Документ скасований: Наказ КРМ № 125 від 04.02.2004

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Київ

11 червня 2003р. N 608


Про затвердження та введення в дiю Технологiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi по оформленню кур'єрських служб Київської регiональної митницi

     З метою вдосконалення митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються каналами експрес-перевiзникiв у Київськiй регiональнiй митницi, наказую:

     1. Затвердити Технологiю митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi по оформленню кур'єрських служб якi розташованi у зонi дiяльностi Київської регiональної митницi (додається).

     2. Зазначену вище Технологiю ввести в дiю з 16.06.2003р.

     3. Вважати такими, що втратили чиннiсть з 16.06.2003р., наказ Київської регiональної митницi вiд 19.10.2000р. N 856 "Про затвердження Технологiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi по оформленню кур'єрських служб Київської регiональної митницi", наказ Київської регiональної митницi вiд 07.03. 2001 N 181 "Про внесеня змiн до Технологiї контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi по оформленню кур'єрських служб Київської регiональної митницi"

     4. Заступнику начальника загального вiддiлу (Груша В.М.) довести цей наказ до вiдома пiдроздiлiв митницi.

     5. Контроль за виконанням даного наказу покладаю на заступника начальника митницi Макаренка А.В.

     Загальний контроль залишаю за собою.

Заступник Голови Служби - начальник Київської регiональної митницi Гутник А.Є.

 

"ЗАТВЕРДЖЕНО"
наказом Київської регiональної митницi

Технологiя митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi по оформленню кур'єрських служб Київської регiональної митницi

     Дана технологiя розроблена вiдповiдно до чинного законодавства України, наказу ДМСУ N 405 вiд 26.07.2000 р., зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13.09.2000 р. за N 603/4824, та визначає загальний порядок митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi по оформленню кур'єрських служб та його взаємодiю з iншими пiдроздiлами митницi.

1. Термiни, що вживаються в Технологiї:

     1.1. Експрес-перевiзник - це транспортна або транспортно-експедицiйна компанiя, створена вiдповiдно до чинного законодавства України, яка здiйснює прискорене перевезення мiжнародних вантажiв згiдно з Конвенцiєю для унiфiкацiї деяких правил, якi стосуються мiжнародних повiтряних перевезень (Варшава, 1929 р.).

     1.2. Мiжнародне експрес-вiдправлення (далi МЕВ) - товари (предмети), належним чином упакованi (крiм заборонених законодавством України до перемiщення через митний кордон України), що перевозяться експрес-перевiзником будь-яким видом транспорту з метою доставки одержувачу у визначений термiн.

     1.3. Вантаж експрес-перевiзника (далi - вантаж) - консолiдованi за єдиним транспортним документом МЕВ або МЕВ, яке не увiйшло до складу цих консолiдованих МЕВ за своїм характером чи за розмiрами або з iнших причин i перемiщуванi експрес-перевiзниками через митний кордон України.

     1.4. МЕВ документального характеру - дiловi папери, письмова кореспонденцiя дiлова чи приватна, авiаквитки, а також будь-якi повiдомлення, iнформацiя або данi на будь-яких носiях iнформацiї (паперових чи електромагнiтних, у тому числi на дискетах, компакт-дисках, плiвках тощо), що не мають промислової цiнностi та заявленої вартостi й не мiстять iнформацiї, перемiщення якої через митний кордон України заборонено законодавством або на перемiщення якої потрiбнi дозволи вiдповiдних державних органiв.

     1.5. МЕВ недокументального характеру - МЕВ, вмiстом якого є товари (предмети) iз заявленою вартiстю. Таке МЕВ обов'язково супроводжується iнвойсом.

     1.6. МЕВ некомерцiйного характеру - МЕВ, у товаро-супровiдних документах на яке зазначено його некомерцiйний характер, наприклад, "not for sale or resale" ("не для продажу чи перепродажу"), "no commercial value" ("не має комерцiйної вартостi"), "value is for customs purposes only" (вартiсть тiльки для митницi").

     1.7. Єдиний транспортний документ - транспортний документ, за яким здiйснюється перевезення вантажу. Як єдиний транспортний документ можуть використовуватися загальнi авiанакладнi (AWB - airwaybill, MAWB - master airwaybill), CMR, BILL OF LADING (коносамент) тощо.

     1.8. Манiфест (реєстр) - товаросупровiдний документ, у якому заявлено всi МЕВ, що мiстяться у цьому вантажi, та який може виступати в ролi єдиного транспортного документа при перевезеннi консолiдованих МЕВ пiд митним контролем з митницi вiдправлення в митницю призначення.

     Про МЕВ документального характеру в манiфестi можуть зазначатися загальна кiлькiсть та загальна вага.

     1.9. Домашнiй транспортний документ - iндивiдуальний номерний транспортний документ на кожне МЕВ у консолiдованому вантажi, у якому наведено даннi про вiдправника, одержувача, а також загальний опис товарiв (предметiв) у МЕВ.

