ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
07.11.08 | N 29/2-10.2/7871-ЕП |
---|
Начальникам регiональних митниць, митниць |
Про доповнення до листiв вiд 15.03.06 N 29/1-10.2/1725-ЕП,
вiд 05.05.06 N 29/1-10.2/3192-ЕП та вiд 20.09.07 N 29/1-10.2/5628-ЕП щодо методичних
рекомендацiй по вiдбору проб i зразкiв для
лабораторних дослiджень
Вiдповiдно до пункту 2 Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862, наказу Державної митної служби України вiд 05.08.04 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв" (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 02.03.07 N 175), та з метою належного забезпечення процедури взяття (надання) проб i зразкiв товарiв для проведення їх дослiдження, дотримання вимог ДСТУ, ГОСТ, мiжнародних стандартiв надаємо для використання в роботi
- Методичнi рекомендацiї щодо порядку вiдбору зразкiв товарiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару (додаток 1);
- Методичнi рекомендацiї по правилам пакування, транспортування слiдiв дактилоскопiчного походження (додаток 2);
- Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб комбiкормiв, бiлково-вiтамiнних добавок, премiксiв, карбамiдних концентратiв та сировини, що використовується при їх виробництвi (додаток 3).
Додатки:
1. "Методичнi рекомендацiї щодо
порядку вiдбору зразкiв товарiв спиртовмiсних
напоїв…" на 8 арк.
2. "Методичнi рекомендацiї по
правилам пакування…" на 6 арк.
3. "Методичнi рекомендацiї по
вiдбору проб комбiкормiв…" на 10 арк.
Т.в.о. начальника Управлiння | О.М. Литвин |
Додаток 1 | |
Введено в дiю наказом Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiд 06.11.08 N 122 |
Методичнi рекомендацiї щодо порядку вiдбору зразкiв товарiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару
Затверджено рiшенням навчально-методичної ради, протокол засiдання вiд 29.08.08 N 5 |
1 Загальнi положення
1.1 Вступ, сфера застосування
1.1.1 Основною метою дослiдження зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару є iдентифiкацiя, визначення достовiрностi даних, зазначених у супровiднiй документацiї та визначення параметрiв, необхiдних для класифiкацiї товарiв за УКТ ЗЕД та подальшого їх митного оформлення.
1.1.2 Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у пляшки, для проведення дослiджень у митних цiлях та призначенi для посадових осiб, що здiйснюють вiдбiр проб.
1.2 Нормативнi посилання
У цих методичних рекомендацiях використанi наступнi законодавчi та нормативнi документи:
Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 року N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" iз змiнами та доповненнями.
Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв" iз змiнами та доповненнями.
Наказ Державної митної служби України вiд 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб i зразкiв товарiв".
Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)" iз змiнами та доповненнями.
Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.1997 року N 574 "Про затвердження положення про вантажну митну декларацiю" iз змiнами та доповненнями.
ГОСТ 14137-74 "Вина, виноматериалы, коньяки и коньячне спирты. Правила приемки и методы отбора проб".
ДСТУ 4165:2003 "Горiлки i горiлки особливi. Правила приймання i методи випробування".
ДСТУ 4164:2003 "Напої лiкеро-горiлчанi. Правила приймання i методи випробування".
ГОСТ 12786-80 "Пиво. Правила приемки и методы отбора проб".
1.3 Термiни та визначення
1.3.1 Партiєю спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару, вiдповiдно до чинних в Українi нормативних документiв (ГОСТ, ДСТУ), вважають кiлькiсть горiлки, лiкеро-горiлчаного напою (лiкеру, наливки, настоянки, бальзаму, аперитиву, коктейлю, напоїв десертних та слабоалкогольних), вина, коньяку, пива з однiєю назвою, однiєї дати розливу, оформлену одним документом про якiсть.
1.3.2 Наведене у нормативнiй документацiї визначення "партiї товару", з точки зору контролю якостi виробництва, вiдрiзняється вiд цього термiну, з точки зору митного контролю та митного оформлення.
Згiдно визначенню у Постановi КМУ вiд 09.06.1997 року N 574 "Про затвердження положення про вантажну митну декларацiю" iз змiнами та доповненнями партiєю товару вважають:
- товари, якi перемiщуються на адресу одного одержувача за одним перевiзним документом (транспортною накладною, коносаментом тощо);
- товари, якi перевозяться залiзничним транспортом i прибувають на станцiю призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача вiд одного вантажовiдправника з однiєї станцiї вiдправлення у межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту);
- товари, якi належать юридичним або фiзичним особам (суб'єктам пiдприємницької дiяльностi) i перемiщуються в ручнiй поклажi однiєю фiзичною особою у пасажирському вiддiленнi (салонi) транспортного засобу, яким прямує така особа.
