Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1066 від 09.10.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

20.06.2006 N 495


Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 липня 2006 р. за N 773/12647


     Згiдно з пунктом 6 статтi 11, статтями 93, 187 Митного кодексу України та з метою приведення нормативно-правових актiв Держмитслужби України у вiдповiднiсть до законодавства України наказую:

     1. Унести до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (зi змiнами), такi змiни:

     1.1. Пункт 1.2 викласти в такiй редакцiї:

     "1.2. Дiя Положення поширюється на перемiщення товарiв, що перебувають пiд митним контролем i перемiщуються мiж митницями, структурними пiдроздiлами однiєї митницi територiєю України юридичними та фiзичними особами, за винятком товарiв, на якi поширюється дiя Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення перемiщуваних через митний кордон України товарiв окремих видiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 13.10.2005 N 969 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 17.11.2005 за N 1393/11673".

     1.2. У пунктi 1.7 слово "поруки" виключити.

     1.3. В абзацi другому пункту 1.8 слова "Iнформацiйно-аналiтичне митне управлiння" замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй та митної статистики".

     1.4. В абзацi другому пункту 1.9 замiнити:

     слова "iнформацiю за ВМД" словами "iнформацiю за документами контролю за доставкою"; слова "поточного стану ВМД" словами " їх поточного стану".

     1.5. У пунктi 1.10:

     в абзацi першому слово "заводить" замiнити словом "порушує";

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Допускається порушення такої справи митницею, що безпосередньо виявила порушення митних правил, про що протягом доби iнформується митниця вiдправлення";

     в абзацi третьому слова "Управлiнням по органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил" замiнити словами "Департаментом органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил";

     слово "заведення" замiнити словом "порушення".

     1.6. Пункт 2.2 доповнити абзацом сьомим такого змiсту:

     "У разi перемiщення автомобiльним транспортом консолiдованих вантажiв строк доставки їх у митницi призначення обчислюється з урахуванням кiлькостi партiй товарiв i митниць призначення".

     1.7. Абзац дванадцятий пункту 2.4 пiсля слiв "торгово-промисловими палатами" доповнити словами "службою технiчного обслуговування".

     1.8. Абзац третiй пункту 2.5 викласти в такiй редакцiї:

     "Копiї документiв, що пiдтверджують дiю надзвичайних або невiдворотних обставин чи подiй, залишаються в справах вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв (далi - ВКПТ) митницi".

     1.9. Абзац шостий пункту 2.5 виключити.

     1.10. Пункт 2.6 викласти в такiй редакцiї:

     "2.6. В окремих випадках, якщо внаслiдок дiї надзвичайних або невiдворотних обставин сталася повна чи часткова втрата товарiв або цi товари неможливо надалi використовувати як вироби чи матерiали, митниця, у зонi дiяльностi якої склалася така обставина, на пiдставi висновкiв компетентних органiв складає акт за формою, затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 18.11.2002 N 630 "Про затвердження форми акта про невiдповiднiсть товарiв вiдомостям, зазначеним у потрiбних для здiйснення митного контролю документах, про пошкодження товарiв чи їх упаковки або маркування", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 29.11.2002 за N 932/7220 (зi змiнами), з обов'язковим зазначенням причини втрати товарiв, iнформує каналами електронного зв'язку митницю вiдправлення й митницю призначення про втрату товарiв i в оперативному режимi передає iнформацiю про їх утрату до ЄАIС Держмитслужби України".

     1.11. Главу 2 доповнити пунктами 2.7 - 2.10 такого змiсту:

     "2.7. У разi поломки чи дорожньо-транспортної пригоди (далi - ДТП), унаслiдок чого транспортний засiб не може продовжувати рух i виникає потреба в його замiнi, власник товарiв чи перевiзник повiдомляє про це найближчу митницю шляхом подання письмової заяви. За згодою начальника цiєї митницi або особи, що його замiщує, перевiзник особисто змiнює вiдомостi про номер транспортного засобу в товаротранспортних документах та документi контролю за доставкою шляхом викреслення даних про попереднiй i занесення даних про новий транспортний засiб. Цi змiни завiряються вiдбитком особистої номерної печатки (далi - ОНП) посадової особи митницi. Достатньою пiдставою для надання зазначеної згоди є довiдка служби технiчного обслуговування, вiдповiдного органу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України або iншого вповноваженого на це органу про неможливiсть продовження руху транспортним засобом унаслiдок його технiчної несправностi чи ДТП.