     Домашнiй транспортний документ є водночас угодою мiж вiдправником МЕВ та експрес-перевiзником про перевезення i пред'явлення МЕВ митницi для проведення митного оформлення.

     1.10. Митниця вiдправлення - будь-який митний орган України, з якого починається перемiщення вантажу або його частини.

     1.11. Митниця призначення - будь-який митний орган України, де завершується контроль за перемiщенням вантажу або його частини.

     1.12. Забезпечення експрес-перевiзника - пластикова одноразова номерна пломба експрес-перевiзника.

     1.13. Центральна сортувальна станцiя (далi - ЦСС) - органiзацiйна структура вiдповiдного експрес-перевiзника, створена ним для виконання агентських угод з мiжнародними корпорацiями в галузi мiжнародного прискореного транспортування вантажiв.

     1.14. Регiональна сортувальна станцiя (далi - РСС) - органiзацiйна структура, створена для виконання агентських угод з мiжнародними корпорацiями в галузi мiжнародного прискореного транспортування вантажiв та пiдпорядкована ЦСС.

2. Загальнi положення.

     2.1. Вiдправниками та одержувачами МЕВ можуть бути як фiзичнi (громадяни України, громадяни iноземних держав та особи без громадянства), так i юридичнi особи (суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi будь-якої форми власностi, державнi та громадськi установи, представництва iноземних компанiй, дипломатичнi представництва, мiжнароднi органiзацiї тощо).

     2.2. Митне оформлення товарiв (предметiв), що пiдлягають санiтарному, ветеринарному, фiтосанiтарному, радiологiчному, екологiчному або iншим видам контролю й перемiщуються в МЕВ, може бути завершене тiльки пiсля закiнчення цих видiв контролю.

     2.3. Для здiйснення митного контролю МЕВ на територiї ЦСС експрес-перевiзник облаштовує зону митного контролю (далi - ЗМК) згiдно з вимогами п.2.4 Положення про зону митного контролю, затвердженого наказом ДМКУ N 198 вiд 06.05.95 р. i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.05.95 р. за N 152/688.

     2.4. Експрес-перевiзник надає належним чином облаштоване примiщення для пiдроздiлу митницi.

     2.5. Вiддiл по оформленню кур'єрських служб (далi - ВОКС) КРМ проводить митне оформлення вантажiв, якi надходять (вiдправляються) каналами таких експрес-перевiзникiв:

     - ЗАТ "ДХЛ Iнтернешнл Україна" (DHL), з ЦСС за адресою: м.Київ, вул.Василькiвська, 1;

     - ДП "Форiнтос", з ЦСС за адресою: м.Київ, вул.Василькiвська, 1;

     - ТОВ "Ейр-Експрес", з ЦСС за адресою: м.Київ, вул.Копернiка,14;

     - ДП МЕП "Юкрейнiен Парсел Сервiс" (UPS), з ЦСС за адресою: м.Київ, Воздухофлотський шляхопровiд, склади "Аiр Київ Карго"; ЗМК м.Київ, вул.Мечникова, 20;

     - ТОВ "Елiн ЛТД" (FedEx), з ЦСС за адресою: м.Київ, проїзд Вiйськовий 1;

     - ТОВ "Скайнет Ворлдвайт Експрес" (SKYNET Worldwide Express), з ЦСС за адресою: м.Київ, вул.Княжий Затон, 16В;

     - ТОВ "Аеро-Експрес" (TNT), з ЦСС за адресою: м.Київ, вул.Клименка, 23;

     - ТОВ "У-РУСКО", з ЦСС за адресою: м.Київ, вул.В.Житомирська, 26Б.

     Митний контроль та митне оформлення МЕВ спiвробiтники ВОКС виконують безпосередньо в ЗМК ЦСС вiдповiдних експрес-перевiзникiв згiдно затверджених положень про зони митного контролю.

     Кiлькiсний склад iнспекторiв установлюється митницею в межах штатного розкладу пiдроздiлу, обсягiв МЕВ i має забезпечувати якiсть митного контролю, митного оформлення й термiни проходження МЕВ.

3. Декларування МЕВ.

     3.1 Товари (предмети), що перемiщуються в МЕВ на адресу юридичних осiб, пiдлягають декларуванню у встановленому порядку.

     3.2 Як декларацiя на товари (предмети), що перемiщуються в МЕВ на адреси фiзичних осiб, використовуються домашнiй транспортний документ (авiанакладна) та iнвойс.

     У разi зазначення вiдправником загального найменування товарiв (предметiв) у МЕВ (крiм МЕВ документального характеру) експрес-перевiзник для здiйснення митного оформлення подає супровiднi документи та оглядовий розпис М 16 з наведеним у ньому перелiком товарiв (предметiв), що мiстяться в МЕВ. Цей перелiк використовується для здiйснення нарахування та стягнення належних платежiв.

4. Технологiчнi особливостi транспортування МЕВ експрес-перевiзником та його взаємодiя з Київською регiональною митницею.