Вiдбiр зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у роздрiбну споживчу тару, при митному контролi та митному оформленнi здiйснюється з метою iдентифiкацiї товару та визначення вiдповiдностi продукцiї показникам якостi згiдно з вимогами дiючої нормативної документацiї, при вiдборi зразкiв для проведення лабораторних дослiджень слiд керуватися визначенням партiї у п.1.3.1.
1.3.3 Об'єм вибiрки - кiлькiсть спиртовмiсного напою, яку вiдбирають вiд усiєї партiї для лабораторної перевiрки та яка визначається розмiром партiї, згiдно з документами, наданими для митного оформлення.
1.3.4 Зразок - спиртовмiсний напiй, що знаходиться у споживчiй упаковцi з вiдповiдним маркуванням, непорушеною укупоркою та вiдiбраний для дослiдження.
1.4 Правила вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару
Правила приймання та методи вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у споживчу тару для проведення дослiджень визначенi у чинних нормативних документах:
- ДСТУ 4165:2003 "Горiлки i горiлки особливi. Правила приймання i методи випробування";
- ДСТУ 4164:2003 "Напої лiкеро-горiлчанi. Правила приймання i методи випробування";
- ГОСТ 14137-74 "Вина, виноматериалы, коньяки и коньячне спирты. Правила приемки и методы отбора проб";
- ГОСТ 12786-80 "Пиво. Правила приемки и методы отбора проб".
1.5 Загальний порядок вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у роздрiбну споживчу тару
Для вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару, необхiдно:
- визначити об'єм партiї спиртовмiсного напою, фасованого у роздрiбну споживчу тару згiдно супровiдних документiв (iнвойс, специфiкацiя тощо);
- виходячи з об'єму партiї та виду спиртовмiсного напою визначитись з необхiдним об'ємом вибiрки для подальшого вiдбору зразкiв, використовуючи данi таблиць NN 1-3;
- здiйснити вибiрку необхiдного об'єму спиртовмiсного напою методом випадкового вiдбирання, обсяг якої визначений в залежностi вiд розмiру партiї (Таблицi NN 1-3);
- здiйснити iз вибiрки вiдбiр дослiджуваних та контрольних зразкiв спиртовмiсних рiдин для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) експертними пiдроздiлами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи у кiлькостi, необхiднiй для проведення дослiджень, а саме 2,0л/2,0л, але не менше1 уп./1уп. для роздрiбної торгiвлi;
- залишок вiд вибiрки пiсля вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару, повернути у партiю товару;
- кожний з вiдiбраних дослiджуваних та контрольних зразкiв спиртовмiсних напоїв упакувати окремо;
- спорядити зразки маркувальними етикетками;
- прикрiпити маркувальнi етикетки таким чином, щоб вони не перешкоджали вiдкупорюванню зразка, зчитуванню iнформацiї iз споживчої упаковки та виключали пошкодження пiд час порушення митного забезпечення;
- на кожне пакування накласти окреме митне забезпечення, що виключає вiльний доступ до вмiсту;
- вiдбiр зразкiв оформити актом про вiдбiр проб i зразкiв товарiв у 3-х примiрниках, оригiнал якого надати до експертного пiдроздiлу Управлiння.
2 Визначення об'єму вибiрки вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у роздрiбну споживчу тару
2.1 Об'єм вибiрки пакувальних одиниць зразкiв горiлок, горiлок особливих та лiкеро-горiлчаних напоїв (лiкери, наливки, настоянки, бальзами, аперитиви, коктейлi, напої десертнi та слабоалкогольнi) визначається згiдно з таблицею 1.
Таблиця 1.
Вибiр пакувальних одиниць продукцiї | |
Кiлькiсть пляшок у партiї, шт. | Обсяг вибiрки, пляшки |
вiд 12 до 500 вкл. | 12 |
вiд 501 до 1 200 вкл. | 20 |
вiд 1 201 до 10 000 вкл. | 32 |
вiд 10 001 до 35 000 вкл. | 50 |
вiд 35 001 до 500 000 вкл. | 80 |
вiд 500 001 i бiльше | 125 |
Якщо кiлькiсть пляшок у партiї менше 12 штук, то необхiдний для проведення дослiджень обсяг продукцiї, визначений наказом Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719, вiдбирають iз цього об'єму.
У разi розфасування горiлок, горiлок особливих та лiкеро-горiлчаних напоїв в пляшки рiзної мiсткостi на дослiдження вiдбирають:
100 см3 - по 20 одиниць;
250 см3 - по 8 одиниць;
500 см3 - по 4 одиницi;
750 см3 - по 3 одиницi;
1000 см3 - по 2 одиницi;
2000 см3 i бiльше по 1 одиницi.
