ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.10.2001 N 2/10-5033-ЕП

 

Начальнику Київської регiональної митницi
Симонову О.I.


Щодо митного оформлення гранiтного щебеню

     Держмитслужбою розглянуто лист Асоцiацiї виробникiв будiвельних матерiалiв для дорожнього господарства вiд 26.09.01 N 26с-51 щодо представлення висновкiв Державного гемологiчного центру при митному оформленнi гранiтного щебеню. Повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до пункту 4 Закону України вiд 18.11.1997 N 637/97-ВР "Про державне регулювання видобутку, виробництва i використання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння та контроль за операцiями з ними", "Державний гемологiчний центр України вiдповiдно до законодавства проводить незалежну експертизу та контроль за якiстю сировини i виробiв з дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення та напiвдорогоцiнного камiння, а також виробiв з ними, експертну оцiнку дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення та напiвдорогоцiнного камiння, зарахованого до Державного фонду дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння України, подає методологiчну допомогу геологорозвiдувальним, видобувним i переробним пiдприємствам для пiдвищення якостi робiт та методичному їх забезпеченнi, проводить гемологiчнi дослiдження сировини, а також виконує iншi роботи за розпорядженнями уповноважених органiв, пов'язанiз незалежною експертизою дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення та напiвдорогоцiнного камiння".

     Пунктом 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.07.94 N 512 (iз змiнами i доповненнями) на Державний гемологiчний центр покладено оцiнку вартостi природного камiння та видачу свiдоцтва про його оцiнку за формою, затвердженою Мiнiстерством фiнансiв.

     Наказом Державної митної служби України вiд 02.12.99 N 782 (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї 24.12.99 за N 912/4205) затверджено Порядок роботи Вiддiлу тарифiв та митної вартостi регiональної митницi (митницi) при вирiшеннi питань визначення митної вартостi товарiв, що перемiшуються через митний кордон України.

     Вiдповiдно до пункту 1.2 цього Положення, контроль за правильнiстю визначення митної вартостi як бази митного оподаткування здiйснюється Вiддiлом з метою виявлення спроб та недопущення фактiв її заниження для ухилення вiд сплати належних сум митних податкiв та платежiв пiд час митного оформлення.

     Пiдприємства, що перемiщують через митний кордони України товари та iншi предмети, зобов'язанi в належних випадках подати митницi необхiднi для митного контролю документи (стаття 25 Митного Кодексу України). Перелiк та порядок подання таких документiв визначаються Державною митною службою України вiдповiдно до законодавства України про митну справу, цього Кодексу та iнших актiв законодавства України.

     Рiшення щодо необхiдностi представлення висновку Державного гемологiчного центру України приймається посадовою особою митного органу, оскiльки Порядком визначення митної вартостi товарiв та iнших предметiв у разi перемiщення їх через митний кордон України, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 1998 N 1598, "для пiдтвердження заявленої митної вартостi можуть використовуватися як допомiжний матерiал висновки органiзацiй, уповноважених Держмитслужбою на проведення цiнової експертизи".

Перший заступник Голови Служби О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.