     4.1 Технологiя транспортування МЕВ експрес-перевiзником:

     - забезпечує експрес-транспортування МЕВ вiд вiдправника до одержувача в термiн, визначений кспрес-перевiзником (за вiдсутностi надзвичайних, непередбачених обставин);

     - визначає порядок консолiдацiї експортних або iмпортних МЕВ за єдиним транспортним документом.

     4.1.1 Експрес-перевiзник забезпечує:

     - оформлення домашнього транспортного документа (авiанакладної);

     - наявнiсть мережi мiжнародних сортувальних станцiй, через якi вантаж доставляється до країни призначення та мережi внутрiшнiх сортувальних станцiй;

     - наявнiсть у ЦСС iнформацiї в електронному виглядi про кожне МЕВ, що перемiщується через митний кордон України.

     4.2 Перемiщення вантажу з ЗМК ЦСС у митницю, у зонi дiяльностi якої розташована РСС, здiйснюється пiд митним забезпеченням або забезпеченням експрес-перевiзника з використанням документу контролю доставки.

     4.3 Для контролю за доставкою вантажу з митного органу в пунктi пропуску на митному кордонi України в митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС, а також з митницi, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС, у митний орган у пунктi пропуску на митному кордонi використовується єдиний транспортний документ.

     4.4 Вiдповiдальнiсть за надання митницi вiдправлення пiдтвердження про доставку вантажу в термiн, визначений згiдно з митним законодавством, несе експрес-перевiзник, про що робиться запис на єдиному транспортному документi.

     4.5 Експрес-перевiзник визначає та узгоджує з митницею за мiсцем розташування ЦСС випадки, коли присутнiсть одержувача пiд час митного контролю є обов'язковою.

     4.6 У разi вiдсутностi одержувача МЕВ при митному оформленнi МЕВ експрес-перевiзник несе вiдповiдальнiсть згiдно iз чинним законодавством за правильнiсть поданих у митний орган необхiдних даних про одержувача та за сплату належних платежiв.

5. Митний контроль.

     5.1. МЕВ перебуває пiд митним контролем:

     при ввезеннi - з моменту перетину митного кордону України й до моменту митного оформлення та випуску у вiльний обiг митницею призначення;

     при вивезеннi - з моменту митного оформлення й до моменту перетину митного кордону України.

     5.2. Митний орган у пунктi пропуску на митному кордонi України здiйснює пропуск на митну територiю України та направлення iмпортного вантажу в митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС, без застосування заходiв нетарифного регулювання (подання митницi дозволiв, лiцензiй, сертифiкатiв тощо) та без подання попередньої декларацiї (далi - ПД), попереднього повiдомлення (далi - ПП), внутрiшнього транзитного документа тощо.

     5.3. Заходи нетарифного регулювання застосовуються безпосередньо у митницях призначення, або в митницi проведення митного оформлення.

     5.4. Пiдставою для пропуску через через митний кордон є подання експрес-перевiзниками єдиного транспортного документа та вiдповiднiсть зазначених у ньому даних (кiлькостi мiсць, ваги) наявному вантажу.

     5.5. У разi вiдмови в пропуску на митну територiю України чи митного оформлення МЕВ, iнспектором митницi вживаються заходи згiдно чинного законодавства.

     5.6. Якщо МЕВ з митницi, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС, направляється в митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано РСС, i навпаки, то ПД i ПП не застосовуються. Перемiщення цих МЕВ здiйснюється з використанням документа контролю доставки вантажу.

     5.7. Пiд час надходження (вiдправлення) вантажiв незалежно вiд мети перемiщення та режиму (крiм випадкiв перемiщення вантажiв згiдно з дозволами ДСЕК, операцiї з давальницькою сировиною та виробiв з нею, технiчної допомоги та iнших операцiй, що потребують подальшого контролю по мiсцю облiку в оперативному пiдроздiлi КРМ ) каналами експрес-перевiзникiв, митному оформленню у ВОКС КРМ пiдлягають:

     - МЕВ, якi належать юридичним особам, акредитованим у Київськiй регiональнiй митницi, незалежно вiд заявленої вiдправником у товаросупровiдних документах вартостi товарiв (предметiв);

     - МЕВ, якi належать юридичним особам, акредитованим в iнших митницях, якщо фактурна вартiсть товарiв (предметiв) не перевищує суму, еквiвалентну 100 доларам CША або згiдно з листами узгодженнями, наданими для проведення митного оформлення у КРМ iншими митницями;

     - МЕВ, якi належать фiзичним особам, незалежно вiд мiсця розташування одержувача (вiдправника) у разi сплати належних платежiв;

     - МЕВ документального характеру незалежно вiд мiсця розташування одержувача (вiдправника).

     У випадках обмеженого термiну доставки МЕВ, на пiдставi рiшення керiвництва вiддiлу ВОКС митне оформлення МЕВ, що потребують подальшого контролю в оперативному пiдроздiлi КРМ по мiсцю облiку суб'єкта ЗЕД, може проводитись в ВОКС.

     В iнших випадках МЕВ оформляються в митницi, у зонi дiяльностi якої розташований одержувач (вiдправник) МЕВ.

