Документ скасований: Постанова НБУ № 32 від 17.01.2015

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м.Київ

вiд 15.08.2001 N 343


Про затвердження Правил реєстрацiї кореспондентських рахункiв банкiв Нацiональним банком України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 вересня 2001 р. за N 780/5971

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 20 серпня 2003 року N 353


     Вiдповiдно до статтi 55 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України щодо регулювання дiяльностi банкiв у вiдповiднiсть до вимог Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Правила реєстрацiї кореспондентських рахункiв банкiв Нацiональним банком України (додаються).

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, Правила реєстрацiї прямих кореспондентських рахункiв Нацiональним банком України, затвердженi постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.06.99 N 311.

     3. Територiальним управлiнням Нацiонального банку України до 01.10.2001 у разi виявлення кореспондентських рахункiв, що були вiдкритi банками та небанкiвськими установами України в банках-нерезидентах з порушенням вимог чинного законодавства України (небанкiвська установа, банк сумнiвного походження тощо), провести роботу щодо їх термiнового закриття, переведення залишкiв на кореспондентськi рахунки в iнших банках за вибором банку (за погодженням з територiальним управлiнням Нацiонального банку України).

     4. Керiвникам банкiв, небанкiвських установ до 01.01.2002 виконати вимоги Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" у частинi встановлення кореспондентських вiдносин, зокрема провести повну перевiрку кореспондентiв-нерезидентiв (банкiв i небанкiвських установ) щодо їх iдентифiкацiї як банкiвських установ.

     5. Керiвникам територiальних управлiнь Нацiонального банку України взяти вищезазначенi Правила для керiвництва в роботi, суворо дотримуватися затверджених ними вимог.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови В.Л.Кротюка, Генеральний департамент банкiвського нагляду (П.В.Андрущенко) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     7. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

Затверджено
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
15.08.2001 N 343
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 вересня 2001 р. за N 780/5971

Правила
реєстрацiї кореспондентських рахункiв банкiв Нацiональним банком України

     Цi Правила розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про Нацiональний банк України", "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та з метою здiйснення нагляду за мiжнародними кореспондентськими вiдносинами з вiдкриттям кореспондентських рахункiв "НОСТРО" в iноземнiй валютi банками, банкiвськими об'єднаннями у банках-кореспондентах (резидентах i нерезидентах), а також з вiдкриттям кореспондентських рахункiв "ЛОРО" банкам, банкiвським об'єднанням (резидентам i нерезидентам) в iноземнiй та нацiональнiй (якщо вона виступає як iноземна) валютi України.

     Цими Правилами Нацiональний банк України (далi - Нацiональний банк) установлює порядок реєстрацiї кореспондентських рахункiв банкiв, банкiвських об'єднань (далi - установи) та здiйснення контролю за кореспондентськими вiдносинами.

     1. Установи, якi вiдповiдно до нормативно-правових актiв Нацiонального банку мають лiцензiю на право вiдкриття та ведення рахункiв банкiв-кореспондентiв, а також мають вiдкритi кореспондентськi рахунки в iноземнiй валютi та вiдкрили в себе кореспондентськi рахунки в iноземнiй та нацiональнiй (якщо вона виступає як iноземна) валютi, формують пакет документiв про вiдкритий кореспондентський рахунок i надають iнформацiю територiальним управлiнням Нацiонального банку за мiсцезнаходженням установи.

     2. Реєстрацiї пiдлягають кореспондентськi рахунки, що вiдкритi установами при встановленнi кореспондентських вiдносин. Додатково вiдкритi рахунки з метою забезпечення повного спектра банкiвської дiяльностi (депозитнi, кредитнi, за операцiями з платiжними картками та iншi) за наявностi вже встановлених кореспондентських вiдносин з вiдкриттям кореспондентського рахунку реєстрацiї не пiдлягають.

     3. Пакет документiв (види документiв та їх перелiк) про вiдкритi установами кореспондентськi рахунки "НОСТРО" в банках-нерезидентах потрiбно формувати вiдповiдно до вимог чинного законодавства тiєї країни, в якiй розташований банк-нерезидент.

