ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА
МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 30 сiчня 2002 року N 11/50


Про затвердження Лiцензiйних умов провадження господарської дiяльностi з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 лютого 2002 р. за N 152/6440


     Вiдповiдно до статтi 8 Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.11.2000 р. N 1698 "Про затвердження перелiку органiв лiцензування" наказуємо:

     1. Затвердити Лiцензiйнi умови провадження господарської дiяльностi з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом (далi - Лiцензiйнi умови), що додаються.

     2. Головному управлiнню реєстрацiї та лiцензування Держпiдприємництва України (Єфремов О. В.), Державному департаменту морського i рiчкового транспорту (Зубков В. О.) в установленому порядку забезпечити подання Лiцензiйних умов на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Державному департаменту морського i рiчкового транспорту (Зубков В. О.) забезпечити публiкацiю Лiцензiйних умов у засобах масової iнформацiї.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Держпiдприємництва України Третьякова С. I. та директора Державного департаменту морського i рiчкового транспорту Зубкова В. О.

Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. В. Кужель
Мiнiстр транспорту України В. П. Пустовойтенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва, Мiнiстерства транспорту України
вiд 30 сiчня 2002 р. N 11/50
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 лютого 2002 р. за N 152/6440

ЛIЦЕНЗIЙНI УМОВИ
ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДIЯЛЬНОСТI З НАДАННЯ ПОСЛУГ З ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРIВ I ВАНТАЖIВ РIЧКОВИМ, МОРСЬКИМ ТРАНСПОРТОМ

1. Загальнi положення

     1.1. Цi Лiцензiйнi умови розробленi вiдповiдно до:

     Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi";

     Закону України "Про транспорт";

     Кодексу торговельного мореплавства України;

     постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 листопада 2000 р. N 1698 "Про затвердження перелiку органiв лiцензування";

     Державного класифiкатора України "Державний класифiкатор продукцiї та послуг" - ДК 016-97.

     1.2. Лiцензiйнi умови є обов'язковими для виконання усiма суб'єктами господарювання незалежно вiд їх органiзацiйно-правової форми та форм власностi, якi здiйснюють дiяльнiсть з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв морським та рiчковим транспортом i отримали лiцензiю на цей вид господарської дiяльностi.

     1.3. Лiцензiйнi умови визначають органiзацiйнi, квалiфiкацiйнi, технологiчнi та iншi вимоги до суб'єктiв господарювання, якi проваджують господарську дiяльнiсть з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом.

     1.4. У цих Лiцензiйних умовах термiни та визначення вживаються в такому значеннi:

     судновласник - юридична або фiзична особа, яка експлуатує судно вiд свого iменi незалежно вiд того, чи є вона власником судна, чи використовує його на iнших законних пiдставах;

     капiтан судна - особа, на яку покладається управлiння судном, у тому числi судноводiння, вжиття всiх заходiв, необхiдних для забезпечення безпеки судноплавства, запобiгання забрудненню довкiлля, пiдтримання порядку на суднi, запобiгання завданню будь-якої шкоди судну, людям i вантажу, що перебувають на ньому, та яка має вiдповiдне посвiдчення;

     судно - самохiдна чи несамохiдна плавуча споруда, що використовується для перевезення вантажiв, пасажирiв, багажу i пошти;

     послуги з перевезення пасажирiв i вантажiв морським та рiчковим транспортом - здiйснення будь-якою юридичною чи фiзичною особою (суб'єктом пiдприємницької дiяльностi) перемiщення пасажирiв, вантажiв, багажу, пошти за допомогою морського i рiчкового транспорту, у тому числi круїзи;

     маломiрне судно - самохiдне судно з головним двигуном потужнiстю менш як 75 кiнських сил i несамохiдне судно валовою мiсткiстю менш як 80 реєстрових тонн, а також моторне судно (незалежно вiд потужностi двигуна), парусне судно та несамохiдне судно (гребний човен вантажопiдйомнiстю 100 i бiльше кiлограмiв, байдарки вантажопiдйомнiстю 150 i бiльше кiлограмiв, надувне судно вантажопiдйомнiстю 225 i бiльше кiлограмiв).

