ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

17.09.2003 N 401


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 жовтня 2003 р. за N 886/8207


     Вiдповiдно до вимог статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" i статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою лiбералiзацiї процедури ввезення в Україну iноземної валюти фiзичними особами-резидентами та пересилання в Україну в мiжнародних поштових вiдправленнях iноземної валюти Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2000 N 283 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 за N 452/4673 (зi змiнами), такi змiни:

     1.1. У текстi слова "Департамент валютного контролю та лiцензування" в усiх вiдмiнках замiнити словами "Генеральний департамент банкiвського нагляду" у вiдповiдних вiдмiнках.

     1.2. У роздiлi III:

     абзац одинадцятий пiдпункту "б" пункту 1.2 глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "Фiзичнi особи-нерезиденти - вiйськовослужбовцi, робiтники та службовцi росiйських вiйськ, якi дислокуються на територiї України i виїжджають до Росiйської Федерацiї у вiдпустку або до нового мiсця служби, роботи, а також вiйськовослужбовцi, що звiльненi в запас iз лав росiйських вiйськ, можуть вивозити за довiдкою вiйськової частини, засвiдченою пiдписом її командира, головного бухгалтера та вiдбитком печатки, валюту Росiйської Федерацiї, одержану у виглядi заробiтної плати на територiї України, у сумi, еквiвалентнiй 5000 доларам США за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день перетинання митного кордону. Загальна сума коштiв в iноземнiй валютi, що вивозиться за межi України фiзичними особами, не може перевищувати суму, еквiвалентну 6000 доларiв США, до якої входить i 1000 доларiв США, яку дозволяється вивозити за умови усного декларування митному органу вiдповiдно до пункту 1.1 глави 1 цього роздiлу";

     пiдпункт "а" пункту 3.1 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "а) за умови усного декларування митному органу iноземної валюти для фiзичних осiб-резидентiв готiвкою та/або чеками на суму до 3000 доларiв США, або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день перетинання митного кордону, а для фiзичних осiб-нерезидентiв готiвкою на суму до 1000 доларiв США та чеками на суму до 1000 доларiв США, або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день перетинання митного кордону";

     у пунктi 7.1 глави 7:

     абзац сьомий викласти в такiй редакцiї:

     "Отримання чекiв в Українi в сумi, що перевищує встановленi цiєю Iнструкцiєю норми, дозволяється на пiдставi спецiального дозволу Нацiонального банку за формою 05 (додаток 5), копiя якого надсилається вiдповiдним структурним пiдроздiлом Нацiонального банку Державнiй митнiй службi";

     пункт доповнити абзацом восьмим такого змiсту:

     "Мiжнароднi поштовi вiдправлення, у якi вкладенi банкноти i монети в сумi, що перевищує встановленi цiєю Iнструкцiєю норми, отримувачам не видаються, а повертаються вiдправникам".

     1.3. У роздiлi IV:

     пiдпункт "б" пункту 1 пiсля слiв "емiтованих iноземними банками" доповнити словами "та небанкiвськими установами";

     пункти 8 i 9 викласти в такiй редакцiї:

     "8. Для фiзичних осiб - резидентiв i нерезидентiв митна декларацiя є документом, що свiдчить про законнiсть вивезення за межi України та ввезення в Україну валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, платiжних карток, емiтованих iноземними банками та небанкiвськими установами.

     9. Довiдки на вивезення за межi України iноземної валюти та чекiв, виражених в iноземнiй валютi, за формами 01, 01с, 02с, 01м, 06 (додатки 3, 4, 6, 9, 10), якi видаються уповноваженими банками, є бланками суворого облiку i пiдлягають реєстрацiї в Журналi облiку видачi довiдок на вивезення за межi України iноземної валюти та чекiв, виражених в iноземнiй валютi, а також карток Visa Travel Money (додаток 7).

     Пiд час видачi довiдок на вивезення за межi України iноземної валюти та чекiв, виражених в iноземнiй валютi, за формами 01, 01с, 02с, 01м, 06 (додатки 3, 4, 6, 9, 10) уповноважений банк має зазначати в них суму коштiв, що не перевищує встановленi цiєю Iнструкцiєю норми на день оформлення банком цих довiдок.