2.2 Об'єм вибiрки пакувальних одиниць виноградних, плодово-ягiдних, шампанського, iгристих та iнших газованих вин i коньяку визначається згiдно з таблицею 2.
Таблиця 2.
Вибiр пакувальних одиниць продукцiї | |
Кiлькiсть пляшок у партiї, шт. | Обсяг вибiрки, пляшки |
до 150 | 8 |
вiд 501 до 500 | 20 |
вiд 501 до 1 200 | 32 |
вiд 1201 до 3 200 | 50 |
вiд 3201 до 10 000 | 80 |
вiд 10 001 до 35 000 | 125 |
Бiльше 35 000 | 200 |
У разi розфасування виноградних, плодово-ягiдних, шампанського, iгристих та iнших газованих вин i коньяку в пляшки рiзної мiсткостi на дослiдження вiдбирають:
500 см3 - по 4 одиницi продукцiї з непорушеною укупоркою;
700 см3 - 800 см3 - по 3 одиницi продукцiї;
1000 см3 i бiльше - по 2 одиницi продукцiї;
2.3 Об'єм вибiрки пакувальних одиниць з однiєї партiї пива визначається згiдно з таблицею 3.
Таблиця 3
Вибiр пакувальних одиниць продукцiї | |
Кiлькiсть пляшок у партiї, шт. | Обсяг вибiрки, пляшки |
вiд 501 до 1 200 вкл. | 5 |
вiд 1 201 до 10 000 вкл. | 8 |
вiд 10 001 до 35 000 вкл. | 8 |
вiд 35 001 до 500 000 вкл. | 13 |
вiд 500 001 i бiльше | 13 |
У разi розфасування пива в пляшки рiзної мiсткостi на дослiдження вiдбирають:
500 см3 - по 4 одиницi
1000 см3 - по 2 одиницi.
2000 см3 i бiльше - по 1 одиницi.
Виконавець: | |
Начальник вiддiлу дослiджень спиртовмiсних рiдин, безалкогольної продукцiї та тютюну | С.В. Шемшур |
Узгоджено: | |
Начальник служби дослiджень товарiв харчового призначення та бiологiчно-активних речовин | О.А. Валуйська |
Додаток 2 | |
Введено в дiю наказом Центрального
митного управлiння лабораторних дослiджень та
експертної роботи вiд 06.11.08 N 122 |
Методичнi рекомендацiї по правилам пакування, транспортування слiдiв дактилоскопiчного походження
Затверджено рiшенням навчально-методичної ради, протокол засiдання вiд 29.08.08 N 5 |
1 Загальнi положення
Головним завданням дактилоскопiчної експертизи є iдентифiкацiя особи за слiдами її рук, якi залишенi на мiсцi подiї. Якщо версiя про особу, яка залишила слiд, ще не висунута, а також, коли є необхiднiсть встановити, чи є на предметах обстановки мiсця подiї невидимi або слабо видимi слiди, перед експертом може ставитись питання про наявнiсть такого роду слiдiв i їх придатнiсть для iдентифiкацiї або визначення родової (групової) належностi слiдоутворюючих об'єктiв.
Експертиза слiдiв рук вирiшує i ряд не iдентифiкацiйних завдань, пов'язаних з визначенням механiзму слiдоутворення, особливостями будови руки, яка залишила слiд, деякими iншими характеристиками слiдоутворюючого об'єкта.
2 Призначення, сфера застосування
Об'єктами дослiдження з метою iдентифiкацiї людини за папiлярними лiнiями рук є слiди пальцiв та (або) долонь.
Експертиза може бути проведена також шляхом дослiдження копiї слiду на слiдокопiювальнiй плiвцi, злiпка об'ємного слiду або масштабного фотознiмка слiду.
3 Нормативнi посилання
Закон України "Про судову експертизу";
Кримiнально-процесуальний кодекс України;
Постанова N 8 Пленуму Верховного Суду України вiд 30 травня 1997р. "Про судову експертизу в кримiнальних i цивiльних справах";
Кримiналiстична експертиза Вип. VI М. 1968р.
4 Правила пакування слiдiв дактилоскопiчного походження на предметах для їх транспортування
4.1 Вилучення слiдiв з мiста подiї
Не зважаючи на переваги методiв фiксацiї слiдiв рук шляхом виготовлення з них копiй, по можливостi, слiди потрiбно вилучати разом з предметами, на яких вони виявленi. Це дозволяє зберегти слiди в незмiнному виглядi, що забезпечить проведення їх квалiфiкованого дослiдження в лабораторних умовах.
