Документ скасований: Наказ ДПАУ № 978 від 22.12.2010

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 1 березня 2000 року N 79


Про затвердження Положення про Реєстр платникiв податку на додану вартiсть

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 квiтня 2000 р. за N 208/4429

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 14 квiтня 2000 року N 170,
вiд 20 березня 2001 року N 117,
вiд 14 лютого 2002 року N 72,
вiд 15 грудня 2004 року N 707,
вiд 24 травня 2005 року N 185,
 вiд 16 сiчня 2006 року N 17,
вiд 25 квiтня 2006 року N 216,
вiд 24 липня 2006 року N 427,
вiд 1 вересня 2008 року N 560

(У заголовку та текстi наказу слова "Положення про Реєстр" замiнено на слова "Положення про реєстрацiю" згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16 сiчня 2006 року N 17)

     З метою приведення нормативно-правових актiв Державної податкової адмiнiстрацiї України у вiдповiднiсть до вимог Указу Президента України вiд 28 червня 1999 року N 746/99 "Про внесення змiн до Указу Президента України вiд 3 липня 1998 року N 727 "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва" i пункту 2 роздiлу 6 Закону України вiд 14 вересня 1999 року N 1039-XIV "Про угоди про розподiл продукцiї" та керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi", наказую:

     1. Затвердити Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть, що додається.

     2. Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 27 травня 1997 року N 149, зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 11 червня 1997 року за N 216/2020 (в редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.01.99 N 43, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 15.03.99 за N 164/3457), вважати таким, що втратив чиннiсть.

     3. Начальнику Головного управлiння Державного реєстру фiзичних осiб Сердюк Н. П. забезпечити подання на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї цього наказу.

     4. Начальнику Головного управлiння по роботi з платниками податкiв Сисоєву В. О. пiсля державної реєстрацiї наказу "Про затвердження Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть" забезпечити публiкацiю його в засобах масової iнформацiї.

     5. Начальнику Головного управлiння Державного реєстру фiзичних осiб Сердюк Н. П. в 5-денний термiн визначити потрiбну для виготовлення кiлькiсть бланкiв Свiдоцтва про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть та подати заявку за областями на їх виготовлення до Управлiння справами.

     6. Начальнику Управлiння справами Коваленко В. В. пiсля державної реєстрацiї наказу "Про затвердження Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть" забезпечити:

     6.1. У 10-денний термiн його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     6.2. У мiсячний термiн - виготовлення потрiбної кiлькостi бланкiв Свiдоцтва про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть i доставку їх державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     7. Начальнику Управлiння фiнансування державних податкових адмiнiстрацiй Карачовiй А. I. вирiшити питання фiнансування виготовлення бланкiв Свiдоцтва про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Росоловського В. М.

Голова М. Я. Азаров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 1 березня 2000 р. N 79
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 квiтня 2000 р. за N 208/4429

ПОЛОЖЕННЯ
про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть

(У текстi Положення та в усiх додатках до нього слова "податковий орган" замiнено словами "орган державної податкової служби" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20 березня 2001 року N 117)

(У заголовку Положення та у вiдмiтках до додаткiв до нього слова "Положення про Реєстр" замiнено на слова "Положення про реєстрацiю" згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16 сiчня 2006 року N 17)

(У текстi Положення та додатках до нього слово та цифру "Указ 2" у всiх вiдмiнках замiнено на слово "Указ" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16 сiчня 2006 року N 17)

(У текстi Положення слово "Iнструкцiя" у всiх вiдмiнках замiнено словами "Порядок облiку" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24 липня 2006 року N 427)

Загальна частина

     1. Це Положення розроблене вiдповiдно до Законiв України "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон), "Про державну податкову службу в Українi" та iнших нормативно-правових актiв.

     1.1. Цим Положенням визначається порядок:

     реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     ведення реєстру платникiв податку на додану вартiсть (далi - Реєстр);

     присвоєння iндивiдуального податкового номера платника податку на додану вартiсть;

     оприлюднення даних з Реєстру;

     перереєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть та замiни свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     ведення документацiї при реєстрацiї / анулюваннi реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     засвiдчення копiй свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть.

     1.2. Цим Положенням визначаються форми:

     заяв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     документiв про анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     журналiв реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     iнших документiв з питань реєстрацiї / анулювання реєстрацiї, перереєстрацiї та замiни свiдоцтв платникiв податку на додану вартiсть.

(пункт 1 у редакцiї наказiв Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, вiд 01.09.2008р. N 560)

     2. Особа - будь-яка з осiб, наведених у пунктi 1.2 статтi 1 Закону, незалежно вiд того, чи є така особа резидентом, чи нi:

     суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, у тому числi пiдприємство з iноземними iнвестицiями, незалежно вiд форми та часу внесення цих iнвестицiй;

     iнша юридична особа, що не є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi;

     фiзична особа (громадянин, iноземний громадянин та особа без громадянства), яка здiйснює дiяльнiсть, вiднесену до пiдприємницької згiдно iз законодавством, або iмпортує товари на митну територiю України;

     представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи.

     Для цiлей оподаткування двi чи бiльше особи, якi здiйснюють спiльну (сумiсну) дiяльнiсть без створення юридичної особи, уважаються окремою особою у межах такої дiяльностi.

     Облiк результатiв спiльної (сумiсної) дiяльностi ведеться платником податку, уповноваженим на це iншими сторонами, згiдно з умовами договору, окремо вiд облiку господарських результатiв такого платника податку.

     Як платник податку на додану вартiсть може бути зареєстрований iнвестор, який на перiод дiї угоди про розподiл продукцiї сплачує податок на додану вартiсть з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про угоди про розподiл продукцiї".

     Фiзичнi особи, якi не є суб'єктами господарювання та ввозять товари (предмети) на митну територiю України в обсягах, що пiдлягають оподаткуванню згiдно з митним законодавством, сплачують податок на додану вартiсть пiд час перетину такими товарами (предметами) митного кордону України без їх реєстрацiї як платники цього податку.

     Особою, вiдповiдальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку на додану вартiсть до бюджету при наданнi послуг нерезидентом, є його постiйне представництво, а за вiдсутностi такого - особа, яка отримує такi послуги, якщо мiсце надання таких послуг знаходиться на митнiй територiї України.

(пункт 2 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     3. Будь-якiй особi, яка реєструється як платник податку на додану вартiсть, присвоюється iндивiдуальний податковий номер, який використовується для справляння цього податку.

(абзац перший пункту 3 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     Iндивiдуальний податковий номер є єдиним для всього iнформацiйного простору України i зберiгається за платником податку на додану вартiсть до моменту анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть.

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     Iндивiдуальний податковий номер становить:

     для юридичних осiб - 12-розрядний числовий код, структура якого така: 7 знакiв включають першi 7 знакiв iдентифiкацiйного коду Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ) без контрольного числа, 8-й та 9-й знаки - код областi за системою кодування, прийнятою в органах державної податкової служби, 10-й та 11-й знаки - код адмiнiстративного району за системою кодування, прийнятою в органах державної податкової служби, 12-й знак - контрольний розряд, алгоритм формування якого встановлює центральний орган державної податкової служби України;

     для фiзичних осiб - 10-значний iндивiдуальний iдентифiкацiйний номер платника податкiв з Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв. Для фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi через свої релiгiйнi або iншi переконання вiдмовилися вiд прийняття iдентифiкацiйних номерiв, мають у паспортах вiдмiтки про право здiйснювати платежi без iдентифiкацiйного номера, стосовно яких замiсть iдентифiкацiйного номера до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв i свiдоцтва про державну реєстрацiю фiзичної особи - пiдприємця внесено серiю та номер паспорта, iндивiдуальний податковий номер становить 10-значний номер, що включає номер паспорта;

(абзац п'ятий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24.07.2006р. N 427)

     для осiб, вiдповiдальних за утримання та внесення податку до бюджету пiд час виконання договорiв про спiльну дiяльнiсть без створення юридичної особи, та осiб, якi виступають iнвесторами вiдповiдно до угоди про розподiл продукцiї, - 9-значний реєстрацiйний (облiковий) номер iз Тимчасового реєстру Державної податкової адмiнiстрацiї України (далi - ТРДПАУ), який надають органи державної податкової служби згiдно з Порядком присвоєння реєстрацiйних (облiкових) номерiв платникiв податкiв, затвердженим наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 3 серпня 1998 року  N 380 та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 1 вересня 1998 року за N 540/2980. Такi особи в реєстрацiйнiй заявi проставляють зазначений реєстрацiйний (облiковий) номер, i вiн повинен збiгатися з iндивiдуальним податковим номером.

(абзац шостий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004р. N 707,
вiд 16.01.2006р. N 17)

     Для осiб, вiдповiдальних за утримання та внесення податку до бюджету пiд час виконання декiлькох договорiв про спiльну дiяльнiсть, Свiдоцтво про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть за формою N 2-ПДВ (додаток 2 до Положення) (далi - Свiдоцтво) видається на кожний iз зазначених договорiв.

(абзац сьомий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     Для включених до ЄДРПОУ представництв нерезидентiв в Українi iндивiдуальний податковий номер формується у такому самому порядку, як i для юридичних осiб. Для представництв нерезидентiв в Українi, якi не мають iдентифiкацiйного коду ЄДРПОУ, iндивiдуальним податковим номером є 9-значний реєстрацiйний (облiковий) номер iз ТРДПАУ.

(пункт 3 доповнено абзацом восьмим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     4. Використання iндивiдуального податкового номера, наданого при реєстрацiї, є обов'язковим при оформленнi й користуваннi всiма видами документiв, якi пов'язанi з розрахунками при придбаннi товарiв, облiком, звiтнiстю про податок на додану вартiсть, оформленнi податкового кредиту.

     5. Реєстр платникiв податку на додану вартiсть - це автоматизований банк даних, створений вiдповiдно до статтi 9 Закону для забезпечення:

     реєстрацiї та єдиного облiку платникiв податку на додану вартiсть;

     єдиних принципiв iдентифiкацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     контролю за справлянням податку на додану вартiсть;

     органiзацiї суцiльного й вибiркового аналiзу.

(пункт 5 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     6. Використання даних Реєстру державними органами здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України.

     Данi з Реєстру про виданi та анульованi Свiдоцтва передаються Державною податковою адмiнiстрацiєю України до Державної митної служби України, яка доводить таку iнформацiю до митних органiв.

     Порядок i умови надання Державною податковою адмiнiстрацiєю України даних з Реєстру про виданi та анульованi Свiдоцтва iншим державним органам встановлюються договорами про взаємодiю чи iнформацiйне спiвробiтництво.

(пункт 6 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

Реєстрацiя платникiв податку на додану вартiсть

     7. 7. Для реєстрацiї особи як платника податку на додану вартiсть потрiбно, щоб вона була взята на облiк в органi державної податкової служби за її мiсцезнаходженням або мiсцем проживання вiдповiдно до Порядку облiку платникiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 19 лютого 1998 року N 80, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16 березня 1998 року за N 172/2612 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 17 листопада 1998 року N 552), iз змiнами (далi - Порядок облiку).

(пункт 7 доповнено пiдпунктом "в" згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004р. N 707,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     8. Юридична особа, утворена в результатi реорганiзацiї платника податку на додану вартiсть, реєструється платником податку на додану вартiсть як новоутворена у порядку, визначеному цим Положенням.

     Положення абзацу першого цього пункту не застосовуються, якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата державної реєстрацiї юридичної особи, припиненої в результатi перетворення, що пiдтверджується свiдоцтвом про державну реєстрацiю новоутвореної юридичної особи i даними Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв. У цьому випадку реєстрацiя платником податку на додану вартiсть новоутвореної юридичної особи проводиться за процедурами перереєстрацiї, визначеними цим Положенням.

     Якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата завершення перетворення та така юридична особа протягом десяти календарних днiв, наступних за датою завершення перетворення, одночасно подає податковому органу заяви про реєстрацiю її платником податку на додану вартiсть та про анулювання податкової реєстрацiї особи, припиненої шляхом перетворення, то у цьому випадку датами реєстрацiї платником податку на додану вартiсть новоутвореної юридичної особи та анулювання податкової реєстрацiї припиненої юридичної особи є дата внесення до Реєстру вiдповiдних записiв.

(абзац перший пункту 8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004р. N 707,
вiд 24.07.2006р. N 427,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     9. При реєстрацiї платника податку на додану вартiсть обов'язково проводиться перевiрка його реєстрацiйних даних з Єдиного банку даних про платникiв податку - юридичних осiб або Реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв (засновники, мiсцезнаходження, види дiяльностi, пiдпорядкованiсть, форма власностi, органiзацiйно-правова форма).

