн придатностi та час транспортування продовольчої продукцiї, зовнiшня температура та рекомендована температура транспортування.
2.3. Перевезення продовольчої продукцiї здiйснюється спецiалiзованими транспортними засобами, що мають вiдповiдне маркування, або спецiально пiдготовленими для цього транспортними засобами.
При транспортуваннi вантажiв, що вимагають захисту (охолодження, вентилювання, обiгрiв), перевезення здiйснюють транспортними засобами, що забезпечують пiдтримку необхiдних параметрiв мiкроклiмату.
2.4. Кожна партiя продовольчої продукцiї повинна вiдповiдати вимогам нормативної документацiї, супроводжуватись визначеними в установленому порядку документами, що пiдтверджують її походження, якiсть i безпеку для здоров'я людини.
2.5. Транспортнi засоби, що використовуються для перевезення продовольчої продукцiї, повиннi мати санiтарний паспорт установленого зразка (додаток), виданий установою Держсанепiдемслужби на вiдповiдному видi транспорту. Внутрiшня поверхня вантажного примiщення повинна мати покриття, виконане з матерiалiв, що легко пiддаються миттю i дезiнфекцiї та дозволенi в установленому порядку для облаштування транспортних засобiв, що здiйснюють перевезення продовольчої продукцiї.
2.6. Експедитор, вантажники та iншi особи, що причетнi до перевезення та безпосередньо контактують з продовольчою продукцiєю, повиннi мати при собi особисту медичну книжку встановленого зразка, працювати в спецодязi, дотримуватися правил особистої гiгiєни, забезпечувати схороннiсть, якiсть, безпеку i виконання правил транспортування (завантаження) продовольчої продукцiї.
Умови транспортування (температура, вологiсть та iн.) повиннi вiдповiдати вимогам нормативної документацiї на кожний вид продовольчої продукцiї, а також нормативно-правових актiв.
2.7. Продовольча продукцiя повинна транспортуватися в умовах, що унеможливлюють її псування i забруднення.
2.8. Пiдготовка продовольчої продукцiї до перевезення здiйснюється вiдповiдно до вимог державних стандартiв, технiчних умов, сертифiкатiв та iнших нормативних документiв, що мiстять вимоги до її якостi та безпеки.
2.9. Продовольча продукцiя повинна пред'являтися до перевезення у справнiй тарi й упаковцi, що вiдповiдають вимогам державних стандартiв, технiчних умов, умов торговельних контрактiв. Вимоги до тари й упаковки продовольчої продукцiї регламентуються вiдповiдно до чинного законодавства.
2.10. Пред'явлення продовольчої продукцiї до перевезення здiйснюється в транспортабельному станi. Тара та упаковка повиннi захищати вантаж вiд механiчних впливiв, бути справними, мiцними та чистими.
2.11. Продовольча продукцiя не приймається до перевезення, якщо термiн придатностi, що зазначений у сертифiкатi або документi про якiсть продукцiї, менше, нiж термiн доставки.
2.12. Завантаженню продовольчої продукцiї для подальшого перевезення передують обов'язкова санiтарна обробка, що складається iз заходiв профiлактичної дезiнфекцiї або дезiнсекцiї, а в необхiдних випадках дератизацiї та дезодорацiї внутрiшнiх поверхонь транспортних засобiв, у яких здiйснюється перевезення продовольчої продукцiї, дозволеними в установленому порядку засобами, та при необхiдностi очищення i помивка.
2.13. Санiтарна обробка транспортних засобiв здiйснюється безпосередньо перед кожним вантажоперевезенням продовольчої продукцiї. У разi вiдсутностi дiючих санiтарних норм щодо окремих видiв продукцiї методика та обсяг санiтарної обробки визначаються посадовими особами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби та залежать вiд виду транспортного засобу, продовольчої продукцiї, наявностi упаковки.