     1.5. Лiцензування господарської дiяльностi з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом здiйснює Державний департамент морського i рiчкового транспорту (Укрморрiчфлот).

     1.6. У межах господарської дiяльностi з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом пiдлягають лiцензуванню такi види робiт або такi види послуг:

     надання послуг з перевезення пасажирiв морським, рiчковим (змiшаного плавання) транспортом;

     надання послуг з перевезення вантажiв морським, рiчковим (змiшаного плавання) транспортом;

     надання послуг з перевезення пасажирiв морським транспортом;

     надання послуг з перевезення вантажiв морським транспортом;

     надання послуг з перевезення пасажирiв рiчковим транспортом;

     надання послуг з перевезення вантажiв рiчковим транспортом;

     надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв маломiрними суднами;

     надання маневрових та буксирувальних послуг.

     1.7. Якщо суб'єкт господарювання проводить господарську дiяльнiсть не в повному обсязi, а частково, то Лiцензiйнi умови поширюються на нього в частинi, що встановлює вимоги до провадження господарської дiяльностi, зазначеної в лiцензiї.

     1.8. Для кожної фiлiї, кожного вiдокремленого пiдроздiлу лiцензiата (судна), якi провадитимуть господарську дiяльнiсть з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв морським, рiчковим транспортом на пiдставi отриманої ним лiцензiї, лiцензiату видаються засвiдченi Укрморрiчфлотом копiї лiцензiї, якими пiдтверджується право фiлiї, вiдокремленого пiдроздiлу (судна) на провадження певного виду господарської дiяльностi, зазначеного в лiцензiї.

2. Лiцензiйнi вимоги

     Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють дiяльнiсть з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом, повиннi у своїй дiяльностi керуватися чинним законодавством України i мiжнародними нормативно-правовими документами.

     При здiйсненнi певних видiв робiт господарської дiяльностi суб'єкти господарювання повиннi дотримуватись органiзацiйних, квалiфiкацiйних, технологiчних вимог.

     Цi вимоги розповсюджуються на суб'єктiв господарювання в тому обсязi, що застосовується до кожного виду робiт (послуг) у межах господарської дiяльностi.

     2.1.1. Органiзацiйнi вимоги:

     Судна повиннi бути зареєстрованi вiдповiдно до Кодексу торговельного мореплавства, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.09.97 N 1069 "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру України i Суднової книги України".

     Органiзацiя роботи лiцензiата iз забезпечення безпеки судноплавства повинна вiдповiдати вимогам чинного законодавства України, включаючи її мiжнароднi зобов'язання [(Кодекс торговельного мореплавства України, Положення про розслiдування аварiй морських суден (затверджено наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 12.02.57 N 43), Мiжнародна конвенцiя про охорону людського життя на морi (SOLAS-74) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України N 350 вiд 26.06.92 "Про прийняття Україною поправок 1981, 1989, 1990 рокiв та Протоколу 1988 року до Мiжнародної конвенцiї про охорону людського життя на морi 1974 року"), Мiжнародна конвенцiя про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти (STCW-78/95) (приєднання до конвенцiї Законом України вiд 01.11.96 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти"), Конвенцiя про Мiжнароднi правила запобiгання зiткненню суден на морi (МППСС-72) (приєднання до конвенцiї Постановою Верховної Ради України N 2785-XII вiд 17.11.92 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про Мiжнароднi правила запобiгання зiткненню суден на морi 1972 року"), Мiжнародна конвенцiя про пошук i рятування на морi (SAR) (приєднання до конвенцiї Постановою Верховної Ради України N 2786-XII вiд 17.11.92 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про пошук i рятування на морi 1979 року"), Мiжнародна конвенцiя про запобiгання забрудненню з суден (MARPOL-73/78) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.09.93 N 771 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про запобiгання забрудненню з суден"), Конвенцiя про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства (SUA) (ратифiковано Постановою Верховної Ради України N 3735-XII вiд 17.12.93 "Про ратифiкацiю Україною мiжнародної конвенцiї про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства"), Мiжнародний кодекс з управлiння безпечною експлуатацiєю суден i запобiганню забрудненню моря (МКУБ) (прийнятий главою 9 Мiжнародної конвенцiї про охорону людського життя на морi (SOLAS-74) 01.01.98), Загальнi правила перевезення вантажiв морем (РД 31.10.10-89) (затверджено Мiнiстерством морського флоту СРСР 02.01.90), Правила перевезення пасажирiв, багажу i надання послуг на суднах i в портах Мiнiстерства морського флоту СРСР (РД 31.16.02-87) (затверджено Мiнiстерством морського флоту СРСР 28.02.87), Правила морського перевезення небезпечних вантажiв (РД 31.15.01-89) (затверджено наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 03.05.89 N 56)].