     10. Особи, якi пiдпадають пiд визначення пункту 2.3 статтi 2 Закону, зобов'язанi зареєструватися як платники податку в податковому органi в порядку, визначеному статтею 9 Закону та цим Положенням.

     Особа пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї як платник податку в разi:

     коли загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг), у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз Законом, нарахована (сплачена, надана) такiй особi або в рахунок зобов'язань третiм особам, протягом останнiх дванадцяти календарних мiсяцiв сукупно перевищує суму, визначену пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону;

     особа, що вповноважена вносити консолiдований податок з об'єктiв оподаткування, що виникають внаслiдок поставки послуг пiдприємствами залiзничного транспорту з їх основної дiяльностi та пiдприємствами зв'язку, що перебувають у пiдпорядкуваннi платника податку, у порядку, установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     особа, яка поставляє товари (послуги) на митнiй територiї України з використанням глобальної або локальних комп'ютерних мереж, при цьому особа-нерезидент може здiйснювати таку дiяльнiсть тiльки через своє постiйне представництво, зареєстроване на територiї України;

     особа, що здiйснює операцiї з реалiзацiї конфiскованого майна незалежно вiд того, чи досягає вона загальної суми операцiй з поставки товарiв (послуг), визначеної пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону, чи нi, а також незалежно вiд того, який режим оподаткування використовує така особа згiдно iз законодавством.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.03.2001 р. N 117,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     11. Якщо особа, на яку не поширюється дiя пункту 2.3 статтi 2 Закону, як платник податку, вважає за доцiльне добровiльно зареєструватися платником податку i вiдповiдає вимогам пiдпункту 2.2 статтi 2 Закону, така реєстрацiя провадиться за її заявою.

     Якщо обсяг оподатковуваних операцiй особи протягом звiтного податкового перiоду перевищує суму, визначену пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону, не бiльше нiж у два рази, така особа зобов'язана надiслати податковому органу заяву про реєстрацiю протягом двадцяти календарних днiв, наступних за таким звiтним податковим перiодом.

     Якщо особа укладає одну чи бiльше цивiльно-правових угод (договорiв), унаслiдок виконання яких планується здiйснення оподатковуваних операцiй, обсяг яких перевищуватиме протягом звiтного податкового перiоду у два чи бiльше разiв суму, визначену пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону, то така особа зобов'язана зареєструватися як платник цього податку до кiнця такого звiтного податкового перiоду.

     Особа, що не надсилає таку заяву в таких випадках та в такi строки, несе вiдповiдальнiсть за ненарахування або несплату цього податку на рiвнi зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного вiдшкодування.

(пункт 11 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.03.2001 р. N 117, вiд 14.02.2002 р. N 72,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     12. У разi переходу на спрощену систему оподаткування iз сплатою податку на додану вартiсть або вiдмови вiд застосування спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi чи iнших спрощених систем оподаткування, якi визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартiсть, вiдмiнний вiд встановлених Законом, особа реєструється платником податку на додану вартiсть у порядку, визначеному Законом та цим Положенням.

     12.1. Не зареєстрована платником податку на додану вартiсть особа, яка, перебуваючи на спрощенiй системi оподаткування та сплачуючи єдиний податок, перевищила обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу Президента України вiд 3 липня 1998 року N 727 "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва" (у редакцiї Указу Президента України вiд 28 червня 1999 року N 746) (далi - Указ), зобов'язана подати до органу державної податкової служби заяву про реєстрацiю як платника податку на додану вартiсть, починаючи з першого числа того звiтного перiоду (кварталу), з якого такою особою здiйснюється перехiд на загальну систему оподаткування, облiку та звiтностi.

     12.2. Не зареєстрована платником податку на додану вартiсть юридична особа, яка згiдно з Указом переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi та обрала ставку єдиного податку 6 вiдсоткiв, вiдповiдно до статей 3 та 6 Указу пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї як платник податку на додану вартiсть, починаючи з першого числа того звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснено перехiд на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 6 вiдсоткiв.

     12.3. Якщо фiзична особа - пiдприємець приймає рiшення бути платником податку на додану вартiсть пiсля переходу на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi, визначену Указом, така особа реєструється платником податку на додану вартiсть у порядку, визначеному цим Положенням. Коли фiзична особа - пiдприємець одночасно зареєстрована платником податку на додану вартiсть i є платником єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, облiку та звiтностi, на неї поширюється порядок нарахування та сплати податку на додану вартiсть вiдповiдно до Закону.

     Фiзичнi особи - пiдприємцi, якi до переходу на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi були платниками податку на додану вартiсть i пiсля переходу до неї прийняли рiшення про те, що вони згiдно з абзацом другим частини першої статтi 6 Указу не є платниками податку на додану вартiсть, подають до вiдповiдного органу державної податкової служби заяву про анулювання реєстрацiї їх як платникiв податку на додану вартiсть i повертають вiдповiдне Свiдоцтво у порядку, визначеному цим Положенням.

(пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.03.2001 р. N 117,
у редакцiї наказiв Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17,
вiд 01.09.2008р. N 560)

     13. Реєстрацiя платником податку на додану вартiсть здiйснюється за заявою особи, яка вiдповiдає вимогам статтi 2 Закону.

     Реєстрацiйна заява платника податку на додану вартiсть за формою N 1-ПДВ (додаток 1) направляється особою на адресу податкового органу з повiдомленням про вручення або вручається особисто представником такої особи службовiй особi податкового органу:

     а) особами, що пiдлягають реєстрацiї згiдно з пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону, - не пiзнiше двадцятого календарного дня з моменту досягнення суми оподатковуваних операцiй, визначеної зазначеним пiдпунктом Закону;

     б) особами, якi пiдлягають податковiй реєстрацiї у зв'язку iз здiйсненням ними операцiй, визначених у пiдпунктах 2.3.2 - 2.3.4 пункту 2.3 та пунктi 2.4 статтi 2 Закону, - не пiзнiше нiж за двадцять календарних днiв до початку здiйснення таких операцiй;

     в) особами, що прийняли добровiльне рiшення про реєстрацiю платниками податку, - не пiзнiше двадцяти календарних днiв до початку податкового перiоду, з якого такi особи вважатимуться платниками цього податку та матимуть право на податковий кредит i виписку податкових накладних;

     г) особами, що пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї платниками податку на додану вартiсть у зв'язку з визначеним у пiдпунктах 12.1, 12.2 пункту 12 цього Положення переходом iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування або iз загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування iз сплатою податку на додану вартiсть, - не пiзнiше нiж за п'ятнадцять днiв до початку звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснюється такий перехiд.

(пункт 13 доповнено пiдпунктом "г" згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     До заяви додається оригiнал платiжного документа про сплату встановленої суми за Свiдоцтво. Якщо такий додаток вiдсутнiй, то податковий орган не приймає до розгляду заяви про реєстрацiю та повертає її заявниковi з вiдповiдними вiдмiтками в роздiлi 11 реєстрацiйної заяви не пiзнiш як через десять календарних днiв вiд дня її надходження.

     У заявi про реєстрацiю зазначається причина (причини) реєстрацiї платником податку, а також указується один iз способiв отримання Свiдоцтва про податкову реєстрацiю - поштою або безпосередньо в податковому органi. Реєстрацiйну заяву обов'язково має бути пiдписано заявником (заявниками) iз зазначенням дати. Усi роздiли реєстрацiйної заяви пiдлягають заповненню.

     Данi реєстрацiйної заяви мають бути достовiрними та вiдповiдати вiдомостям Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (далi - Єдиний державний реєстр).

     З метою пiдтвердження достовiрностi вiдомостей про особу, указаних у реєстрацiйнiй заявi, до реєстрацiйної заяви можуть бути доданi копiя Свiдоцтва про державну реєстрацiю заявника, виданого державним реєстратором, або оригiнал чи копiя виписки iз Єдиного державного реєстру.

(пункт 13 у редакцiї наказiв Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.03.2001р. N 117, вiд 16.01.2006р. N 17)

     Починаючи з 1 червня 2006 року, реєстрацiя та перереєстрацiя представництв нерезидентiв як платникiв податку на додану вартiсть, а також замiна їм Свiдоцтв здiйснюються пiсля включення таких вiдокремлених пiдроздiлiв до ЄДРПОУ. З метою пiдтвердження включення представництва нерезидента до ЄДРПОУ до реєстрацiйної заяви може бути додана копiя довiдки з ЄДРПОУ.

(пункт 13 доповнено абзацом десятим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.04.2006р. N 216)

     13.1. Якщо особа реєструється добровiльно, то така особа може вказати у реєстрацiйнiй заявi дату, з якої така особа бажає бути зареєстрованою платником податку на додану вартiсть та яка настає не ранiше нiж через двадцять календарних днiв пiсля подання такої заяви до органу державної податкової служби.

     Особою, яка пiдлягає реєстрацiї як платник податку на додану вартiсть у зв'язку iз здiйсненням нею операцiй, визначених у пiдпунктах 2.3.2 - 2.3.4 пункту 2.3 та пунктi 2.4 статтi 2 цього Закону, може бути визначений у реєстрацiйнiй заявi бажаний день реєстрацiї, що настає не ранiше нiж через двадцять календарних днiв пiсля подання такої заяви до органу державної податкової служби та не пiзнiше дня, який передує дню початку здiйснення таких операцiй.

     Якщо протягом строку вiд подання реєстрацiйної заяви до бажаного дня реєстрацiї у особи виникнуть обставини або операцiї, при яких реєстрацiя платником податку на додану вартiсть є обов'язковою згiдно з пунктом 2.3 або 2.4 статтi 2 Закону, така особа зобов'язана подати повторну реєстрацiйну заяву у строки, визначенi пунктом 9.6 статтi 9 Закону. У цьому випадку реєстрацiя платника податку на додану вартiсть з бажаного дня реєстрацiї анулюється та проводиться реєстрацiя платника податку на додану вартiсть у загальному порядку згiдно з цим Положенням.

     Особа, яка переходить iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування або iз загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування зi сплатою податку на додану вартiсть у випадках, визначених вiдповiдно пiдпунктами 12.1 та 12.2 пункту 12 цього Положення, може визначити бажаний день реєстрацiї, яким є перший день звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснюється такий перехiд, за умови подання реєстрацiйної заяви не пiзнiше нiж за п'ятнадцять календарних днiв до такого переходу.

     Бажаний день реєстрацiї не може бути визначений особами, що пiдлягають реєстрацiї згiдно з пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 та пiдпунктом "а" пункту 9.6 статтi 9 Закону у зв'язку з досягненням загальної суми операцiй з поставки товарiв (послуг), визначеної пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону.

(пункт 13 доповнено пiдпунктом 13.1 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     13.2. Якщо особа вказала у реєстрацiйнiй заявi бажаний день реєстрацiї та такий день визначений вiдповiдно до пiдпункту 13.1 цього пункту, то дата реєстрацiї такої особи вiдповiдає бажаному дню реєстрацiї, вказаному у реєстрацiйнiй заявi. Якщо визначення бажаного дня реєстрацiї не вiдповiдає пiдпункту 13.1 цього пункту, то датою реєстрацiї такої особи платником податку на додану вартiсть є дата внесення вiдповiдного запису до Реєстру.

     Якщо особа, яка переходить на загальну систему оподаткування зi спрощеної системи оподаткування, подала до органу державної податкової служби реєстрацiйну заяву без зазначення бажаного дня реєстрацiї й останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання реєстрацiйної заяви передує датi переходу такої особи на загальну систему оподаткування, то датою реєстрацiї такої особи платником податку на додану вартiсть визначається перший день переходу такої особи на загальну систему оподаткування.

(пункт 13 доповнено пiдпунктом 13.2 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     14. Протягом десяти календарних днiв вiд дня отримання заяви про реєстрацiю за вiдсутностi пiдстав, визначених пiдпунктом 14.1 цього пункту, податковий орган зобов'язаний видати заявнику (вiдправити поштою з повiдомленням про вручення) Свiдоцтво, бланк якого виготовлений на спецiальному паперi, що забезпечує захист вiд пiдробки. При цьому перебiг десятиденного строку, установленого для податкової реєстрацiї, розпочинається з першого календарного дня, наступного за днем отримання податковим органом заяви про реєстрацiю платника податку. Якщо останнiй день десятиденного строку припадає на вихiдний, святковий або iнший неробочий день у податковому органi, днем закiнчення строку є перший за ним робочий день.

