ДЕРЖАВНА АДМIНIСТРАЦIЯ ЗАЛIЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 29 грудня 2006 року N 569-Ц


Про внесення змiн до наказу Укрзалiзницi вiд 14.03.2005 N 053-Ц

     З метою пiдвищення конкурентоздатностi залiзниць України на ринку мiжнародних транспортних послуг, забезпечення прозоростi тарифiв та доступностi їх вантажовiдправникам, вантажоодержувачам та експедиторам, створення сприятливих умов для подальшого розвитку конкурентного середовища при здiйсненнi транспортно-експедиторської дiяльностi, а також забезпечення економiчної ефективностi застосування знижок до дiючих тарифiв при транспортуваннi транзитних вантажiв наказую:

     1. Затвердити i ввести в дiю нову редакцiю Порядку встановлення Укрзалiзницею тарифiв на перевезення транзитних вантажiв залiзницями України (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальнику Управлiння з органiзацiї транзитних перевезень та договорiв (Жадкову В. О.):

     2.1 Довести до вiдома причетних нову редакцiю Порядку.

     2.2 Опублiкувати нову редакцiю Порядку на офiцiйному веб-сайтi Укрзалiзницi.

     3. Комiсiї з реалiзацiї тарифної полiтики Укрзалiзницi на перевезення вантажiв залiзницями України неухильно керуватись положеннями нової редакцiї Порядку.

     4. Порядок встановлення Укрзалiзницею тарифiв на перевезення транзитних вантажiв залiзницями України, затверджений наказом Укрзалiзницi вiд 19.12.2005 N 417-Ц, вважати таким, що втратив чиннiсть.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника генерального директора Укрзалiзницi Науменко П. П.

Генеральний директор В. В. Козак

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Укрзалiзницi
вiд 29 грудня 2006 р. N 569-Ц

ПОРЯДОК
встановлення Укрзалiзницею тарифiв на перевезення транзитних вантажiв залiзницями України

1. Загальнi положення

     Порядок встановлення Укрзалiзницею тарифiв на перевезення транзитних вантажiв залiзницями України (далi - Порядок) розроблено з метою формування прозорого та загальнодоступного механiзму встановлення тарифiв на перевезення транзитних вантажiв залiзницями України, державного сприяння розвитковi мiжнародного транзиту вантажiв через територiю України, зокрема шляхом удосконалення механiзму економiчного стимулювання транспортних i транспортно-експедиторських органiзацiй на пiдставi:

     - Законiв України "Про ратифiкацiю Угоди про проведення узгодженої полiтики у визначеннi транспортних тарифiв", "Про залiзничний транспорт", "Про транзит вантажiв", "Про транспортно-експедиторську дiяльнiсть";

     - Угоди про мiжнародне залiзничне вантажне сполучення (СМГС);

     - Конвенцiї про мiжнароднi залiзничнi перевезення (КОТIФ);

     - Статуту залiзниць України;

     - Тарифної полiтики залiзниць України;

     - Положення про Комiсiю з реалiзацiї тарифної полiтики Укрзалiзницi на перевезення транзитних вантажiв залiзницями України (далi - Комiсiя).

     Порядок визначає для користувачiв транспортних послуг критерiї та правила встановлення тарифiв на перевезення вантажiв у мiжнародному сполученнi залiзницями України, що дозволить експедиторам працювати на транспортному ринку в рiвних умовах.

     Порядок спрямований забезпечити:

     - досягнення балансу iнтересiв залiзниць, споживачiв транспортних послуг та держави в цiлому;

     - максимальну конкурентоздатнiсть та привабливiсть транспортної системи України на мiжнародному ринку транспортних послуг з метою зростання обсягiв перевезень вантажiв у мiжнародному транзитному сполученнi;

     - збiльшення доходних надходжень;

     - гласнiсть прийнятих рiшень з питань регулювання тарифних умов, у тому числi встановлення рiвня тарифiв, їхньої змiни i правил застосування;

     - подальше становлення, розвиток та формування ринку транспортно-експедиторських послуг;

     - стимулювання експедиторських фiрм до пiдвищення якостi надаваних послуг;

     - своєчаснiсть розрахункiв за наданi послуги.

2. Встановлення загального рiвня коефiцiєнтiв до базових ставок Тарифної полiтики залiзниць України (загального тарифу)

     Загальний рiвень коефiцiєнтiв до ставок Тарифної полiтики залiзниць України (загального тарифу) встановлюється на пiдставi монiторингу основних цiноутворюючих факторiв, а саме:

     - собiвартостi перевезень;

     - кон'юнктури мiжнародного транспортного ринку та рiвня тарифiв на залiзницях, що складають конкуренцiю залiзницям України;

     - логiстики транспортування вантажiв територiєю України на альтернативних українському напрямках перевезень, залiзничному видах транспорту;

     - рiвня тарифiв, що склався у попередньому фрахтовому роцi;

     - динамiки коливання обсягiв перевезень конкретних видiв вантажiв;

     - рiвня свiтових цiн на продукцiю, що перевозиться залiзницями;

     - частки транспортної складової в кiнцевiй цiнi продукцiї;

     - iнших факторiв, що суттєво впливають на конкурентоспроможнiсть перевезень територiєю України.