     Замiна транспортного засобу дозволяється, якщо вiн належить тому самому перевiзниковi, у тому числi на пiдставi договору найму (оренди), що й несправний.

     Якщо ця вимога не може бути дотримана, то iнший перевiзник повинен подати митницi належним чином оформлений договiр iз власником товару, про вповноваження його здiйснити це перевезення.

     Данi про номер транспортного засобу, яким замiнено несправний, в оперативному режимi заносяться до ЄАIС Держмитслужби України.

     2.8. Якщо внаслiдок ДТП чи поломки транспортного засобу або контейнера запломбована частина транспортного засобу або запломбований контейнер i митне забезпечення на них не були пошкодженi, а транспортний засiб чи контейнер потребує тривалого ремонту, то на пiдставi письмового звернення перевiзника та довiдки служби технiчного обслуговування, вiдповiдного органу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України або iншого вповноваженого на це органу про неможливiсть продовження руху транспортного засобу або перевезення контейнера внаслiдок ДТП чи поломки здiйснюється перевантаження товарiв в iнший транспортний засiб або контейнер у присутностi посадової особи митницi.

     Перевiзник особисто змiнює вiдомостi про транспортний засiб або контейнер у товаротранспортних документах i документi контролю за доставкою шляхом викреслення даних про попереднiй i занесення даних про новий транспортний засiб або контейнер. Цi змiни завiряються вiдбитком ОНП посадової особи митницi.

     Данi про номер транспортного засобу або номер контейнера, яким замiнено несправний, в оперативному режимi заносяться до ЄАIС Держмитслужби України.

     2.9. Якщо внаслiдок ДТП або поломки транспортного засобу чи контейнера вiдкрився доступ до вантажного вiдсiку або пошкоджено митне забезпечення та (або) товар, то перевiзник уживає всiх необхiдних заходiв для забезпечення збереження товарiв i термiново повiдомляє найближчу митницю про обставини подiї, мiсцезнаходження товару й транспортного засобу, забезпечує доставку посадових осiб митницi до мiсцезнаходження цього товару. При потребi товар перевантажується в iнший транспортний засiб або контейнер вiдповiдно до пункту 2.7 цього Положення на пiдставi письмової заяви перевiзника та довiдки служби технiчного обслуговування, вiдповiдного органу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України або iншого вповноваженого на це органу про технiчну несправнiсть, а посадовою особою митницi накладається нове митне забезпечення.

     Данi про номер транспортного засобу, контейнера, у який перевантажено товар, i (або) данi про накладення нового митного забезпечення заносяться в оперативному режимi до ЄАIС Держмитслужби України.

     2.10. Митниця, до якої звернувся перевiзник, протягом доби повинна проiнформувати митницю вiдправлення та митницю призначення про вищезазначенi обставини й про прийняте нею рiшення".

     1.12. Абзац другий пункту 3.6 викласти в такiй редакцiї:

     "Iнформацiя про надходження експортних товарiв до структурного пiдроздiлу митницi призначення, розташованого в пунктi пропуску через державний кордон, передається в оперативному режимi до ЄАIС Держмитслужби України".

     1.13. Пункт 3.7 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 3.8 - 3.15 уважати вiдповiдно пунктами 3.7 - 3.14.

     1.14. Главу 3 доповнити пунктом 3.11 такого змiсту:

     "3.11. У графi "А" четвертого аркуша цiєї ВМД проставляється вiдбиток ОНП посадової особи митницi призначення та вчиняється запис "Вантаж пропущено".

     Четвертий аркуш ВМД зберiгається протягом установленого строку в справах митницi призначення".

     У зв'язку з цим пункти 3.11 - 3.14 уважати вiдповiдно пунктами 3.12 - 3.15.

     1.15. Абзац п'ятий пункту 3.12 викласти в такiй редакцiї:

     "фактичну кiлькiсть товарiв, якi перемiщуються, у додаткових одиницях вимiру, а за їх вiдсутностi - в основних одиницях вимiру, за винятком тiєї частини товарiв, що не буде пропущена за межi митної територiї України внаслiдок дiї обставин, зазначених у пунктi 2.6 цього Положення".