     Датою реєстрацiї особи платником податку на додану вартiсть, яка вноситься до Реєстру та зазначається у Свiдоцтвi, є дата, що вiдповiдає датi здiйснення запису в Реєстрi про таку реєстрацiю або бажаному дню реєстрацiї. При визначеннi дати реєстрацiї особи, яка повторно реєструється платником податку на додану вартiсть, не враховуються перiоди попереднiх податкових реєстрацiй, якi були анульованi, та датою податкової реєстрацiї такого платника податку на додану вартiсть є дата його нової реєстрацiї незалежно вiд строку, що пройшов вiд дня анулювання попередньої податкової реєстрацiї такої особи до дня подання заяви про її повторну податкову реєстрацiю.

(абзац другий пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Пiд час реєстрацiї датою початку дiї Свiдоцтва, яка зазначається у Свiдоцтвi, є дата податкової реєстрацiї.

(абзац третiй пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     У Свiдоцтвi найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податку вказуються повнiстю, усi поля Свiдоцтва заповнюються способом машинодруку або комп'ютерного друку та виконуються українською мовою прописними лiтерами.

     14.1. Податковий орган вiдмовляє в реєстрацiї платником податку на додану вартiсть та видачi Свiдоцтва, якщо заявник не пiдпадає пiд означення платника податку згiдно з пунктом 2 цього Положення або за наявностi обставин, якi є пiдставою для анулювання реєстрацiї та визначенi пунктом 25 цього Положення.

(абзац перший пiдпункту 14.1 пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     З метою перевiрки достовiрностi даних про заявника податковий орган може звернутись до державного реєстратора за отриманням витягу з Єдиного державного реєстру.

     Якщо в заявi про реєстрацiю не зазначенi обов'язковi реквiзити, наданi недостовiрнi або неповнi данi, її не скрiплено печаткою заявника, не пiдписано самим платником податку (для фiзичних осiб), вiдповiдальною особою платника податку (для юридичних осiб) чи особою, яка має документально пiдтверджене повноваження вiд платника податку щодо пiдпису реєстрацiйної заяви, то в десятиденний строк вiд дня отримання заяви податковий орган звертається до особи з письмовою пропозицiєю надати нову заяву про реєстрацiю (iз зазначенням пiдстав неприйняття попередньої).

     14.2. Якщо особа обрала спосiб отримання Свiдоцтва поштою, воно надсилається за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку, указаним у Свiдоцтвi, з повiдомленням про вручення за рахунок одержувача. Оплату вартостi поштових послуг щодо вiдправлення Свiдоцтва платник податку має здiйснити до отримання Свiдоцтва шляхом подання до податкового органу поштових марок на суму, що вiдповiдає вартостi послуг поштового зв'язку з пересилання рекомендованого листа з повiдомленням про вручення.

     Якщо особа обрала спосiб отримання Свiдоцтва безпосередньо в податковому органi та протягом десяти календарних днiв вiд дня отримання податковим органом заяви про реєстрацiю не отримала Свiдоцтво з будь-яких причин, податковий орган у другiй половинi останнього календарного дня десятиденного строку направляє за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку на додану вартiсть Свiдоцтво поштою з повiдомленням про вручення за рахунок одержувача.

     Якщо орган державної податкової служби або пошта не може вручити платнику податку Свiдоцтво у зв'язку з незнаходженням посадових осiб, їх вiдмовою прийняти таке Свiдоцтво, незнаходженням за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку, то працiвник того структурного пiдроздiлу, яким надсилалось Свiдоцтво, на пiдставi iнформацiї структурного пiдроздiлу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, або на пiдставi iншої iнформацiї оформляє вiдповiдну довiдку, у якiй вказує причину, що призвела до неможливостi вручення Свiдоцтва. Така довiдка разом iз Свiдоцтвом зберiгаються у реєстрацiйнiй частинi облiкової справи платника податкiв. У цьому разi платник податку чи його представник може отримати Свiдоцтво в податковому органi у будь-який час до дати анулювання реєстрацiї згiдно з цим Положенням. При цьому органи державної податкової служби здiйснюють заходи щодо встановлення мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податку згiдно з пунктом 4.19 Порядку облiку.

(абзац третiй пiдпункту 14.2 пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24.07.2006р. N 427)

     14.3. У податковому органi Свiдоцтво може одержати сам платник податку на додану вартiсть - фiзична особа або вiдповiдальна особа платника податку - юридичної особи, указана в його реєстрацiйнiй заявi, чи будь-яка особа за наявностi належним чином оформленої довiреностi вiд платника податку (далi - Представник платника). Особа, яка отримує Свiдоцтво, має пред'явити паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу.

     Вiдомостi про отримання Свiдоцтва платником чи Представником платника указуються у корiнцi Свiдоцтва. До корiнця Свiдоцтва долучаються довiренiсть у разi одержання Свiдоцтва особою за довiренiстю або повiдомлення про вручення - у разi направлення Свiдоцтва платнику податку поштою.

     14.4. Копiї Свiдоцтва, засвiдченi податковим органом, мають бути розмiщенi в доступних для огляду мiсцях у примiщеннi платника податку та в усiх його вiдокремлених пiдроздiлах.

     Для засвiдчення копiй Свiдоцтва платник податку на додану вартiсть подає до податкового органу заяву про засвiдчення копiй Свiдоцтва про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть за формою N 2-РК (додаток 10), додає вiдповiдну кiлькiсть копiй Свiдоцтва та при поданнi заяви пред'являє оригiнал Свiдоцтва.

     Податковий орган може вiдмовити в засвiдченнi копiй Свiдоцтва, якщо данi про платника податку на додану вартiсть, що вказуються у Свiдоцтвi, змiнилися, не вiдповiдають даним Реєстру або якщо Свiдоцтво пiдлягає замiнi згiдно з цим Положенням.

     Засвiдченi копiї Свiдоцтва видаються платнику податку або Представнику платника податковим органом протягом трьох робочих днiв вiд дня отримання вiдповiдної заяви за умови пред'явлення оригiналу Свiдоцтва. Податковим органом на кожнiй копiї Свiдоцтва у лiвiй верхнiй частинi робиться спецiальний запис "Копiя (пiдлягає поверненню до податкового органу)". У нижнiй частинi копiї Свiдоцтва мають мiститися найменування податкового органу, дата засвiдчення копiї Свiдоцтва, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи податкового органу, яка засвiдчує копiю Свiдоцтва, пiдпис цiєї особи, скрiплений печаткою податкового органу.

     Усi засвiдченi копiї Свiдоцтва пiдлягають поверненню до податкових органiв у разi анулювання реєстрацiї, замiни Свiдоцтва чи втрати Свiдоцтва одночасно з поверненням Свiдоцтва або поданням вiдповiдної заяви платником податку на додану вартiсть.

     Засвiдченi копiї Свiдоцтва, що зiпсованi, зношенi або перестали використовуватись платником податку на додану вартiсть, можуть бути поверненi до податкового органу платником податку на додану вартiсть у будь-який час разом iз супровiдним листом.

     У разi втрати засвiдчених копiй Свiдоцтва платник податку на додану вартiсть письмово повiдомляє податковий орган про втрату таких копiй та надає пояснювальну записку за пiдписом платника податку (для фiзичних осiб) або керiвника платника податку (для юридичних осiб).

     Iнформацiя щодо кiлькостi засвiдчених та виданих податковим органом копiй Свiдоцтва, повернених та втрачених засвiдчених копiй Свiдоцтва вноситься до районного рiвня Реєстру.

     14.5. Данi про прийнятi до розгляду заяви з помiткою про результати їх розгляду (зареєстровано, вiдмовлено в реєстрацiї, запропоновано подати нову заяву) та данi Свiдоцтв уносяться до журналу реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть за формою N 2-РЖ (додаток 11).

     Реєстрацiйнi заяви з будь-якими позначками, заяви про видачу засвiдчених копiй Свiдоцтва про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть, документи, що доданi до таких заяв, корiнець Свiдоцтва, повiдомлення i пояснювальнi записки щодо Свiдоцтва чи його засвiдчених копiй та iншi документи щодо реєстрацiї платника податку на додану вартiсть зберiгаються в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) платника податкiв.

(пункт 14 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002р. N 72,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     15. Якщо установчими документами особи, Свiдоцтвом про державну реєстрацiю особи, договором про спiльну дiяльнiсть чи угодою про розподiл продукцiї визначається строк, на який створено особу, укладено договiр чи угоду, Свiдоцтво видається тiльки на такий строк.

     У таких випадках у лiвiй верхнiй частинi Свiдоцтва та на корiнцi Свiдоцтва робляться однаковi спецiальнi записи "Свiдоцтво дiйсне до" i зазначається дата закiнчення строку, на який створено особу, укладено договiр про спiльну дiяльнiсть чи угоду про розподiл продукцiї.

     Якщо до/пiсля закiнчення означеного строку у порядку, визначеному законодавством, такий строк продовжується, Свiдоцтво iз зазначеним термiном його дiї пiдлягає замiнi в такому самому порядку, як i при перереєстрацiї".

(пункт 15 доповнено абзацом третiм згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.03.2001 р. N 117,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     16. У Реєстр включаються такi види даних:

     iдентифiкацiйнi - iндивiдуальний податковий номер платника податку на додану вартiсть, iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ, а також назва - для юридичної особи; iдентифiкацiйний номер з Державного реєстру фiзичних осiб та прiзвище, iм'я, по батьковi - для фiзичних осiб;

     довiдковi - данi про мiсцезнаходження (мiсце проживання), телефон юридичної особи - платника податку на додану вартiсть, прiзвища та iдентифiкацiйнi номери (з Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податку) керiвника, головного бухгалтера;

(абзац третiй пункту 16 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     реєстрацiйнi - данi про реєстрацiю та зняття з реєстрацiї, як платникiв податку на додану вартiсть, в органах державної податкової служби;

     класифiкацiйнi - данi про види його дiяльностi;

     дата закiнчення дiї договору про спiльну дiяльнiсть;

     дата закiнчення угоди про розподiл продукцiї.

     17. Формування та ведення Реєстру здiйснює Державна податкова адмiнiстрацiя України. Данi Реєстру передаються до державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, а також державних податкових iнспекцiй у районах, мiстах, районах у мiстах, мiжрайонних, об'єднаних та спецiалiзованих державних податкових iнспекцiй.

     Реєстрацiя осiб платниками податку на додану вартiсть, перереєстрацiя та замiна Свiдоцтв проводиться шляхом внесення записiв до Реєстру iз формуванням по кожному такому запису окремого номера Свiдоцтва та визначення дати початку його дiї. Особа є зареєстрованою платником податку на додану вартiсть з вiдповiдної дати реєстрацiї, внесеної до Реєстру. Реєстрацiя платника податку на додану вартiсть є анульованою з дати анулювання Свiдоцтва такого платника згiдно з пунктом 25 цього Положення.

(пункт 17 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     18. З числа обов'язкiв з ведення Реєстру Державна податкова адмiнiстрацiя України виконує:

     розробку органiзацiйних та методологiчних принципiв ведення Реєстру, забезпечення органiзацiї облiку платникiв, що пiдлягають оподаткуванню;

     присвоєння платникам податку iндивiдуального податкового номера;

     розробку технологiї та програмно-технiчних засобiв ведення Реєстру платникiв податку;

     виконання функцiй адмiнiстратора бази даних (накопичення, аналiз даних, що надходять з регiональних органiв державної податкової служби, контроль за достовiрнiстю та актуалiзацiєю даних, зберiганням, захистом їх, контроль за правом доступу тощо);

     автоматизоване ведення бази Реєстру;

     розробку iнструктивних, нормативних документiв на створення, ведення та користування даними Реєстру.

     19. Державнi податковi адмiнiстрацiї в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi здiйснюють:

     виконання функцiй адмiнiстратора бази даних (накопичення, аналiз даних, що надходять з мiсцевих органiв державної податкової служби, контроль за достовiрнiстю та актуалiзацiєю даних, зберiганням, захистом їх, контроль за правом доступу тощо);

     облiк осiб, що пiдлягають оподаткуванню податком на додану вартiсть та перебувають на їх територiї;

     передавання змiн i доповнень до Реєстру в центральний орган державної податкової служби України.

     20. Державнi податковi iнспекцiї в районах, мiстах i районах мiста, а також мiжрайоннi та об'єднанi здiйснюють:

     приймання реєстрацiйних заяв, контроль за повнотою даних щодо вiдповiдностi нормативним документам;

     обробку даних реєстрацiйних заяв та формування файлiв для передання до регiональних органiв податкової служби;

     приймання файлiв з регiональних баз Реєстру з присвоєними iндивiдуальними податковими номерами;

     видачу Свiдоцтв та засвiдчення копiй;

     формування бази даних платникiв податку на додану вартiсть.