Такi об'єкти, як уламки скла, посуд, пляшки, сумки, коробки, полiетиленовi пакети i iн., як правило, вилучають з мiсця подiї цiлком.
4.2 Пакування предметiв зi слiдами рук
Найбiльш рацiональним i унiверсальним способом пакування бiльшостi предметiв зi слiдами рук, якi вилучають з мiсця подiї, є спосiб двох дощечок, що стягуються мiж собою будь-яким мiцним шпагатом або шнуром.
В залежностi вiд виду об'єкта, предмета вилучення, наявностi пакувальних матерiалiв використовують i iншi аналогiчнi прийоми.
Якщо слiди рук виявленi на частинах i деталях, прикрiплених до громiздких предметiв (наприклад, дверцях шафи, на ручках дверей, телефонному апаратi тощо), то цi деталi повиннi бути вiдокремленi i вилученi разом зi слiдами.
Якщо ж слiди виявленi на громiздких дерев'яних предметах, то можна випиляти або вирiзати вiдповiдну частину поверхнi. Для зберiгання слiдiв на цiнних предметах без їх пошкодження доцiльно їх поверхню покрити захисною плiвкою, склом, липкою стрiчкою типу "ЛТ-38", шаром лаку для волосся або в iнший спосiб.
Для пакування окремих предметiв зi слiдами рук застосовують нескладнi пристосування:
- осколки скла розмiщують мiж рейками i додатково накривають iншими осколками, листами фанери, мiцного картону; все це мiцно перев'язують шпагатом;
- для уламкiв невеликих розмiрiв застосовують картонну смугу, яка обертається навколо уламка так, щоб його кути крiпилися в пiдготовлених отворах;
- для пляшок, стаканiв, банок тощо застосовують двi дощечки з фанери або ДВП, що мають спецiальнi вирiзи пiд торцевi частини ємностей. Предмет, що пакується, розмiщують мiж цими дощечками та зв'язують шпагатом;
- для пляшок i банок використовують унiверсальнi упаковки, виготовленi зi щiльного картону, ящики, або будь-якi придатнi картоннi коробки. Щоб укрiпити верхню частину пляшки, в кришцi тари вирiзується отвiр, куди вставляється шийка. Дно пляшки можна приклеїти до упаковки звичайним силiкатним клеєм або закрiпити 4-5 цв'яхами, на дно коробки кладуть фанеру або дошку;
- для ножiв, сокир, всiляких iнструментiв використовують дощечки вiдповiдних розмiрiв, через отвiр в яких пропускають мотузку i нерухомо закрiплюють нею предмет.
4.3 Пiдготовка предметiв зi слiдами рук до перевезення
При пiдготовцi до перевезення або пересилання речових доказiв зi слiдами рук необхiдно дотримуватись певних правил їх пакування для запобiгання пошкодження слiдiв:
- поверхнi дiлянок предмету зi слiдами не повиннi стикатися з матерiалом пакування;
- предмет у пакуваннi крiплять нерухомо;
- матерiал пакування повинен бути мiцним (не деформуватися при транспортуваннi);
- крихкi предмети потрiбно пакувати, використовуючи для амортизацiї гумовi вiдтяжки, клубки вати, пластилiн, папiр тощо.
5 Опис, оформлення вилучених слiдiв
Слiди рук, якi виявленi на мiсцi подiї, набувають сили речових доказiв тiльки пiсля того, як факт їх виявлення i вилучення зафiксований вiдповiдно до вимог закону. Слiди повиннi бути детально описанi в протоколi, сфотографованi i залученi до справи.
Враховуючи важливiсть процесуально-грамотного закрiплення слiдiв, при складаннi протоколу повиннi вказуватися наступнi вiдомостi:
- про засоби, що застосовувалися для виявлення слiдiв;
- про мiсце знаходження слiдiв (на яких предметах вони виявленi i де цi предмети знаходилися на мiсцi подiї);
- про мiсце розташування слiдiв на предметi (указуються координати щодо нерухомих орiєнтирiв);
- про механiзми утворення слiдiв (торкання, захоплення);
- про кiлькiсть слiдiв та їх вигляд (поверхневi або об'ємнi, безбарвнi або забарвленi, слiд пальця або долонi);
- про розмiри слiдiв i їх форми;
- про тип папiлярного узору i його особливостi;
- про спосiб вилучення слiдiв (вилученiй разом з предметом, зкопiйованi на дактоплiвку тощо);
- про спосiб додаткової фiксацiї слiдiв (фото, складання схеми).
Окрiм цих основних ознак, що пiдлягають обов'язковому вiддзеркаленню в протоколi, доцiльно фiксувати також властивостi матерiалу предмета (полiрування, забарвлене дерево, пластмаса тощо) i стан його поверхнi (суха, волога, запорошена), напрям i розташування основи папiлярного узора в слiдi, данi про спосiб пакування.