     4. Пакет документiв за вiдкритими кореспондентськими рахунками установи слiд формувати вiдповiдно до вимог чинного законодавства України.

     5. До iнформацiї про наявнiсть вiдкритих кореспондентських рахункiв, яку потрiбно надати установам до територiального управлiння Нацiонального банку за своїм мiсцезнаходженням, належить:

     клопотання про реєстрацiю вiдкритого кореспондентського рахунку;

     копiя договору про встановлення кореспондентських вiдносин;

     копiя документа, виданого банком-кореспондентом про вiдкриття кореспондентського рахунку, що мiстить номер рахунку, назви валют i дату вiдкриття рахунку;

     довiдка (додаток 1) про кореспондентський рахунок, в якiй викладена загальна iнформацiя про кореспондентський рахунок;

     лист-iнформацiя, в якому зазначається мета вiдкриття кореспондентського рахунку, види операцiй, якi проводитимуться за цим рахунком;

     наявнiсть рейтингової оцiнки банку (у разi надання банком-кореспондентом такої iнформацiї);

     засоби зв'язку, що використовуватимуться для обслуговування кореспондентського рахунку;

     копiя лiцензiї кореспондента - банку-нерезидента (крiм банкiв країн групи А), що засвiдчена вiдбитком печатки банку;

     копiя платiжного документа про внесення плати за реєстрацiю кореспондентського рахунку/рахункiв, що встановлюється вiдповiдними нормативно-правовими актами Нацiонального банку;

(пункт 5 доповнено новим абзацом десятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.08.2003 р. N 353, у зв'язку з цим абзаци десятий та одинадцятий вважати абзацами одинадцятим та дванадцятим)

     копiя зразкiв пiдписiв уповноважених осiб для проведення операцiй в iноземнiй валютi установи резидента, що отримує реєстрацiйне свiдоцтво.

     Копiї документiв мають бути обов'язково засвiдченi вiдбитком печатки установи, яка подає пакет на реєстрацiю кореспондентського рахунку. До документiв, складених iноземною мовою, має додаватися переклад, засвiдчений вiдбитком печатки установи або юридичної особи, яка здiйснила переклад.

     6. У разi вiдкриття кореспондентських рахункiв "НОСТРО" установ у банках-нерезидентах країн, законодавством яких не передбачено укладання договорiв про кореспондентськi вiдносини, установи готують договори, за згодою нерезидента, керуючись чинним законодавством України, що засвiдчуються пiдписами уповноважених осiб установи - резидента та нерезидента.

     7. Реєстрацiя кореспондентських рахункiв установ здiйснюється територiальними управлiннями Нацiонального банку протягом п'яти робочих днiв пiсля отримання документiв. Реєстрацiйний номер видається за встановленою формою (додаток 2).

     8. Територiальне управлiння Нацiонального банку пiд час проведення реєстрацiї та видачi реєстрацiйного номера перевiряє, використовуючи довiдник "The Bankers' Almanac" (Великобританiя), наявнiсть вiдомостей у зазначеному довiднику про кореспондента-нерезидента як банкiвську установу.

     9. Територiальне управлiння Нацiонального банку може звернутися до установи за додатковою iнформацiєю, що потрiбна для прийняття рiшення.

     10. Територiальне управлiння Нацiонального банку веде облiк виданих реєстрацiйних номерiв.

     Якщо банк-кореспондент (нерезидент) не включений до довiдника "The Bankers' Almanac" або розташований на територiї чи пiд юрисдикцiєю країни, яка входить до перелiку офшорних зон, або країни, яка включена до перелiку країн (територiй), якi не беруть участi в мiжнародному спiвробiтництвi у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму (що визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України), то банк має надати додаткову iнформацiю та матерiали:

(пункт 9 доповнено абзацом другим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.08.2003 р. N 353)

     копiю аудиторського висновку про достовiрнiсть фiнансової звiтностi банку-кореспондента з доданням копiй балансу i звiту про прибутки та збитки банку за останнiй фiнансовий рiк, засвiдчених вiдповiдно до законодавства країни розташування;

(пункт 9 доповнено абзацом третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.08.2003 р. N 353)

     iншi документи, що пiдтверджують наявнiсть у банку-кореспондента постiйного офiсу за мiсцем його реєстрацiї.

