Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

06.08.2003 N 327


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 серпня 2003 р. за N 753/8074

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 19 квiтня 2004 року N 166,
вiд 17 червня 2004 року N 271,
вiд 12 липня 2004 року N 319,
вiд 17 листопада 2004 року N 554,
вiд 4 сiчня 2007 року N 1


     Вiдповiдно до вимог статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" i статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою спрощення процедури вивезення за межi України та ввезення в Україну iноземної валюти та банкiвських металiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Правила надання уповноваженим банкам iндивiдуальних лiцензiй на вивезення за межi України банкнот iноземних держав, банкiвських металiв та на право переказування за межi України iноземної валюти для оплати банкiвських металiв i спецiальних дозволiв на ввезення в Україну бланкiв чекiв та порядок ввезення в Україну банкнот iноземних держав i банкiвських металiв (додаються).

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, Правила надання уповноваженим банкам iндивiдуальних лiцензiй на вивезення банкнот iноземних держав, банкiвських металiв i спецiальних дозволiв на ввезення банкнот iноземних держав, бланкiв чекiв та банкiвських металiв, затвердженi постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 23.09.96 N 245 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.07.97 N 227 (зi змiнами).

     3. Пункт 7 роздiлу IV Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2000 N 283 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 за N 452/4673 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "7. Вивезення за межi України iноземної валюти, банкiвських металiв та ввезення в Україну iноземної валюти, банкiвських металiв та бланкiв дорожнiх чекiв уповноваженими банками здiйснюються вiдповiдно до Правил надання уповноваженим банкам iндивiдуальних лiцензiй на вивезення за межi України банкнот iноземних держав, банкiвських металiв та на право переказування за межi України iноземної валюти для оплати банкiвських металiв i спецiальних дозволiв на ввезення в Україну бланкiв чекiв та порядку ввезення в Україну банкнот iноземних держав i банкiвських металiв, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2003 N 327".

     4. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для керiвництва й використання в роботi.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов).

     6. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

В.о.Голови А.П.Яценюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
06.08.2003 N 327
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 серпня 2003 р. за N 753/8074

Правила
вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв

(назва в редакцiї постанов Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, вiд 17.06.2004р. N 271)

(У текстi Правил i додаткiв до них слова "контракт (угода)" у всiх вiдмiнках замiнено словом "договiр" у вiдповiдних вiдмiнках та слово "ксерокопiя" у всiх вiдмiнках замiнено словом "копiя" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 липня 2004 року N 319)

     Цi Правила розробленi вiдповiдно до вимог статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та встановлюють для уповноважених банкiв України (далi - уповноважений банк) порядок:

     вивезення за межi України банкнот i монет iноземних держав (далi - готiвкова iноземна валюта), валюти України у виглядi банкнот (далi - валюта України), банкiвських металiв та бланкiв чекiв;

(абзац другий преамбули в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.11.2004р. N 554)

     увезення в Україну готiвкової iноземної валюти, валюти України, банкiвських металiв та бланкiв чекiв;

(абзац третiй преамбули в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.11.2004р. N 554)

     надання Нацiональним банком України (далi - Нацiональний банк) спецiальних дозволiв на вивезення за межi України i ввезення в Україну валюти України.

(преамбула в редакцiї постанов Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166,
вiд 12.07.2004р. N 319)

1. Вивезення за межi України банкнот iноземних держав

(У текстi глави 1 слова "банкноти iноземних держав" у всiх вiдмiнках замiнено словами "готiвкова iноземна валюта" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 листопада 2004 року N 554)

     1.1. Уповноважений банк, що має письмовий дозвiл Нацiонального банку на вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними, має право вивозити за межi України готiвкову iноземну валюту для пiдкрiплення власного кореспондентського рахунку, який вiдкрито в iноземному банку, у тому числi: зношену та пошкоджену готiвкову iноземну валюту, а також вилученi з обiгу або такi, що вилучаються з нього, але пiдлягають обмiну на готiвкову iноземну валюту, якi перебувають в обiгу. Вивезення готiвкової iноземної валюти за межi України здiйснюється з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     1.2. Уповноважений банк здiйснює вивезення готiвкової iноземної валюти на пiдставi договору з iноземним банком-кореспондентом про прийняття останнiм готiвкової iноземної валюти i зарахування цiєї валюти на кореспондентський рахунок уповноваженого банку або договору про кореспондентськi вiдносини з iноземним банком, який передбачає можливiсть здiйснення зазначеної операцiї.