     5.8. У разi необхiдностi проведення митного оформлення вантажу суб'єкта ЗЕД, який надiйшов каналами експрес-перевiзника, в оперативному пiдроздiлi КРМ по мiсцю облiку, перевезення такого вантажу проводиться на пiдставi письмового узгодження мiж керiвництвами пiдроздiлiв згiдно з документом передачi вантажiв мiж зонами митного контролю (додаток N1). Контроль за доставленням вантажу до ЗМК вiдповiдного оперативного пiдроздiлу виконує оперативний пiдроздiл, в зону вiдповiдальностi якого перевозиться вантаж. Вантаж перемiщується пiд митним забезпеченням. У разi надходження вантажу до ЗМК вiдповiдного оперативного пiдроздiлу, iнспектор, який приймає даний вантаж на контроль, проставляє вiдбиток штампу ПМК на документi передачi вантажiв мiж ЗМК та надсилає його, через загальний вiддiл митницi, до ВОКС КРМ. На пiдставi такого документу з проставленим вiдбитком штампу ПМК iнспектор ВОКС знiмає вантаж з контролю. У випадку проведення митного оформлення вантажу (пiд час вивезення) безпосередньо в оперативному пiдроздiлi, оформлений вантаж згiдно з документом передачi вантажiв мiж зонами митного контролю, разом з комплектом оформлених документiв (ВМД, у разi необхiдностi - домашним транспортним документом, iнвойс тощо), направляється до ЗМК вiдповiдного експрес-перевiзника для консолiдацiї та подальшого направлення отримувачу (без надання узгодження).

     5.9. Випуск у вiльний обiг МЕВ, фактурна вартiсть яких не перевищує суму еквiвалентну 100 доларам США i якi надходять в адресу юридичних осiб здiйснюється на пiдставi реєстру (манiфесту), який надається експрес-перевiзником. Реєстр повинен мiстити iнформацiю лише про вантажi, якi будуть випускатись у вiльний обiг (без врахування вантажiв, якi надходять на адреси приватних осiб, вантажiв з фактурною вартiстю бiльш нiж еквiвалент 100 доларам США, вантажiв пiд митним котролем якi прийнятi експрес-перевiзником на вiдповiдальне зберiгання). У реєстрi обов'язково повиннi зазначатись такi вiдомостi:

     - номер домашнього транспортного документа;

     - вiдправник;

     - одержувач;

     - загальний опис товарiв (предметiв);

     - вартiсть;

     - кiлькiсть мiсць;

     - вага.

     Пiсля проведення митного оформлення реєстр засвiдчується особистою номерною печаткою (ОНП) iнспектора. Копiї iнвойсiв та домашнiх авiанакладних на МЕВ зазначених в реєстрi, додаються до цього реєстру, вiдтиском ОНП та штампом "ПМК" не засвiдчуються та залишаються у справах вiддiлу.

     5.10. Випуск у вiльний обiг МЕВ документального характеру здiйснюється шляхом вибiркового митного огляду (у цих випадках вiдбиток ОНП проставляється лише на товаросупровiдних документах, якi стосуються тiльки МЕВ, митне оформлення якого проводилось з розпакуванням).

     5.11. На вимогу отримувача МЕВ, фактурна вартiсть якого не перевищує суму еквiвалентну 100 дол. США (крiм МЕВ, яке мiстить пiдакцизнi товари i яке надходить в адресу юридичної особи), здiйснюється пiдтвердження митного оформлення на пiдставi заяви отримувача з обгрунтуванням такої необхiдностi. У такому випадку на заявi робиться вiдмiтка про дату та номер реєстру згiдно з яким проведене митне оформлення з проставленням вiдбитку ОНП iнспектора.

     5.12. Перемiщення експрес-перевiзником вантажу з митного органу в пунктi пропуску на митному кордонi України в митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС, здiйснюється пiд митним забезпеченням.

6. Iмпорт МЕВ

     6.1. Митний орган здiйснює пропуск через митний кордон України та направлення iмпортного вантажу пiд митним контролем у митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС.

     6.2. У разi надходження вантажу на митну територiю України через мiжнароднi аеропорти перевантаження та направлення його пiд митним контролем у митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС, здiйснюються безпосередньо з борту лiтака (у разi неможливостi - з термiнала аеропорту). Перевантаження здiйснюється в присутностi iнспектора митницi, вiдповiдної службової особи аеропорту та експедитора експрес-перевiзника.

     6.3. Пiдставою для пропуску через митний кордон України вантажу є подання митним органам належним чином оформлених нижчезазначених товаросупровiдних документiв на нього (та вiдповiднiсть наявного вантажу даним, зазначеним у цих документах):

     - для консолiдованих МЕВ i МЕВ документального характеру - єдиного транспортного документа;

     - для МЕВ, що не ввiйшло до складу консолiдованих МЕВ, - єдиного транспортного документа та iнвойса.

     6.4. Митний орган у пунктi пропуску на митному кордонi України за вiдсутностi зауважень проставляє штамп "Пiд митним контролем" на єдиному транспортному документi.

