ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

вiд 14.05.2002 р. N 2-221/2634


Щодо оподаткування деяких операцiй з векселями

     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва розглянув <...> лист та повiдомляє.

     Частина 1 статтi 21 Закону України вiд 18.06.91 р. N 1201-XII "Про цiннi папери i фондову бiржу" визначає вексель як цiнний папiр.

     Вiдповiдно до пункту 1.6 статтi 1 Закону України вiд 28.12.94 р. N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" цiннi папери, що використовуються у будь-яких операцiях, крiм операцiй з їх випуску (емiсiї) та погашення, є товарами. Нарахування сум податку на додану вартiсть на переданий за договором товар у виглядi векселя повинно вiдбуватися iз додержанням вимог пiдпункту 3.1.1 пункту 3.1 статтi 3 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть", вiдповiдно до якого об'єктом оподаткування є операцiї з продажу товарiв (робiт, послуг) на митнiй територiї України.

     Вiдповiдно до пiдпункту 3.2.1 пункту 3.2 статтi 3 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" не є об'єктом оподаткування операцiї з випуску (емiсiї), розмiщення у будь-якi форми управлiння та продажу за кошти цiнних паперiв, що випущенi в обiг (емiтованi) суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, Нацiональним банком України, Мiнiстерством фiнансiв України, органами мiсцевого самоврядування вiдповiдно до закону, включаючи приватизацiйнi та компенсацiйнi папери (сертифiкати), iнвестицiйнi сертифiкати, житловi чеки, земельнi бони та деривативи; обмiну зазначених цiнних паперiв на iншi цiннi папери; розрахунково-клiрингової, реєстраторської та депозитарної дiяльностi на ринку цiнних паперiв. Наведений у статтi перелiк є вичерпаним i розширеному тлумаченню не пiдлягає.

     Тiльки у випадку, якщо вексель був переданий як товар (цiнний папiр) в обмiн на iнший товар держателем векселя, а не емiтентом, - це буде товарний обмiн.

     Вiдповiдно до пункту 1.19 статтi 1 Закону України вiд 28.12.94 р. N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" бартер (товарний обмiн) - господарська операцiя, яка передбачає проведення розрахункiв за товари (роботи, послуги) в будь-якiй формi, iншiй, нiж грошова, включаючи будь-якi види залiку та погашення взаємної заборгованостi, в результатi яких не передбачається зарахування коштiв на рахунки продавця для компенсацiї вартостi таких товарiв (робiт, послуг).

     Вищенаведене також пiдтверджується листом Вищого арбiтражного суду України вiд 11.12.2000 р. за N 01-8/738 "Про практику вирiшення окремих спорiв, пов'язаних з вексельним обiгом", в якому визначено, що бартернi (товарообмiннi) операцiї з використанням векселiв, в яких вексель виступає як товар, пiдлягають оподаткуванню податком на додану вартiсть на загальних пiдставах.

     Вiдповiдно до частини 1 статтi 21 Закону України вiд 18.06.91 р. N 1201-XII "Про цiннi папери i фондову бiржу" вексель - цiнний папiр, який засвiдчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити пiсля настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

     Пункт 13 Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.03.2001 р. N 135, яка зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 25.04.2001 р. за N 368/5559, визначає, що при здiйсненнi розрахункiв можуть застосовуватись акредитивна, iнкасова, вексельна форма розрахункiв, а також форми розрахункiв за розрахунковими чеками та з використанням розрахункових документiв на паперових носiях та в електронному виглядi. Отже, застосування вексельної форми розрахунку передбачає використання векселя як платiжного документа, який повинен бути оплачений зобов'язаною за векселем особою. Стаття 6 Закону України вiд 05.04.2001 р. N 2374-III "Про обiг векселiв в Українi" визначає, що платiж за векселем на територiї України здiйснюється тiльки в безготiвковiй формi.

     Виходячи з вищенаведеного, якщо сторона, яка бере участь в угодi, передає вексель, який виписала сама, тодi ця операцiя не буде бартерною i не буде пiдлягати оподаткуванню податком на додану вартiсть.

Т. в. о. Голови В. Загороднiй

"Податки та бухгалтерський облiк", N 56, 15 липня 2002 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.