Слiди рук описують в тiй послiдовностi, в якiй вони були виявленi i оглянутi, i в тому виглядi, який вони мали до моменту виявлення.
Слiди, що пiдлягають вилученню з мiсця подiї, необхiдно належним чином оформити. Упаковка, в яку помiщений предмет iз слiдами, обв'язково, стягують або прошнуровують шпагатом з биркою i опечатують. На прикрiпленiй до неї бирцi зазначають:
- найменування упакованого предмету;
- мiсце i час його вилучення;
- найменування подiї, до якої даний предмет вiдноситься.
Все це скрiплюють пiдписами посадової особи i понятi.
Якщо слiди зкопiйованi на аркуш дактоплiвки, цей аркуш прошивають по краях ниткою, кiнцi якої виводять на бирку, зв'язують i опечатують. На бирцi роблять вiдповiдний напис i ставлять пiдписи посадової особи, понятих i фахiвця (якщо останнiй брав участь у вилученнi слiдiв).
Якщо дактилоскопiчну плiвку не прошивати, то її необхiдно помiстити в конверт, який опечатують i завiряють пiдписами учасникiв огляду. На конвертi роблять написи пояснень.
Коли слiди рук копiюють на липку стрiчку, яку наклеююєть на спецiальний бланк або чистий лист паперу, то оформлення речових доказiв полягає у вiдповiдних записах пояснень на цьому листi. При цьому необхiдно зробити запис про кожен окремий вiдрiзок стрiчки iз зазначенням об'єкта i мiсця розташування слiдiв. Поряд з кожним вiдрiзком доцiльно також схематично замалювати предмет i вказати мiсце знаходження на ньому слiдiв. Все це завiряється пiдписами посадової особи, понятих i фахiвця, що бере участь в оглядi.
При виготовленнi злiпкiв з об'ємних слiдiв рук до них, в процесi копiювання за допомогою шпагату (ниток), також прикрiпляють бирки з вiдповiдними написами.
6 Висновки
Речовi докази, на яких знайденi слiди рук або припускається їх наявнiсть, мають надсилатися експертовi в найкоротший термiн з дотриманням всiх заходiв щодо збереження цiлосностi слiдiв та з дотриманням всiх процесуальних вимог.
Додаток 3 | |
Введено в дiю наказом Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiд 06.11.08 N 122 |
Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб комбiкормiв, бiлково-вiтамiнних добавок, премiксiв, карбамiдних концентратiв та сировини, що використовується при їх виробництвi
Затверджено рiшенням навчально-методичної ради, протокол засiдання вiд 29.08.08 N 5 |
Вступ
Правильний вiдбiр проб - це процес, який потребує великої уваги i старанностi. У цьому випадку дуже важливим є отримання проби, яка б характеризувала всю партiю товару. Точнiсть аналiтичного дослiдження й iнтерпретацiя отриманих результатiв не матимуть нiякої цiнностi, якщо проба не буде характеризувати всю партiю, з якої її вiдiбрано.
Методи, наведенi в цих рекомендацiях, можуть бути використанi в практицi вiдбору проб. Їх дотримання дозволить уникнути помилок при вiдборi, а отримана проба буде характеризувати всю партiю товару. Конкретнi умови можуть потребувати незначної модифiкацiї методики, наприклад, якщо необхiдно перевiрити однорiднiсть поставки, дослiджуючи окремi складовi частини вибiрки.
У деяких галузях виробництва iснують визнанi торговi асоцiацiї, якi спецiально обумовлюють методи вiдбору проб, що їх треба застосовувати в разi укладання контрактiв. Цi рекомендацiї не пiдмiняють собою правил (методик), викладених у таких контрактах.
1 Сфера застосування
Цi методичнi рекомендацiї застосовуються при взяттi проб комбiкормiв, БВД, премiксiв, карбамiдних концентратiв та сировини, що використовується при їх виробництвi: борошна рибного й з морських ссавцiв i ракоподiбних, кормових дрiжджiв, сушеного бурякового жому, кормового борошна й крупки iз водорослiв, черепашкової кормової крупки, трав'яного борошна, вiтамiнного борошна з деревної зеленi, кухонної солi, кормового борошна iз виноградних вижимок, сухих кукурудзяних кормiв, що перемiщуються через митний кордон України. Данi методичнi рекомендацiї визначають методи вiдбору проб зазначених товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх подальшої класифiкацiї за УКТ ЗЕД.
2 Термiни та визначення понять
Товар - будь-яке рухоме майно (у тому числi валютнi цiнностi, культурнi цiнностi), електрична, теплова та iншi види енергiї, а також транспортнi засоби, за винятком транспортних засобiв, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України.