     На транспортний засiб накладається митне забезпечення.

     Вантаж пiд митним контролем доставляється експрес-перевiзниками в митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС.

     6.5. На ЦСС iнспектор митницi:

     - перевiряє цiлiсть митних забезпечень;

     - перевiряє наявнiсть на супровiдних документах вiдмiток митного органу пункту пропуску на кордонi;

     - дає дозвiл на розвантаження;

     - перевiряє вiдповiднiсть наявного вантажу (кiлькостi мiсць) даним, зазначеним у єдиному транспортному документi;

     - дає дозвiл на сортування та обробку МЕВ.

     6.6. Обробка та сортування МЕВ проводяться в ЗМК вiдповiдного експрес-перевiзника за категорiями.

     До МЕВ I категорiї належать:

     - МЕВ документального характеру;

     - МЕВ, фактурна вартiсть яких не перевищує суму, еквiвалентну 100 дол.США (крiм пiдакцизних товарiв), i якi належать юридичним особам;

     До МЕВ II категорiї належать:

     - МЕВ, фактурна вартiсть яких перевищує суму, еквiвалентну 100 дол. США, i якi належать юридичним особам;

     - МЕВ, якi належать фiзичним особам.

     6.7. Митне оформлення МЕВ I та II категорiї проводиться при потребi з розпакуванням.

     6.8. Митне оформлення МЕВ з розпакуванням проводиться:

     - у разi пошкодження упаковки;

     - у разi пiдозри на пошкодження вкладень;

     - якщо є пiдстави вважати, що товари (предмети) пiдлягають оподаткуванню згiдно з законодавством;

     - у разi надходження МЕВ в адресу фiзичних осiб (крiм МЕВ документального характеру);

     - вiдправником не заявлено вартiсть товарiв (предметiв) у МЕВ недокументального характеру;

     - товари (предмети) в МЕВ зазначено пiд загальним найменуванням

     - якщо є пiдстави вважати, що крiм зазначених у супровiдних документах, є стороннi вкладення;

     - на вимогу iнших контролюючих державних органiв, якщо вкладення в МЕВ пiдлягають контролю з боку цих органiв;

     - у разi, коли митне оформлення потребує надання ВМД.

     6.9. Митний контроль з розпакуванням МЕВ здiйснюється оглядовою комiсiєю в складi трьох осiб: iнспектора митницi та двох працiвникiв експрес-перевiзника.

     Якщо при розпакуваннi МЕВ установлено невiдповiднiсть (повну або часткову) наявних вкладень МЕВ перелiку, наведеному в товаросупровiдному документi, то працiвником експрес-перевiзника в трьох примiрниках складається акт (додаток 2). В актi зазначаються причина розпакування та перелiк наявних вкладень.

     Пiсля здiйснення митного контролю акт пiдписується членами комiсiї.

     Один примiрник акта залишається в справах митницi, другий - у справах експрес-перевiзника, третiй - додається експрес-перевiзником до супровiдних документiв МЕВ для передання його одержувачу.

     В iнших випадках у разi необхiдностi, складається акт про проведення митного огляду товарiв за формою, встановленою ДМСУ.

     6.10. У разi випуску у вiльний обiг МЕВ, розмiщених пiд митний контроль на вiдповiдальне зберiгання експрес-перевiзника, i фактурна вартiсть якого не перевищує суму еквiвалентну 100 доларам США (крiм МЕВ, яке мiстить пiдакцизнi товари), митне оформлення проводиться на пiдставi заяви отримувача вантажу або експрес-перевiзника з наданням всiх необхiдних документiв передбачених чинним законодавством.

     6.11. Митний контроль, митне оформлення та випуск у вiльний обiг МЕВ фiзичних осiб здiйснюються iнспектором митницi, у зонi дiяльностi якої розташована ЦСС, без направлення їх пiд митним контролем до мiсця проживання фiзичної особи у разi сплати експрес-перевiзником за одержувача належних платежiв та подання одержувачем або експрес-перевiзником за одержувача дозвiльних документiв, передбачених законодавством.

     6.12. В разi виникнення спiрних питань (щодо наданих комерцiйних та товаросуровiдних документiв, замiни одержувача МЕВ, необхiднiсть зворотнього повернення, тощо) пiд час проведення митного оформлення рiшення стосовно подальшого митного оформлення приймається керiвництвом ВОКС.

     6.13. Митний контроль та митне оформлення МЕВ II категорiї юридичних осiб, якi акредитованi в Київськiй регiональнiй митницi, здiйснюється за умови надання одержувачем вiдповiдних документiв та сплати належних платежiв, передбачених законодавством.

     6.14. МЕВ II категорiї, одержувачi яких розташованi в зонi дiяльностi iнших митниць, направляються пiд митним контролем у зону дiяльностi цiєї митницi з накладанням митного забезпечення або забезпечення експрес-перевiзника по документу контролю доставки. У випадку, коли експрес-перевiзник не обслуговує регiон отримувача, МЕВ направляється по документу контролю доставки в зону дiяльностi митницi, в якiй розташований отримувач, лише по листу-узгодженню на перевезення цьго вантажу для проведення подальшого митного оформлення, який надається до ВОКС КРМ отримувачем.