     Довiдки на вивезення за межi України iноземної валюти та чекiв, що вираженi в iноземнiй валютi, за формою 01 (додаток 3) надаються на пiдставi паспорта громадянина України або паспорта громадянина для виїзду за кордон, або проїзного документа для виїзду за кордон неповнолiтнього громадянина України, якому минуло 15 рокiв (на iм'я якого вiдкритий рахунок в iноземнiй валютi в уповноваженому банку), а також проїзного документа особи без громадянства для виїзду за кордон.

     Строк дiї довiдок на вивезення валюти України, iноземної валюти та чекiв, виражених в iноземнiй валютi, що вивозяться фiзичними особами, якi виїжджають за межi України:

     а) з туристичною метою або в приватних справах - один рiк для форми 01 (додаток 3);

     б) у службовi вiдрядження - один мiсяць для форми 01с (додаток 4);

     в) для оплати експлуатацiйних потреб транспортних засобiв за межами України - один мiсяць для форми 02с (додаток 6).

     Якщо протягом одного мiсяця з дня видачi фiзичним особам довiдок уповноваженого банку на вивезення iноземної валюти та чекiв, виражених в iноземнiй валютi, за формами 01, 01с, 02с (додатки 3, 4, 6) змiнився крос-курс iноземних валют щодо долара США i сума iноземної валюти, що зазначена в цих довiдках, перевищує 6000 доларiв США, то дозволяється вивезення коштiв за вищезазначеними довiдками".

     1.4. У додатку 7 назву журналу викласти в такiй редакцiї: "Журнал облiку видачi довiдок на вивезення за межi України iноземної валюти та чекiв, виражених в iноземнiй валютi, а також карток Visа Travel Money".

     2. Унести до Положення про порядок здiйснення операцiй з чеками в iноземнiй валютi на територiї України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.12.2000 N 520 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 21.02.2001 за N 152/5343 (зi змiнами), такi змiни:

     у пунктi 7.5 глави 7:

     в абзацах других пiдпунктiв "а" та "б" цифри i слова "5000 доларiв США" замiнити цифрами та словами "6000 доларiв США";

     абзац десятий викласти в такiй редакцiї:

     "Банки (установи), якi продають дорожнi чеки, мають надавати довiдки на вивезення за межi України iноземної валюти та чекiв, що вираженi в iноземнiй валютi, за формами 01, 01с, 02с, 01м вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2000 N 283 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 за N 452/4673 (зi змiнами)".

     3. Унести до Правил надання фiзичним i юридичним особам - резидентам (крiм уповноважених банкiв України) i нерезидентам iндивiдуальних лiцензiй та спецiальних дозволiв на перемiщення валюти України, iноземної валюти, платiжних документiв (iменних, дорожнiх чекiв), банкiвських металiв через митний кордон України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.07.2001 N 305 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 22.08.2001 за N 735/5926 (зi змiнами), такi змiни:

     3.1. У текстi слова "Департамент валютного контролю та лiцензування" в усiх вiдмiнках замiнити словами "Генеральний департамент банкiвського нагляду" у вiдповiдних вiдмiнках.

     3.2. Абзаци третiй i п'ятий пункту 1 роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "фiзичнi особи-нерезиденти - за мiсцезнаходженням пункту пропуску через державний кордон України або за мiсцем тимчасового проживання";

     "юридичнi особи-нерезиденти - за мiсцем державної реєстрацiї або за мiсцезнаходженням пункту пропуску через державний кордон України, в якому уповноважена фiзична особа юридичної особи-нерезидента буде проходити митний контроль".

     4. У пiдпунктах 1.1 та 1.2 пункту 1 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 11.03.2002 N 92 "Про затвердження змiн до Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28.03.2002 за N 310/6598, цифри та слова "5000 доларiв США" замiнити цифрами та словами "6000 доларiв США".

     5. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для використання в роботi.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов).

     7. Постанова набирає чинностi через 30 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.