     Якщо договiр, на пiдставi якого здiйснюється вивезення за межi України готiвкової iноземної валюти, укладений iноземною мовою, то має бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову.

     1.3. Пiсля вивезення за межi України готiвкової iноземної валюти та зарахування цiєї валюти на власний кореспондентський рахунок банку уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати зарахування на кореспондентський рахунок банку:

     копiю вантажної митної декларацiї, опис вивезеної готiвкової iноземної валюти за їх номiналами (додається до вантажної митної декларацiї);

     виписку про зарахування готiвкової iноземної валюти на кореспондентський рахунок уповноваженого банку.

     Копiя вантажної митної декларацiї та виписка засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     1.4. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне вивезення готiвкової iноземної валюти за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

(глава 1 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

2. Вивезення за межi України банкiвських металiв

     2.1. Уповноважений банк, що має письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй з банкiвськими металами на мiжнародних ринках, має право вивозити за межi України банкiвськi метали з метою зарахування на власний кореспондентський або депозитний рахунок, вiдкритий в iноземному банку, або для продажу нерезиденту. Вивезення банкiвських металiв за межi України здiйснюється з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     2.2. Уповноважений банк здiйснює вивезення банкiвських металiв на пiдставi договору з iноземним банком, який передбачає прийняття останнiм банкiвських металiв i їх зарахування на кореспондентський або депозитний рахунок уповноваженого банку, який вiдкритий в iноземному банку, або на пiдставi пiдтвердження iноземного банку про вiдкриття уповноваженому банку кореспондентського або депозитного рахунку з метою зарахування банкiвських металiв на цей рахунок, або договору про продаж нерезиденту банкiвських металiв.

     Якщо договiр, на пiдставi якого здiйснюється вивезення за межi України банкiвських металiв, укладений iноземною мовою, то повинен бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову.

     2.3. Пiсля вивезення за межi України банкiвських металiв з метою їх розмiщення на власному рахунку уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати зарахування банкiвських металiв на його рахунок:

     копiю вантажної митної декларацiї, опис вивезених банкiвських металiв iз зазначенням виду, вигляду, ваги та проби (додається до вантажної митної декларацiї);

     виписку про зарахування банкiвських металiв на вiдповiдний рахунок уповноваженого банку.

     Копiя вантажної митної декларацiї та виписка засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     2.4. Пiсля вивезення за межi України банкiвських металiв з метою їх продажу на мiжнародних ринках уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати складання акта (або iншого документа) про набуття нерезидентом права власностi на банкiвськi метали:

     копiю вантажної митної декларацiї, опис вивезених банкiвських металiв iз зазначенням виду, вигляду, ваги та проби (додається до вантажної митної декларацiї);

     копiю акта (або iншого документа) про набуття нерезидентом права власностi на банкiвськi метали;

     виписку про зарахування на кореспондентський рахунок уповноваженого банку в iноземному банку суми коштiв, отриманих вiд продажу банкiвських металiв.

     Копiї вантажної митної декларацiї, акта та виписка засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     2.5. Подання зазначених у цiй главi документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     2.6. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне вивезення банкiвських металiв за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

(глава 2 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

3. Ввезення в Україну готiвкової iноземної валюти

(У текстi глави 3 слова "банкноти iноземних держав" у всiх вiдмiнках замiнено словами "готiвкова iноземна валюта" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 листопада 2004 року N 554)

     3.1. Уповноважений банк, що має письмовий дозвiл Нацiонального банку на вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними, самостiйно розраховує суму iноземної валюти, що ввозиться для пiдкрiплення каси уповноваженого банку, з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     3.2. Увезення готiвкової iноземної валюти здiйснюється на пiдставi договору з iноземним банком про доставку готiвкової iноземної валюти iноземним банком українському банку або витягу з договору про кореспондентськi вiдносини з iноземним банком, який передбачає можливiсть здiйснення зазначеної операцiї. Якщо договiр укладений iноземною мовою, то повинен бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову.