     6.15. Матерiали щодо проведеного митного оформлення реєструються в вiдповiдних журналах згiдно номенклатури справ вiддiлу та архiвуються вiдповiдно до встановленого порядку.

7. Експорт МЕВ

     7.1. Митний контроль та митне оформлення експортних МЕВ, фактурна вартiсть яких перевищує суму еквiвалентну 100 доларам США, i якi належать юридичним особам акредитованим в Київськiй регiональнiй митницi здiйснюється у ВОКС (без надання листа-узгодження), або за бажанням вiдправника у ВВ (оперативному пiдроздiлi) за мiсцем акредитацiї.

     7.2. Митний контроль та митне оформлення експортних МЕВ, фактурна вартiсть яких не перевищує суму, еквiвалентну 100 доларам США, i якi належать юридичним особам (незалежно вiд мiсця їх розташування), можуть здiйснюватись як у митницi за мiсцем розташування вiдправника, так i в митницi, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС. Пiдставою для митного оформлення таких МЕВ є подання митницi експрес-перевiзником товаросупровiдних документiв (авiанакладної, iнвойса, дозвiльних та iнших документiв, передбачених законодавством). Лист-вiдкрiплення в цьому разi не застосовується.

     7.3 Митний контроль та митне оформлення МЕВ фiзичних осiб (крiм МЕВ документального характеру) може здiйснюватись як у митницi за мiсцем проживання вiдправника так i у ВОКС КРМ за умови подання вiдправником або експрес-перевiзником за вiдправника товаросупровiдних документiв та дозвiльних документiв, передбачених законодавством та, в разi необхiдностi, сплати вiдправником або експрес-перевiзником за вiдправника всiх необхiдних платежiв.

     7.4. Експрес-перевiзником встановлюється технологiчна схема обробки МЕВ. яка забезпечує зберiгання МЕВ та дотримання режиму зони митного контролю з моменту заявлення МЕВ митному органу до оформлення до моменту доставлення МЕВ в пункт пропуску прикордоної митницi.

     7.5. МЕВ, оформленi в митницi за мiсцем розташування вiдправника, доставляються експрес-перевiзником за документами, що пiдтверджують митне оформлення цього МЕВ, у митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано ЦСС.

     7.6. 3 оформлених у ВОКС, ВВ або iнших митницях МЕВ у ЗМК (ЦСС) пiд митним контролем формується вантаж. Для митного оформлення цього вантажу експрес-перевiзником подаються митницi вiдповiднi документи: манiфест, дозвiльнi документи, передбаченi законодавством, iнвойси на МЕВ (крiм МЕВ документального характеру) домашнi транспортнi накладнi, ВМД на МЕВ, якi потребують декларування iз застосуванням ВМД.

     На транспортний засiб з вантажем накладається митне забезпечення або забезпечення експрес-перевiзника. Транспортний засiб повинен мати свiдоцтво про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками й пломбами. В авiнакладнiй або манiфестi експрес-перевiзником робиться запис про зобов'язання щодо доставлення вантажу в пункт пропуску. Iнспектором ВОКС КРМ проставляються вiдбитки особистої номерної печатки та штампу "Пiд митним контролем" на авiанакладнiй або манiфестi.

     7.7. При надходженнi експортного вантажу в пункт пропуску митницi призначення iнспектор митницi:

     - перевiряє вiдповiднiсть вантажу вiдомостям про нього, зазначеним у єдиному транспортному документi;

     - перевiряє наявнiсть в центральнiй базi даних Держмитслужби (далi - ЦБД) електронних копiй ВМД, якi додаються до цього вантажу. У разi затримки надходження електронних копiй ВМД iнспектор прикордонної митницi проводить митне оформлення вантажу на пiдставi оригiнального примiрника ВМД та манiфесту, засвiдченого особистою номерною печаткою iнспектора митницi.

     7.8. Матерiали шодо проведеного митного оформлення реєструються в вiдповiдних журналах, згiдно з номенклатурою справ вiддiлу та архiвуються вiдповiдно до встановленого порядку.

8. Транзит МЕВ

     8.1. МЕВ, якi прямують транзитом через митну територiю України, оформлюються в режимi транзиту згiдно вимог чинного законодавства.

     8.2. Матерiали щодо проведеного митного оформлення реєструються в спецiальних журналах, згiдно з номенклатурою справ вiддiлу та архiвуються вiдповiдно до встановленого порядку.

9. МЕВ, якi пiдлягають поверненню вiдправнику

     9.1. Пiдлягають поверненню МЕВ, увезенi на митну територiю України, але не оформленi згiдно з обраним митним режимом, щодо яких:

     - вiдправник вимагає повернення;

     - одержувач вiдмовився вiд одержання (в уснiй чи письмовiй формi).

