Документ скасований: Лист ДПАУ від 05.12.2008

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 04.01.2005 р. N 17/21-1117


     Департамент з питань адмiнiстрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обiгом пiдакцизних товарiв розглянув лист щодо справляння акцизного збору з лiкеро-горiлчаної продукцiї, яка вiдвантажується до магазинiв безмитної торгiвлi i повiдомляє наступне.

     Вiдповiдно до пункту 1 частини 2 статтi 92 Конституцiї України виключно законами України встановлюються система оподаткування, податки i збори. Статтею 1 Закону України "Про систему оподаткування" передбачено, що встановлення i скасування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) до бюджетiв та до державних цiльових фондiв, а також пiльг їх платникам здiйснюються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республiки Крим i сiльськими, селищними, мiськими радами вiдповiдно до цього Закону, iнших законiв України про оподаткування. Ставки, механiзм справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком особливих видiв мита, i пiльги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змiнюватися iншими законами України, крiм законiв про оподаткування.

     Ставки акцизного збору на алкогольнi напої встановленi Законом України вiд 7 травня 1996 року N 178. Нульової ставки акцизного збору на алкогольнi напої (крiм виноградних виноматерiалiв i спирту коньячного) не передбачено законом. Спецiальним Законом України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби" вiд 15 вересня 1995 року N 329 визначенi особливостi нарахування i сплати акцизного збору, що справляється з виготовлених українськими виробниками та ввезених на територiю України алкогольних напоїв. Пунктом 2 статтi 3 цього Закону визначено вичерпний перелiк пiдстав, за яких не пiдлягають оподаткуванню акцизним збором алкогольнi напої. До цих пiльг не увiйшла реалiзацiя (передача, вiдвантаження, ввезення) алкогольних напоїв до безмитних магазинiв. До 1 сiчня 2004 року пiдпунктом "г" пункту 1 статтi 3 Закону вiд 15 вересня 1995 року N 329 було визначено, що об'єктом оподаткування акцизним збором є митна вартiсть продукцiї, яка повертається на митну територiю України iз зони митного контролю (магазинiв безмитної торгiвлi).

     З 1 сiчня 2004 року згiдно iз змiнами, внесеними Законом України вiд 22 травня 2003 року N 849-IV до Закону України N 329 вiд 15 вересня 1995 року, об'єкти оподаткування для алкогольних напоїв та тютюнових виробiв визначаються вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" вiд 26 грудня 1992 року N 18-92. Статтею 3 Декрету встановлено, що обороти з реалiзацiї вироблених в Українi пiдакцизних товарiв (продукцiї), включаючи алкогольнi напої, шляхом їх продажу, обмiну на iншi товари (продукцiю, роботи, послуги), безплатної передачi товарiв (продукцiї) або з частковою їх оплатою є об'єктом оподаткування акцизним збором. Декретом не передбачено в об'єктах оподаткування акцизним збором алкогольних напоїв, якi повертаються на митну територiю України iз зони митного контролю (магазинiв безмитної торгiвлi) i вiдповiдно не передбачено пiльги в оподаткуваннi акцизним збором для алкогольних напоїв, якi ввозяться до магазинiв безмитної торгiвлi. До того ж необхiдно враховувати те, що згiдно з статтею 2 Закону України N 329 вiд 15 вересня 1995 року платниками акцизного збору на алкогольнi напої, якi реалiзуються пiдприємствами-виробниками, у т. ч. й до магазинiв безмитної торгiвлi, є цi пiдприємства-виробники, а не магазини безмитної торгiвлi. Тобто, у випадку реалiзацiї алкогольних напоїв до магазинiв безмитної торгiвлi пiдприємство - виробник цих напоїв, як платник акцизного збору, повинен сплачувати акцизний збiр до бюджету на загальних пiдставах.

     З внесенням Законом України вiд 11 грудня 1998 року N 311 змiн до Закону України вiд 15 вересня 1995 року N 329 встановлено окремий порядок оподаткування алкогольних напоїв, що виготовляються з отриманого спирту етилового. На виконання статтi 7 (пункт 20) Закону України вiд 15 вересня 1995 року N 329 Кабiнет Мiнiстрiв України постановою вiд 27 лютого 1999 року N 275 затвердив Порядок видачi та погашення податкових векселiв, що пiдтверджують зобов'язання iз сплати акцизного збору i видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi у разi отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю (далi - Порядок).

     Згiдно з пунктом 20 статтi 7 Закону України N 329 та Порядком виданi пiдприємством - виробником алкогольних напоїв податковi векселi можуть погашатися виключно на пiдставах, що визначенi пунктами 11 - 19 Порядку, якi не передбачають при погашеннi векселiв зменшувати до сплати в бюджет податкове зобов'язання з акцизного збору, визначене у векселi, виходячи з обсягiв реалiзованих алкогольних напоїв до безмитних магазинiв. Порядком визначено повний перелiк пiдстав, з урахуванням яких може здiйснюватися погашення виданих податкових векселiв, а саме:

     - змiна ставок акцизного збору на момент здiйснення реалiзацiї продукцiї;

     - здiйснення експортної операцiї, пiдтвердженої документально;

     - фактичнi втрати спирту етилового у процесi виробництва готової продукцiї в межах норм, затверджених у встановленому порядку.

     Вiдповiдно до встановлених законом особливостей оподаткування алкогольних напоїв, що виготовляються з отриманого спирту етилового, у разi експорту таких напоїв пiдставою для погашення без сплати акцизного збору податкового векселя може бути лише наступний вичерпний перелiк документiв: довiдка банку про надходження коштiв у iноземнiй валютi на розрахунковий рахунок виробника та оригiнал п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") ВМД форми МД-2 (МД-3), виданого митним органом пiд час здiйснення митного оформлення експорту алкогольної продукцiї, на якому цим митним органом за зверненням платника податку вчиняється напис про фактичне вивезення експортованих алкогольних напоїв за межi митної територiї України. Податковий орган, як векселедержатель, зобов'язаний проставляти на лицьовому боцi податкового векселя штамп "Погашено" лише за умови надання пiдприємством-виробником повного перелiку документiв, встановленого Порядком. Iншого порядку i пiдстав для погашення податкових векселiв у разi здiйснення неоподатковуваних оборотiв алкогольної продукцiї, що виготовляється з використанням отриманого спирту етилового, не передбачено.

     Разом з тим, повiдомляємо, що Верховною Радою України 18 листопада 2004 року за N 2189-IV прийнято Закон України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо впорядкування обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв", нормами якого передбачено дещо новий порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi є забезпеченням виконання зобов'язання зi сплати суми акцизного збору i видаються до отримання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю, зокрема, на лiкеро-горiлчану продукцiю.

Перший заступник директора Департаменту Ж. М. Кравцова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.