Перереєстрацiя

     21. Перереєстрацiя платника податку на додану вартiсть проводиться та Свiдоцтво пiдлягає замiнi в разi виникнення змiн у даних платника податку на додану вартiсть, якi стосуються iдентифiкацiйного коду ЄДРПОУ, реєстрацiйного (облiкового) номера iз ТРДПАУ та/або найменування (прiзвища, iменi, по батьковi), та/або мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податку, та якщо змiни, не пов'язанi iз припиненням платника податку на додану вартiсть, крiм випадкiв, визначених абзацом другим пункту 8 цього Положення, або вiдповiдно до Порядку облiку такi змiни не передбачають зняття з облiку платника податку на додану вартiсть в одному податковому органi i взяття на облiк в iншому.

(абзац перший пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Для замiни Свiдоцтва платник податку на додану вартiсть зобов'язаний у десятиденний строк пiсля виникнення змiн подати до податкового органу, у якому вiн перебуває на облiку, додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "Перереєстрацiя". До такої заяви мають бути доданi Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва. Податковий орган видає платнику податку нове Свiдоцтво (за новим номером) замiсть старого в такому самому порядку, як i при реєстрацiї. При цьому дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть не змiнюється, а датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання додаткової реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя".

(абзац другий пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)
(пункт 21 доповнено абзацом четвертим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     21.1. Перереєстрацiя платника податку не є обов'язковою у зв'язку iз змiною найменування чи статусу органу державної податкової служби, який видав Свiдоцтво, а також у випадках лiквiдацiї чи реорганiзацiї такого органу (злиття, приєднання, видiлу, подiлу, перетворення), при яких здiйснюється зняття з облiку платника податку в одному органi державної податкової служби та взяття на облiк в iншому.

     Якщо данi платника податку не змiнилися, видане таким органом державної податкової служби Свiдоцтво залишається чинним та не пiдлягає обов'язковiй замiнi до виникнення змiн у даних платника податку. На бажання та за заявою платника податку Свiдоцтво може бути замiнене в такому самому порядку, як i при перереєстрацiї.

(пункт 21 доповнено пiдпунктом 21.1 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     21.2. Перереєстрацiя платника податку та замiна Свiдоцтва не є обов'язковими у зв'язку iз змiною форми Свiдоцтва.

     Якщо iдентифiкацiйний код ЄДРПОУ, реєстрацiйний (облiковий) номер iз ТРДПАУ, найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податку не змiнилися, видане податковим органом Свiдоцтво про реєстрацiю платником податку на додану вартiсть за старою формою залишається чинним та не пiдлягає обов'язковiй замiнi до виникнення змiн у даних платника податку, що вказуються у Свiдоцтвi. При цьому датою реєстрацiї платником податку вважається дата видачi, зазначена у Свiдоцтвi за старою формою, а датою початку дiї Свiдоцтва є дата видачi, зазначена у такому Свiдоцтвi.

(абзац другий пiдпункту 21.2 пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     На бажання та згiдно iз заявою платника податку Свiдоцтво за старою формою може бути замiнене на Свiдоцтво за новою формою у такому самому порядку, як i при перереєстрацiї.

(пункт 21 доповнено пiдпунктом 21.2 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     22. У разi псування чи зношення Свiдоцтва для отримання нового Свiдоцтва платник податку на додану вартiсть подає до податкового органу, у якому вiн перебуває на облiку, додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "перереєстрацiя у зв'язку iз псуванням Свiдоцтва", Свiдоцтво, усi засвiдченi копiї Свiдоцтва, оригiнал платiжного документа про сплату встановленої суми за Свiдоцтво.

     При втратi Свiдоцтва для отримання нового Свiдоцтва платник податку на додану вартiсть подає до податкового органу, у якому вiн перебуває на облiку, додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "перереєстрацiя у зв'язку з утратою Свiдоцтва", усi засвiдченi копiї Свiдоцтва, оригiнал платiжного документа про сплату встановленої суми за Свiдоцтво, пояснювальну записку за пiдписом платника податку (для фiзичних осiб) або керiвника платника податку (для юридичних осiб) щодо втрати Свiдоцтва.

     При отриманнi документiв, визначених абзацом першим або другим цього пункту, податковий орган уносить вiдповiдний запис до Реєстру, видає нове Свiдоцтво (за новим номером) у такому самому порядку, як i при реєстрацiї. При цьому не змiнюється дата реєстрацiї платником податку. Датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя у зв'язку iз псуванням (утратою) Свiдоцтва".

(абзац третiй пункту 22 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Якщо про втрату Свiдоцтва платник податку повiдомляє податковий орган одночасно з поданням заяви про анулювання реєстрацiї згiдно з пунктом 25 цього Положення, то в разi задоволення заяви про анулювання реєстрацiї не видається нове Свiдоцтво, у разi вiдмови в анулюваннi реєстрацiї видається нове Свiдоцтво замiсть утраченого.

(пункт 22 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006 р. N 17)

Змiна платником податку на додану вартiсть мiсцезнаходження або переведення на обслуговування до державної податкової iнспекцiї в мiстi (структурного пiдроздiлу в складi державного органу державної податкової служби), на яку (який) покладено функцiї обслуговування та контролю за великими платниками податкiв

(назва роздiлу в редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.04.2000 р. N 170)

     23. Зняття з облiку платника податку на додану вартiсть в одному органi державної податкової служби i взяття на облiк в iншому здiйснюється в такому порядку:

     23.1. У разi проведення державної реєстрацiї змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податку на додану вартiсть, яка вiдповiдно до Порядку облiку передбачає зняття з облiку платника податку на додану вартiсть в одному податковому органi i взяття на облiк в iншому, вiдомостi про таку змiну надходять до податкового органу за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) у порядку, визначеному роздiлом 8 Порядку облiку.

(абзац перший пункту 23.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707,
у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     Платник податку на додану вартiсть у 20-денний термiн вiд дня отримання вiд органу державної податкової служби, в якому платник перебував на облiку (далi - орган державної податкової служби), повiдомлення про зарахування до категорiї великих (форма N 15-ОПП) та переведення у зв'язку з цим на обслуговування до державної податкової iнспекцiї в мiстi (структурного пiдроздiлу у складi державного органу державної податкової служби), на яку (який) покладено функцiї обслуговування та контролю за великими платниками податкiв [далi - iнспекцiя (пiдроздiл)], зобов'язаний подати (надiслати) до iнспекцiї (пiдроздiлу) попереднє свiдоцтво платника податку на додану вартiсть та всi його копiї.

     У разi виключення платника податку на додану вартiсть з категорiї великих такий платник податкiв у 20-денний термiн вiд дня отримання вiд iнспекцiї (пiдроздiлу) повiдомлення про виключення платника податкiв з категорiї великих (форма N 15-ОПП) та переведення його у зв'язку з цим на обслуговування до органу державної податкової служби за попереднiм мiсцем облiку зобов'язаний подати (надiслати) до органу державної податкової служби попереднє свiдоцтво платника податку на додану вартiсть та всi його копiї.

(пункт 23.1 доповнено абзацами згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.04.2000 р. N 170)

     23.2. У разi проведення державної реєстрацiї змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податку на додану вартiсть, яка вiдповiдно до Порядку облiку передбачає зняття з облiку платника податку на додану вартiсть в одному податковому органi i взяття на облiк в iншому, вiдомостi про таку змiну надходять до податкового органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) у порядку, визначеному роздiлом 8 Порядку облiку.

     Для замiни Свiдоцтва у двадцятиденний строк пiсля взяття на облiк у податковому органi за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платник податку на додану вартiсть зобов'язаний подати до цього податкового органу додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "Змiна мiсцезнаходження". До такої заяви мають бути доданi Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва. Податковий орган видає платнику податку нове Свiдоцтво (за новим номером) замiсть старого в такому самому порядку, як i при реєстрацiї. При цьому дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть не змiнюється, а датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання реєстрацiйної заяви з позначкою "Змiна мiсцезнаходження".

(абзац перший пiдпункту 23.2 замiнено абзацами першим i другим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, у зв'язку з цим абзаци другий та третiй вважати вiдповiдно абзацами третiм та четвертим, абзац другий пiдпункту 23.2 пункту 23 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Абзац третiй пiдпункту 23.2 пункту 23 виключено

(пункт 23.2 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.04.2000 р. N 170, абзац другий пункту 23.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002 р. N 72,
виключено згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Абзац четвертий пiдпункту 23.2 пункту 23 виключено

(пункт 23.2 доповнено абзацом третiм згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.04.2000 р. N 170, абзац третiй пункту 23.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002 р. N 72,
виключено згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     23.3. Органами державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням проводиться процедура зняття з облiку платника податку, а орган державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням - здiйснює процедуру взяття його на облiк. При цьому в пакетi документiв, якi надсилаються органом державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням до органу державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням, обов'язково подається iнформацiя про кiлькiсть завiрених копiй Свiдоцтва.

(абзац перший пункту 23.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002 р. N 72)

     У разi зарахування платника податку на додану вартiсть до категорiї великих платникiв податкiв органом державної податкової служби за попереднiм мiсцем облiку здiйснюється процедура зняття з облiку платника податкiв, а iнспекцiя (пiдроздiл) здiйснює процедуру взяття його на облiк. При цьому орган державної податкової служби надає iнформацiю iнспекцiї (пiдроздiлу) про кiлькiсть завiрених копiй свiдоцтва платника ПДВ.

(пункт 23.3 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.04.2000 р. N 170, абзац другий пункту 23.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002 р. N 72)

     У разi виключення платника податку на додану вартiсть з категорiї великих iнспекцiєю (пiдроздiлом) здiйснюється процедура зняття його з облiку. Органом державної податкової служби за попереднiм мiсцем облiку здiйснюється процедура взяття його на облiк. При цьому iнспекцiя (пiдроздiл) надає iнформацiю органу державної податкової служби про кiлькiсть завiрених копiй свiдоцтва платника ПДВ.

(пункт 23.3 доповнено абзацом третiм згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.04.2000 р. N 170, абзац третiй пункту 23.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002 р. N 72)

     Процедури взяття на облiк/зняття з облiку визначенi вiдповiдними пунктами роздiлiв 4 та 8 Порядку облiку.

(пункт 23.3 доповнено абзацом четвертим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002 р. N 72)

     23.4. Пiдпункт 23.4 пункту 23 виключено

(пiдпункт 23.4 пункту 23 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, вiд 25.04.2006 р. N 216, виключено згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

23.5. Пiдпункт 23.5 пункту 23 виключено

(пункт 23 доповнено пiдпунктом 23.5 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, пiдпункт 23.5 пункту 23 виключено згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     24. Якщо вiдповiдно до законодавства, у тому числi Порядку облiку, стосовно платника податку на додану вартiсть, який змiнив мiсцезнаходження (мiсце проживання), що пов'язане iз змiною податкового органу - мiсця перебування на облiку, продовжено термiн його перебування на облiку в органi державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) бiльше нiж на мiсяць або до кiнця року, то замiна Свiдоцтва здiйснюється з урахуванням таких особливостей.

     Органом державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання), у якому продовжено термiн перебування на облiку платника податку на додану вартiсть, на бажання платника Свiдоцтво може бути замiнене в порядку, визначеному пунктом 21 цього Положення. При цьому Свiдоцтво видається iз зазначенням термiну його дiї, який вiдповiдає датi закiнчення двадцяти днiв, наступних за днем, до якого продовжено термiн перебування на облiку платника податку. Термiн дiї Свiдоцтва вказується на Свiдоцтвi та корiнцi Свiдоцтва, як це передбачено пунктом 15 цього Положення.

     Замiна Свiдоцтва в органi державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку на додану вартiсть здiйснюється у порядку, визначеному пiдпунктом 23.2 пункту 23 цього Положення.

(пункт 24 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

Анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть

(назва роздiлу у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     25. Реєстрацiя дiє до дати її анулювання, яке вiдбувається у випадках, визначених пунктом 9.8 статтi 9 Закону, якщо:

     а) платник податку, який до мiсяця, у якому подається заява про анулювання реєстрацiї, є зареєстрованим згiдно з положеннями пiдпункту 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону бiльше двадцяти чотирьох календарних мiсяцiв, уключаючи мiсяць реєстрацiї, та має за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв обсяги оподатковуваних операцiй, меншi за визначенi зазначеним пiдпунктом Закону;

     б) лiквiдацiйна комiсiя платника податку, оголошеного банкрутом, закiнчує роботу або платник податку лiквiдується за власним бажанням чи за рiшенням суду (фiзична особа позбувається статусу суб'єкта господарювання);

     в) особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб'єктом iнших спрощених систем оподаткування, якi визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартiсть, вiдмiнний вiд тих, що встановленi Законом, чи звiльняють таку особу вiд сплати цього податку за рiшенням суду або з будь-яких iнших причин;

     г) зареєстрована як платник податку особа обирає вiдповiдно до Закону спецiальний режим оподаткування за ставками, iншими, нiж зазначенi в статтi 6 та статтi 81 Закону;

     ґ) особа, зареєстрована як платник податку, не надає податковому органу декларацiї з цього податку протягом дванадцяти послiдовних податкових мiсяцiв або подає таку декларацiю (податковий розрахунок), яка (який) свiдчить про вiдсутнiсть оподатковуваних поставок протягом такого перiоду, а також у випадках, визначених законодавством стосовно порядку реєстрацiї суб'єктiв господарювання.