(пункт 3.2 глави 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

     3.3. Пiсля ввезення готiвкової iноземної валюти уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати оформлення вантажної митної декларацiї копiю вантажної митної декларацiї, опис цiєї валюти за її номiналом (додається до вантажної митної декларацiї). Копiя вантажної митної декларацiї засвiдчується пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     3.4. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне ввезення та використання ввезеної ним готiвкової iноземної валюти за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

4. Ввезення в Україну банкiвських металiв

     4.1. Уповноважений банк, що має письмовий дозвiл Нацiонального банку на операцiї з банкiвськими металами на валютному ринку України та/або операцiї з банкiвськими металами на мiжнародних ринках, здiйснює ввезення в Україну банкiвських металiв з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком, на пiдставi договору з iноземним банком (iноземною афiнажною компанiєю) про купiвлю банкiвських металiв або на пiдставi виписки з рахунку iноземного банку про зняття банкiвських металiв з власних рахункiв, або на пiдставi кредитного договору на отримання банкiвських металiв, або на пiдставi договору з монетним двором чи представником монетного двору (за наявностi в нього документiв, що пiдтверджують його повноваження на реалiзацiю монет монетного двору) про купiвлю iноземних монет.

(абзац перший пункту 4.1 глави 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.01.2007р. N 1)

     Якщо договiр укладений iноземною мовою, то повинен бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову. Зазначена вимога поширюється на документи, що пiдтверджують повноваження юридичної особи - нерезидента - представника монетного двору.

(абзац другий пункту 4.1 глави 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319, вiд 04.01.2007р. N 119395)

     4.2. Пiсля ввезення банкiвських металiв уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати оформлення вантажної митної декларацiї копiю вантажної митної декларацiї та опис увезених банкiвських металiв з розподiлом за вагою зливкiв (додається до вантажної митної декларацiї). Копiя вантажної митної декларацiї засвiдчується пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     4.3. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне ввезення та використання ввезених ним банкiвських металiв за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

5. Главу 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.06.2004 р. N 271, у зв'язку з цим глави 6, 7, 8 та 9 уважати вiдповiдно главами 5, 6, 7 i 8, пункти 6.1 - 6.4; 7.1 - 7.6; 8.1 - 8.6; 9.1 - 9.7 уважати вiдповiдно пунктами 5.1 - 5.4; 6.1 - 6.6; 7.1 - 7.6 та 8.1 - 8.7)

5. Увезення в Україну та вивезення за межi України бланкiв чекiв

     5.1. Уповноважений банк має право ввозити в Україну бланки дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем та вивозити нереалiзованi бланки дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем за наявностi письмового дозволу Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями.

     Бланки iнших чекiв (крiм дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем) можуть бути ввезенi уповноваженим банком в Україну лише на пiдставi окремого нормативно-правового акта Нацiонального банку України, яким має обумовлюватися порядок їх вивезення, якщо вони не будуть реалiзованi.

     Увезення в Україну бланкiв чекiв та вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв здiйснюються з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     5.2. Пiсля ввезення в Україну бланкiв чекiв або вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв:

     копiю договору уповноваженого банку з iноземним банком (iноземною компанiєю), на пiдставi якого здiйснюється ввезення в Україну бланкiв чекiв та/або вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв;

     копiю вантажної митної декларацiї;

     iнформацiю щодо найменування чекiв, назви i мiсцезнаходження iноземної компанiї (iноземного банку) - емiтента, загальної суми, мети ввезення або вивезення бланкiв чекiв;

     копiю прибуткових касових документiв про зарахування ввезених бланкiв чекiв на балансовi (позабалансовi) рахунки банку або копiю видаткових касових документiв про списання вивезених нереалiзованих бланкiв чекiв з балансових (позабалансових) рахункiв банку.

     Копiї вантажної митної декларацiї, прибуткових та видаткових касових документiв, iнформацiя щодо чекiв засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     Якщо договiр, на пiдставi якого здiйснюється ввезення в Україну бланкiв чекiв або вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв, укладений iноземною мовою, то має бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову.

(глава 5 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

6. Вивезення за межi України валюти України

     6.1. Вивезення за межi України валюти України для здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї iноземної держави здiйснюється уповноваженим банком за спецiальним дозволом Нацiонального банку на вивезення за межi України валюти України (далi - спецiальний дозвiл) на пiдставi договору з iноземним банком-кореспондентом, що передбачає продаж йому валюти України за iноземну валюту I групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.02.98 N 34 [у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02.10.2002 N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2002 за N 841/7129 (зi змiнами)] (далi - Класифiкатор), яка перераховується цим банком на кореспондентський рахунок уповноваженого банку, вiдкритий у вiдповiднiй валютi в iноземному банку.