2.14. Санiтарна обробка здiйснюється спецiалiзованими пiдроздiлами закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України на вiдповiдному видi транспорту, а також суб'єктами пiдприємницької дiяльностi за наявностi лiцензiї Мiнiстерства охорони здоров'я України на проведення дезiнфекцiйних, дезiнсекцiйних, дератизацiйних робiт (крiм робiт на об'єктах ветеринарного контролю) та акредитованих у встановленому порядку Мiнiстерством охорони здоров'я України, лiцензiї Державного департаменту ветеринарної медицини на проведення дезiнфекцiйних, дезiнсекцiйних, дератизацiйних робiт (на об'єктах ветеринарного контролю) (далi - установи).
2.15. Очищення, помивка та санiтарна обробка транспортних засобiв повинна здiйснюватися у спецiально видiлених мiсцях, у спецiальних мийних блоках, на вантажних фронтах або в мiсцях завантаження.
2.16. Особи, якi здiйснюють санiтарну обробку транспорту, проходять медичне обстеження вiдповiдно до дiючого законодавства.
2.17. На перiод проведення санiтарної обробки транспортного засобу повинно бути забезпечено виконання правил технiки безпеки та дотримання вимог екологiчної безпеки.
2.18. Факт проведення санiтарної обробки транспортного засобу посвiдчується довiдкою. Довiдки надаються установами, що здiйснюють санiтарну обробку та повиннi мiстити таку iнформацiю: найменування установи, що здiйснювала санiтарну обробку; номер та термiн дiї лiцензiї; вид транспортного засобу, який проходив обробку, його номер; найменування вантажовiдправника або вантажовласника, з яким укладено договiр на проведення санiтарної обробки транспортного засобу, його адреса, iншi реквiзити; вид продовольчої продукцiї, яку передбачається перевозити транспортним засобом; дата проведення санiтарної обробки транспортного засобу та назви засобiв, що використовувались; пiдпис вiдповiдальної особи та печатка органiзацiї.
2.19. Забороняється перевезення продовольчої продукцiї транспортними засобами, що не вiдповiдають санiтарним нормам.
2.20. Не допускається транспортування продовольчої продукцiї транспортними засобами, на яких ранiше перевозилися отрутохiмiкати, бензин, газ та iншi отруйнi речовини та тi, що мають сильний запах, а також разом з непродовольчими товарами.
2.21. Пiд час перевезення продовольчої продукцiї повиннi дотримуватися вимоги нормативно-технiчних документiв, що регламентують порядок їхнього розмiщення та укладання.
2.22. Продовольча продукцiя пiсля завершення перевезення повинна вiдповiдати установленим вимогам якостi та безпеки для здоров'я населення.
2.23. Державний санiтарно-епiдемiологiчний нагляд за транспортуванням продовольчої продукцiї здiйснюють посадовi особи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України.
3. Транспортування продовольчої продукцiї залiзничним транспортом
3.1. Для перевезення продовольчої продукцiї використовуються унiверсальнi критi вагони, критi вагони з утепленим кузовом, вагонизерновози i борошновози, унiверсальнi контейнери, iзотермiчнi вагони i контейнери (рефрижераторнi вагони i контейнери, вагони-термоси, спецiальнi цистерни, живорибнi вагони).
3.2. Перевезення продовольчої продукцiї, а також матерiалiв i виробiв, якi мають контакт з ними, повинно здiйснюватися в умовах, що забезпечують збереження їхньої якостi i безпеки для життя i здоров'я населення.
3.3. Вiдправник зобов'язаний надати залiзничнiй станцiї разом з накладною довiдку про проведення санiтарної обробки, а також документи, що пiдтверджують якiсть вантажу.
3.4. У рядi випадкiв, визначених Правилами санiтарної охорони територiї України, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.04.99 N 696, пiсля вивантаження певних видiв продукцiї проводиться обробка та знезараження вагонiв на дезiнфекцiйно-промивних станцiях (пунктах) або пунктах пiдготовки критих вагонiв залiзничного транспорту за належнiстю.
3.5. Транспортування живих тварин, птицi та швидкопсувних вантажiв здiйснюється згiдно з дiючими правилами.
3.6. Державний санiтарно-епiдемiологiчний нагляд за ввезенням продовольчої продукцiї з-за кордону здiйснюється в установленому порядку.