     Загальний рiвень коефiцiєнтiв до базових тарифiв розглядається та затверджується Комiсiєю, з доведенням їх до вiдома користувачiв транспортних послуг не пiзнiше, нiж за мiсяць до початку року (пiврiччя), шляхом розмiщення у мережi Iнтернет на сайтi Укрзалiзницi або надсилання листiв-повiдомлень.

3. Встановлення рiвня особливих та виключних тарифiв для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень

     За пiдсумками роботи експедиторiв (вантажовласникiв) у попередньому перiодi звiтного року, який аналiзується, на пiдставi даних про:

     - рiвень виняткових тарифiв (особливих, виключних), визначених наказами Укрзалiзницi, по яких експедиторами були здiйсненi перевезення;

     - збiльшення обсягiв транзитних перевезень вантажiв у порiвняннi з попереднiм перiодом;

     - виконання заявлених обсягiв перевезень;

     - розмiри оплати;

     - якiсть виконання договiрних умов iз Укрзалiзницею;

     - термiн роботи на ринку транспортно-експедиторських послуг;

     - комплекс послуг, що надаються;

     - розмiр попередньої оплати за перевезення;

     - та iншi умови, що сприяють покращанню транспортного обслуговування;

     - внесення змiн у дiючi нормативнi правовi акти або прийняття нових актiв, що впливають на вантажнi транзитнi перевезення i їх вартiсть,

     для експедиторських органiзацiй, на засадах додаткових знижок постiйним клiєнтам, встановлюється рiвень особливих тарифiв на новий фрахтовий рiк з урахуванням вiдсотка iндексацiї базових тарифiв (збiльшення або зменшення) для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень, завдяки чому досягається:

     - залучення нового вантажопотоку з альтернативних українському напрямкiв перевезень;

     - значний обсяг перевезень;

     - залучення обсягiв перевезень вантажiв, якi потребують особливих умов, пов'язаних iз зростанням матерiальних, фiнансових та iнтелектуальних затрат для їх органiзацiї;

     - залучення обсягiв перевезень у власних вагонах i контейнерах на власнi термiнали та встановлення спiльно iз Укрзалiзницею узгоджених паритетних ставок (знижок) на перевезення та переробку вантажiв на цих термiналах.

     Виходячи з економiчної доцiльностi, експедиторським органiзацiям на засадах додаткових знижок, можуть встановлюватись виключнi тарифи у розмiрi до граничного значення собiвартостi перевезень для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень (з урахуванням рентабельностi), завдяки чому досягається:

     - залучення нових обсягiв перевезень шляхом переключення вантажiв на залiзницi з iнших видiв транспорту;

     - рiвень попередньої оплати за майбутнi перевезення;

     - значний гарантований обсяг перевезень з урахуванням наданих додаткових матерiалiв на пiдтвердження заявлених обсягiв (контракти, договори або письмове звернення вантажовласника);

     - можливiсть використання незадiяних або слабко задiяних транзитних маршрутiв;

     - iншi умови, що сприяють якостi перевезення, оптимiзацiї транзитних перевезень вантажiв з метою запобiгання монополiзацiї ринку.

     У всiх випадках особливi або виключнi тарифи встановлюються за умови внесення експедитором попередньої оплати за мiсячний обсяг цих перевезень та з урахуванням положень чинного законодавства України про захист економiчної конкуренцiї щодо обмеження монопольного (домiнуючого) становища на транспортному ринку для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень.

     Вказанi критерiї є обов'язковими для встановлення рiвня особливих та виключних тарифiв.

     У разi недотримання експедиторською органiзацiєю одного з вищезазначених критерiїв розрахунки здiйснюються згiдно з умовами укладених договорiв мiж Укрзалiзницею та експедиторськими органiзацiями "Про органiзацiю перевезень вантажiв залiзницями України".

     У разi коли у зв'язку з реорганiзацiєю експедиторська органiзацiя передає повноваження щодо транспортно-експедиторського обслуговування своїх транзитних вантажiв iншiй експедиторськiй органiзацiї, Тарифна комiсiя має право прийняти рiшення щодо укладання Укрзалiзницею договору з експедиторською органiзацiєю, що виступає правонаступницею зазначених обсягiв вантажiв, на дiючих умовах, в тому числi зi збереженням тарифiв на iснуючому рiвнi.