Партiя - кiлькiсть товару однорiдного за якiстю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного iнтервалу часу в одних i тих же умовах, призначеного для iмпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвiдчує якiсть та однiєю вантажно-митною декларацiєю.
Вибiрка - кiлькiсть одиниць товару, якi вiдбирають для перевiрки вiд загальної кiлькостi товарних одиниць.
Об'єм вибiрки - кiлькiсть товару, що вiдбирають з кожної партiї.
Проба - частина товару, що вiдiбрана з партiї, тотожна за складом та iншими ознаками всiй партiї товару.
Точкова проба - проба, вiдiбрана вiд партiї продукцiї з одного мiсця i за один прийом. Вона характеризує якiсть товару в одному об'єктi чи тарному мiсцi або на певному заданому рiвнi резервуару чи транспортного засобу.
Об'єднана проба - проба, що складається iз сукупностi точкових проб, ретельно перемiшаних, вiдiбраних у вiдповiдному порядку та об'єднаних у вказаному спiввiдношеннi, для якої характернi середнi значення характеристик товару.
Середня проба - частина об'єднаної проби, видiлена методом усереднення.
Аналiтична проба - частина об'єднаної проби, яка використовується для лабораторного дослiдження.
Контрольна проба - частина об'єднаної проби, яка зберiгається в лабораторiї протягом двох мiсяцiв i використовується для проведення в разi потреби повторного дослiдження (експертизи).
Бiлково-вiтамiнна добавка - однорiдна сумiш подрiбнених до необхiдного розмiру частинок основної фракцiї високобiлкових кормових засобiв (кормовий засiб - продукт, що використовується для годiвлi тварин) i мiкродобавок (бiологiчно-активнi речовини: антибiотики, вiтамiни, мiкроелементи та iн.), яка використовується для приготування комбiкормiв.
Премiкс - однорiдна сумiш подрiбнених до необхiдного розмiру частинок основної фракцiї мiкродобавок i наповнювача, що використовується для збагачення комбiкормiв i бiлково-вiтамiнних добавок.
Комбiкорм - складна однорiдна сумiш очищених i подрiбнених до необхiдного розмiру частинок основної фракцiї рiзних кормових засобiв i мiкродобавок, який виготовляється згiдно з науково обґрунтованими рецептами i забезпечує повноцiнне годування тварин.
3 Загальнi положення
З метою здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв митним органом за вмотивованим письмовим розпорядженням керiвника вiдповiдного митного органу або його заступника можуть братися проби комбiкормiв, бiлково-вiтамiнних добавок, премiксiв, карбамiдних концентратiв i сировини, що використовується при їх виробництвi для дослiдження (аналiзу, експертизи). Декларанти мають право бути присутнiми пiд час взяття проб товарiв посадовими особами митного органу та iнших органiв державного контролю.
Проби повиннi максимально представляти товар у партiї, з якої їх вiдбирають. Оскiльки склад партiї рiдко буває однорiдним, необхiдно вiдбирати достатню кiлькiсть точкових проб i ретельно їх змiшувати, що дає змогу отримати об'єднану пробу, з якої вiдбирають середнi проби.
Особливо важливо переконатися, що всi прилади та iнструменти для вiдбирання проб були чистi, сухi i не мали стороннiх запахiв.
Необхiдно вiдбирати проби, таким чином, щоб забезпечити захист проб, iнструментiв для їх вiдбору, а також контейнерiв (посудин, тари), у якi помiщають проби, вiд дiї дощу (надмiрної вологи), сонячних променiв, пилу тощо. Запобiгати забрудненню товару. В разi виникнення необхiдностi пересування безпосередньо по товару, вжити застережних заходiв у виглядi захисного взуття.
4 Апаратура
Для проведення вiдбору проб використають наступнi прилади й матерiали:
- ваги лабораторнi загального призначення з допустимою вагою зважування 5 кг;
- пробовiдбiрник автоматичний або механiчний;
- щуп мiшковий, а також щуп з укороченою ручкою й широким конусом;
- щупи вагоннi зi штангами, що накручуються;
- ковшi мiсткiстю 0,2 й 0,5 кг;
- таця з дюралюмiнiю, алюмiнiю, дерев'яна або з органiчного скла, з вирiзом в однiй зi стiнок;
- банки iз кришками, що щiльно закриваються, пляшки з корками, що щiльно закриваються, мiшки паперовi, текстильнi, або мiцнi полiетиленовi;
- планки дерев'янi зi скошеними ребрами.