     Суб'єкти господарювання повиннi мати документи, що пiдтверджують наявнiсть таких видiв обов'язкового страхування, передбачених Законом України "Про страхування" iз змiнами i доповненнями:

     - вiдповiдальностi морського перевiзника щодо вiдшкодування збиткiв, завданих пасажирам, багажу, поштi, вантажу, iншим користувачам морського транспорту та третiм особам;

     - засобiв водного транспорту;

     - вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв при перевезеннi небезпечних вантажiв;

     - вiдповiдальностi морського судновласника.

     Експлуатацiя засобiв водного транспорту без наявностi чинного договору страхування не допускається.

     Лiцензiат зобов'язаний повiдомляти орган лiцензування про всi змiни даних, зазначених у документах, що додаються до заяви про видачу лiцензiї на здiйснення господарської дiяльностi з надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв рiчковим, морським транспортом. Для цього протягом десяти робочих днiв лiцензiат зобов'язаний подати до органу лiцензування вiдповiдне повiдомлення в письмовiй формi разом з документами або їх нотарiально засвiдченими копiями, якi пiдтверджують зазначенi змiни.

     2.1.2. Квалiфiкацiйнi вимоги:

     Управлiння суднами i судновими екiпажами повинна здiйснювати спецiально призначена особа, вiдповiдальна за безпеку судноплавства i запобiгання забрудненню iз суден. Квалiфiкацiя такого фахiвця має вiдповiдати вимогам чинного законодавства України, включаючи її мiжнароднi зобов'язання (Кодекс торговельного мореплавства України, Статут служби на суднах Мiнiстерства морського флоту СРСР (затверджений i введений в дiю наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 09.01.76 N 6), Мiжнародна конвенцiя про охорону людського життя на морi (SOLAS-74) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України N 350 вiд 26.06.92 "Про прийняття Україною поправок 1981, 1989, 1990 рокiв та Протоколу 1988 року до Мiжнародної конвенцiї про охорону людського життя на морi 1974 року"), Мiжнародний кодекс по управлiнню безпечною експлуатацiєю суден i запобiганню забрудненню моря (МКУБ) (прийнятий главою 9 Мiжнародної конвенцiї по охоронi людського життя на морi (SOLAS-74) 01.01.98), Мiжнародна конвенцiя про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти (STCW-78/95) (приєднання до конвенцiї Законом України вiд 01.11.96 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти"), Конвенцiя Мiжнародної органiзацiї працi (N 147) про мiнiмальнi норми на торговельних суднах (ратифiковано Постановою Верховної Ради України N 3387-XII вiд 14.07.93).