     9.2. Пiдлягають поверненню МЕВ, якi вивозяться за межi митної територiї України:

     - у разi вiдмовлення одержувача вiд отримання;

     - у разi вимоги вiдправника щодо повернення.

     9.3. У таких випадках повернення здiйснюється на пiдставi документiв про вивезення (увезення) МЕВ, без складання ВМД.

     9.4. МЕВ, якi помилково потрапили на митну територiю України, не призначенi одержувачам в Українi, пiдлягають негайному поверненню за кордон за манiфестом.

     9.5. Пiдставою для митного оформлення таких МЕВ є:

     - письмове звернення експрес-перевiзника до начальника митницi, щодо повернення МЕВ з наведеним у зверненнi перелiком номерiв домашнiх транспортних документiв на цi МЕВ. Рiшення про повернення МЕВ ситуацiї яких викладенi в п.9.1., 9.2., приймається керiвництвом ВОКС, звернення реєструється в справах вiддiлу.

     - оригiнали та копiї домашнiх транспортних документiв на МЕВ, якi пiдлягають поверненню.

     - документи, згiдно з якими МЕВ були ввезенi (вивезенi).

     9.6. Матерiали щодо проведеного митного оформлення реєструються в вiдповiдних журналах, згiдно з номенклатури справ вiддiлу та архiвуються вiдповiдно до встановленого порядку.

10. Умови та порядок нарахування платежiв

     10.1. Нарахування та стягнення платежiв пiд час митного оформлення товарiв(предметiв), якi перемiщуються в МЕВ, здiйснюються згiдно iз законодавством.

     10.2. В разi сплати експрес-перевiзником за отримувача (фiзичної особи) необхiдних платежiв, вони перераховуються через банкiвськi установи на вiдповiднi рахунки митницi, як передоплата коштiв для сплати мита, митних зборiв, ПДВ, акцизу. Контроль за надходженням таких коштiв здiйснюється вiддiлом митних платежiв митницi у вiдповiдностi з наказом КРМ N 470 вiд 20.06.2000 р. Додатково на платiжному дорученнi, у його верхнiй частинi, робиться запис: "Сплата за фiзичних осiб".

     10.3. Нарахування належних платежiв пiд час митного оформлення таких МЕВ та заповнення оглядового розпису здiйснює митний брокер експрес-перевiзника. Контроль нарахування платежiв, стягнення та ведення залишкiв по платiжним дорученням здiйснює iнспектор ВОКС, який проводить митне оформлення МЕВ на ЦСС. Для проведення митного оформлення приймається платiжне доручення вiдповiдного експрес-перевiзника лише з вiдмiтками ВМП про надходження коштiв на рахунок митницi. Для нарахування та стягнення цих платежiв використовуються бланки оглядового розпису М 16.

     10.4. Оглядовий розпис заповнюється наступним чином:

     а) в гр. "Назва митницi" вказується повна назва митницi та її код, назва вiддiлу;

     б) в гр. "N iнвойса" вказується номер та дата iнвойса, з яким прибуло МЕВ, номер домашньої авiанакладної;

     в) в гр. "П.I.Б. одержувача" вказується П.I.Б. одержувача, його домашня адреса (у вiдповiдностi з товаросупровiдними документами), повна назва експрес-перевiзника;

     г) в гр. "Найменування предметiв їх вiдмiннi ознаки та цiна" вказується найменування предметiв (бiля кожного найменування в дужках ставиться його вартiсть в нацiональнiй валютi). Пiсля запису кожного найменування предметiв, при необхiдностi нарахування митних зборiв, нижче, робиться запис виду митного збору - 010 або 001. Пiсля цього, нижче, вказується курс валюти по вiдношенню до гривнi на момент митного оформлення, кiлькiсть мiсць, загальна вага (у вiдповiдностi з авiанакладною).

     д) в гр. "Кiлькiсть" вказується кiлькiсть предметiв та одиниця вимiру.

     ж) в гр. "ПДВ" проводиться нарахування ПДВ на всi предмети, без нарахування по кожному предмету окремо.

     з) на вiдривному корiнцi в гр. "N iнвойсу" зазначається номер домашньої авiанакладної.

     Заповнення iнших граф оглядового розпису проводиться у вiдповiдностi iз їх змiстом.

     10.5. Пiсля перевiрки правильностi заповнення оглядового розпису, нарахування вiдповiдних платежiв митним брокером, проведення митного догляду, в разi вiдсутностi зауважень, iнспектор списує необхiдну суму з платiжного доручення експрес-перевiзника та проставляє вiдбитки ОНП на трьох примiрниках оглядового розпису, на трьох вiдривних корiнцях оглядового розпису та платiжному дорученнi, присвоює реєстрацiйний номер оглядовому розпису (у вiдповiдностi з журналом реєстрацiї М 16). Перший примiрник оглядового розпису залишається в справах ВОКС КРМ. Вiдривний корiнець першого примiрника передається митному брокеру для пред'явлення отримувачу.