     1.16. У пунктi 4.1 слова "вiдповiдно до заявленого митного режиму" виключити.

     1.17. Абзац третiй пункту 4.3 викласти в такiй редакцiї:

     "Для здiйснення контролю за доставкою товарiв, що ввозяться на митну територiю України, перемiщуються цiєю територiєю з будь-якою метою, крiм транзиту, i на якi не складається ПД, використовуються iншi документи контролю за доставкою, визначенi Держмитслужбою України, та їх електроннi копiї. Порядок заповнення, використання чи анулювання документiв контролю за доставкою та їх електронних копiй установлюється Держмитслужбою України у межах її повноважень, визначених законодавством України".

     1.18. Абзац четвертий пункту 4.3 замiнити двома абзацами такого змiсту:

     "У разi ввезення товарiв на митну територiю України як документ контролю за доставкою використовується попереднє повiдомлення (далi - ПП) або внутрiшнiй транзитний документ (далi - ВТД) та його електронна копiя. Випадки використання цих документiв контролю за доставкою визначаються в нормативно-правових актах Держмитслужби України вiдповiдно до вимог Митного кодексу України.

     Порядок подання ПП виключно в електронному виглядi регламентується Iнструкцiєю iз заповнення та використання попереднього повiдомлення в електронному виглядi, затвердженою наказом Державної митної служби України вiд 12.12.2005 N 1220 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 15.12.2005 за N 1505/11785".

     1.19. У пунктi 4.6 складноскорочену назву "ТН ЗЕД" замiнити абревiатурою "УКТЗЕД".

     1.20. Пункт 4.14 пiсля абзацу четвертого доповнити абзацами п'ятим - сьомим такого змiсту:

     "вид i реквiзити всiх наявних товаротранспортних та товаросупровiдних документiв на товари;

     iдентифiкацiйнi ознаки митного забезпечення, наявного на вантажному вiдсiку транспортного засобу чи вантажному мiсцi або накладеному на нього;

     серiю, номер та сторiнки книжки мiжнародного дорожнього перевезення (далi - книжка МДП) у разi перевезення товарiв на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення 1975 р.".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - восьмий уважати вiдповiдно абзацами восьмим - одинадцятим.

     1.21. Пункт 4.18 викласти в такiй редакцiї:

     "4.18. Пiсля цього посадова особа митницi вiдправлення в межах своїх повноважень:

     заносить вiдомостi про номер i дату ПП, товари, транспортний засiб, яким вони перемiщуються, товаросупровiднi документи, перевiзника тощо до журналу реєстрацiї пропуску товарiв через митний кордон України;

     ознайомлює особу, що приймає товари до перевезення в митницю призначення та документи на них, зi змiстом статей 330, 331, 332, 336, 337, 338 Митного кодексу України;

     використовуючи данi ЄАIС Держмитслужби України, роздруковує чотири примiрники витягу з електронної копiї ПП (iз заповненою контрольною мiткою про пропуск товарiв) на перемiщуванi товари;

     особа, що приймає заявленi товари до перевезення та документи на них, бере зобов'язання щодо доставки цих товарiв i документiв у митницю призначення й пiдписує в усiх примiрниках витягу з електронної копiї ПП друкований текст зобов'язання про доставку товарiв у митницю призначення;

     проставляє вiдбиток ОНП у чотирьох примiрниках витягу з електронної копiї ПП: перший примiрник витягу з електронної копiї ПП разом з примiрниками всiх товаросупровiдних документiв (або ксерокопiями - по однiй з кожного документа) передається до ВКПТ митницi вiдправлення; другий i третiй примiрники передаються особi, що взяла зобов'язання щодо доставки цих товарiв у митницю призначення, використовуються як довiдковi документи протягом усього термiну перемiщення товарiв; четвертий примiрник разом з примiрниками документiв (або ксерокопiями - по однiй з кожного документа), що пiдтверджують вартiснi й кiлькiснi характеристики товару, iнших необхiдних товаросупровiдних i товаротранспортних документiв залишається в справах структурного пiдроздiлу митницi вiдправлення, розташованого в пунктi пропуску через державний кордон;

     засвiдчує завершення митного оформлення шляхом проставлення вiдбитка номерного штампа "Пiд митним контролем" (далi - штамп ПМК) на всiх примiрниках усiх поданих до оформлення товаросупровiдних i товаротранспортних документiв (або на ксерокопiях - по однiй з кожного документа);

     дає дозвiл на вiдправлення товару в митницю призначення.

