ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 29.07.2005 р. N 11/1-10/9207-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо набуття чинностi Законом України вiд 06.07.2005 N 2739-IV "Про деякi питання ввезення на митну територiю України транспортних засобiв"

     У зв'язку з набуттям чинностi Законом України вiд 06.07.2005 N 2739-IV "Про деякi питання ввезення на митну територiю України транспортних засобiв", який опублiковано у газетi "Урядовий кур'єр" вiд 28.07.2005 N 138, звертаємо увагу митних органiв на наступне.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону забороняється ввезення на митну територiю України для постiйного користування легкових, вантажних автомобiлiв, автобусiв, трамваїв, тролейбусiв - коди згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi 8702 - 8704, 8603 10 00 10 (у тому числi тих, що ввозяться на митну територiю України з метою їх розкомплектування на запаснi частини), якi на момент ввезення виготовленi та експлуатувалися бiльше нiж 8 рокiв.

     У випадку, якщо згаданi транспортнi засоби виготовленi або експлуатувалися бiльше нiж 8 рокiв, їх ввезення на митну територiю України для постiйного користування також забороняється.

     Вiковi обмеження, встановленi статтею 1 Закону, не поширюються на автобуси та вантажнi автомобiлi, якi ввозяться на митну територiю України з метою транзиту або як гуманiтарна допомога, та трамвайних вагонiв шириною колiї 1000 мм, якi в Українi не виготовляються.

     Пунктом 1.8 Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення окремих транспортних засобiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 12.10.2001 N 664, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 14.11.2001 за N 949/6140, встановлено, що визначення року виготовлення транспортного засобу здiйснюється на основi даних його виробника, що мiстяться в iдентифiкацiйному номерi кузова.

     У разi неможливостi визначення року виготовлення транспортного засобу за iдентифiкацiйним номером кузова за рiк виготовлення приймається рiк, що значиться в реєстрацiйних та технiчних документах на транспортний засiб.

     При цьому в обох випадках календарною датою виготовлення транспортного засобу вважається останнiй день останнього мiсяця року, що значиться в iдентифiкацiйному номерi кузова транспортного засобу або в реєстрацiйних та технiчних документах на нього.

     Дата початку користування транспортного засобу, що був у користуваннi та ввозиться на митну територiю України, визначається вiдповiдно до свiдоцтва про його першу реєстрацiю в країнi першої реєстрацiї (технiчного паспорта) або на пiдставi дати видачi свiдоцтва про реєстрацiю (технiчного паспорта).

     У разi вiдсутностi свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу, виданого реєстрацiйним органом країни першої реєстрацiї, визначення дати початку користування проводиться вiдповiдно до iдентифiкацiйного номера кузова. При цьому датою початку користування вважається 1 сiчня року, зазначеного в iдентифiкацiйному номерi кузова.

     За наявностi обґрунтованих сумнiвiв щодо вiдповiдностi записiв у зазначених документах наявним номерам на кузовi, шасi, двигунi, а також року виготовлення транспортного засобу, дати початку користування ним достовiрнiсть цих даних установлюється на пiдставi вiдповiдного висновку, виданого експертами (спецiалiстами), що мають вiдповiдну лiцензiю.

     Крiм того, зазначаємо, що вiдповiдно до статтi 10 Митного кодексу України при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, застосовуються виключно нормативно-правовi акти, чиннi на день прийняття митної декларацiї митним органом України.

     У випадках, коли чинним законодавством передбачена можливiсть проведення митних процедур без подання декларацiї, застосовується законодавство, чинне на день здiйснення таких процедур.

Голова Служби В. В. Скомаровський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.