     6.2. Спецiальний дозвiл (додаток 4) надається уповноваженому банку на визначену суму та на строк до 30 календарних днiв.

     6.3. Для отримання спецiального дозволу уповноважений банк має подати Генеральному департаменту банкiвського нагляду (далi - Департамент) такi документи:

(абзац перший пункту 6.3 глави 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

     заяву iз зазначенням загальної суми валюти України, яка вивозитиметься з України на пiдставi договору з iноземним банком-кореспондентом, що передбачає продаж йому валюти України за iноземну валюту I групи Класифiкатора, яка перераховуватиметься цим банком на кореспондентський рахунок уповноваженого банку, вiдкритий у вiдповiднiй валютi в iноземному банку, його назви i мiсцезнаходження, номера цього кореспондентського рахунку, а також його реєстрацiйного номера в територiальному управлiннi Нацiонального банку та назви митницi, на якiй проводитиметься митне оформлення;

     копiю договору з iноземним банком-кореспондентом про продаж йому валюти України за iноземну валюту I групи Класифiкатора. Копiя засвiдчується пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Якщо договiр укладений iноземною мовою, то уповноважений банк додатково подає нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову;

(абзац четвертий пункту 6.3 глави 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

     копiю письмового дозволу Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями, засвiдчену пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     6.4. У разi повторного звернення уповноваженого банку щодо надання спецiального дозволу (за умови, що строк дiї договору з iноземним банком ще не закiнчився) копiя договору не подається, а в заявi уповноваженого банку робиться вiдмiтка про те, що копiя договору була подана Департаменту ранiше.

     У разi потреби Нацiональний банк може вимагати подання додаткових документiв.

     6.5. Уповноважений банк зобов'язаний подати до Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати вивезення валюти України за межi України копiї вантажної митної декларацiї, опису банкнот за їх номiналами (додається до вантажної митної декларацiї), видаткових касових документiв про видачу валюти України з каси уповноваженого банку та виписку з кореспондентського рахунку уповноваженого банку, вiдкритого в iноземному банку, про зарахування вiдповiдної iноземної валюти. Цi копiї та виписка з кореспондентського рахунку уповноваженого банку, вiдкритого в iноземному банку, засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку i вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     6.6. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне вивезення валюти України за формою i в порядку, якi встановленi Нацiональним банком.

(Правила доповнено новим роздiлом 6 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166)

7. Увезення в Україну валюти України

     7.1. Увезення в Україну валюти України здiйснюється уповноваженим банком за спецiальним дозволом Нацiонального банку на ввезення в Україну валюти України (далi - спецiальний дозвiл) на пiдставi договору з iноземним банком-кореспондентом про купiвлю в нього валюти України, що одержана вiд здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї iноземної держави, за iноземну валюту, перераховану уповноваженим банком з його кореспондентського рахунку, що вiдкритий в iноземному банку.

     7.2. Спецiальний дозвiл (додаток 5) надається уповноваженому банку на визначену суму i на строк до 30 календарних днiв.

     7.3. Для отримання спецiального дозволу уповноважений банк має подати Департаменту такi документи:

     заяву iз зазначенням загальної суми валюти України, яка ввозитиметься в Україну на пiдставi договору з iноземним банком-кореспондентом, що передбачає купiвлю в нього валюти України за iноземну валюту з кореспондентського рахунку уповноваженого банку, що вiдкритий в iноземному банку, назви i мiсцезнаходження iноземного банку, номера цього кореспондентського рахунку, а також його реєстрацiйного номера в територiальному управлiннi Нацiонального банку та назви митницi, на якiй проводитиметься митне оформлення;

     копiю договору з iноземним банком-кореспондентом, що передбачає купiвлю в нього валюти України за iноземну валюту. Копiя засвiдчується пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Якщо договiр укладений iноземною мовою, то уповноважений банк додатково подає нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову;

(абзац четвертий пункту 7.3 глави 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

     копiю письмового дозволу Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями, засвiдчену пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     7.4. У разi повторного звернення уповноваженого банку щодо надання спецiального дозволу (за умови, що строк дiї договору з iноземним банком ще не закiнчився) зазначена копiя договору не подається, а в заявi уповноваженого банку робиться вiдмiтка про те, що копiя договору була подана Департаменту ранiше.

     За потреби Нацiональний банк може вимагати подання додаткових документiв.