     10.6. Другий примiрник оглядового розпису, разом з копiєю (з обох сторiн) платiжного доручення, з якого було проведено списання коштiв по даному оглядовому розпису, передається згiдно реєстру до ВМП. Вiдривний корiнець другого примiрника передається до бухгалтерiї експрес-перевiзника для дебiторського запису й контролю за своєчасним перерахуванням бухгалтерiєю коштiв на рахунок митницi, на попередню оплату.

     10.7. Третiй примiрник оглядового розпису, разом з копiєю (з обох сторiн) платiжного доручення, з якого було проведено списання коштiв по даному оглядовому розпису, передається згiдно реєстру до вiддiлу бухгалтерського облiку та звiтностi митницi для контролю за правильнiстю стягнення вiдповiдних платежiв.

     10.8. На першому примiрнику оглядового розпису, митний брокер робить вiдмiтку про отримання вiдривних корiнцiв.

     10.9. Нарахування та стягнення митних платежiв пiд час здiйснення митного оформлення МЕВ юридичних осiб, фактурна вартiсть яких перевищує суму, еквiвалентну 100 доларам США, здiйснюється по ВМД на загальних пiдставах.

11. Розмiщення пiд митний контроль консолiдованих МЕВ

     11.1 При розмiщеннi пiд митний контроль ввезених в Україну МЕВ експрес-перевiзником надається iнформацiя по категорiям МЕВ, яка реєструється у вiдповiдному журналi облiку, та надаються зобов'язання уповноваженої особи експрес-перевiзника щодо прийняття вантажiв на зберiгання, ознайомлення з положеннями митного законодавства, що визначають порядок зберiгання товарiв (предметiв) пiдприємством пiд митним контролем i вiдповiдальнiсть за порушення положень статтей 110, 111, 112 Митного кодексу України. Запис засвiдчується пiдписом уповноваженої особи експрес-перевiзника та зазначаються данi щодо накладеного на склад митного забезпечення та пломби експрес-перевiзника.

     11.2. Рiшення про вивантаження пiд митний контроль МЕВ на склади експрес-перевiзника приймається старшим оперативної групи ВОКС КРМ.

     11.3. Щодо даних МЕВ можуть здiйснюватись такi операцiї:

     навантаження;

     вивантаження;

     iнвентаризацiя;

     створення оптимального температурного режиму їх зберiгання.

     11.4. Здiйснювати операцiї, пов'язанi з перепакуванням, маркуванням i перемаркуванням, заборонено. Вiдновлення упаковки, пошкодженої пiд час транспортування консолiдованих МЕВ, здiйснюється пiд контролем митницi зi складанням вiдповiдного акта.

     11.5. Журнали облiку, товаросупровiднi документи МЕВ зберiгаються в окремих справах та архiвуються в встановленому порядку.

     11.6. Контроль за МЕВ, якi розмiщенi пiд митний контроль, здiйснює iнспекор ВОКС КРМ згiдно своїх функцiональних обов'язкiв.

     11.7. Видача зразкiв МЕВ для проведення сертифiкацiї, отримання iнших дозвiльних документiв здiйснюється в порядку, встановленому ДМСУ.

     11.8. Митниця може встановлювати додатковi форми звiтностi.

     11.9. За окремим запитом митного органу експрес-перевiзник має подати звiт, щодо МЕВ якi перевозились експерес-перевiзником.

     11.10. Митний орган має право проводити в будь-який час iнвентаризацiю МЕВ, що зберiгаються на складi.

12. Предмети, якi не пiдлягають пропуску через митний кордон України в МЕВ

     12.1. Не пiдлягають пропуску через митний кордон України в МЕВ предмети, забороненi до перемiщення через митний кордон України згiдно iз законодавством України.

13. Митний контроль МЕВ, якi пiдлягають знищенню або передачi у власнiсть даржави

     13.1. Рiшення щодо знищення або передачi МЕВ у власнiсть держави приймається на пiдставi узгодженого з власником вантажу, звернення експрес-перевiзника в порядку передбаченому чинним законодавством.

 

ДОКУМЕНТ
передачi вантажiв мiж зонами митного контролю

Марка автомобiля та його державний N  
Здав  
(П.I.Б., розпис iнспектора)
Накладене митне забезпечення  
Штамп "ПМК"
Прийняв  
(П.I.Б. та розпис кур'єра або отримувача (вiдправника)
N авiанакладної Вiдмiтка про прийняття
 

 

 
Я,  
(П.I.Б., мiсце роботи, данi паспорта)
зобов'язуюсь доставити МЕВ в зону митного контролю   за адресою
  в строк до   .

Менi вiдомо, що цi МЕВ знаходяться пiд митним контролем i в разi їх недоставлення у зазначений строк буду нести вiдповiдальнiсть згiдно чинного законодавства. Зi змiстом ст.109 Митного кодексу України ознайомлений.

Всього мiсць:  
Здав  
(П.I.Б. та розпис кур'єра або отримувача (вiдправника)
Прийняв  
(П.I.Б., розпис iнспектора)
Штамп "ПМК"
Дата   Час  
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.