     Анулювання реєстрацiї здiйснюється шляхом анулювання Свiдоцтва та виключення платника податку на додану вартiсть з Реєстру.

(абзац перший пункту 25 замiнено абзацами першим - сьомим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     Анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "а" цього пункту може бути iнiцiйоване платником податку на додану вартiсть пiсля спливу двадцяти чотирьох календарних мiсяцiв реєстрацiї особи платником податку на додану вартiсть, починаючи з наступного дня пiсля дня, що вiдповiдає числу та мiсяцю реєстрацiї особи платником податку на додану вартiсть. Загальна сума обсягiв оподатковуваних операцiй за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв визначається за даними податкових декларацiй за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв, що були поданi до органу державної податкової служби.

(пункт 25 доповнено абзацом згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "б" цього пункту може бути iнiцiйоване платником податку на додану вартiсть - юридичною особою пiсля складання комiсiєю з припинення (лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором) лiквiдацiйного балансу.

(пункт 25 доповнено абзацом згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     При розглядi питання анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "ґ" цього пункту дванадцять мiсяцiв визначаються iз урахуванням того, що:

(пункт 25 доповнено абзацом згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     не враховується мiсяць, в якому проведено реєстрацiю особи платником податку на додану вартiсть, якщо особа зареєстрована платником податку на додану вартiсть з дня iншого, нiж перший день календарного мiсяця;

(пункт 25 доповнено абзацом згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     включаються останнi дванадцять послiдовних податкових мiсяцiв, за якi поданi податковi декларацiї (у разi подання декларацiй) або сплив строк подання податкових декларацiй (у разi неподання декларацiй) до отримання чи складання органом державної податкової служби документа, який є пiдставою для анулювання реєстрацiї.

(пункт 25 доповнено абзацом згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     25.1. Анулювання реєстрацiї за iнiцiативою платника податку на додану вартiсть може бути здiйснене на пiдставах, визначених у пiдпунктах "а" - "ґ" пункту 25 цього Положення. Для цього платник податку на додану вартiсть подає до податкового органу за мiсцем перебування на облiку заяву про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за формою N 3-ПДВ (додаток 3).

     Разом iз поданням такої заяви платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва. Якщо такi додатки вiдсутнi, то податковий орган не приймає до розгляду заяву про анулювання реєстрацiї.

     Рiшення про анулювання реєстрацiї за заявою платника податку приймається податковим органом протягом десяти календарних днiв. Данi про розгляд заяви та анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть вказуються у вiдповiднiй графi заяви за формою N 3-ПДВ.

     За наявностi пiдстав для анулювання реєстрацiї податковий орган анулює реєстрацiю платника податку на додану вартiсть. Дата анулювання реєстрацiї визначається згiдно з пiдпунктом 25.3 цього пункту.

     У разi вiдсутностi пiдстав для анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть або якщо особа вiдповiдає критерiям, згiдно з якими реєстрацiя її платником податку на додану вартiсть є обов'язковою, надається письмове пояснення (вiдмова в анулюваннi реєстрацiї) та повертається Свiдоцтво разом iз засвiдченими копiями Свiдоцтва пiд розписку платника податку на додану вартiсть (Представника платника) або направляється поштою з повiдомленням про вручення за рахунок такого платника податку на додану вартiсть.

     Податковий орган не може вiдмовити в анулюваннi реєстрацiї у разi iснування пiдстав, визначених у пiдпунктах "а", "б" цього пункту.

(абзац перший - одинадцятий пiдпункту 25.1 пункту 25 замiнено абзацами першим - шостим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, у зв'язку з цим абзаци дванадцятий - п'ятнадцятий вважати вiдповiдно абзацами сьомим - десятим)

     Якщо органом державної податкової служби на пiдставi заяви суб'єкта малого пiдприємництва, що зареєстрований платником податку на додану вартiсть, прийнято рiшення, що особа з певного звiтного перiоду переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi i при цьому не буде платником податку на додану вартiсть вiдповiдно до абзацу другого статтi 6 Указу, але цей звiтний перiод ще не настав, то на Свiдоцтвi, корiнцi Свiдоцтва та всiх засвiдчених копiях Свiдоцтва у лiвiй верхнiй частинi робиться спецiальний запис:

(абзац сьомий пiдпункту 25.1 пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24.07.2006р. N 427)

     "Свiдоцтво дiйсне до "дата останнього дня звiтного перiоду, що передує переходу платника на сплату єдиного податку",

     запис зроблено "дата".

     Запис на Свiдоцтвi та всiх засвiдчених копiях Свiдоцтва засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) органу державної податкової служби та печаткою. Свiдоцтво та копiї з такою вiдмiткою повертаються платнику при видачi документiв, що пiдтверджують право платника на застосування спрощеної системи оподаткування, починаючи з певного звiтного перiоду. По закiнченнi термiну дiї Свiдоцтва з такою вiдмiткою воно та його копiї здаються суб'єктом малого пiдприємництва до органу державної податкової служби разом iз заявою про скасування реєстрацiї платника податку на додану вартiсть. Пiсля цього орган державної податкової служби виключає особу з Реєстру останнiм днем звiтного перiоду, що передує переходу платника податкiв на обранi ним умови сплати єдиного податку при застосуваннi спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi.

(абзац десятий пiдпункту 25.1 пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24.07.2006р. N 427, вiд 01.09.2008р. N 560)

     25.2. Рiшення про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за iнiцiативою податкового органу оформляється актом про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за формою N 6-ПДВ (додаток 5). Такий акт складається у двох примiрниках комiсiєю, утвореною вiдповiдно до розпорядження керiвника податкового органу, та затверджується керiвником (заступником керiвника) податкового органу. В актi про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть обов'язково вказується пiдстава для такого анулювання з посиланням на вiдповiднi норми Закону.

(абзац перший пiдпункту 25.2.2 пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Дата затвердження акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть уважається днем прийняття такого рiшення. Акти про анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть у день їх затвердження реєструються у журналi облiку актiв про анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть за формою N 6-РЖ (додаток 4). Номер акта вiдповiдає порядковому номеру запису в цьому журналi.

(абзац другий пiдпункту 25.2.2 пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Один примiрник акта зберiгається в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) платника податкiв. Документи чи копiї документiв, на пiдставi яких податковий орган прийняв рiшення про анулювання реєстрацiї, мають бути доданi до цього примiрника акта.

     Не пiзнiше наступного робочого дня пiсля затвердження один примiрник акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть надсилається податковим органом особi, реєстрацiю якої анульовано, за мiсцезнаходженням або мiсцем проживання такої особи, указаним у Свiдоцтвi, або за наявностi вiдомостей про комiсiю з припинення (лiквiдатора, лiквiдацiйну комiсiю тощо) такої особи - за мiсцезнаходженням комiсiї. Примiрник акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть уважається надiсланим (урученим) платнику податку на додану вартiсть, якщо його надiслано листом з повiдомленням про вручення або передано пiд розписку самому платнику податку чи Представнику платника.

     Якщо орган державної податкової служби або пошта не може вручити платнику податку примiрник акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть у зв'язку з незнаходженням посадових осiб, їх вiдмовою прийняти такий акт, незнаходженням за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку, то працiвник того структурного пiдроздiлу, яким надсилався такий акт, на пiдставi iнформацiї вiд структурного пiдроздiлу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, або на пiдставi iншої iнформацiї оформляє вiдповiдну довiдку, у якiй вказує причину, що призвела до неможливостi вручення примiрника акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть. Зазначена довiдка разом з примiрником акта про анулювання реєстрацiї, що не був вручений, долучається до облiкової справи (реєстрацiйної частини) цього платника. Надалi примiрник акта, що не був вручений, може бути переданий пiд розписку самому платнику податку чи Представнику платника в разi письмового або усного звернення їх до податкового органу, де зберiгається облiкова справа платника податкiв.

     Якщо реєстрацiю особи як платника податку на додану вартiсть було анульовано за iнiцiативою органу державної податкової служби та вiдомостi iз Реєстру про таке анулювання були оприлюдненi вiдповiдно до пункту 9.3 статтi 9 Закону та пункту 35 цього Положення, то право доступу до таких вiдомостей є забезпеченим та iнформацiя про таке анулювання є доведеною до вiдома заiнтересованих осiб.

(абзац шостий пiдпункту 25.2.2 пункту 25 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     Якщо анулювання реєстрацiї здiйснюється за iнiцiативою податкового органу, платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва разом iз супровiдним листом протягом двадцяти календарних днiв вiд дня прийняття рiшення про анулювання. У цьому разi затримка в поверненнi такого Свiдоцтва прирiвнюється до затримки в наданнi податкової звiтностi з цього податку.

     Абзац восьмий пiдпункту 25.2.2 пункту 25 виключено

(згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)
(пiдпункт 25.2 пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002р. N 72, вiд 15.12.2004р. N 707, у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     25.3. За наявностi пiдстав для анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть орган державної податкової служби здiйснює таке анулювання:

     на дату подання заяви або затвердження акта про анулювання реєстрацiї, якщо не визначений граничний термiн дiї Свiдоцтва або дата втрати особою статусу платника податку на додану вартiсть, або коли є пiдстави для анулювання до закiнчення термiну дiї Свiдоцтва;

     на дату закiнчення термiну дiї Свiдоцтва, за день до втрати особою статусу платника податку на додану вартiсть, на дату прийняття рiшення чи подiї в iнших випадках.

     При анулюваннi реєстрацiї останнiм податковим перiодом уважається перiод, який розпочинається вiд дня, наступного за останнiм днем попереднього податкового перiоду, та закiнчується днем такого анулювання.

     Платник податку, в облiку якого на день анулювання реєстрацiї знаходяться товарнi залишки або основнi фонди, стосовно яких був нарахований податковий кредит у минулих або поточному податкових перiодах, зобов'язаний визнати умовний продаж таких товарiв за звичайними цiнами та вiдповiдно збiльшити суму своїх податкових зобов'язань за наслiдками податкового перiоду, протягом якого вiдбувається таке анулювання.

     У разi анулювання реєстрацiї платник податку позбавляється права на нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного вiдшкодування, але у строки, визначенi законом, є зобов'язаним погасити суму податкових зобов'язань або податкового боргу з цього податку, що виникли до такого анулювання, за їх наявностi, незалежно вiд того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату сплати такої суми податку, чи нi.

     У разi, якщо за наслiдками останнього податкового перiоду особа має право на отримання бюджетного вiдшкодування, таке вiдшкодування надається протягом строкiв, визначених Законом, незалежно вiд того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного вiдшкодування, чи нi. Це правило не поширюється на осiб, зазначених у пiдпунктi "в" цього пункту.

(пункт 25 доповнено пiдпунктом 25.3 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     25.4. Рiшення про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за iнiцiативою органу державної податкової служби може бути оскаржене вiдповiдно до чинного законодавства.

     У разi надходження скарги вiд особи, реєстрацiю якої анульовано за iнiцiативою органу державної податкової служби, така скарга розглядається у строки та порядку, визначенi Законом України "Про звернення громадян".

     Пiдставою для внесення до Реєстру запису про вiдмiну анулювання реєстрацiї, що вiдбулась за iнiцiативою органу державної податкової служби, є рiшення суду, яке набрало законної сили, або рiшення органу державної податкової служби про вiдмiну анулювання реєстрацiї та скасування акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть. Рiшення iз копiями вiдповiдних документiв направляються до Державної податкової адмiнiстрацiї України для розгляду та внесення вiдповiдних змiн до Реєстру.

     Рiшення органу державної податкової служби про вiдмiну анулювання реєстрацiї та скасування акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть викладається з описом ситуацiї, посиланням на Закон, зазначенням мотивiв та обґрунтувань прийняття такого рiшення, оформляється на бланку та пiдписується керiвником такого органу чи особою, яка виконує його обов'язки.