4. Транспортування продовольчої продукцiї повiтряним транспортом
4.1. Транспортування продовольчої продукцiї на повiтряних суднах проводиться вiдповiдно до цих Правил та авiацiйних правил (ст. 7 Повiтряного кодексу України).
4.2. Завантаженню пiдлягає продовольча продукцiя, що розмiщена в тарi, прикрiпленiй до палету (пiдтоварника), що унеможливлює її зсув.
4.3. Забороняється завантаження продовольчої продукцiї насипом, навалом або iншими способами, що може призвести до її зсуву пiд час польоту, деформацiї, руйнування та пошкодження споживчої упаковки.
4.4. Транспортування продовольчої продукцiї здiйснюється у вантажному вiдсiцi судна окремо вiд багажу i вантажiв, що мають стiйкий запах або негативно впливають на продовольчу продукцiю.
4.5. Вантажнi вiдсiки лiтакiв, що транспортують продовольчу продукцiю, пiдлягають обов'язковим очищенню, у разi необхiдностi помивцi, та санiтарнiй обробцi згiдно з даними Правилами та у вiдповiдностi до Повiтряного кодексу України.
4.6. Вантажно-розвантажувальнi роботи продовольчої продукцiї в аеропортах проводяться особами, що мають особистi медичнi книжки i забезпеченi санiтарним одягом.
5. Транспортування продовольчої продукцiї водним транспортом
5.1. Вантажнi примiщення суден повиннi утримуватися в чистотi, бути пофарбованi, а також герметично закриватися, що гарантує збереження вантажу i запобiгання контакту з людьми в перiод транспортування.
5.2. Пiдготовка судна до приймання вантажу - продовольчої продукцiї, пiдготовка вантажних примiщень, перевiрка рефрижераторних установок, порядок приймання вантажу, забезпечення схоронностi вантажу в рейсi i здавання вантажу в порту призначення здiйснюються в установленому порядку.
5.3. Безпосередньо перед початком завантажувальних операцiй внутрiшнi поверхнi вантажних примiщень суден, контейнерiв пiдлягають обов'язковiй санiтарнiй обробцi.
5.4. Персонал суден, якi перевозять продовольчу продукцiю, повинен проходити в обов'язковому порядку попереднi i перiодичнi медичнi огляди вiдповiдно до чинного законодавства України.
5.5. Вантажнi примiщення суден перед початком завантажувальнорозвантажувальних робiт повиннi бути обстеженi комiсiйно фахiвцями державної санiтарно-епiдемiологiчної служби водного транспорту разом iз представниками судновласника, вiдправника вантажу (вантажоодержувача).
5.6. При завантаженнi та перевезеннi продовольчої продукцiї необхiдно враховувати вимоги дiючих нормативних документiв, санiтарних норм i правил щодо транспортування кожного окремого виду вантажу (м'ясо-рибна, плодоовочева продукцiя, продовольча сировина тощо).
5.7. Продовольча продукцiя повинна перевозитися згiдно з установленими вимогами в залежностi вiд перевезень груп продовольчих вантажiв або вантажiв конкретних найменувань.
5.8. Ступiнь готовностi вантажних примiщень до приймання продовольчого вантажу визначається комiсiєю i залежить вiд стану вантажних примiщень, ранiше перевезеного вантажу та iнших факторiв.
5.9. На суднах, що спецiалiзованi для перевезення конкретних категорiй продовольчих вантажiв, вантажнi примiщення повиннi бути обладнанi вiдповiдно до вимог щодо перевезень даних вантажiв.
5.10. Транспортування продовольчих швидкопсувних вантажiв допускається на спецiалiзованих суднах (у контейнерах) з рефрижераторним устаткуванням, а також на iнших суднах (у тому числi несамохiдних) за умови забезпечення технологiї транспортування i термiну збереження, що встановленi виготовлювачем для даних вантажiв.
5.11. Перед завантаженням вiдправником вантажу (представником порту) повинна бути перевiрена справнiсть холодильної системи.