     7.5. Уповноважений банк зобов'язаний подати до Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати ввезення в Україну валюти України копiї вантажної митної декларацiї, опису банкнот за їх номiналами (додається до вантажної митної декларацiї) та прибуткових касових документiв про прийняття валюти України в касу уповноваженого банку. Цi копiї засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     7.6. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне ввезення валюти України за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

(Правила доповнено новим роздiлом 7 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, у зв'язку з цим главу 9 вважати главою 8 та пункти 9.1 - 9.7 вважати вiдповiдно пунктами 8.1 - 8.7)

8. Порядок розгляду документiв, що потрiбнi для надання уповноваженим банкам спецiальних дозволiв на вивезення за межi України та ввезення в Україну валюти України

     8.1. Департамент у порядку черговостi отримання вiд уповноважених банкiв пакета документiв для надання спецiальних дозволiв Нацiонального банку на вивезення за межi України та ввезення в Україну валюти України (далi - спецiальнi дозволи) пiсля обов'язкової реєстрацiї цих документiв перевiряє їх комплектнiсть вiдповiдно до вимог глав 6, 7 цих Правил.

     8.2. Загальний строк розгляду Департаментом документiв для надання спецiальних дозволiв не має перевищувати 15 днiв з дати надходження зазначеного пакета документiв. Якщо Департаменту для надання спецiальних дозволiв потрiбнi додатковi документи, крiм тих, що зазначенi в главах 6, 7 цих Правил, то строк розгляду продовжується на 14 днiв з дати надходження до Департаменту додаткових документiв.

     8.3. Протягом строку розгляду пакета документiв, що передбачений пунктом 8.2 цiєї глави, Департамент надає уповноваженим банкам вiдповiднi спецiальнi дозволи чи обґрунтовану письмову вiдмову в наданнi спецiальних дозволiв за пiдписом заступника Голови Нацiонального банку, який згiдно з розподiлом повноважень мiж заступниками Голови Нацiонального банку здiйснює загальне керiвництво Департаментом.

     Оригiнали вiдповiдних спецiальних дозволiв надсилаються уповноваженим банкам (або передаються пiд пiдпис). Їх копiї надсилаються вiдповiдному територiальному управлiнню Нацiонального банку за мiсцем реєстрацiї уповноваженого банку та вiдповiдному митному органу, у якому проводитиметься митне оформлення валюти України.

     8.4. Пiдставами для вiдмови в наданнi спецiальних дозволiв та їх анулювання можуть бути:

     систематичнi порушення економiчних нормативiв (три i бiльше разiв протягом пiвроку, що передує поданню заяви), установлених Нацiональним банком;

     порушення термiнiв подання або перекручення звiтностi за операцiями з вивезення та ввезення валютних цiнностей, що регулюються цими Правилами, або вiдсутнiсть одного з документiв, зазначених у главах 6, 7 цих Правил;

     порушення вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку з питань валютного регулювання протягом останнiх 6 мiсяцiв, якi передують дню звернення;

     наявнiсть невикористаного (не повнiстю використаного) попередньо отриманого спецiального дозволу, до завершення строку дiї якого на час подання заяви залишилося бiльше 15 днiв;

     вiдсутнiсть реєстрацiї в територiальному управлiннi Нацiонального банку кореспондентського рахунку уповноваженого банку, вiдкритого в iноземному банку, вiдповiдно до його звернення за спецiальним дозволом на вивезення за межi України або ввезення в Україну валюти України;

     перевищення граничного лiмiту на вивезення валюти України за межi України, що затверджений Правлiнням Нацiонального банку України;

     iншi причини, пов'язанi з фiнансовим станом уповноваженого банку, iноземних банкiв, законодавством України та законодавством iноземних країн.

     8.5. Рiшення про анулювання спецiального дозволу оформляється розпорядженням за пiдписом заступника Голови Нацiонального банку України, який згiдно з розподiлом повноважень мiж заступниками Голови Нацiонального банку здiйснює загальне керiвництво Департаментом, у якому зазначається пiдстава для прийняття рiшення, дата, пiсля якої заборонено здiйснення операцiй, зазначених у спецiальному дозволi.

     Про анулювання спецiального дозволу Департамент у строк, що не перевищує п'ять днiв, у письмовiй формi повiдомляє уповноважений банк та вiдповiдний митний орган.