(пункт 9 доповнено абзацом четвертим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.08.2003 р. N 353)

     11. Iнформацiя про реєстрацiю кореспондентських рахункiв надається територiальним управлiнням Нацiонального банку Генеральному департаменту банкiвського нагляду згiдно з вимогами органiзацiї фiнансової та статистичної звiтностi банкiв України.

     12. Реєстрацiйний номер вiдкритого кореспондентського (кореспондентських) рахунку Нацiональним банком засвiдчується пiдписами вiдповiдальних службових осiб та вiдбитком печатки територiального управлiння Нацiонального банку за мiсцезнаходженням установи i передається установi.

     13. У разi закриття кореспондентських рахункiв, вiдкликання лiцензiї, реорганiзацiї установа (а в разi лiквiдацiї - лiквiдацiйна комiсiя) протягом трьох робочих днiв надає територiальному управлiнню Нацiонального банку iнформацiю про дату закриття рахункiв iз зазначенням причин закриття та про стан кореспондентського рахунку (сума залишку та реквiзити для переказу залишкiв, якщо такi були). Кореспондентський рахунок уважається закритим пiсля отримання вiдповiдного пiдтвердження кореспондента та фактичного переведення залишку коштiв (за наявностi).

     Установи разом з iнформацiєю про закриття кореспондентських рахункiв подають Нацiональному банку копiї повiдомлень кореспондентiв про закриття рахункiв i повертають територiальним управлiнням Нацiонального банку оригiнали виданих їм реєстрацiйних номерiв.

     14. Установи за своїм мiсцезнаходженням зобов'язанi надавати територiальному управлiнню Нацiонального банку iнформацiю про внесення змiн до дiючих договорiв щодо кореспондентських вiдносин протягом трьох робочих днiв пiсля їх внесення. Зазначена iнформацiя має повною мiрою висвiтлювати змiст унесених змiн щодо кореспондентських вiдносин i операцiй за ними.

     У разi змiни в банкiвських реквiзитах банку-кореспондента (код країни, назва банку) установи мають переоформити реєстрацiйний номер (отримати новий реєстрацiйний номер).

     Оформлення змiн як додатка до реєстрацiйного номера, який є його невiд'ємною частиною, здiйснюється у разi змiни:

     мiсцезнаходження адреси банку-кореспондента (резидента);

     валюти чи перелiку валют кореспондентського рахунку.

     Без надання нового реєстрацiйного номера та без оформлення додатка до реєстрацiйного номера вносяться до iнформацiйної бази облiку реєстрацiйних номерiв (кореспондентських рахункiв) змiни номера та iнших технiчних реквiзитiв кореспондентського рахунку та iншi змiни, що не впливають на режим дiї кореспондентського рахунку.

     У разi переведення банку на обслуговування до iншого територiального управлiння Нацiонального банку пакети документiв та iнформацiйна база облiку реєстрацiйних номерiв щодо реєстрацiї дiючих кореспондентських рахункiв цього банку офiцiйно передаються до вiдповiдного територiального управлiння, а копiї цих документiв передаються до архiву вiдповiдно до вимог Iнструкцiї з дiловодства в центральному апаратi та установах Нацiонального банку України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.11.2002 N 450 (зi змiнами). У цьому разi реєстрацiйний номер не анулюється, а береться на облiк вiдповiдним територiальним управлiнням.

(пункт 14 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.08.2003 р. N 353)

     15. На територiальне управлiння Нацiонального банку покладається вiдповiдальнiсть за своєчаснiсть збирання iнформацiї та дотримання умов реєстрацiї вiдкритих кореспондентських рахункiв в установах i банках-нерезидентах в iноземнiй та нацiональнiй (якщо вона виступає як iноземна) валютi України, а також за здiйснення контролю за роботою установ вiдповiдно до зазначених рахункiв.

