Документ скасований: Постанова НБУ № 216 від 28.07.2008

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 4 червня 2003 року N 225


Про затвердження Змiн до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 473/7794


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою приведення дiючого порядку оформлення та подання клiєнтами до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти та їх виконання у вiдповiднiсть до вимог Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом" Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.03.2003 N 82 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.03.2003 за N 224/7545.

     2. Департаменту платiжних систем (В. М. Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для керiвництва i використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на керiвникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С. Л. Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 4 червня 2003 р. N 225
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 473/7794

Змiни
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

     1. Главу 1 доповнити пунктом 1.10 такого змiсту:

     "1.10. Вимоги цього Положення не поширюються на операцiї з переказу коштiв в iноземнiй валютi, якi здiйснюють уповноваженi банки за дорученням клiєнтiв за допомогою мiжнародних систем грошових переказiв (Western Union, Money Gram тощо)".

     2. У пунктi 2.1 слова "у росiйських рублях" замiнити словами "у валютах країн СНД та Балтiї".

     3. Абзац дванадцятий пункту 2.4 викласти в такiй редакцiї:

     "назву бенефiцiара (для бенефiцiара - фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi), його мiсцезнаходження або проживання (за наявностi такої iнформацiї) та номер рахунку, на який перераховуються кошти (для бенефiцiара - фiзичної особи, яка не має рахунку, цей реквiзит може не заповнюватися)".

     4. Главу 2 доповнити пунктом 2.8 такого змiсту:

     "2.8. Пiд час здiйснення переказiв у межах уповноваженого банку за дорученням клiєнтiв застосовуються платiжнi доручення в iноземнiй валютi iз зазначенням обов'язкових реквiзитiв, наведених в абзацах другому - чотирнадцятому, вiсiмнадцятому пункту 2.4 цього Положення. Реквiзити в цих платiжних дорученнях можуть заповнюватися українською мовою (кирилицею)".

     5. Абзац другий пункту 4.4 викласти в такiй редакцiї:

     "Вiдмiтки на оригiналах та копiях документiв, що є пiдставою для купiвлi iноземної валюти та її переказу, робляться згiдно з вимогами Правил. Пiд час здiйснення клiєнтами переказу власної iноземної валюти на оригiналах та копiях документiв, що є пiдставою для її переказу, робиться вiдмiтка уповноваженого банку, яка має мiстити дату здiйснення переказу iноземної валюти, її суму та код (цифровий або лiтерний код iноземної валюти вiдповiдно до Класифiкатора) i засвiдчуватися пiдписом вiдповiдального виконавця та вiдбитком штампа уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта".

     6. Главу 4 пiсля пункту 4.11 доповнити новими пунктами такого змiсту:

     "4.12. У разi потреби уповноважений банк вимагає вiд клiєнта надання вiдомостей або документiв, потрiбних для встановлення його особи, сутi та мети здiйснюваної ним операцiї. У разi неподання клiєнтом документiв чи вiдомостей або умисного надання неправдивих вiдомостей уповноважений банк повертає клiєнту платiжне доручення в iноземнiй валютi без виконання. У цьому разi на зворотному боцi платiжного доручення в iноземнiй валютi робиться напис про причину його повернення (iз зазначенням дати повернення i посиланням на статтю 64 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та на цей пункт Положення), який засвiдчується пiдписами вiдповiдального виконавця та працiвника уповноваженого банку, що прийняв рiшення про повернення, та вiдбитком штампа банку.

     4.13. Уповноважений банк має право вiдмовитися вiд виконання платiжного доручення клiєнта в iноземнiй валютi, якщо операцiя, яку проводить клiєнт, пiдлягає фiнансовому монiторингу вiдповiдно до Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом". У цьому разi уповноважений банк повертає клiєнту платiжне доручення в iноземнiй валютi без виконання. На зворотному боцi платiжного доручення в iноземнiй валютi робиться напис про причину його повернення (iз зазначенням дати повернення та посиланням на частину 2 статтi 7 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом"), який засвiдчується пiдписами вiдповiдального виконавця та працiвника уповноваженого банку, що прийняв рiшення про повернення, та вiдбитком штампа банку".

     У зв'язку з цим пункти 4.12, 4.13, 4.14 уважати вiдповiдно пунктами 4.14, 4.15, 4.16.

     7. Пункт 4.16 викласти в такiй редакцiї:

     "4.16. Пiсля здiйснення уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, операцiй з переказу, купiвлi або продажу iноземної валюти на МВРУ перший примiрник платiжного доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти (крiм обов'язкового продажу) та валютний меморiальний ордер (додаток 6) (або зведений реєстр чи iнший первинний облiковий документ) залишаються на зберiганнi в документах для уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта. Другий примiрник платiжного доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти вiдповiдальний виконавець уповноваженого банку повертає клiєнту".

     8. В абзацi другому пункту 5.7 слова "Одночасно з проводкою" замiнити словами "Пiсля здiйснення проводки".

     9. Пункт 6.2 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Реєстрацiя в журналi платежiв, що здiйсненi в межах уповноваженого банку або його вiдокремленого структурного пiдроздiлу (фiлiї банку) за дорученням клiєнтiв, не є обов'язковою".

Директор Департаменту платiжних систем В. М. Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О. Л. Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т. В. Коваленко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.