5 Процедура вiдбору проб
Процедура вiдбору проб складається з таких етапiв:
- загальний огляд партiї та оцiнка її однорiдностi вiзуальним оглядом у разi потреби та перевiркою супровiдних документiв;
- визначення об'єму вибiрки;
- вибiрка транспортних одиниць iз залiзничного потягу, трюмiв морських суден, авiа- та автотранспорту;
- вiдбiр проб для проведення дослiджень:
а) вiдбiр точкових проб;
б) складання об'єднаної проби;
в) пiдготовка контрольної та аналiтичної проб;
г) упаковка та маркування проби.
6 Методи вiдбору проб
6.1 Вiдбiр точкових проб
6.1.1 Точковi проби при навантаженнi (вивантаженнi) розсипних i гранульованих продуктiв у вагони, склади, баржi або судна, вантажнi автомобiлi вiдбирають шляхом перетинання падаючого струменя ковшем, автоматичним або механiчним пробовiдбiрником через рiвнi промiжки часу. Перiодичнiсть вiдбору точкових проб встановлюють залежно вiд швидкостi подачi продукту, але з таким розрахунком, щоб загальна маса об'єднаної проби вiд партiї склала для рибного борошна не менш 2 кг; для iнших продуктiв - не менш 4 кг.
6.1.2 Точковi проби розсипних i гранульованих продуктiв, що зберiгаються на складах насипом, вiдбирають вагонним щупом при висотi насипу до 1,5 м, а при висотi насипу понад 1,5 м застосовують щуп зi штангами, що накручуються.
Перед вiдбором проб поверхню насипу роздiляють на 6 умовно рiвних секцiй. У кожнiй секцiї точковi проби вiдбирають iз п'яти рiзних мiсць за схемою конверта. При висотi насипу до 0,75 м iз двох шарiв: з верхнього шару на глибинi 10-15 см вiд поверхнi насипу й нижнього шару - при пiдлозi. При висотi насипу понад 0,75 м - iз трьох шарiв: з верхнього - на глибинi 10-15 см вiд поверхнi насипу, середнього й нижнього - при пiдлозi.
У всiх випадках точковi проби вiдбирають спочатку з верхнього, потiм середнього, i, нарештi, нижнього шару. Точковi проби гранульованих продуктiв вiдбирають ковшем або щупом з укороченою ручкою й широким конусом на глибинi не менш 30 см.
6.1.3 Вiдбiр проб розсипних i гранульованих продуктiв, упакованих у мiшки, проводять методом випадкового вiдбору.
Застосування методу випадкового вiдбору виключає систематичнi помилки, пов'язанi з вибiрковим контролем.
Для вiдбору одиниць продукцiї (мiшкiв) у вибiрку застосовують картки.
При вiдборi за допомогою карток мiшки попередньо нумерують. Число заздалегiдь пронумерованих карток повинне збiгатися з кiлькiстю мiшкiв. Номер кожної картки повинен вiдповiдати номеру певного мiшка. Картки ретельно перемiшують i довiльно вибирають по однiй; номер картки вказує, який мiшок варто включити у вибiрку.
Точковi проби розсипних продуктiв, упакованих у тканi текстильнi мiшки, вiдбирають мiшковим щупом з верхньої й нижньої частин мiшка. Перед введенням щупа в мiшок обране мiсце повинне бути очищене м'якою щiткою. Щуп уводять жолобком униз, потiм повертають на 180° i виймають. Отвiр у тканинi мiшка затягують за допомогою щупа.
Точковi проби розсипних продуктiв, якi упакованi у паперовi мiшки або тканi текстильнi мiшки з полiетиленовою вставкою, а також точковi проби гранульованих продуктiв вiдбирають iз попередньо розшитих мiшкiв.
З розшитих мiшкiв точковi проби розсипних продуктiв вiдбирають щупом з укороченою ручкою й широким конусом у трьох мiсцях: угорi, по серединi й у нижнiй частинi мiшка, а точковi проби гранульованих продуктiв вiдбирають ковшем з верхньої частини розшитих мiшкiв.
Об'єм вибiрки товару для подальшого вiдбору точкових проб визначають згiдно з таблицею 1.
Таблиця1.
Кiлькiсть мiшкiв у партiї, шт. | Об'єм вибiрки (кiлькiсть мiшкiв, з яких вiдбирають точковi проби) |
До 10 | З кожного другого мiшка, але не менш трьох. |
Вiд 10 до 100 | З 5 мiшкiв плюс 5 % вiд кiлькостi мiшкiв у партiї. |
100 i вище | З 10 мiшкiв плюс 5 % вiд кiлькостi мiшкiв у партiї. |
6.1.4 Точковi проби розсипних i гранульованих продуктiв, що транспортуються спецiалiзованим автотранспортом, залiзничними вагонами, баржами або суднами, вiдбирають при їхньому розвантаженнi шляхом перетинання падаючого струменя за п. 6.1.1.