(пункт 25 доповнено пiдпунктом 25.4 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

Реєстрацiя платникiв податку на додану вартiсть як суб'єктiв спецiального режиму оподаткування

(заголовок роздiлу iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     26. Будь-яка юридична або фiзична особа, яка провадить пiдприємницьку дiяльнiсть у сферi сiльського господарства, лiсового господарства, рибальства, з обробки чи переробки такої виробленої нею продукцiї, а також з надання супутнiх послуг, визначених статтею 81 Закону (далi - сiльськогосподарське пiдприємство), може обрати спецiальний режим оподаткування податком на додану вартiсть.

     Закон не передбачає застосування спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть до договорiв про спiльну дiяльнiсть та угод про розподiл продукцiї.

     27. Для отримання Свiдоцтва про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть сiльськогосподарське пiдприємство за самостiйним рiшенням реєструється у вiдповiдному органi державної податкової служби. Реєстрацiя сiльськогосподарського пiдприємства як платника податку iз спецiальним режимом оподаткування здiйснюється з дотриманням вимог пунктiв 7 - 9, 16 - 20 цього Положення.

     27.1. Заява про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть має бути подана (надiслана) сiльськогосподарським пiдприємством до органу державної податкової служби згiдно з додатком 6 (форма N 1-РС). До заяви додається платiжний документ про сплату встановленої суми за Свiдоцтво про реєстрацiю.

     Заява має мiстити виключний перелiк видiв дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства, що пiдпадають пiд дiю статтi 81 Закону та входять до повного перелiку таких видiв дiяльностi, визначеного та оприлюдненого Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     У заявi вказуються види дiяльностi за групами та роздiлами класифiкацiї видiв економiчної дiяльностi на основi Державного класифiкатора України ДК 009-96 "Класифiкацiя видiв економiчної дiяльностi" (КВЕД), затвердженого i введеного в дiю наказом Державного комiтету України по стандартизацiї, метрологiї i сертифiкацiї вiд 22.10.96 N 441.

     Види дiяльностi, указанi в заявi юридичної особи, повиннi вiдповiдати метi та предмету дiяльностi, визначеним установчими документами такої особи.

     Достовiрнiсть вiдомостей про види дiяльностi пiдтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, який сiльськогосподарське пiдприємство додає до заяви.

     27.2. Платник податкiв, який зареєстрований платником податку на додану вартiсть на загальних умовах та виявив бажання перейти на застосування спецiального режиму оподаткування цього податку, одночасно з поданням документiв, визначених у пiдпунктi 27.1 цього пункту, подає до органу державної податкової служби заяву про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за формою N 3-ПДВ.

(абзац перший пiдпункту 27.2 пункту 27 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     При цьому заява про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за формою N 3-ПДВ органом державної податкової служби може бути задоволена лише за умови задоволення заяви про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 1-РС.

(абзац другий пiдпункту 27.2 пункту 27 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     27.3. За результатами розгляду заяви про реєстрацiю за формою N 1-РС орган державної податкової служби протягом 10 робочих днiв видає (надсилає поштою з повiдомленням про вручення за рахунок заявника) Свiдоцтво про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 2-РС (додаток 7) (далi - Спецiальне свiдоцтво) або письмову вiдмову у видачi такого свiдоцтва у випадках подання недостовiрних даних або у випадках, визначених у пунктi 28 цього Положення.

     Якщо особа була зареєстрована як платник податку на додану вартiсть за загальним режимом оподаткування, то:

     орган державної податкової служби видає Спецiальне свiдоцтво лише в обмiн на оригiнал Свiдоцтва та всi його завiренi копiї;

     датою анулювання Свiдоцтва є день, що передує датi видачi Спецiального свiдоцтва.

     28. Податковий орган вiдмовляє сiльськогосподарському пiдприємству в реєстрацiї його як суб'єкта спецiального режиму оподаткування, якщо такий платник податкiв:

     не пiдпадає пiд визначення сiльськогосподарського пiдприємства або вказує у заявi про реєстрацiю видiв дiяльностi, якi не входять до визначеного Кабiнетом Мiнiстрiв України повного перелiку видiв дiяльностi, що пiдпадають пiд дiю статтi 81 Закону;

     перебуває на спрощенiй системi оподаткування, облiку та звiтностi за єдиним податком за ставкою 10 вiдсоткiв;

     протягом дванадцяти календарних мiсяцiв, що передують мiсяцю, у якому подається заява про таку реєстрацiю, здiйснював оподатковуванi операцiї з товарами (послугами), вiдмiнними вiд сiльськогосподарської продукцiї, на суму, що перевищує суму, визначену в статтi 2 Закону.

     До складу таких оподатковуваних операцiй не включаються операцiї з продажу (поставки) активiв, попередньо включених до вiдповiдної групи основних фондiв такого сiльськогосподарського пiдприємства за дванадцять та бiльше календарних мiсяцiв, що передували мiсяцю, у якому вiдбувається їх продаж (поставка).

     Якщо вiд мiсяця, у якому створене (проведено державну реєстрацiю) сiльськогосподарське пiдприємство, до мiсяця, у якому подається заява про реєстрацiю його як суб'єкта спецiального режиму оподаткування, минуло менше нiж дванадцять календарних мiсяцiв, сума оподатковуваних операцiй з товарами (послугами), вiдмiнними вiд сiльськогосподарської продукцiї, обчислюється за фактичну кiлькiсть мiсяцiв iснування сiльськогосподарського пiдприємства.

     29. Спецiальне свiдоцтво виготовляється на спецiальному паперi, що забезпечує захист вiд пiдробки. Заява про реєстрацiю та корiнець Спецiального свiдоцтва зберiгаються в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) платника податкiв.

     На пiдставi вiдомостей, указаних у заявi про реєстрацiю, поданiй сiльськогосподарським пiдприємством згiдно з пiдпунктом 27.1 пункту 27 цього Положення, орган державної податкової служби у Спецiальному свiдоцтвi зазначає виключний перелiк видiв дiяльностi, що пiдпадають пiд дiю статтi 81 Закону, за групами та роздiлами класифiкацiї видiв економiчної дiяльностi.

     Спецiальне свiдоцтво пiдлягає замiнi в порядку, визначеному пунктом 30 цього Положення, у разi виникнення змiн у даних про види дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства - суб'єкта спецiального режиму оподаткування.

     При здiйсненнi операцiй з продажу (поставки) сiльськогосподарської продукцiї, яка вiдповiдає видам дiяльностi, указаним у Спецiальному свiдоцтвi, сiльськогосподарським пiдприємством - суб'єктом спецiального режиму оподаткування здiйснюються нарахування та стягнення податку на додану вартiсть за ставками, визначеними статтею 81 Закону.

     Сiльськогосподарським пiдприємством - суб'єктом спецiального режиму оподаткування при поставцi товарiв (послуг), одержаних вiд здiйснення видiв дiяльностi, якi не вказанi у Спецiальному свiдоцтвi, суми податку на додану вартiсть розраховуються за загальними правилами Закону та за ставкою, визначеною пунктом 6.1 статтi 6 Закону. При цьому використовується iндивiдуальний податковий номер, який зазначено в Спецiальному свiдоцтвi.

     30. Перереєстрацiя платника податку iз спецiальним режимом оподаткування або замiна Спецiального свiдоцтва здiйснюються у разi:

     виникнення змiн (доповнень) у даних платника податку, що вказуються у Спецiальному свiдоцтвi, або в разi втрати Спецiального свiдоцтва;

     змiни мiсцезнаходження або переведення на обслуговування до державної податкової iнспекцiї в мiстi (структурного пiдроздiлу в складi державного органу державної податкової служби), на яку (який) покладено функцiї обслуговування та контролю за великими платниками податкiв.

     Порядок проведення перереєстрацiї у названих випадках аналогiчний викладеному вiдповiдно у пунктах 21, 22 та 23, 24 цього Положення, з урахуванням того, що:

     для перереєстрацiї сiльськогосподарського пiдприємства - суб'єкта спецiального режиму оподаткування або замiни Спецiального свiдоцтва подається заява про реєстрацiю за формою N 1-РС (додаток 6) iз позначкою "Перереєстрацiя";

     платнику податку iз спецiальним режимом оподаткування видається Спецiальне свiдоцтво за формою N 2-РС (додаток 7);

     орган державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) такого платника надсилає органу державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням Повiдомлення про видачу Свiдоцтва про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання) за формою N 4-РС (додаток 8).

     31. Якщо сiльськогосподарське пiдприємство - суб'єкт спецiального режиму оподаткування здiйснює оподатковуванi операцiї з товарами (послугами), вiдмiнними вiд сiльськогосподарської продукцiї, на суму, що перевищує граничний розмiр, установлений статтею 2 Закону, протягом визначеного таким пунктом строку, то з мiсяця, наступного за мiсяцем, у якому досягається таке перевищення, таке сiльськогосподарське пiдприємство зобов'язане перейти на загальний режим оподаткування за ставкою, визначеною абзацом першим пункту 6.1 статтi 6 Закону. До складу таких оподатковуваних операцiй не включаються операцiї з продажу (поставки) активiв, попередньо включених до вiдповiдної групи основних фондiв такого сiльськогосподарського пiдприємства не пiзнiше нiж за дванадцять календарних мiсяцiв, що передують мiсяцю, у якому вiдбувається їх продаж (поставка).

     У такому випадку для переходу на загальний режим оподаткування сiльськогосподарське пiдприємство зобов'язане подати до органу державної податкової служби, у якому воно зареєстроване як суб'єкт спецiального режиму оподаткування, заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 3-РС (додаток 9) разом iз Спецiальним свiдоцтвом та всiма його завiреними копiями, а також заяву про його реєстрацiю як платника цього податку на загальних умовах за формою N 1-ПДВ разом iз документом про сплату встановленої суми за Свiдоцтво.

(абзац другий пункту 31 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     32. Сiльськогосподарське пiдприємство - суб'єкт спецiального режиму оподаткування не має права реєструватися суб'єктом спрощених систем оподаткування, якi передбачають порядок сплати податку на додану вартiсть, вiдмiнний вiд загальних норм Закону, чи звiльнення вiд сплати цього податку.

     Для переходу юридичної особи - суб'єкта спецiального режиму оподаткування на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi за ставкою єдиного податку 10 вiдсоткiв одночасно iз заявою про видачу Свiдоцтва про право сплати єдиного податку за ставкою 10 вiдсоткiв таке сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування за формою N 3-РС разом iз Спецiальним свiдоцтвом та всiма його завiреними копiями.

     У разi невиконання зазначених вимог орган державної податкової служби вiдмовляє такiй особi в переходi на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi.

     Якщо за результатами розгляду таких заяв органом державної податкової служби приймається рiшення, що особа з певного звiтного перiоду переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi, анулювання Спецiального свiдоцтва здiйснюється у порядку, визначеному пiдпунктом 25.1 пункту 25 цього Положення.

     33. Анулювання реєстрацiї сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та анулювання Спецiального свiдоцтва здiйснюється у випадках та у порядку, визначених пунктами 25, 31, 32 цього Положення.

(абзац перший пункту 33 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     Спецiальне свiдоцтво пiдлягає анулюванню, якщо сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування за формою N 3-РС або заяву про його реєстрацiю як платника цього податку на загальних умовах за формою N 1-ПДВ.

(абзац другий пункту 33 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     33.1. Якщо сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування за формою N 3-РС i не подає заяву про його реєстрацiю як платника цього податку на загальних умовах за формою N 1-ПДВ (крiм випадкiв, передбачених пунктами 31, 32 цього Положення) та при цьому пiдпадає пiд визначення платника податку згiдно з статтею 2 Закону, орган державної податкової служби:

(абзац перший пiдпункту 33.1 пункту 33 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     анулює Спецiальне свiдоцтво. У цьому разi платник податкiв зобов'язаний повернути органу державної податкової служби Спецiальне свiдоцтво та всi його завiренi копiї;

     зобов'язує сiльськогосподарське пiдприємство зареєструватись платником податку на додану вартiсть на загальних умовах вiдповiдно до статтi 9 Закону, про що направляє вiдповiдну письмову вимогу.