     До роботи на суднах допускаються капiтани та iншi члени екiпажу, якi мають згiдно з чинним законодавством вiдповiдний вiк, квалiфiкацiю та стан здоров'я (вiдповiдно до Кодексу торговельного мореплавства України, Статуту служби на суднах Мiнiстерства морського флоту СРСР (затверджений i введений в дiю наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 09.01.76 N 6), Мiжнародної конвенцiї про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти (STCW-78/95) (приєднання до конвенцiї Законом України вiд 01.11.96 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти"), Мiжнародної конвенцiї про охорону людського життя на морi (SOLAS-74) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України N 350 вiд 26.06.92 "Про прийняття Україною поправок 1981, 1989, 1990 рокiв та Протоколу 1988 року до Мiжнародної конвенцiї про охорону людського життя на морi 1974 року"), Мiжнародного кодексу по управлiнню безпечною експлуатацiєю суден i запобiганню забрудненню моря (МКУБ) (прийнятий главою 9 Мiжнародної конвенцiї по охоронi людського життя на морi (SOLAS-74) 01.01.98), Конвенцiї Мiжнародної органiзацiї працi (N 147) про мiнiмальнi норми на торговельних суднах (ратифiковано Постановою Верховної Ради України N 3387-XII вiд 14.07.93).

     2.1.3. Технологiчнi вимоги:

     Судна, що експлуатуються, повиннi вiдповiдати вимогам безпеки судноплавства згiдно з чинним законодавством України, включаючи її мiжнароднi зобов'язання (Кодекс торговельного мореплавства України, Керiвництво по проведенню пожежно-профiлактичної роботи на суднах Мiнiстерства морського флоту СРСР, що знаходяться в експлуатацiї (РД 31.21.44-86) (затверджене наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 29.05.87 N 80), Настанова з боротьби за живучiсть суден Мiнiстерства морського флоту СРСР (РД 31.60.14-81) (затверджено наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 29.03.83 N 33), Мiжнародна конвенцiя про охорону людського життя на морi (SOLAS-74) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України N 350 вiд 26.06.92 "Про прийняття Україною поправок 1981, 1989, 1990 рокiв та Протоколу 1988 року до Мiжнародної конвенцiї про охорону людського життя на морi 1974 року"), Мiжнародна конвенцiя про вантажну марку (LL) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.09.93 N 773), Мiжнародна конвенцiя про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти (STCW-78/95) (приєднання до конвенцiї Законом України вiд 01.11.96 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про пiдготовку i дипломування морякiв i несення вахти"), Конвенцiя про Мiжнароднi правила запобiгання зiткненню суден на морi (МППСС-72) (приєднання до конвенцiї Постановою Верховної Ради N 2785-XII вiд 17.11.92 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про Мiжнароднi правила запобiгання зiткненню суден на морi 1972 року"), Мiжнародна конвенцiя про запобiгання забрудненню з суден (MARPOL-73/78) (приєднання до конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.09.93 N 771 "Про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про запобiгання забрудненню з суден"), Мiжнародний кодекс по управлiнню безпечною експлуатацiєю суден i запобiганню забрудненню моря (МКУБ) (прийнятий главою 9 Мiжнародної конвенцiї по охоронi людського життя на морi (SOLAS-74) 01.01.98), Мiжнародна конвенцiя по обмiру суден (TONNAGE) (приєднання до Конвенцiї постановою Кабiнету Мiнiстрiв України N 772 вiд 21.09.93), Правила перевезення пасажирiв, багажу i надання послуг на суднах i в портах Мiнiстерства морського флоту СРСР (РД 31.16.02-87) (затверджено Мiнiстерством морського флоту СРСР 28.02.87), Правила морського перевезення небезпечних вантажiв (РД 31.15.01-89) (введено в дiю наказом Мiнiстерства морського флоту СРСР вiд 03.05.89 N 56).

     Судна, що експлуатуються, повиннi мати судновi документи вiдповiдно до Кодексу торговельного мореплавства України.

     Лiцензiат повинен забезпечити на суднах, що експлуатуються, обладнання, примiщення i умови мешкання екiпажу згiдно з Кодексом торговельного мореплавства i мiжнародних договорiв України (Конвенцiї Мiжнародної органiзацiї працi (N 147) про мiнiмальнi норми на торговельних суднах) (ратифiковано Постановою Верховної Ради України N 3387-XII вiд 14.07.93).

Заступник начальника Головного управлiння, начальник управлiння лiцензування Держпiдприємництва України О. Б. Iванченко
Заступник директора Державного департаменту морського i рiчкового транспорту С. В. Симоненко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.