6.1.5 Вiдбiр точкових проб розсипних i гранульованих продуктiв, iз вантажних автомобiлiв, а також при можливостi iз залiзничних або транспортних вагонiв, iз барж та суден здiйснюють за допомогою щупа з укороченою ручкою й широким конусом, вагонного щупа, щупа зi штангами, що накручуються, пробовiдбiрника автоматичного або механiчного тощо.
Точковi проби необхiдно вiдбирати по всiй глибинi партiї з декiлькох точок, вiдступаючи по 0,5 м вiд бортiв, з верхнього й нижнього шарiв.
Запропонованi схеми вiдбирання проб мають такий вигляд:
а) До 15 т: проби вiдбирають з 5-ти точок.
|
b) Вiд 15 т до 30 т: проби вiдбирають з 8-ми точок.
|
с) Вiд 30 т до 500 т: проби вiдбирають мiнiмум з 11-ти точок.
|
d) Понад 500 т: див. Таблицю 2.
Таблиця 2
Кiлькiсть точкових проб для товару масою вiд 500 т та бiльше
Тоннаж | Квадратний корiнь | Кiлькiсть точкових проб |
500 | 22,4 | 12 |
1 000 | 31,6 | 16 |
2 000 | 44,7 | 23 |
4 000 | 63,2 | 32 |
6 000 | 77,4 | 39 |
8 000 | 89,4 | 45 |
10 000 | 100 | 50 |
6.2 Складання об'єднаної проби
Вiдiбранi точковi проби зсипають у чисту тару, ретельно перемiшують й одержують об'єднану пробу - сукупнiсть точкових проб.
6.3 Видiлення середньої проби
Середню пробу видiляють з об'єднаної проби вручну шляхом дiагонального розподiлу. Для цього об'єднану пробу висипають на тацю, добре перемiшують за допомогою двох дерев'яних планок зi скошеним ребром i розрiвнюють у виглядi квадрата. Отриманий квадрат дiлять по дiагоналi на чотири рiвнi частини, з яких беруть двi протилежнi частини (A i С або В i D), а двi iншi частини вiдкидають. Див. Рисунок.
Взятi частини знову ретельно перемiшують i розрiвнюють у виглядi квадрата. Зазначеним вище способом проводять повторний розподiл на чотири частини по дiагоналi й вiдкидають двi iншi протилежнi частини.
Таким методом пробу скорочують до 1,0 кг (середня проба).
Середню пробу дiлять на двi рiвнi частини (по 0,5 кг) якi помiщують в суху, чисту ємнiсть: скляну банку, полiмерний контейнер або мiшки з водонепроникного полiмерного матерiалу (наприклад, полiетилену). Ємностi для пакування проб повиннi забезпечувати герметичнiсть пакування.
Взяття проб i зразкiв здiйснюється з обов'язковим додержанням правил технiки безпеки та пожежної безпеки.
7 Пiдготовка проб для направлення на дослiдження
На кожну з вiдiбраних проб накладають окреме митне забезпечення.
Тара з пробами супроводжується етикетками (форма маркувальної етикетки згiдно з Наказом ДМСУ вiд 01.03.07 N 175).
Маркувальнi етикетки прикрiплюють таким чином, щоб виключити можливiсть їх пошкодження пiд час транспортування, зберiгання проби, а також пiд час порушення митного забезпечення.
При транспортуваннi проб до експертного пiдроздiлу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи або iншої експертної установи (органiзацiї) необхiдно забезпечити його збереження у незмiнному станi.
8 Перелiк документiв
Митний кодекс України. - Офiц. вид. / Мiнiстерство юстицiї України. - Ужгород: Iнформацiйно-видавниче агентство "IВА", 2002. - 164 с.
Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 грудня 2002 року N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками".
Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв".
Наказ Державної митної служби України вiд 01.03.07 N 175 "Про внесення змiни до наказу Держмитслужби України вiд 05.08.04 N 576".
Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)".
ГОСТ 13496. Комбикорма. Методы испытания.
ДСТУ 4124-2002. Комбiкорми повнорацiоннi для свиней. Технiчнi умови.
ДСТУ ISO 13690:2003. Зерновi, бобовi та продукти їхнього помелу. Вiдбирання проб.
ГОСТ 13979.0-86. Жмых, шроты и горчичный порошок. Правила приемки и методы отбора проб.
ГОСТ 18321-73 Качество продукции. Статистические методы управления. Правила отбора единиц продукции в выборку.
ГОСТ 2116-82. Мука кормовая из рыбы, морских млекопитающих, ракообразных и безпозвоночных. Технические условия.
ГОСТ 21669-76 Комбикорма. Термины и определения.