     Першi примiрники витягiв з електронних копiй ПП щоденно передаються до ВКПТ митницi вiдправлення за реєстром, який пiдписує начальник структурного пiдроздiлу митницi або особа, що його замiщує.

     Начальник структурного пiдроздiлу митницi вiдправлення несе персональну вiдповiдальнiсть за проведення звiрення кiлькостi перемiщень товарiв, унесених до реєстру, з кiлькiстю перемiщень товарiв, зазначеною в журналi реєстрацiї пропуску товарiв через митний кордон України".

     1.22. Пункт 4.19 викласти в такiй редакцiї:

     "4.19. При надходженнi товарiв, що ввозяться в Україну, у митницю призначення у визначений митницею вiдправлення строк доставки (або ранiше) посадова особа митницi призначення перевiряє комплектнiсть поданих особою, яка дала зобов'язання про доставку товарiв у митницю призначення, товаросупровiдних документiв за їх перелiком, що мiститься в електроннiй копiї ПП, i вiдповiднiсть цих документiв реквiзитам документiв, зазначеним у витягу з цiєї електронної копiї.

     По завершеннi перемiщення товарiв посадова особа митницi призначення вчиняє на другому й третьому примiрниках витягу з електронної копiї ПП запис "Перемiщення завершено", який засвiдчується вiдбитком штампа ПМК цiєї посадової особи. Другий примiрник витягу передається до ВКПТ цiєї митницi як пiдстава для зняття з контролю цього перемiщення товарiв; третiй примiрник витягу додатково засвiдчується вiдбитком ОНП посадової особи митницi призначення та видається особi, яка дала зобов'язання про доставку товарiв у митницю призначення, як свiдчення завершення виконання зобов'язання".

     1.23. Пункт 4.20 викласти в такiй редакцiї:

     "4.20. В електроннiй копiї ПП, що мiститься в ЄАIС Держмитслужби України, у строк, що не перевищує чотирьох годин пiсля надходження товарiв у мiсце прибуття, зафiксованого в документi контролю за доставкою (вiдповiдно до наказу Державної митної служби України вiд 21.11.2005 N 1136 "Про мiсця прибуття автотранспорту", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.12.2005 за N 1474/11754), посадова особа митницi призначення робить вiдмiтку про надходження товарiв".

     1.24. Пункт 4.26 викласти в такiй редакцiї:

     "4.26. Пiсля завершення митного оформлення товарiв посадова особа митницi призначення, яка таке оформлення здiйснила, зазначає в другому примiрнику документа контролю за доставкою номер ВМД, а у випадках, передбачених законодавством України, - iншого документа, за яким здiйснено митне оформлення товарiв, i завiряє запис вiдбитком ОНП. До графи 44 цiєї ВМД або до iншого документа, за яким здiйснено митне оформлення товарiв, обов'язково повинен бути внесений номер вiдповiдного документа контролю доставки. Протягом доби вiд дати завершення митного оформлення товарiв посадова особа митницi призначення вносить iнформацiю про це до ЄАIС Держмитслужби України".

     1.25. Пункт 7.8 доповнити абзацом шостим такого змiсту:

     "У ВКПТ митницi, у якiй здiйснено змiну митного режиму та/або переадресування товарiв, залишаються копiї зазначених документiв".

     1.26. У текстi Положення слова "вiддiл контролю за доставкою вантажiв" у всiх вiдмiнках замiнити абревiатурою "ВКПТ".

     2. Управлiнню контролю за перемiщенням вантажiв (Луговець В.А.) i Юридичному департаменту (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С.А.) допрацювати в перiод вiд дати державної реєстрацiї цього наказу в Мiнiстерствi юстицiї України до дати набрання чинностi цим наказом програмно-iнформацiйнi комплекси для забезпечення здiйснення контролю за доставкою товарiв у митницi призначення з урахуванням змiн, унесених цим наказом.

     4. Начальникам регiональних митниць, митниць довести цей наказ пiсля його державної реєстрацiї до вiдома особового складу, фiзичних i юридичних осiб.

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 45 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Федорова О.О.

Голова Державної митної служби України О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.