     Протягом трьох робочих днiв пiсля отримання такого повiдомлення уповноважений банк зобов'язаний повернути спецiальний дозвiл до Департаменту.

(глава 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)
 
Директор Департаменту валютного регулювання
С.О.Яременко

 

Додаток 1
до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв

Додаток 1 виключено

(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, виключено згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

 

Додаток 2
до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв

Додаток 2 виключено

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, виключено згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319)

 

Додаток 3
до Правил надання уповноваженим банкам iндивiдуальних лiцензiй i спецiальних дозволiв на ввезення в Україну та вивезення за межi України валютних цiнностей i бланкiв чекiв та на право переказування за межi України iноземної валюти для оплати банкiвських металiв

Додаток 3 виключено

(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, виключено згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.06.2004р. N 271, у зв'язку з цим додатки 4, 5, 6 уважати вiдповiдно додатками 3, 4, 5)

 

Додаток 3
до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв

Додаток 3 виключено

(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166, виключено згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2004р. N 319, у зв'язку з цим додатки 4, 5 уважати вiдповiдно додатками 1, 2
Додаток 1
до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв
 
НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
 
(повна назва уповноваженого банку)
 
(мiсцезнаходження банку)
Копiя   митницi
(назва митницi)
 
(мiсцезнаходження митницi)
Копiя  
(назва територiального управлiння Нацiонального банку України)
 
(мiсцезнаходження управлiння)
 
СПЕЦIАЛЬНИЙ ДОЗВIЛ N
на вивезення за межi України валюти України
   Нацiональний банк дозволяє  
 
(повна назва уповноваженого банку)
вивезти за межi України валюту України на суму  
  ,
(цифрами та лiтерами)
вiдповiдно до договору з  
 
(назва банку-нерезидента та його мiсцезнаходження)
 
[номер та дата договору)]
з митним оформленням на   митницi.
(назва митницi)
   Цей дозвiл дiє до   .
(дата)
   Пiсля закiнчення зазначеного строку  
 
(повна назва уповноваженого банку)

має отримати новий дозвiл Нацiонального банку на вивезення за межi України валюти України.

    Уповноважений банк зобов'язаний згiдно iз встановленим Нацiональним банком порядком подати до Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати вивезення валюти України за межi України документи, передбаченi главою 7 Правил надання уповноваженим банкам iндивiдуальних лiцензiй i спецiальних дозволiв на ввезення в Україну та вивезення за межi України валютних цiнностей i бланкiв чекiв та на право переказування за межi України iноземної валюти для оплати банкiвських металiв.
    Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне вивезення валюти України за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

Заступник Голови  
(iнiцiали та прiзвище)
Мiсце печатки
(Правила доповнено додатком 1 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166)

 

Додаток 2
до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв
 
НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
 
(повна назва уповноваженого банку)
 
(мiсцезнаходження банку)
Копiя   митницi
(назва митницi)
 
(мiсцезнаходження митницi)
Копiя  
(назва територiального управлiння Нацiонального банку України)
 
(мiсцезнаходження управлiння)
 
СПЕЦIАЛЬНИЙ ДОЗВIЛ N
на ввезення в Україну валюти України
   Нацiональний банк дозволяє  
 
(повна назва уповноваженого банку)
ввезти в Україну валюту України на суму  
 
(цифрами та лiтерами)
вiдповiдно до договору з  
 
(назва банку-нерезидента та його мiсцезнаходження)
 
[номер та дата договору)]
з митним оформленням на   митницi.
(назва митницi)
   Цей дозвiл дiє до   .
(дата)
   Пiсля закiнчення зазначеного строку  
 
(повна назва уповноваженого банку)

має отримати новий дозвiл Нацiонального банку на ввезення в Україну валюти України.

    Уповноважений банк зобов'язаний згiдно iз встановленим Нацiональним банком порядком подати до Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати ввезення в Україну валюти України документи, передбаченi главою 8 Правил надання уповноваженим банкам iндивiдуальних лiцензiй i спецiальних дозволiв на ввезення в Україну та вивезення за межi України валютних цiнностей i бланкiв чекiв та на право переказування за межi України iноземної валюти для оплати банкiвських металiв.
    Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне ввезення валюти України за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

Заступник Голови  
(iнiцiали та прiзвище)
Мiсце печатки".
(Правила доповнено додатком 2 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.04.2004р. N 166)
 
Директор Департаменту валютного регулювання
С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.