5.12. Спiльне укладання рiзних швидкопсувних вантажiв у трюмi (рефконтейнерi) допускається за умови, якщо:
фiзико-хiмiчнi властивостi одних вантажiв, що завантажуються, не можуть завдати шкоди iншим вантажам;
режим перевезення, що вимагається для одного вантажу, є допустимим для iншого вантажу.
5.13. Пiсля вивантаження продовольчої продукцiї здiйснюється видалення залишкiв вантажу, очищення та миття внутрiшнiх поверхонь транспортних засобiв.
5.14. На рефконтейнерах i суднах, що мають холодильнi системи у вантажних примiщеннях, повиннi бути встановленi системи автоматичного регулювання i реєстрацiї температури й вологостi повiтря в трюмах. Отриманi данi повиннi зберiгатися весь перiод транспортування i з приходом судна в порт надаватися фахiвцям державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України на їхню вимогу.
Перед прийманням заморожених продуктiв рефрижераторнi примiщення (контейнери) судна повиннi бути охолодженi до потрiбної температури.
5.15. При транспортуваннi швидкопсувної продовольчої продукцiї в iзотермiчних трюмах вентиляцiйнi пристрої повиннi працювати протягом усього перiоду транспортування. Судна повиннi бути обладнанi дистанцiйними приладами для вимiру параметрiв (температури i вiдносної вологостi) зовнiшнього i трюмного повiтря або мати в наявностi аспiрацiйнi психрометри.
5.16. За вiдсутностi в порту умов, за яких можна забезпечити необхiдний режим збереження, продовольча продукцiя повинна бути перевантажена тiльки за прямим варiантом "судно-машина-вагон".
5.17. Для перевезення наливної продовольчої продукцiї використовуються танки-контейнери i танки суден-танкерiв. Внутрiшня поверхня вантажних примiщень транспортних засобiв, а також ємностей, трубопроводiв i перекачувальної апаратури не повинна мати ушкоджень, повинна легко пiддаватися миттю i дезiнфекцiї та бути виконана з матерiалiв (або покрита лакофарбовими матерiалами), дозволених у встановленому порядку.
5.18. Процеси очищення i миття вантажних примiщень i вiдповiдних систем, особливо на суднах, що перевозять наливнi продовольчi вантажi, повиннi бути максимально механiзованi i безпечнi для екiпажу. Особи, що безпосередньо працюють у цистернах, танках, повиннi бути забезпеченi санiтарним одягом, засобами iндивiдуального захисту.
5.19. Перевезення плодоовочевих вантажiв може здiйснюватися рефрижераторним i вентильованим тоннажем (судна, лiхтери, баржi). Плодоовочевий вантаж необхiдно розмiщувати на критих палубах на небезпечнiй вiдстанi вiд апарелi з метою зменшення впливу зовнiшнього повiтря на вантаж.
5.20. При транспортуваннi продовольчої продукцiї суднами забезпечується постiйна закрита вентиляцiя повiтря у серединi вантажних примiщень, що повинна здiйснюватися безперервно протягом усього перiоду транспортування.
5.21. Транспортний засiб, призначений для транспортування риби i морепродуктiв, не може використовуватися для транспортування iншої продукцiї. У виняткових випадках дозволяється його використання за умови миття i санiтарної обробки за узгодженням з органами державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду України.
Заступник головного державного санiтарного лiкаря України | Л.М.Мухарська |
Додаток до п. 2.5 Державних санiтарних норм та правил "Транспортування продовольчої продукцiї залiзничним, повiтряним та водним транспортом" |
Мiнiстерство охорони здоров'я України
Державна санiтарно-епiдемiологiчна служба України
САНIТАРНИЙ ПАСПОРТ
Дата | N реєстрацiї закладiв держсанепiдемслужби |
Вид (марка) транспортного засобу |
Державний номер (номер) |
Власник |
Вид продовольчої продукцiї, дозволеної до перевезення |
Режим санiтарної обробки | |
Маркування транспортного засобу (указати необхiднiсть) | |
Термiї дiї до ________________ |
Головний державний санiтарний лiкар | |
Пiдпис Печатка Продовжено до: Продовжено до: |
Заступник головного державного санiтарного лiкаря України |
Л.М.Мухарська |