ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.03.08 N 11/2-10/3540-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


До листiв Держмитслужби вiд 27.02.08 N 11/5-10/2262-ЕП та вiд 19.03.08 N 11/5-10/3066-ЕП

     Повiдомляємо, що станом на 23.03.08 митними органами України оформлено:

  Кiлькiсть оформлених книжок (карнетiв) А.Т.А. Кiлькiсть книжок (карнетiв) А.Т.А., за якими товари зворотно вивезено за межi України (ввезено в Україну)
Тимчасове ввезення товарiв iз використанням книжок (карнетiв) А.Т.А. 26 4
Тимчасове вивезення товарiв iз використанням книжок (карнетiв) А.Т.А. 2 2
Транзит товарiв iз використанням книжок (карнетiв) А.Т.А. 2 2

     За результатами аналiзу iнформацiї, що надходить вiд митних органiв, Торгово-промислової палати України та пiдприємств, з питань митного контролю та митного оформлення товарiв iз використанням книжок (карнетiв) А.Т.А. (далi - товари) виявлено такi основнi характернi недолiки й помилки:

     1. Незважаючи на роз'яснення, надiсланi листом Держмитслужби вiд 27.02.08 N 11/5-10/2262-ЕП, посадовi особи митних органiв не приймають до митного оформлення товари, посилаючись на вiдсутнiсть вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу.

     2. Незважаючи на положення пункту 19 роздiлу I Порядку митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А., затвердженого наказом Держмитслужби вiд 17.12.08 N 1058 (далi - Порядок), при митному оформленнi товарiв не вимагаються документи, передбаченi статтею 45 Митного кодексу України та положеннями постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06 N 80.

     3. При митному оформленнi виставкових товарiв, професiйного устаткування митними органами не перевiряються документи, що є пiдставою для тимчасового ввезення товарiв (договори, запрошення на виставку тощо) i пiдтверджують можливiсть застосування пiльг зi сплати податкiв.

     4. Пiд час встановлення строкiв зворотного вивезення (ввезення) товарiв окремими митними органами не приймаються до уваги положення документiв, що є пiдставою для тимчасового ввезення (вивезення), наприклад, встановлюється строк зворотного вивезення виставкових товарiв 1 рiк, а в документах, що подаються до митного оформлення товарiв мiстяться вiдомостi, що виставка триватиме 1 тиждень.

     5. Заповнення книжок (карнетiв) А.Т.А. посадовими особами митних органiв здiйснюється з порушеннями вимог Порядку. Наприклад, всупереч вимогам Порядку в поле е) графи Н вiдривного документа на вивезення ранiше ввезених товарiв уносяться вiдомостi про митний орган, в зонi дiяльностi якого вiдбуватиметься виставка (згiдно з вимогами Порядку в це поле повиннi вноситися вiдомостi про митний орган, що здiйснює митне оформлення, тобто вiдомостi про прикордонну митницю).

     Враховуючи вищевикладене, керiвникам митних органiв доручаю:

     1. Забезпечити вивчення посадовими особами митних органiв, уповноваженими здiйснювати митне оформлення товарiв iз використанням книжок (карнетiв) А.Т.А., та пiдроздiлiв органiзацiї митного контролю положень:

     Конвенцiї про тимчасове ввезення та Додаткiв до неї;

     постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.08.07 N 1027 "Про внесення змiн до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань тимчасового ввезення товарiв";

     Порядку митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А., затвердженого наказом Держмитслужби вiд 17.12.07 N 1058;

     Методичних рекомендацiй щодо особливостей застосування митних режимiв до товарiв, якi перемiщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А., затверджених наказом Держмитслужби вiд 31.01.08 N 74.

     2. Органiзувати прийняття залiкiв зi знання вищевикладених законодавчих та нормативно-правових актiв посадовими особами, зазначеними в пунктi 1 цього доручення, якщо такi залiки не приймалися.

     3. Посилити контроль за здiйсненням митного контролю та митного оформлення уповноваженими посадовими особами митних органiв товарiв, що перемiщуються з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А.

     4. Довести цей лист пiд пiдпис посадових осiб, зазначених у пунктi 1 доручення.

     Начальнику Чопської митницi Штроблi Й.Й. направити до Департаменту декларування та митних режимiв начальника вiддiлу органiзацiї митного контролю митницi Гадара З.З. для проведення стажування в термiн з 01.04.2008 по 04.04.08.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.