4. Порядок встановлення коефiцiєнтiв до базових тарифiв на конкурсних засадах

     Встановлення коефiцiєнтiв до базових тарифiв здiйснюється на конкурсних засадах згiдно з чинними правилами. Проведення конкурсу є обов'язковим для всiх учасникiв конкурсного вiдбору.

     У разi коли до Укрзалiзницi звертається декiлька вантажовласникiв та експедиторiв з проханням щодо встановлення знижок на перевезення вантажiв, однакових за видами, напрямками i контрактами, Комiсiя розглядає цi звернення на конкурсних засадах. Перевага у встановленнi знижок у цьому випадку надається тому, хто забезпечує найсприятливiшi умови перевезень, а саме:

     - найбiльш конкурентоспроможнi тарифи на iнозалiзницях, портах, поромних переправах та термiнальних комплексах;

     - найменшi комiсiйнi збори за особисто наданi послуги;

     - органiзацiю найбiльш якiсних сервiсних умов перевезення вантажу;

     - iншi умови, що сприяють якостi перевезення.  

5. Встановлення тарифiв з урахуванням кон'юнктури мiжнародного транспортного ринку та свiтових цiн на продукцiю, що перевозиться залiзницями

     У випадку значних коливань свiтових цiн на продукцiю, що перевозиться залiзницями, або змiни кон'юнктури мiжнародного транспортного ринку (встановлення на транспортних системах iнших держав бiльш високих чи демпiнгових тарифiв), значного коливання частки транспортної складової в кiнцевiй цiнi продукцiї, Комiсiя має право, з метою захисту економiчних iнтересiв залiзниць України та держави в цiлому, встановлювати бiльш високi або нижчi у порiвняннi iз зазначеними в пунктi 2 цього Порядку тарифи на перевезення всiх чи деяких видiв вантажiв.

     Рiвень коефiцiєнтiв пiдвищення або зниження тарифiв встановлюється на пiдставi маркетингових та економiчних дослiджень.

     Рiвень пiдвищення тарифiв доводиться до всiх користувачiв транспортних послуг не пiзнiше одного мiсяця до його введення, а рiвень зниження - з моменту прийняття рiшення Комiсiєю (якщо не обумовлена конкретна дата).

6. Встановлення коефiцiєнтiв до базових тарифiв з метою збiльшення обсягiв транзитних перевезень вантажiв територiєю України

     В окремих випадках, з метою збiльшення обсягiв перевезень вантажiв шляхом залучення тих, що перевозилися iншими видами транспорту або в обхiд України, Комiсiя має право встановлювати, виходячи з економiчної доцiльностi, нижчi у порiвняннi iз зазначеними в пунктi 2 цього Порядку тарифи на перевезення вантажiв.

7. Встановлення наскрiзних тарифiв на перевезення вантажiв у мiжнародному сполученнi залiзницями України за участю iнозалiзниць, морських, рiчкових портiв, поромiв, термiнальних комплексiв

     Наскрiзнi тарифи встановлюються Укрзалiзницею за погодженням з iнозалiзницями, морськими, рiчковими портами, поромами, власниками термiнальних комплексiв у портах, на прикордонних переходах та регiонах зародження або погашення вантажопотокiв на паритетних взаємовигiдних умовах з урахуванням перспективностi напрямкiв, залучення вантажопотокiв з iнших видiв транспорту, виконання експериментальних перевезень, перевезень гуманiтарних вантажiв та iнше.

     Наскрiзнi тарифи доводяться до користувачiв транспортних послуг iз зазначенням їх розмiру на залiзницях України, iнших залiзницях та вартостi переробки вантажiв в портах, поромних переправах, термiнальних комплексах.

8. Визначення виняткових тарифiв на перевезення вантажiв у мiжнародному сполученнi залiзницями України за умови виконання гарантованих обсягiв перевезень вантажiв - "вiдкладенi знижки"

     "Вiдкладенi знижки" (у порiвняннi iз загальним рiвнем коефiцiєнтiв) за умови виконання гарантованих обсягiв перевезень можуть надаватись Укрзалiзницею з метою збiльшення обсягiв перевезень вантажiв.

     Критерiями встановлення "вiдкладених знижок" є конкретно обумовленi: вид вантажiв (найменування та код за ГНВ), регiон зародження вантажопотоку, обсяги перевезень, строк дiї тарифiв, вантажовiдправник, вантажоодержувач, експедитор.

     При виконаннi користувачами транспортних послуг обумовлених обсягiв перевезень, Укрзалiзниця здiйснює перерахунок сум провiзної плати за винятковим тарифом iз зарахуванням на картку облiку клiєнта рiзницi вартостi тарифу як передоплати за майбутнi перевезення.

9. Прикiнцевi положення

     Дiя цього Порядку поширюється на перевезення транзитних вантажiв у мiжнародному сполученнi, для яких тарифи визначаються у вiдповiдностi до положень Тарифної полiтики залiзниць України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.