     16. У разi закриття кореспондентського рахунку установи територiальне управлiння Нацiонального банку анулює в триденний строк вiдповiдний реєстрацiйний номер про вiдкритий установою кореспондентський рахунок i повiдомляє про це Генеральний департамент банкiвського нагляду вiдповiдно до встановленої перiодичностi подання статистичної звiтностi (форма 619).

     Додаткова iнформацiя про закриття рахунку надається територiальним управлiнням Нацiонального банку лише в разi нестандартних ситуацiй, наприклад:

     закриття рахунку з iнiцiативи кореспондента-нерезидента;

     блокування кореспондентського рахунку на вимогу судових або iнших органiв контролю України чи iншої держави;

     закриття кореспондентського рахунку в зв'язку з форс-мажорними обставинами.

     17. За невиконання вимог цих Правил до установ застосовуються заходи впливу, передбаченi нормативно-правовими актами Нацiонального банку.

Начальник Управлiння методологiї Генерального департаменту банкiвського нагляду К.Є.Раєвський
Погоджено:
Директор Генерального департаменту банкiвського нагляду П.В.Андрущенко
Директор Юридичного департаменту В.В.Пасiчник

 

Додаток 1
до Правил реєстрацiї кореспондентських рахункiв банкiв Нацiональним банком України

Довiдка

про встановлення  
(юридична назва банку, банкiвського об'єднання)
кореспондентських вiдносин
N
з/п
Країна
(код)
Назва
кореспон-
дента *
Дата
укладення
договору
Номер
договору
Дата
вiдкриття або
закриття **
коррахунку
Номер
коррахунку
Вид
коррахунку
(звичайний або
мульти-
валютний)
Валюта
коррахунку
(код
валюти)
Вид
коррахунку
(НОСТРО/
ЛОРО)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
                   
                   

     * Назва iноземного банку далекого зарубiжжя зазначається англiйською мовою.

     ** У разi закриття кореспондентського рахунку додається текстове роз'яснення причин закриття.

Керiвник банку, банкiвського об'єднання ___________
(пiдпис) 
Головний бухгалтер ___________
(пiдпис) 
М.П.

Дата _____________

Начальник Управлiння методологiї Генерального департаменту банкiвського нагляду К.Є.Раєвський

 

Додаток 2
до Правил реєстрацiї кореспондентських рахункiв банкiв Нацiональним банком України

Реєстрацiйний номер

вiдкритого кореспондентського (кореспондентських) рахунку ________________________________________________________________
(повна назва, код ЄДРПОУ та адреса банку, банкiвського об'єднання)

     Дата внесення до Державного реєстру банкiв та реєстрацiйний номер ( N ____, дата реєстрацiї __________).

     Номер i дата видачi Нацiональним банком України банкiвської лiцензiї (N ____ лiцензiї, дата видачi ________).

     Iнформацiя про встановлення кореспондентських вiдносин:

N
з/п
Країна
(код)
Повна
юридична
назва
кореспондента
та його
адреса
Дата
укладення
договору
(його реквiзити)
Дата
вiдкриття
кореспон-
дентського
рахунку
N кореспон- дентського
рахунку
Валюта
рахунку
(цифровий код
валюти)
Вид
рахунку
(НОСТРО/
ЛОРО)
               
               

 

Начальник Управлiння Нацiонального банку України
в/у __________ областi
________________
(пiдпис)
Головний бухгалтер Управлiння Нацiонального банку України
в/у__________ областi
________________
(пiдпис)

М.П.

     Реєстрацiйний номер зареєстровано в журналi облiку в Управлiннi Нацiонального банку України в/у _________ областi за N _______ вiд _____________ 200_р.

     Реєстрацiйний номер заповнюється в двох примiрниках. При цьому другий примiрник залишається в територiальному управлiннi Нацiонального банку України для облiку та контролю.

Начальник Управлiння методологiї Генерального департаменту банкiвського нагляду К.Є.Раєвський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.