(абзац третiй пiдпункту 33.1 пункту 33 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     33.2. На пiдставi заяви сiльськогосподарського пiдприємства про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування за формою N 3-РС орган державної податкової служби протягом 10 робочих днiв анулює Спецiальне свiдоцтво та:

     виключає платника з Реєстру без видачi нового Свiдоцтва, якщо сiльськогосподарське пiдприємство одночасно з такою заявою не подає заяви про його реєстрацiю як платника цього податку на загальних умовах за формою N 1-ПДВ (крiм випадкiв, передбачених пунктами 31, 32 цього Положення) та при цьому не пiдпадає пiд визначення платника податку згiдно iз статтею 2 Закону. У цьому разi платник податкiв зобов'язаний повернути органу державної податкової служби Спецiальне свiдоцтво та всi його завiренi копiї;

(абзац другий пiдпункту 33.2 пункту 33 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     видає Свiдоцтво в обмiн на оригiнал Спецiального свiдоцтва та всi його завiренi копiї, якщо одночасно з такою заявою сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про його реєстрацiю як платника цього податку на загальних умовах (крiм випадкiв, передбачених пунктами 31, 32 цього Положення). У цьому разi датою анулювання Спецiального свiдоцтва є дата, яка передує датi видачi Свiдоцтва. До реєстрацiйної заяви за формою N 1-Р має бути доданий документ про сплату встановленої суми за Свiдоцтво.

(Положення доповнено новим роздiлом згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707, у зв'язку з цим пункти 26, 27 вважати вiдповiдно пунктами 34, 35)

Заголовок роздiлу виключено

(згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

     34. На час призупинення дiї статтi 81 Закону не застосовуються норми цього Положення щодо реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть як суб'єктiв спецiального режиму оподаткування.

(пункт 34 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17)

Оприлюднення даних з Реєстру

     35. Для iнформування платникiв податку Державна податкова адмiнiстрацiя України не пiзнiше 2, 12 та 22 числа кожного мiсяця оприлюднює на web-сайтi Державної податкової адмiнiстрацiї України (www.sta.gov.ua):

(абзац перший пункту 35 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

     данi з Реєстру iз зазначенням найменування або прiзвища, iменi та по батьковi платника податку, дати податкової реєстрацiї, iндивiдуального податкового номера, номера Свiдоцтва або Спецiального свiдоцтва, дати його початку дiї;

(абзац другий пункту 35 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, вiд 01.09.2008р. N 560)

     iнформацiю про осiб, позбавлених реєстрацiї як платникiв податку на додану вартiсть за заявою платника податку або з iнiцiативи органiв державної податкової служби чи рiшенням суду, а саме: про анульованi Свiдоцтва та Спецiальнi свiдоцтва платникiв податку iз зазначенням iндивiдуальних податкових номерiв, дат анулювання, причин анулювання та пiдстав для анулювання свiдоцтв.

(роздiл в редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24.05.2005 р. N 185)
 
Начальник вiддiлу органiзацiї облiку платникiв податкiв
К. С. Савенко

 

Додаток 1
до Положення про реєстрацiю платникiв податкiв податку на додану вартiсть

Аркуш 1

7
Причини реєстрацiї платником податку на додану вартiсть або критерiї, за якими платник вiдповiдає вимогам статтi 2 Закону чи Указу
(всi вiдповiднi пункти позначити символом "Ц " або "+ ")
Пункти, статтi Закону / Указу Норма Закону / Указу
 
пiдпункт 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2,
пункт 9.3 статтi 9 Закону
загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг), у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз Законом, нарахована (сплачена, надана) особi або в рахунок зобов'язань третiм особам, протягом останнiх дванадцяти календарних мiсяцiв сукупно перевищує граничний розмiр, установлений пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону
 
пiдпункт "а" пункту 2.1 статтi 2,
пункт 9.4 статтi 9 Закону
особа укладає одну чи бiльше цивiльно-правових угод (договорiв), унаслiдок виконання яких планується здiйснення оподатковуваних операцiй, обсяг яких перевищуватиме протягом звiтного податкового перiоду у два чи бiльше рази граничний розмiр, установлений пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону.
 
пiдпункт 2.3.2 пункту 2.3 статтi 2, пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа, яка вповноважена вносити консолiдований податок з об'єктiв оподаткування, що виникають унаслiдок поставки послуг пiдприємствами залiзничного транспорту з їх основної дiяльностi та пiдприємствами зв'язку, що перебувають у пiдпорядкуваннi платника податку, у порядку, установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України
 
пiдпункт 2.3.3 пункту 2.3 статтi 2, пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа, яка поставляє товари (послуги) на митнiй територiї України з використанням глобальної або локальних комп'ютерних мереж
 
пiдпункт 2.3.4 пункту 2.3 статтi 2, пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа, що здiйснює операцiї з реалiзацiї конфiскованого майна
 
пiдпункт "в" пункту 2.1, пункт 2.4 статтi 2 Закону
особа, що iмпортує (для фiзичних осiб - увозить (пересилає)) товари (супутнi послуги) на митну територiю України для їх використання або споживання на митнiй територiї України
 
пункт 2.2 статтi 2, пункт 9.4 статтi 9 Закону
особа реєструється за своїм добровiльним рiшенням
 
пiдпункт "а" пункту 81.9 статтi 81 Закону
сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та реєструється як платник податку на загальних пiдставах
 
пункт 81.11 статтi 81 Закону
сiльськогосподарське пiдприємство - суб'єкт спецiального режиму оподаткування здiйснює оподатковуванi операцiї з товарами (послугами), вiдмiнними вiд сiльськогосподарської продукцiї, на суму, що перевищує граничний розмiр, установлений пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону
 
стаття 5 Указу, пiдпункт 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2,
пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа переходить iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування у зв'язку з перевищенням обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу
 
статтi 3 та 6 Указу
юридична особа переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi та обрала ставку єдиного податку 6 вiдсоткiв
 
пiдпункт "б" пункту 2.1 статтi 2 Закону
особа пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї в iнших випадках, передбачених законодавством
(указати)
 

Аркуш 2

8
Загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг), у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз Законом, нарахована (сплачена, надана) такiй особi або в рахунок зобов'язань третiм особам протягом останнiх дванадцяти календарних мiсяцiв сукупно становить _______________ гривень.
Дата досягнення загальної суми оподатковуваних операцiй, визначеної пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону, "______" _______________ 20___ року

Очiкувана загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг) протягом звiтного податкового перiоду (кварталу) ____________________________ гривень.

Дата початку здiйснення операцiй, визначених у пiдпунктах 2.3.2 - 2.3.4 пункту 2.3 або пунктi 2.4 статтi 2 Закону, "______" _______________ 20___ року

9
Бажана дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть

"______"_______________20___ року
(вказати дату або зазначити "протягом 10 днiв")

10
Спосiб отримання Свiдоцтва про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
· безпосередньо у податковому органi · поштою
(непотрiбне закреслити)
11
До заяви додаються:
1. Оригiнал платiжного документа про сплату встановленої суми за свiдоцтво (подається у разi реєстрацiї, втрати або псування свiдоцтва) на 1 арк.
2.  
3.  
    "___"_________ ____ року
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис) (дата)
М. П.
12
ДАНI ПРО РОЗГЛЯД ЗАЯВИ ТА РЕЄСТРАЦIЮ ПЛАТНИКА ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ
(заповнюються службовими особами податкового органу)
Результати обробки реєстрацiйної заяви

Прийнято рiшення про реєстрацiю

Вiдмовлено в реєстрацiї

Заяву не прийнято до розгляду

Запропоновано подати нову
заяву

Причини неприйняття рiшення про реєстрацiю 

 
Прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи ДПI (ДПА), вiдповiдальної за прийняття рiшення про реєстрацiю (вiдмову в реєстрацiї) платника податку на додану вартiсть
 
Пiдпис Дата

Данi про реєстрацiю

Номер свiдоцтва про реєстрацiю Iндивiдуальний податковий номер
               
                       
Дата початку дiї свiдоцтва Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть
"____"_______________ ______ року "____"_______________ ______ року
Прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи ДПI (ДПА), вiдповiдальної за внесення даних до електронної бази
 
  Пiдпис                                                                 Дата

Аркуш 3

(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.03.2001р. N 117, у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.04.2006р. N 216, у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

 

Додаток 2
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 2-ПДВ

Державний Герб України

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________
про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
НБ N 0000000
Iндивiдуальний податковий номер  
Найменування (для платника, вiдповiдального за утримання та внесення ПДВ до бюджету пiд час виконання договору про спiльну дiяльнiсть, доповнюється його кодом ЄДРПОУ та словами "вiдповiдальний за утримання та внесення ПДВ до бюджету пiд час виконання договору про спiльну дiяльнiсть") або прiзвище, iм'я та по батьковi платника
 
 
 
Мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника  
 
Найменування податкового органу, що видав
свiдоцтво  
 
Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть "___" ____________ ____ року
Дата початку дiї свiдоцтва "___" ____________ ____ року
_______________________________
(керiвник податкового органу)
_________________
(пiдпис)
М. П.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = лiнiя вiдрiзу = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Корiнець Форма N 2-ПДВ

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________
про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть

     НБ N 0000000

Iндивiдуальний податковий номер  
Найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника
 
 
Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть "___" ____________ ____ року
Дата початку дiї свiдоцтва "___" ____________ ____ року
Спосiб вручення свiдоцтва*   "___" ____________ ____ року
(направлено поштою / видано платнику податкiв)
Свiдоцтво одержав(-ла)**    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)

____________
     * До цього корiнця мають бути доданi: у разi отримання свiдоцтва за довiренiстю - така довiренiсть; у разi направлення свiдоцтва поштою - поштове повiдомлення про вручення вiдповiдного листа платнику податкiв чи Представнику платника.
     ** У разi направлення свiдоцтва поштою не заповнюється.

(додаток 2 у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

 

Додаток 3
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 3-ПДВ

ЗАЯВА ПРО АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦIЇ
ПЛАТНИКА ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ

     1. Найменування податкового органу, до якого подається заява

 
 

     2. Iнформацiя про платника податку на додану вартiсть

Iндивiдуальний податковий номер платника Код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб, фiлiй)
                       
               
Назва або прiзвище, iм'я та по батьковi платника
 
 

     3. Причини анулювання реєстрацiї (вiдповiднi пункти вiдмiтити знаками "Ц" або "+ " згiдно iз Законом)

˜ Пп. "а" п. 9.8 ст. 9 Закону - платник податку, який до мiсяця, у якому подається заява про анулювання реєстрацiї, є зареєстрованим згiдно з положеннями пiдпункту 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону бiльше двадцяти чотирьох календарних мiсяцiв, уключаючи мiсяць реєстрацiї, та має за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв обсяги оподатковуваних операцiй, меншi за визначенi зазначеним пiдпунктом, що становлять за останнi 12 мiсяцiв в гривнях
 
˜ Пп. "б" п. 9.8 ст. 9 Закону - лiквiдацiйна комiсiя платника податку, оголошеного банкрутом, закiнчує роботу
˜ Пп. "б" п. 9.8 ст. 9 Закону - лiквiдацiя за власним бажанням (прийняття рiшення фiзичною особою про припинення пiдприємницької дiяльностi)
˜ Пп. "б" п. 9.8 ст. 9 Закону - лiквiдацiя за рiшенням суду (позбавлення фiзичної особи статусу суб'єкта господарювання)
˜ Пп. "в" п. 9.8 ст. 9 Закону, частина друга ст. 6 Указу - особа реєструється як платник єдиного податку
˜ Пп. "в" п. 9.8 ст. 9 Закону - особа стає суб'єктом iнших спрощених систем оподаткування, якi визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартiсть, вiдмiнний вiд тих, що встановленi Законом, чи звiльняють таку особу вiд сплати податку на додану вартiсть
˜ Пп. "в" п. 9.8 ст. 9 Закону - особа звiльняється вiд сплати податку на додану вартiсть за рiшенням суду
˜ Пп. "в" п. 9.8 ст. 9 Закону - особа звiльняється вiд сплати податку на додану вартiсть згiдно iз Законом
˜ П. 81.9 ст. 81 Закону - реєстрацiя як платника податку iз спецiальним режимом оподаткування
˜ Пп. "г" п. 9.8 ст. 9 Закону - зареєстрована як платник податку особа обирає вiдповiдно до Закону спецiальний режим оподаткування за ставками, iншими, нiж зазначенi в статтi 6 та статтi 81 Закону
˜ Пп. "ґ" п. 9.8 ст. 9 Закону - вiдсутнiсть оподатковуваних поставок протягом 12 послiдовних мiсяцiв, про що свiдчать поданi платником податку до податкового органу податковi декларацiї
˜ Пп. "ґ" п. 9.8 ст. 9 Закону - у випадках, визначених законодавством стосовно порядку реєстрацiї суб'єктiв господарювання: державна реєстрацiя припинення юридичної особи чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи; смерть фiзичної особи - пiдприємця або постановлення судового рiшення про оголошення фiзичної особи - пiдприємця померлою; постановлення судового рiшення про визнання фiзичної особи - пiдприємця безвiсно вiдсутньою, про визнання фiзичної особи - пiдприємця недiєздатною або обмеження її цивiльної дiєздатностi (необхiдне пiдкреслити)
˜ Пп. "в" п. 9.8 ст. 9 Закону - звiльнення вiд сплати податку у зв'язку iз закiнченням термiну дiї договору про спiльну дiяльнiсть, термiну дiї угоди про розподiл продукцiї, термiну дiї Свiдоцтва
˜ Пп. "в" п. 9.8 ст. 9 Закону - звiльнення вiд сплати податку з iнших причин (указати)
 


Аркуш 1

     4. До заяви додаються:

Свiдоцтво про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
               
Копiї свiдоцтва про реєстрацiю в кiлькостi
     
    "___" ____________ ____ року
(П. I. Б.) (пiдпис) (дата)
М. П.
5. Данi про розгляд заяви та анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть
(заповнюються службовими особами податкового органу)
 
Прийнято рiшення про анулювання реєстрацiї Дата анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть
"___" ____________ ____ року
 
Вiдмовлено в анулюваннi реєстрацiї
 
Заяву не прийнято до
розгляду
Короткий змiст причин, з яких не прийнято рiшення про анулювання реєстрацiї
 
 
 
Прiзвище, iм'я, по батьковi вiдповiдального за прийняття рiшення про анулювання податкової реєстрацiї платника
 
Пiдпис Дата
Прiзвище, iм'я, по батьковi працiвника, який уводив данi про анулювання податкової реєстрацiї платника до автоматизованої системи
 
Пiдпис Дата


Аркуш 2

(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004р. N 707, у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.04.2006р. N 216)

 

Додаток 4
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-РЖ

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ АКТIВ ПРО АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦIЇ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ*

_____________________________________________________________________
(юридичних або фiзичних осiб)

Номер акта Дата затвердження акта Код ЄДРПОУ / реєстрацiйний (облiковий) номер iз ТРДПАУ / номер ДРФО Iндивiдуальний податковий номер платника Найменування або прiзвище, iм'я та по батьковi платника Номер та дата початку дiї Свiдоцтва Номер та серiя бланка Свiдоцтва Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть Пiдстава для анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть Дата анулювання реєстрацiї Спосiб та дата отримання примiрника акта платником (поштою або пiд розписку платника чи представника платника) Причина неможливостi вручення примiрника акта платнику та дата складання вiдповiдної довiдки
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
                       
                       
                       

____________
     * Такi журнали ведуться окремо для юридичних та фiзичних осiб.

(додаток 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002р. N 72, вiд 25.04.2006р. N 216, у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.09.2008р. N 560)

 

Додаток 5
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-ПДВ
ЗАТВЕРДЖЕНО
 
(посада керiвника чи заступника керiвника)
"___" _____________ 20__ року N _____________
(заповнюється у разi направлення платнику примiрника акта поштою)
 
(найменування органу державної податкової служби)
   
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" _____________ 20__ року

АКТ N ___________
про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть

 
(найменування платника або прiзвище, iм'я, по батьковi для фiзичних осiб - пiдприємцiв)
  ,
(мiсцезнаходження платника або мiсце проживання для фiзичних осiб - пiдприємцiв)
зареєстрованого   ,
(пiдпункт, пункт, стаття Закону/Указу та причина реєстрацiї платником податку)
iндивiдуальний податковий номер   , Свiдоцтво N   ,
дата початку дiї "__" ____________ ____ року на бланку ф. N ____, серiя _______ N _______________
 
(найменування органу державної податкової служби, що видав Свiдоцтво)
Складений комiсiєю, створеною вiдповiдно до розпорядження  
  вiд "___" ________________ 20__ року N ____________
(найменування органу державної податкової служби)

Комiсiєю встановлено:

1. Платник  
(подiя, яка є пiдставою для анулювання реєстрацiї платника ПДВ)
  , що пiдтверджено
 
(документ, який пiдтверджує наявнiсть пiдстав для анулювання реєстрацiї платника ПДВ)
вiд "___" _____________ 20__ року N ____________.
2. Платник   податковi декларацiї з податку на додану вартiсть
(подає, не подає)
протягом перiоду з _______________ до _____________
з показниками, якi свiдчать про   оподатковуваних поставок, та має за останнi
(наявнiсть, вiдсутнiсть)
дванадцять календарних мiсяцiв обсяги оподатковуваних операцiй   грн.

Аркуш 1

Лицьовий бiк

Продовження акта N ___________
про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть

3. Розмiр податкової заборгованостi з ПДВ на дату складання акта   грн.
4. Факт вiдсутностi чи неможливiсть установити мiсцезнаходження (мiсця проживання для фiзичних осiб): пiдтверджено повiдомленням N ___________ вiд "___" _______________ 20__ року.
(данi податкової мiлiцiї)
5. Лiквiдатор   про використання Свiдоцтва при проведеннi
(не повiдомляв, повiдомляв)
лiквiдацiйної процедури. Свiдоцтво   на лiквiдатора (лiквiдацiйну комiсiю).
(перереєстроване, не перереєстроване)
6. На Свiдоцтвi визначений термiн його дiї до "___" _____________ 20__ року.

Рiшення комiсiї

На пiдставi перелiчених документiв комiсiєю установлено, що є пiдстави для анулювання
реєстрацiї платника податку на додану вартiсть у разi  
  та вiдповiдно до  
(пiдпункт, пункт, стаття та назва законодавчого акта)
У зв'язку з цим комiсiя вирiшила анулювати реєстрацiю платника податку на додану вартiсть, реквiзити якого вказанi вище.
Днем прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї є дата затвердження цього акта.
Датою анулювання реєстрацiї є  
(дата затвердження акта або iнша дата (указати))
Акт складений "___" _____________ 20__ року у двох примiрниках: перший - в облiкову справу платника (реєстрацiйну частину) разом iз копiями документiв, що стали пiдставою для анулювання реєстрацiї; другий - платнику податкiв.
Платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво та всi його засвiдченi копiї разом iз супровiдним листом протягом двадцяти календарних днiв вiд дня прийняття рiшення про анулювання. У цьому випадку затримка в поверненнi такого Свiдоцтва прирiвнюється до затримки в наданнi податкової звiтностi з цього податку.
Голова комiсiї
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

Аркуш 2

Сторiнка 1

Зворотний бiк

Заповнюється тiльки на примiрнику акта, що залишається в ДПI
Пiдписи членiв комiсiї:
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Спосiб вручення примiрника акта платнику  
(поштою або пiд розписку платника податкiв чи представника платника)
Примiрник акта одержав (ла)  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" _____________ 20____ року. _____________________
(пiдпис)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Платник ПДВ виключений iз Реєстру "___" _____________ 20____ року.
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi iнспектора, вiдповiдального за ведення Реєстру)

Аркуш 2

Сторiнка 2

(Положення доповнено додатком 5 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.02.2002р. N 72, додаток 5 у редакцiї наказiв Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.2006р. N 17, вiд 01.09.2008р. N 560)

 

Додаток 6
до Положення про Реєстр платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 1-РС

Аркуш 1

(грн.)

Усього  
у тому числi iз сiльськогосподарськими товарами (послугами), одержаними вiд здiйснення видiв дiяльностi, що вказанi в пунктi 7 цiєї заяви  
у тому числi з товарами (послугами), вiдмiнними вiд сiльськогосподарської продукцiї* та видiв дiяльностi, указаних у пунктi 7 цiєї заяви  

____________
     * До складу таких оподатковуваних операцiй не включаються операцiї з продажу (поставки) активiв, попередньо включених до вiдповiдної групи основних фондiв такого сiльськогосподарського пiдприємства за дванадцять та бiльше календарних мiсяцiв, що передували мiсяцю, у якому вiдбувається їх продаж (поставка)

     
(П. I. Б.) (пiдпис) (дата)

М. П.

Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ або iдентифiкацiйний номер фiзичної особи

                   

Аркуш 2

Заступник директора Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування - начальник управлiння облiку платникiв податкiв Н. Г. Калєнiченко
 
(Положення доповнено додатком 6 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707)

 

Додаток 7
до Положення про Реєстр платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 2-РС

Герб

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________
про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть
НБ N 0000000
Iндивiдуальний податковий номер  
Назва або прiзвище, iм'я та по батьковi платника  
 
Адреса платника  
 
Назва органу державної податкової служби, що видав Свiдоцтво  
 
Дата видачi Свiдоцтва "___" ____________ ____ року
Виключний перелiк видiв дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства вiдповiдно до Державного класифiкатора видiв економiчної дiяльностi

М. П.

   
(керiвник органу державної податкової служби) (пiдпис)

======================== лiнiя вiдрiзу ========================

Корiнець

Форма N 2-РС

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ
СВIДОЦТВО N _________
про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть
НБ N 0000000
Iндивiдуальний податковий номер  
Назва або прiзвище, iм'я та по батьковi платника  
 
Свiдоцтво одержав(-ла)  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
   
Дата видачi Свiдоцтва "___"____________ ____ року

Заступник директора Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування - начальник управлiння облiку платникiв податкiв
Н. Г. Калєнiченко

(Положення доповнено додатком 7 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707)

 

Додаток 8
до Положення про Реєстр платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 4-РС
N ______
"___" ____________ 20__ року
      
(адреса органу державної податкової служби, якому (адреса органу державної податкової служби, який
   
видається повiдомлення) видав повiдомлення)

ПОВIДОМЛЕННЯ
про видачу Свiдоцтва про реєстрацiю як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання)

1. Назва органу державної податкової служби, у якому платнику видано нове Свiдоцтво

 

2. Назва органу державної податкової служби, з якого вибув платник

 

 

3. Iнформацiя про платника податкiв
Номер нового Свiдоцтва Дата видачi нового Свiдоцтва
               
"___" ____________ 20__ року
Новий iндивiдуальний податковий номер
                       
Номер старого Свiдоцтва
               
Попереднiй iндивiдуальний податковий номер
                       

 

Назва або прiзвище, iм'я та по батьковi, мiсцезнаходження (мiсце проживання)
 
 

 

4. Пiдписи посадових осiб органу державної податкової служби, який видав повiдомлення
Посадова особа органу державної податкової служби    
(пiдпис) (П. I. Б.)
Керiвник органу державної податкової служби    
(пiдпис) (П. I. Б.)

М. П.

 

5. Вiдмiтки посадової особи органу державної податкової служби, який отримав повiдомлення
Повiдомлення оброблене "___" ____________ 20__ р.
Посадова особа органу державної податкової служби    
(пiдпис) (П. I. Б.)

Заступник директора Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування - начальник управлiння облiку платникiв податкiв
Н. Г. Калєнiченко

(Положення доповнено додатком 8 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707)

 

Додаток 9
до Положення про Реєстр платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 3-РС

ЗАЯВА СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПIДПРИЄМСТВА ПРО ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦIЇ ЯК СУБ'ЄКТА СПЕЦIАЛЬНОГО РЕЖИМУ ОПОДАТКУВАННЯ ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ

1. Назва органу державної податкової служби

 
 

2. Iнформацiя про платника

Iндивiдуальний податковий номер платника Код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб, фiлiй)
                       
               
Назва або прiзвище, iм'я та по батьковi платника
 
 

3. Причини зняття з реєстрацiї

˜ Абз. третiй п. 9.6 ст. 9 Закону - припинення
˜ Абз. другий ст. 6 Указу 2 - застосування спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi
˜ Пiдпункт "а" п. 81.9 ст. 81 Закону - зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування
˜ Пiдпункт "а" п. 81.9 ст. 81 Закону - заява про реєстрацiю як платника податку на загальних пiдставах
˜ Пiдпункт "б" п. 81.9 ст. 81 Закону - обов'язкова реєстрацiя (заява) як платника податку на загальних пiдставах у випадку, визначеному в п. 81.11 ст. 81 Закону
˜ Iнше

4. До заяви додається

Свiдоцтво про реєстрацiю
               
Копiї Свiдоцтва про реєстрацiю в кiлькостi
     

М. П.

     
(П. I. Б.) (пiдпис) (дата)

5. Iнформацiя про зняття з реєстрацiї

Прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи ДПI (ДПА), вiдповiдальної за прийняттярiшення про зняття платника з реєстрацiї
 
Пiдпис Дата

 

Прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи ДПI (ДПА), вiдповiдальної за внесення даних до електронної бази

 
Пiдпис Дата

Заступник директора Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування - начальник управлiння облiку платникiв податкiв
Н. Г. Калєнiченко
 
(Положення доповнено додатком 9 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.12.2004 р. N 707)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.